Forum PCLab.pl: [MSI GV62 7RD] Duże spadki FPS w nowym laptopie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[MSI GV62 7RD] Duże spadki FPS w nowym laptopie

#1 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 18 Styczeń 2019 - 19:19

Witam wszystkich. Kupiłem nowy laptop, MSI GV62 7RD:
Intel Core i7-7700HQ
Nvidia GTX1050 4GB GDDR5
8GB RAM 2400 MHz CL17
HDD 1 TB
Po zakupie dołożyłem dysk SSD 128GB Transcend na kościach MLC

Kupiłem go, ponieważ nie rozwiązałem problemu ze swoim Asusem ROG GL552VW (i5-6300HQ, GTX960M 4GB, 16GB RAM DDR4 2133 MHz CL15), na którym miałem freezy w CS:GO i Wiedźminie 1. Na nowym laptopie nie ma z tym problemu, ale jest kłopot z Assassin's Creed Odyssey. Na Asusie w FHD na ustawieniach średnio - wysokich, w opcjach gry widzę średnio 32 fps, czasami w niektórych momentach rośnie do 50, a spada do mniej więcej 17, ale gra jest raczej płynna, ani razu nie odczułem jakiegoś mega spowolnienia (mam zagrane 40h i grało się przyjemnie). Natomiast na nowym MSI - na tych samych ustawieniach gra w niektórych sekundach ma 140 fps, średnio - 48, 50, ale są ogromne spadki do 10, 12, a czasami nawet do 1 czy 2 fps. Ogólnie nie da się grać, bo obracanie kamerą wokół postaci wygląda trochę jak pokaz slajdów (nie ważne czy w mieście czy na łące). Karta graficzna w grze ma max 65*C, temperatura procesora między 70-78*C. Robiony format, instalowane sterowniki ze strony MSI, najnowsze sterowniki od grafiki. Przy pierwszym odpaleniu, gra miała średnio 30 fps i wyglądała dużo gorzej niż na Asusie. Zamieniłem pamięci (teraz w MSI jest 16GB 2133 CL15) i dopiero gra osiągnęła tak wysokie liczby, ale spadki pozostały. Jakieś pomysły? Wierzyć się nie chce, że na nowym sprzęcie są takie problemy, a już sam nie wiem czego mogę spróbować. Dodam, że na najniższych ustawieniach jest niewielka poprawa, ale slajdy nadal występują.

Ten post był edytowany przez raven989 dnia: 18 Styczeń 2019 - 19:25


#2 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:06

no cóż, tak właśnie wyglądają i działają laptopy od msi... dlatego zawsze warto dołożyć trochę i kupić coś porządnego

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3263
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:15

Zobacz postventech, o 18 Styczeń 2019 - 20:06, napisał(a):

no cóż, tak właśnie wyglądają i działają laptopy od msi... dlatego zawsze warto dołożyć trochę i kupić coś porządnego

w życiu głupszej porady nie słyszałem.

PS.
Spróbuj sterowników w wersji 399 max.
Nie tykaj tych powyżej 400 i sprawdź jak działa.
Użyj DDU do deinstalacji starych.
Sprawdź też stan dysku crystaldiskinfo/hdtune

#4 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:44

Zobacz postUlvar, o 18 Styczeń 2019 - 20:15, napisał(a):

Sprawdź też stan dysku crystaldiskinfo/hdtune


Obu dysków, czy tylko HDD?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11966
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 19 Styczeń 2019 - 00:08

Grę zainstalowałeś na SSD czy na HDD?

#6 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 19 Styczeń 2019 - 00:22

Zobacz postStefan999, o 19 Styczeń 2019 - 00:08, napisał(a):

Grę zainstalowałeś na SSD czy na HDD?


Na HDD. Na SSD tylko system.

#7 Użytkownik jest niedostępny   P.U. 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1207
  • Dołączył: So, 10 Gru 05

Napisany 19 Styczeń 2019 - 00:37

Jeśli masz RAM w jednej kości, to dołóż drugą, by działały w dual-channel.
Mi po zamianie z 1x16GB na 2x8GB, przestały występować przycięcia w tej grze.

#8 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 19 Styczeń 2019 - 10:18

Zobacz postP.U., o 19 Styczeń 2019 - 00:37, napisał(a):

Jeśli masz RAM w jednej kości, to dołóż drugą, by działały w dual-channel.
Mi po zamianie z 1x16GB na 2x8GB, przestały występować przycięcia w tej grze.

Właśnie tak zrobiłem - liczby zauważalnie wzrosły, ale pokaz slajdów nadal pozostał.

Ten post był edytowany przez raven989 dnia: 19 Styczeń 2019 - 10:18


#9 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4435
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 19 Styczeń 2019 - 10:49

Warto spróbować obniżyć lekko detale i usunąć wszystkie programy jakie działają podczas grania w tym antywirusowe po wcześniejszym przeskanowaniu, aby mieć pewność, że nie spowalniają. Tryb multi jest bardzo wyczulony na jakiekolwiek pobierania, oraz programy działające w tle. Podczas pobierania gra staje się niegrywalna.

Ten post był edytowany przez pabloesc dnia: 19 Styczeń 2019 - 10:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   Czekoladka2 

  • Laptop/Ultrabook/Netbook
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13146
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 14

Napisany 19 Styczeń 2019 - 11:21

Wszystkie sterowniki aktualne?
Aktualizacja bios nie zaszkodzi.

#11 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 19 Styczeń 2019 - 12:54

Zobacz postpabloesc, o 19 Styczeń 2019 - 10:49, napisał(a):

Warto spróbować obniżyć lekko detale i usunąć wszystkie programy jakie działają podczas grania w tym antywirusowe po wcześniejszym przeskanowaniu, aby mieć pewność, że nie spowalniają. Tryb multi jest bardzo wyczulony na jakiekolwiek pobierania, oraz programy działające w tle. Podczas pobierania gra staje się niegrywalna.

Gram w singla, w Odyssey nie ma trybu multi. Tak jak pisałem - na najniższych detalach nie ma żadnej poprawy co do płynności gry. Nie mam też antywirusa, tylko wbudowany Windows Defender. Również programy w tle mam tylko te podstawowe.


Zobacz postCzekoladka2, o 19 Styczeń 2019 - 11:21, napisał(a):

Wszystkie sterowniki aktualne?
Aktualizacja bios nie zaszkodzi.

Sterowniki aktualne. Bios na samym początku również zaktualizowałem.

Jutro wrzucę screeny dysków z crystaldiskinfo i spróbuję zainstalować sterowniki Nvidia poniżej wersji 399, jak pisał Ulvar. Pobiorę też inną grę i zobaczę, jak będzie działać. Już chciałem go oddawać na gwarancję, ale jeśli byłoby coś uszkodzone, to problem występowałby bez względu na to, jaka gra jest odpalona?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11966
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 19 Styczeń 2019 - 16:51

Przeinstaluj grę na SSD.

#13 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 20 Styczeń 2019 - 23:52

Zobacz postStefan999, o 19 Styczeń 2019 - 16:51, napisał(a):

Przeinstaluj grę na SSD.

Przetestowałem. Według mnie bez żadnej różnicy.

Generalnie wystąpiła jakaś magia. Znalazłem jakiś poradnik na forum MSI, odinstalowałem Geforce Experience i ściągnąłem ze strony Nvidii najnowszy sterownik, aby zainstalować go od nowa. Zainstalowałem MSI Afterburner i RivaTuner Statistics. Nastąpiła poprawa. Na średnich i na wysokich detalach, Riva nie pokazuje spadków fps poniżej 31, mimo że w opcjach statystyki pokazują spadki raz do 12, 13, raz do 17, 20 fps. Generalnie jest lepiej, gra jest raczej płynna, ale problem jest inny - w pewnych momentach, gra nie zacina się, nie klatkuje, ale wyraźnie spowalnia (wcześniej był po prostu pokaz slajdów). Gra odnotowuje to jako spadek fps do 12, 13, natomiast Riva pokazuje wzrost % użycia CPU do 90 i wyżej, co zresztą widać na screenach. Co może być tego przyczyną? Na 4 wątkowym i5-6300HQ mam CPU usage właściwie stałe 100%, nawet w dużych miastach nie ma żadnych spowolnień, gra jest płynna.

Zobacz postUlvar, o 18 Styczeń 2019 - 20:15, napisał(a):

Spróbuj sterowników w wersji 399 max.
Nie tykaj tych powyżej 400 i sprawdź jak działa.
Użyj DDU do deinstalacji starych.
Sprawdź też stan dysku crystaldiskinfo/hdtune

Pobrałem sterowniki w wersji 382 ze strony MSI. Chyba nie ma zbyt dużej różnicy, no może oprócz tego, że gra krzyczy, iż mam za stary sterownik. Dodatkowo, po kilku minutach gry spowolnień jest chyba więcej niż na najnowszym sterowniku, a na wysokich ustawieniach gra działa lepiej, niż na średnich <aha>.

Tutaj gra działa płynnie, na średnich i wysokich detalach:
1) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshpq.png
2) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshhp.png
Tutaj są spowolnienia:
3) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshhr.png
4) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshhx.png
5) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshhe.png
6) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshha.png
Statystyki w grze:
7) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshrh.png
Screeny dysków z cristaldiskinfo:
8) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshrr.png
9) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshrx.png
10) https://ifotos.pl/zo...ekr_qweshrn.png

Ten post był edytowany przez raven989 dnia: 21 Styczeń 2019 - 11:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   Waskijestem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 407
  • Dołączył: Nd, 09 Cze 13

Napisany 21 Styczeń 2019 - 12:27

Widzę, że masz grę odpaloną w ekranie bez ramek. Zmień na pełny ekran. -> czy jest poprawa?
DDU - z poziomu trybu awaryjnego i wrzuć sterownik najnowsze od NVIDII. Zaktualizuj chipset i BIOS. -> czy jest poprawa?
Temperatury nie są wysokie - nie licząc SSD ale one zimne nie będą.
Pokaż co masz uruchomione w tle (menadżer zadań -> Procesy)

#15 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 21 Styczeń 2019 - 12:52

Zobacz postWaskijestem, o 21 Styczeń 2019 - 12:27, napisał(a):

Widzę, że masz grę odpaloną w ekranie bez ramek. Zmień na pełny ekran. -> czy jest poprawa?
DDU - z poziomu trybu awaryjnego i wrzuć sterownik najnowsze od NVIDII. Zaktualizuj chipset i BIOS. -> czy jest poprawa?
Temperatury nie są wysokie - nie licząc SSD ale one zimne nie będą.
Pokaż co masz uruchomione w tle (menadżer zadań -> Procesy)

Zmieniłem na pełny ekran, poprawy brak. Chipset i BIOS mam najnowsze, opcję z DDU również już próbowałem. Wrzucam linki z procesami.

Płynnie:
https://ifotos.pl/zo...ekr_qwesrwa.png

Spowolnienie:
https://ifotos.pl/zo...ekr_qwesrww.png

Dodam, że w największym mieście (Attyka) nadal zdarza się pokaz slajdów, na każdych ustawieniach. Natomiast w lżejszych lokacjach, na średnich i wysokich momentami są te spowolnienia, gdy wzrasta zużycie CPU, a na ustawieniach bardzo wysokich zużycie CPU jest wyższe, a spowolnień jakby mniej.

Ten post był edytowany przez raven989 dnia: 21 Styczeń 2019 - 12:55


#16 Użytkownik jest niedostępny   raven989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 12

Napisany 22 Styczeń 2019 - 15:22

Myślę, że problemy sprzętowe można wykluczyć. Odpaliłem Wiedźmina 3, bez hairworks na średnich (grafika + postprocesy) 42-50 kilka fps, zużycie CPU na poziomie 20,30%, czasami skacze do 50-60, na ustawieniach wysokich - 31-40 fps, oczywiście w FHD. Wczoraj przez 40 minut gry brak żadnych problemów, dzisiaj dosłownie 1 mikro-ścinka, podczas jazdy konno po terenie z gęstą roślinnością, udało mi się kątem oka spojrzeć, że zużycie CPU wzrosło wtedy do 70-80%.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych