Forum PCLab.pl: ASUS Mining RX470 za 400PLN - padają jak muchy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (31 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS Mining RX470 za 400PLN - padają jak muchy Oceń temat: -----

#561 Użytkownik jest niedostępny   papa_ODYN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 19

Napisany 20 Kwiecień 2019 - 10:35

Zobacz postZORG1928, o 19 Kwiecień 2019 - 16:15, napisał(a):

Skoro sami na to pozwalamy to czemu się dziwić?
Używane samochody, używane laptopy (że niby odnawiane przez producenta), używane karty graficzne i można tak jeszcze długo.
Używane więc tańsze. A Niemiec jakoś się tego musi pozbyć. A kto kupi? Biedny i głupi Polak.


głupi zachód, po co im ten cały eBay? Jak mogą na allegro wystawić :/

Ten post był edytowany przez papa_ODYN dnia: 20 Kwiecień 2019 - 10:35


#562 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 03:00

Jeśli komuś się przyda jeszcze takie info.
Celem ograniczenia uporczywych artefaktów w nowszych grach (np. na silniku RAGE), można włączyć MSAA x2. Pomaga także wyłączenie limitu klatek do 30 w niektórych tytułach. Część starszych gier (np. do DX8, lub używających nGlide) nie wyświetla w ogóle tych artefaktów. Jednakże jeśli ograniczenie klatek (np. do 60) nie powoduje artefaktów, może przyczynić się do mniejszej utylizacji GPU, a to zaś, do jej mniejszego wyekploatowania. Przynajmniej gdy detale nie są za wysokie, i faktycznie na OSD widać że utylizacja nie jest już na 100% po włączeniu ograniczenia.

Ciekaw też jestem czy karta @Bartosza302 po wymianie rdzenia na inny sprawny, również z Mining, nadal działa (choć ogólnie to loteria czy uda się przy Mining trafiać jakiś lepszy rdzeń jakościowo, bo to podwyższone ryzyko, ale tak po prostu pytam z ciekawości).

Między czasie dotarłem do informacji że te karty z pamięciami Hynix, jak najbardziej też padają, i wcześniej były artefakty.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 24 Kwiecień 2019 - 15:36


#563 Użytkownik jest niedostępny   LepikPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 10 Wrz 15

Napisany 07 Maj 2019 - 08:27

Kupiłem na alledrogo od typa co ich ma setkę. Za czysta zeta. Asus rx 470 mining. Karta pokoparkowa ze zmodowanym biosem. Zadbana. Rozkręciłem, wysmarowałem rdzeń gelidem i dałem dobre pady 1mm na vrm. Oryginalny pad to dramat. Jakaś plastelina https://www.dropbox....08_HDR.jpg?dl=0 Chip jest z rx 570 według oznaczeń https://www.dropbox....35_HDR.jpg?dl=0 Asic 79,7%/79,9%. Sterowniki nie rozpoznały sprzętu (wersja 19). Wrzuciłem oryginalny bios z techpowerup i wszystkie stery ruszyły. Power limit w wattmanie zostawiłem na 0%. Undervolting na pamięciach i rdzeniu 0,8V. Taktowania 1075/1650. Mogę stabilnie ustawić 0,75V 1020/1500. W benchmarkach karta raportuje chip na 60W i jest w stanie podskoczyć chwilowo do 65W. Ten bios ma sztywny pobór na max 85W. Rdzeń nagrzewa się do 46°C. Sekcja zasilania chłodna. Laminat ma na odwrocie max 50°C (mierzone... paluchem).Time Spy 3300 punktów. Nie sypie artefaktami. Idzie wszędzie stabilnie. Wtyczka 8 pin czy 6 pin nie robi jej różnicy. Wynik ten sam. Dam znać czy zdechnie. Zadbałem o nią w maksymalnym stopniu. Przepiękna zabaweczka się trafiła.

Ten post był edytowany przez LepikPL dnia: 07 Maj 2019 - 08:34


#564 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 07 Maj 2019 - 15:31

Ostrzegam. Ludziom potrafiła paść ta karta nawet bez OC, i z UV. Od tak.
Co prawda, niższe temperatury które pewnie uzyskujesz, dzięki słusznie wykonanym zabiegom (których inni ze względu na gwarancję wykonać nie mogli) mogą wydłużyć żywotność karty.
W dodatku ponieważ masz kartę z drugiej ręki, jest szansa, że to może ta starsza, niby bardziej żywotna seria.

Co do wyników na 6 pin, bardziej obstawiał bym, że wyniki mogą by różne, ale dopiero po OC (PL, Core, Memory, podwyższony PL w BIOSie).
Inaczej masz błąd z kodem w menadżerze.
Karta ze zmodyfikowanym BIOS-em musi mieć atimdag patchera wgranego po instalacji sterowników.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 07 Maj 2019 - 15:31


#565 Użytkownik jest niedostępny   LepikPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 10 Wrz 15

Napisany 07 Maj 2019 - 16:04

Zobacz postdeton24, o 07 Maj 2019 - 15:31, napisał(a):

Ostrzegam. Ludziom potrafiła paść ta karta nawet bez OC, i z UV. Od tak.
Co prawda, niższe temperatury które pewnie uzyskujesz, dzięki słusznie wykonanym zabiegom (których inni ze względu na gwarancję wykonać nie mogli) mogą wydłużyć żywotność karty.
W dodatku ponieważ masz kartę z drugiej ręki, jest szansa, że to może ta starsza, niby bardziej żywotna seria.

Co do wyników na 6 pin, bardziej obstawiał bym, że wyniki mogą by różne, ale dopiero po OC (PL, Core, Memory, podwyższony PL w BIOSie).
Inaczej masz błąd z kodem w menadżerze.
Karta ze zmodyfikowanym BIOS-em musi mieć atimdag patchera wgranego po instalacji sterowników.

Moim zdaniem zabija ją sekcja zasilania. To jest daremna blaszka z ułomnym termopadem na wylocie gorącego powietrza, zamontowana na tragicznej jakości sekcji. Ludzie dostawali ją z naprawy z tym samym chipem. Pewnie lecą bezpieczniki i jeżeli nie zdążą ochronić układu, to zwarcia na vrm palą chip. Kupiłem ją do egpu, więc nie mam oporów zrobić maksymalnego undervoltingu i underclockingu. I tak będzie zadławiona szerokością szyny. Wywalę jeszcze wentylatory, złożę jakieś pudełko na to i dam wiatrak 200mm ze starym sterownikiem temperatury. Jeżeli padnie mimo tych zabiegów, to tych miningowych modeli nie uratuje już nic. Obstawiam, że jednak podziała. Daję temu 33% szans na śmierć w pierwszych trzech miesiącach. Jeżeli przetrwa, to będzie śmigać parę latek. Logi z gpu-z na najniższym obecnie uzyskanym napięciu (gpu score time spy 3109)Załączony plik  3run3109timespy075VGPU-Z Sensor Log.txt (97.76K)
Ilość pobrań: 6

#566 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 07 Maj 2019 - 18:55

Tak, sekcja jest tam okrojona. Może nawet źle zaprojektowana i/lub ma złe komponenty.
I kto wie czy nie ma też wpływu na uszkodzenia rdzeni, a nie że tylko taka partia rdzeni się trafiała w Mining.

#567 Użytkownik jest niedostępny   sebiks 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Nd, 30 Maj 10

Napisany 08 Maj 2019 - 18:13

Moja już śmiga dwa miesiace. Wcześniej przepracowała nie cały rok u gracza.
1200(1V)/1700(0.9v)
Utrzymuję ją zimną kosztem kultury pracy.
Nie przekraczam 60 stopni.
Wymieniłem pastę i termopady na mosfetah.
Jeden mosfet był już wymieniany w ramach gwarancji. Wentylatory dostają jakiś wibracji przy 2500RPM.Bios wgrany z rx570 expedition. Nie musiałem używać atimdag patchera

Zobacz postLepikPL, o 07 Maj 2019 - 17:04, napisał(a):

Moim zdaniem zabija ją sekcja zasilania. To jest daremna blaszka z ułomnym termopadem na wylocie gorącego powietrza, zamontowana na tragicznej jakości sekcji. Ludzie dostawali ją z naprawy z tym samym chipem. Pewnie lecą bezpieczniki i jeżeli nie zdążą ochronić układu, to zwarcia na vrm palą chip. Kupiłem ją do egpu, więc nie mam oporów zrobić maksymalnego undervoltingu i underclockingu. I tak będzie zadławiona szerokością szyny. Wywalę jeszcze wentylatory, złożę jakieś pudełko na to i dam wiatrak 200mm ze starym sterownikiem temperatury. Jeżeli padnie mimo tych zabiegów, to tych miningowych modeli nie uratuje już nic. Obstawiam, że jednak podziała. Daję temu 33% szans na śmierć w pierwszych trzech miesiącach. Jeżeli przetrwa, to będzie śmigać parę latek. Logi z gpu-z na najniższym obecnie uzyskanym napięciu (gpu score time spy 3109)Załącznik 3run3109timespy075VGPU-Z Sensor Log.txt


O jakim boksie mówisz?
Myślę co by tam położyć na tych tranzystorach.

Ten post był edytowany przez sebiks dnia: 08 Maj 2019 - 18:10


#568 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 08 Maj 2019 - 19:10

Wgrałeś oryginalnego BIOSa od Expedition, i sterownik go zakceptował.
Inaczej gdyby był jeszcze zmodyfikowany ręcznie w edytorze.

#569 Użytkownik jest niedostępny   LepikPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 10 Wrz 15

Napisany 08 Maj 2019 - 20:43

Zobacz postsebiks, o 08 Maj 2019 - 18:13, napisał(a):


O jakim boksie mówisz?
Myślę co by tam położyć na tych tranzystorach.

Ulepię coś z kątowników alu i poupycham kable. Może dam nawiew 140 mm https://imgur.com/a/U9XWVNk

#570 Użytkownik jest niedostępny   sebiks 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Nd, 30 Maj 10

Napisany 08 Maj 2019 - 23:34

Zobacz postLepikPL, o 08 Maj 2019 - 21:43, napisał(a):

Ulepię coś z kątowników alu i poupycham kable. Może dam nawiew 140 mm https://imgur.com/a/U9XWVNk


Ahh obudowa na eGPU;) Myślałem że mówisz o chłodzeniu.
Bawiłem się też z egpu wykorzystując PCI riser. Bardzo stabilnie działało. Nie było problemów z negocjacja pcie V2 w przeciwieństwie do exp gdc.Wystarczylo światło w kiblu zaświecić i już miałem spadek do pcie V2.

#571 Użytkownik jest niedostępny   sebiks 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Nd, 30 Maj 10

Napisany 09 Maj 2019 - 09:03

Zobacz postLepikPL, o 07 Maj 2019 - 09:27, napisał(a):

Kupiłem na alledrogo od typa co ich ma setkę. Za czysta zeta. Asus rx 470 mining. Karta pokoparkowa ze zmodowanym biosem. Zadbana. Rozkręciłem, wysmarowałem rdzeń gelidem i dałem dobre pady 1mm na vrm. Oryginalny pad to dramat. Jakaś plastelina https://www.dropbox....08_HDR.jpg?dl=0 Chip jest z rx 570 według oznaczeń https://www.dropbox....35_HDR.jpg?dl=0 Asic 79,7%/79,9%. Sterowniki nie rozpoznały sprzętu (wersja 19). Wrzuciłem oryginalny bios z techpowerup i wszystkie stery ruszyły. Power limit w wattmanie zostawiłem na 0%. Undervolting na pamięciach i rdzeniu 0,8V. Taktowania 1075/1650. Mogę stabilnie ustawić 0,75V 1020/1500. W benchmarkach karta raportuje chip na 60W i jest w stanie podskoczyć chwilowo do 65W. Ten bios ma sztywny pobór na max 85W. Rdzeń nagrzewa się do 46°C. Sekcja zasilania chłodna. Laminat ma na odwrocie max 50°C (mierzone... paluchem).Time Spy 3300 punktów. Nie sypie artefaktami. Idzie wszędzie stabilnie. Wtyczka 8 pin czy 6 pin nie robi jej różnicy. Wynik ten sam. Dam znać czy zdechnie. Zadbałem o nią w maksymalnym stopniu. Przepiękna zabaweczka się trafiła.


Zmierzyłem u siebie temperaturę sekcji zasilania na odwrocie PCB. Pomiar za pomocą termopary. Obciążenie około 80W,po 15min 60 stopni. Gorąco,za gorąco?
Dodaj obrazek

#572 Użytkownik jest niedostępny   ogreczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 23 Paź 12

Napisany 09 Maj 2019 - 12:09

Hej! Ja kupiłem swojego Asusa przez Allegro za 300 Cebulionów. Działam na nim od stycznia. Irytuje mnie mocno power limit i nie wiem jak sobie z nim poradzić. W far cry 5 - mam 60 klatek na sekundę w FHD żeby po chwili dostać 15 - i tak w kółko. Kupiłem wtyczkę 6 pin - ale różnicy nie ma. Wgrać inny BIOS ? Od RX570? Czy lepiej olać temat bo się karta przypali ? Zabawa MIS Afterburnerem i ATI Wattmanem nic nie daje

#573 Użytkownik jest niedostępny   Belfor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: Pt, 30 Cze 17

Napisany 09 Maj 2019 - 12:17

Zobacz postogreczek, o 09 Maj 2019 - 12:09, napisał(a):

Hej! Ja kupiłem swojego Asusa przez Allegro za 300 Cebulionów. Działam na nim od stycznia. Irytuje mnie mocno power limit i nie wiem jak sobie z nim poradzić. W far cry 5 - mam 60 klatek na sekundę w FHD żeby po chwili dostać 15 - i tak w kółko. Kupiłem wtyczkę 6 pin - ale różnicy nie ma. Wgrać inny BIOS ? Od RX570? Czy lepiej olać temat bo się karta przypali ? Zabawa MIS Afterburnerem i ATI Wattmanem nic nie daje

A skąd wiesz, że te dropy są od karty? Jaki masz procesor? Ile RAM? Gra na HDD? Monitoring coś pokazał?

#574 Użytkownik jest niedostępny   ogreczek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 23 Paź 12

Napisany 09 Maj 2019 - 12:25

8 GB RAM. Procek staruszek fx6300, ale nie dobija do 100 %. Mam drugi set z tym samym prockiem tylko że 12 GB ram i karta rx580 i dropów nie ma. Stockowe taktowanie.

Ten post był edytowany przez ogreczek dnia: 09 Maj 2019 - 12:27


#575 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13311
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 09 Maj 2019 - 12:27

ustaw wszystko na minimum, to będziesz wiedział czy to wina procka czy karty

#576 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Maj 2019 - 17:12

Teoretycznie jak podniesiesz Power Limit w MSI Afterburner na krótko, by sprawdzić czy to od tego, to nie powinno się nic stać.
I w Far Cry 5 nawet na 6 pin nie przypominam sobie takich dropów. Nawet na stock.
Po OC jest spokojnie 30 FPS na prawie ultra w QHD. Pewnie z lepszym CPU byłoby jeszcze lepiej.
Taki framerate, nawet na takich detalach jest w zasiegu tego FXa. Na low powinno być spokojnie od 40 wzwyż.

#577 Użytkownik jest niedostępny   jacoo22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 09

Napisany 10 Maj 2019 - 20:11

Właśnie otrzymałem zwrot gotówki za uszkodzonego Asusa z Neonetu, trwało to ok 3 tygodnie licząc święta i dni wolne :) także nie jest źle jeśli chodzi o poziom obsługi,

teraz pytanie co kupić za te 400cebulionów :D? RX 580, 480?

Ten post był edytowany przez jacoo22 dnia: 10 Maj 2019 - 20:12


#578 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Maj 2019 - 21:23

(usunięto ofertę, pomyłka)

(wyszukiwarka)
https://allegro.pl/k...le-1-5-0510&p=2

Osobiście rozglądałbym się za jakąś używką 8GB z gwarancją, choć na pewno nie w tych pieniądzach.

Najtańsze nowe RX 570 to w wersji z bida chłodzeniem 550 zł z KW.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 10 Maj 2019 - 21:27


#579 Użytkownik jest niedostępny   jacoo22 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 09

Napisany 10 Maj 2019 - 21:44

Monitoruje allegro cały czas, jednak dobrych ofert jak na lekarstwo. Same pokoparki lub karty z wątpliwą gw, a RXa nie kupie juz bez gw, po przebojach z Asusem.. :D

#580 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6974
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Maj 2019 - 22:24

No to w takim układzie masz za 370 zł + ew. VAT:
Mój link

2 miesiące gwarancji

I z co najmniej pół miesiąca czekania.

Ew. można i z Taobao przez pośrednika Superbuy (ze swoim kontem na Taobao chyba wychodzi taniej)
Obecnie od 210 zł + wysyłka do 100 zł, i ew. VAT:
(chodź swego czasu były nawet od 160 zł RX 560)
Uważać tylko na RX 470D, bo to słabsze wersje (pytać sprzedawców, lub czytać opisy):

RX 470:
https://www.taobao.c...oduct/rx470.htm

RX 570
https://www.taobao.c...oduct/rx570.htm

(nie mam pojęcia jak tam jest z gwarancją, dużo opisów chińskich jest wklejonych w obrazki, stąd trzeba by je OCRować do tłumaczenia).

Jak mieszkasz w obrębie jakiejś większej metropolii, zobacz sobie jeszcze OLX jak masz możliwość odbioru osobistego.
Czasem coś się może trafić z gwarancją.

W ostateczności w cenie 400 zł na licytacjach schodzą 1060 3GB, ale te karty mają średni sens.
Zresztą nie mniejszy niż 1050 Ti przy obevnych cenach Radeonów.


Na OLX od 300 zł potrafią się trafiać dobre modele RX 470, RX 570, ale bez gwarancji. W dodatku bez odbioru osobistego nie macie żadnej gwarancji, że sprzęt w ogóle do Was dotrze. Dlatego zasadniczo bierze się wysyłkę za pobraniem, ale to w ogóle nie wyklucza że dostaniecie puste pudło, lub wypchane czymś co zachowa normalną wagę karty, co skłoni do odbioru.
To jest niby ciekawe. 8GB. Górnicy rzadziej używali takich kart:
https://www.olx.pl/o...html#ceb799df36
Typ ma niby konto od 2013. Oszuści raczej zmieniają konta, ale tak jak mówiłem, zalecam ostrożność.

W tej chwili z gwarancją nawet na OLX ciężko poniżej 510 zł.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 10 Maj 2019 - 23:27


  • (31 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych