Forum PCLab.pl: Shadow of the tomb raider problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Shadow of the tomb raider problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Styczeń 2019 - 00:38

Witam wszystkich mam pewien problem z tą grą ponieważ gdy grałem ok 1 godziny wywalało mnie z gry z błędem od karty graficznej że mam nieaktualne sterowniki lub za mało pamieci. Co najlepsze w tym że mam rtx 2070 więc raczej nie spodziewał bym się tego. A więc postanowiłem że zainstaluje jeszcze raz sterownik tym razem z oficjalnej strony NVIDIA i lipa od razu przy włączeniu i wczytaniu gry wyrzuciła mnie do pulpitu. Gra była wtedy ustawiona na DirectX 12. Więc postanowiłem ustawić DirectX 11 i gra chodziła przez ponad godzinę okej aż gdy kończyłem grę i jakiś inny błąd się pojawil. Kolejna sprawa jest taka że czytałem na forach i ludzi którzy testowali tę grę to stwierdzili że lepiej odpalać grę na DirectX 12 gdyż osiąga lepsze osiagi... Dla jasności podam specyfikację mojego pc

I5 6600k
Rtx 2070
Ramy 2x8 2933 MHz g skill ripjawskij

Pytanie do was co mogło być przyczyną takiego stanu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 973
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 13 Styczeń 2019 - 02:17

Odnośnie wydajności:
Z pomiarów jakie zrobiłem na RX460 4GB wynika, że zdecydowanie szybciej chodzi ta gra w DX12. Przy nVidia różnica może być mniej wyraźna.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Styczeń 2019 - 10:16

Również tego samego doświadczyłem że DirectX 12 sprawował się lepiej ale po godzinie wywalało mi grę z błędem od karty że mam stary sterownik lub za mało pamieci. Szkoda tylko że mam najnowszy sterownik plus 8 gb... Co może być przyczyną takiego wyrzucania do pulpitu?

#4 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 13 Styczeń 2019 - 10:27

Usuń stery poprzez DDU, zainstaluj najnowsze ze strony nvidi. Skąd sciągłeś pierwsze sterowniki?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Styczeń 2019 - 10:29

Włożyłem płytę która była dołączona do karty graficznej i zainstalowało najnowsze sterowniki bo gdy później odswiezalem w GeForce experience czy jak to się tam nazywa to cały czas wyskakiwało że mam najnowsze stery ale zrobię jak polecasz i dam znać co to dało

#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1250
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Styczeń 2019 - 10:36

zainstaluj najnowsze ze strony i wywala ten badziewny experience po co to komu ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 13 Styczeń 2019 - 10:39

Zobacz postzlotnik, o 13 Styczeń 2019 - 10:36, napisał(a):

zainstaluj najnowsze ze strony i wywala ten badziewny experience po co to komu ?

Po co powtarzasz to co zostało napisane? A może niektórzy używają shadow play? Tobie może nie potrzebne, a niektórym jest...

Ten post był edytowany przez kafaros dnia: 13 Styczeń 2019 - 10:41


#8 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Styczeń 2019 - 11:58

Okej spokojnie usunę experience i zobaczymy. Tylko chce się zapytać jeśli ten program usunę to skąd będę wiedział kiedy nowe sterowniki wyjdą i będą do instalowania?

#9 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 13 Styczeń 2019 - 17:10

Zobacz postzlotnik, o 13 Styczeń 2019 - 12:50, napisał(a):

Nie no masakra jakaś kiedyś nie było tego programu a jakoś ludzie żyli ? Ja nie mam tego programu od 20lat i jakaś zawsze mam najnowsze sterowniki :lol2: :lol2: :lol2:

Ty możesz zrobić wszystko jak Ci się podoba. Pisałem coś wyżej, czytanie ze zrozumieniem działa? Widzę że nie. I się bez sensu udzielasz, po co pytam się? Co wnosisz do tematu oprócz "nic" jaki gość haha. A do tych 20 lat to bym się odniósł, ale by mnie ban czekał...

Ten post był edytowany przez kafaros dnia: 13 Styczeń 2019 - 17:13


#10 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11693
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Styczeń 2019 - 17:16

Zobacz postzlotnik, o 13 Styczeń 2019 - 12:50, napisał(a):

Nie no masakra jakaś kiedyś nie było tego programu a jakoś ludzie żyli ? Ja nie mam tego programu od 20lat i jakaś zawsze mam najnowsze sterowniki :lol2: :lol2: :lol2:

Chyba nie ma nic lepszego do nagrywania na szybko filmików z jak najmniejszym narzutem na wydajność w grach.

#11 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 13 Styczeń 2019 - 17:19

Zobacz postlukadd, o 13 Styczeń 2019 - 17:16, napisał(a):

Chyba nie ma nic lepszego do nagrywania na szybko filmików z jak najmniejszym narzutem na wydajność w grach.

Poczekaj na zlotnika, hahha. Dobrze gadasz

#12 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1801
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 13 Styczeń 2019 - 17:42

Zobacz postzlotnik, o 13 Styczeń 2019 - 12:50, napisał(a):

Nie no masakra jakaś kiedyś nie było tego programu a jakoś ludzie żyli ? Ja nie mam tego programu od 20lat i jakaś zawsze mam najnowsze sterowniki :lol2: :lol2: :lol2:


i co w związku z tym? ogarnij sie. gfe w niczym nie przeszkadza. przeciwnie - może pomóc mniej ogoarnieym ludziom choćby w dobieraniu ustawień. to że ty czegóś nie potrzebujesz nie oznacza że to coś jest bezużyteczne.

#13 Użytkownik jest dostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1535
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 13 Styczeń 2019 - 18:22

Zobacz postPemo93, o 13 Styczeń 2019 - 00:38, napisał(a):

Witam wszystkich mam pewien problem z tą grą ponieważ gdy grałem ok 1 godziny wywalało mnie z gry z błędem od karty graficznej że mam nieaktualne sterowniki lub za mało pamieci. Co najlepsze w tym że mam rtx 2070 więc raczej nie spodziewał bym się tego. A więc postanowiłem że zainstaluje jeszcze raz sterownik tym razem z oficjalnej strony NVIDIA i lipa od razu przy włączeniu i wczytaniu gry wyrzuciła mnie do pulpitu. Gra była wtedy ustawiona na DirectX 12. Więc postanowiłem ustawić DirectX 11 i gra chodziła przez ponad godzinę okej aż gdy kończyłem grę i jakiś inny błąd się pojawil. Kolejna sprawa jest taka że czytałem na forach i ludzi którzy testowali tę grę to stwierdzili że lepiej odpalać grę na DirectX 12 gdyż osiąga lepsze osiagi... Dla jasności podam specyfikację mojego pc

I5 6600k
Rtx 2070
Ramy 2x8 2933 MHz g skill ripjawskij

Pytanie do was co mogło być przyczyną takiego stanu?

Sprawdz karte w valley benchmark i heaven benchmark,wywala Cie tylko w raiderze ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 13 Styczeń 2019 - 20:07

GeForce experience został odinstalowany sterowniki zostały usunięte przez program DDU zainstalowane że strony NVIDIA i teraz działało wszystko aż do zakończenia rozgrywki ok 2 godzin także to pomoglo. Co do samego programu to zazwyczaj przydawał się tylko do sterowników instalowania nowszych także tego choć teraz go nie mam ale nie wykluczam że go zainstaluje bo jednak go troszeczkę brakuje(sentyment) i jeśli się komuś to nie podoba proszę nie komentować tego bo nie temu to służy to tak na przyszłość 😉😉 Co do wywalania się gry do windowsa to tak tylko ta gra to powodowała także nie wiem dlaczego gdyz w testach wychodziło u innych rtx bardzo dobrze bez problemów (bynajmniej nie znalazłem problemu w żadnej ze stron) dlatego nie wiem czy jakieś te sterowniki co były instalowane przez GeForce były coś kopnięte czy nie nie mam pojęcia ale ze strony pobrane NVIDIA dają radę i to najważniejsze także wszystkim dziękuję i pomagajmy sobie a nie wyśmiewajmy się z innych kolego raz jeszcze dzięki

#15 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13134
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Styczeń 2019 - 09:25

używam GF Exp odkąd tylko zmieniłem kartę z czerwonych na zieloną - głównie dla Shadow Playa - no co ja sie naszukałem , natestowałem programów do nagrywania filmów w fhd bez utraty jakości i spowalniania podczas nagrywania - i nic sie nie równa z Shadowplayem - no program bajka, polecam, jak ktoś chce mieć fajne filmy i tyle klatek na filmie co w rzeczywistości bez nagrywania

no i oczywiście, nigdy żadnych problemów z GFE nie miałem

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Styczeń 2019 - 09:26


#16 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1250
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 14 Styczeń 2019 - 20:12

Zobacz postPemo93, o 13 Styczeń 2019 - 20:07, napisał(a):

GeForce experience został odinstalowany sterowniki zostały usunięte przez program DDU zainstalowane że strony NVIDIA i teraz działało wszystko aż do zakończenia rozgrywki ok 2 godzin także to pomoglo. Co do samego programu to zazwyczaj przydawał się tylko do sterowników instalowania nowszych także tego choć teraz go nie mam ale nie wykluczam że go zainstaluje bo jednak go troszeczkę brakuje(sentyment) i jeśli się komuś to nie podoba proszę nie komentować tego bo nie temu to służy to tak na przyszłość 😉😉 Co do wywalania się gry do windowsa to tak tylko ta gra to powodowała także nie wiem dlaczego gdyz w testach wychodziło u innych rtx bardzo dobrze bez problemów (bynajmniej nie znalazłem problemu w żadnej ze stron) dlatego nie wiem czy jakieś te sterowniki co były instalowane przez GeForce były coś kopnięte czy nie nie mam pojęcia ale ze strony pobrane NVIDIA dają radę i to najważniejsze także wszystkim dziękuję i pomagajmy sobie a nie wyśmiewajmy się z innych kolego raz jeszcze dzięki



Fajnie że mogłem pomóc :)

Wyszło na moje!! najlepiej instalować bezpośrednio ze strony a nie wierzyć dziwnym programom

#17 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 14 Styczeń 2019 - 23:03

Zobacz postzlotnik, o 14 Styczeń 2019 - 20:12, napisał(a):

Fajnie że mogłem pomóc :)

Wyszło na moje!! najlepiej instalować bezpośrednio ze strony a nie wierzyć dziwnym programom


Ty pomogłeś ? Haha, te narcyz bez przesady. Mój 1 post zrobił robotę, a Ty powtórzyłeś... Szukaj złota elo. 20 lat nie masz GFE? To ładnie i jak tu Tobie wierzyć? A ludzie korzystają z niego i nie narzekają co potwierdza się w tym temacie, ale Ty wiesz swoje,..

Autorze nawet jakbyś zainstalował GFE to by wszystko działo oka, ale jak nie potrzebne to nie warto instalować. DDU robi robotę .

Ten post był edytowany przez kafaros dnia: 14 Styczeń 2019 - 23:11


#18 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 14 Styczeń 2019 - 23:21

No niestety przetestowałem raz jeszcze dla pewności by rozwiać wszystkie niejasności i niestety na programie GFE niestety wywalało ponownie i znów powtórzyłem zabieg z DDU i pomogło także coś program albo blokowała albo coś nie wiem nie mam pojęcia ale i tak wiele razy mi pomógł także nie skreślam na przyszłość tego programu być może nowe stery pomogą kto wie przetestuję i dam wam znać

#19 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3286
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 14 Styczeń 2019 - 23:23

A robisz optymalizację gier poprze GFE? Jak tak,to nie rób i własnoręcznie w opcjach gry zmieniaj.Zobacz czy pomoże.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Pemo93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 22 Maj 16

Napisany 14 Styczeń 2019 - 23:53

Zanim na forum napisałem to już w grze ustawiałem i nic błąd wyskoczył za każdym razem tym bardziej kiedy miałem DirectX 12 na 11 chodziło normalnie ale na 12 niestety wywalało że mam problem ze sterownikami karty graficznej i że system może nie posiadać wystarczających zasobów by uruchomić grę z wybranymi ustawieniami i prosili mnie bym obniżył wymagania. A zrobiłem DDU tym programem i zainstalowałem później raz jeszcze GFE i nie robiłem optymalizacji i tak nie pomogło dopiero jak program wywaliłem to pomogło

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych