Forum PCLab.pl: problem karta sieciowa - światłowód - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem karta sieciowa - światłowód

#1 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 17:18

Witam, ostatnio zmieniłem internet na światłowody 300Mbps, na moim komputerze speedtest pokazuje ~95Mbps (oczywiście podłączone kablem) moja karta sieciowa to integra Intel® 82579LM Gigabit Network Connection a w jej specyfikacji pokazuje, że to Gigabit Ethernet ale wygląda na to jakby to było Fast Ethernet (do 100Mbps) Pobierałem nowe sterowniki do karty sieciowej i nie pomogło. Zastanawiam się czy kupic może jakąś karte sieciową na USB 1Gbps czy może na PCI (1 slot wolny pci mam)
Windows 10 > płyta to jakiś Noname od MSI (MS-xxx) aa i sprawdzane na laptopie było i internet rzeczywiście mam 300Mbps ;)

#2 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3062
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 18:58

Zobacz post_Str0ng3r_, o 12 Styczeń 2019 - 17:18, napisał(a):

aa i sprawdzane na laptopie było i internet rzeczywiście mam 300Mbps ;)

Sprawdzane na ty samym kablu Ethernet? Zacznij od sprawdzenia kabla.

#3 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 19:57

tak, ten sam kabel

w sumie nie rozumiem dlaczego nie mogę uzyskać 300Mbps na mojej karcie sieciowej skoro ona jest Gigabit Ethernet ? :/

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3062
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Styczeń 2019 - 20:02

Zmień kabel na lepszy.

#5 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 20:24

ALe przeciez na tym samym kablu pokazywało na laptopie 300Mbps to po co go zmieniać?

#6 Użytkownik jest niedostępny   KrisC179 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: So, 25 Mar 17

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:16

A próbowałeś zmienić we właściwościach karty szybkość? Menedżer urządzeń=>karty sieciowe=>zaawansowane>Szybkość i duplex=> 1.0Gbps

#7 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:32

Jak tak zrobiłem to ten znaczek wyskoczyl z brakiem internetu :/

#8 Użytkownik jest niedostępny   KrisC179 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: So, 25 Mar 17

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:38

Każda zmiana we właściwościach karty, powoduje chwilowe rozłączenie sieci, ale po chwili powinno znowu samo połączyć...

#9 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:42

poczekałem, nawet restart i nie było ale sprawdzę raz jeszcze

#10 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 12 Styczeń 2019 - 21:57

no nie działa, może to być wina sterowników?

#11 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13900
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Styczeń 2019 - 22:05

Zakładając, że wymuszony tryb "Full Duplex 1.0Gbps" faktycznie zawiesza ci internet, to pozostaje albo sterownik albo sama karta z jakiegoś powodu po prostu nie lubi się z routerem/switchem.

Sprawdzałeś styki na gnieździe płyty głównej ?
Możliwe też że masz coś pogrzebane w ustawieniach karty sieciowej, ale przeinstalowanie sterowników powinno usunąć wszelkie problemy z tym związane.

#12 Użytkownik jest niedostępny   _Str0ng3r_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 13 Styczeń 2019 - 19:03

sterów na win 10 do mojej karty sieciowej nie ma, może po prostu kupie taki adapter? https://allegro.pl/o...421a14291fbf951

#13 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3062
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Styczeń 2019 - 19:50

Ściągnij Ubuntu,Rufusem przygotuj pendrive, uruchom jako Live i zobacz czy karta połączy się po gigabicie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych