Forum PCLab.pl: Dobór płyty do e5400 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobór płyty do e5400

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 13 Styczeń 2019 - 20:48

Cześć.

Jako, że mam znikome pojęcie o podzespołach zwracam się do was z prośbą o pomoc. Potrzebuję płytkę główną pod :

Procesor : Intel pentium dual core e5400
Grafika : Radeon hd7770 1gb gddr 5
Ram : kingston 4gb ddr2
Zasilacz : Chieftec 500w
Płyta główna : eMachines EMCP73VT-PM ; chipset Nvidia geforce 7050 southbridge; nvidia nForce 620i
Dysk : Western Digital CAVIAR 500GB SATA II 16MB

Rozchodzi się głównie o to, że chciałbym mieć płytkę z możliwością podkręcenia procesora. Sprzęt nie jest "potężny" aczkolwiek służy mi tylko do gry w cs;go i ets 2 :) Później ten komputer będę chciał przenieść do warsztatu na diagnostykę i ewentualne zarządzanie firmą (Na nówkę przyjdzie jeszcze czas) Obecna płyta to chyba OEM i nie mogę za żadne skarby go podkręcić, żeby uzyskać chociażby stabilność w CS (niestety teraz cs strasznie siada na procka, cały czas obciążenie 100% i w kluczowych momentach są spadki fps) Da się coś panowie do tego zestawu wyczarować? Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Styczeń 2019 - 13:36

Nie nadaje się ten procesor do cs-a go. Najtaniej by było (bez wymiany platformy, w tym przypadku ramu) wymienić na 4 rdzenie (np. E5440) + płyta np. na chipsecie P35 i zrobić OC.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 14 Styczeń 2019 - 13:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 14 Styczeń 2019 - 14:20

Zbytnio nic mi to nie mówi. Jakbym dostał jakieś linki albo nazwy konkretnie procesora plus płyta pod to żeby kupić i złożyć żeby jakoś to miało ręce nogi no i coś tam służyło byłbym wdzięczny :) oczywiście wszystko w granicach rozsądku.

#4 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Styczeń 2019 - 15:07

Możesz licytować np. E5430 + DFI P35-T2RL gdzieś do 100zł w sumie za oba podzespoły.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 14 Styczeń 2019 - 19:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 14 Styczeń 2019 - 16:04

Rozumiem! Płytkę spróbuję wylicytować... Do tego będzie trzeba chyba jakieś chłodzenie dobrać. A czy taki procesor podejdzie?
https://allegro.pl/oferta/6733163608

Można jakiś kontakt do Ciebie? Bardzo mi na tym zależy :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Styczeń 2019 - 16:11

X5450 jest sporo droższy i bardziej prądożerny (TDP 120W zamiast 80 w serii E) więc do niego trzeba by konkretne chłodzenie zamontować. Jakie masz teraz na tym DC E5400? Jeśli boxowe to jakie dokładnie. Korzystasz z teamspeaka albo discorda?

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 14 Styczeń 2019 - 16:11


#7 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 538
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 14 Styczeń 2019 - 16:13

Jaki masz budżet w końcu? Jak już chcesz zmieniac mobo to 100 za proca na 775 + jeszcze kupowanie płyty do oc za prawie drugie tyle moim zdaniem się nie opłaca(do tego jeszcze potrzebujesz kupić chłodzenie), bo za 50zł masz i3 2100 i do tego płytka około drugie tyle, z wymianą ramów na 4gb ddr3 wyjdzie niewiele drożej od wyżej wymienionego quada, a zawsze nowszy i lepszy sprzęt.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 14 Styczeń 2019 - 16:24

Nie chcę pakować w ten sprzęt za dużo, bo i tak później będzie stał. Chce uzyskać stabilność. Budżet powiedzmy będę miał 300zl (chyba że coś się znajdzie innego) to mogę dołożyć odrobinę. Zależy mi na tym, żeby wszystko spasować na gotowo i trochę to służyło :) co do chłodzenia teraz nie powiem, bo nie mam takiej możliwości zbytnio, aczkolwiek nigdy z temperaturą nie było problemów nawet po dłuższej grze

Ts mam, tylko dzisiaj jestem na służbie i schodzę dopiero jutro o 6

Ten post był edytowany przez Dandiee dnia: 14 Styczeń 2019 - 16:26


#9 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Styczeń 2019 - 17:26

Zobacz postDandiee, o 14 Styczeń 2019 - 16:24, napisał(a):

Budżet powiedzmy będę miał 300zl (chyba że coś się znajdzie innego) to mogę dołożyć odrobinę.

Jak 300zł to już przejście na nowszą podstawkę tylko. Nie opłaca się inwestować więcej jak ok. 100zł w s775. Na allegro można znaleźć za ok. 300zł (w licytacji) zestaw CPU + płyta + 4GB RAM DDR3 na s1155.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 14 Styczeń 2019 - 19:57


#10 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 14 Styczeń 2019 - 21:48

Znalazłem parę aukcji. https://allegro.pl/o...27-d89d675b9d60

A druga to.

https://allegro.pl/o...35-ecf4bbd61b40

Ale pod te zestawy to od razu musiałbym zmienić ram tam? Chyba że macie jakąś alternatywę (nie obraził bym się jakby była ździebko tańsza) druga sprawa to resztę osprzętu normalnie podłącze, tak?
Z góry przepraszam za tak możliwie głupie pytania, ale moja wiedza jest znikoma :)

Ten post był edytowany przez Dandiee dnia: 14 Styczeń 2019 - 21:52


#11 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Styczeń 2019 - 12:06

Tak, RAM trzeba też wymienić. Możesz jeszcze np. ten zestaw licytować. Grafika, zasilacz, dysk i obudowa będą pasować do nowego zestawu.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Styczeń 2019 - 12:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 15 Styczeń 2019 - 12:47

Rozumiem... Ostatnie pytanie przed finalizacja. Z tych trzech linków (plus licytacja) to co według Ciebie najlepiej wziąć?

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Styczeń 2019 - 13:05

Aktualnie to bym licytować ten zestaw co podałem. Wychodzi po prostu najtaniej. W zestawie (z tego co widać na zdjęciach) jest chłodzenie CPU a to od E5400 mogłoby nie pasować. Zatem nie musiałbyś nic dokupywać.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Styczeń 2019 - 13:14


#14 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 17 Styczeń 2019 - 08:57

Niestety licytacja nie przebiegła pomyślnie.

Tu jest druga licytacja tego samego gościa. Przeszukałem allegro i nie znalazłem w sumie nic konkretnego na 1150, a tutaj wydaje całkiem ok :) http://allegro.pl/Sh...item=7772107903

Druga sprawa. Jakbym stawiał system od nowa i zakupie win 10 to nie będzie żadnego problemu? Chyba serial jest przypisany do płyty, tak? Ostatni raz stawiałem wina 7lat temu...

#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3076
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 17 Styczeń 2019 - 09:32

Zobacz postDandiee, o 17 Styczeń 2019 - 08:57, napisał(a):

Tu jest druga licytacja tego samego gościa. Przeszukałem allegro i nie znalazłem w sumie nic konkretnego na 1150, a tutaj wydaje całkiem ok :) http://allegro.pl/Sh...item=7772107903
Druga sprawa. Jakbym stawiał system od nowa i zakupie win 10 to nie będzie żadnego problemu? Chyba serial jest przypisany do płyty, tak? Ostatni raz stawiałem wina 7lat temu...

Ale w tej licytacji jest ciut mocniejszy CPU więc nie licz że licytacja się zakończy taniej. Po zmianie platformy i tak trzeba przeinstalować system. Jeśli teraz masz windowd 7 lub nowszy, to chyba jeszcze istnieje możliwość aktualizacji do 10 lub instalacja win 10 za pomocą klucza do windows 7 np. za pomocą MediaCreationTool ale to trzeba by sprawdzić.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 17 Styczeń 2019 - 09:33


#16 Użytkownik jest niedostępny   Dandiee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 11 Sie 13

Napisany 21 Styczeń 2019 - 07:38

Wygrałem licytacje, niestety trochę mnie poniosło i wylicytowalem to za 380zl... Ale chyba warto było :) ważne dokumenty jak i pliki zrzucam już w chmure i jak przyjdzie płytka to stawiam system, mam nadzieję że będzie wszystko dobrze :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych