Forum PCLab.pl: Windows 10 na USB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 10 na USB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 19:41

Witam,
Mam pytanko apropo windowsa 10, a raczej nośnika na którym chce go kupić.
Planuje przesiąść się z Windowsa 7 na Windowsa 10 home, myślę o zakupie wersji BOX USB z x-komu i mam wątpliwości czy nie będę miał problemów z wykrywaniem pamięci USB z systemem przy uruchomieniu komputera, bo przy instalacji Win 7 z płyty nie wykrywało mi urządzeń na USB podłączonych do 3.0 i 2.0 i musiałem używać wejścia PS2(W biosie miałem ustawione wsparcie dla USB podczas instalacji).

Wersji na płytę CD nie mogłem nigdzie znaleźć dlatego chcę kupić USB ;/
Moja płyta główna to MSI B350 TOMAHAWK.

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:00

Jeżeli masz numer seryjny W7 to robisz ze strony Microsoft pendrive bootowalny i instalujesz z tego pandrive W10. Podczas aktywacji podajesz numer W7 i powinno wszystko działać bez kupowania nowego systemu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:00

Nie wykrywało Ci USB, bo wcześniej instalowałeś win7. Win7 nie ogarnia fabrycznie kontrolerów usb3 (na których działają porty usb2 na nowych płytach).
Win8+ ogarniają usb3.

Nieważne na czym kupisz - instalka będzie przestarzała po pół roku. Dlatego sam instalator ściągaj ze strony MS.

#4 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:31

Zobacz postxtn, o 18 Styczeń 2019 - 20:00, napisał(a):

Jeżeli masz numer seryjny W7 to robisz ze strony Microsoft pendrive bootowalny i instalujesz z tego pandrive W10. Podczas aktywacji podajesz numer W7 i powinno wszystko działać bez kupowania nowego systemu.


To 3 pytanka:
-W jakim sensie numer seryjny? Chodzi ci kod aktywacyjny który podaje przy instalacji Windows?
-Czy będę mógł normalnie korzystać z MS store i czy nie będę miał żadnych problemów z orginalnoscia systemu?
-Jak mam Win 7 home premium to jaka wersję 10 pobrać bo jest chyba oddzielnie home i premium

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19018
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:35

Jest jeden nośnik instalacyjny, i z niego w zależności od klucza (albo tego co wybierzesz - jeżeli nie podasz klucza) jest instalowana jakaś wersja.

#6 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:39

A nie będzie problemu z oryginalnością systemu i korzystaniem z MS store? Bo glownie zmieniam system ze względu na wymogi gier w jakie chce grać, no i brak wsparcia technicznego w niedlugiej przyszłości

#7 Użytkownik jest dostępny   Sonix27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 15 Lip 16

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:45

Nie ma z tym problemu, sam używam windowsa 10 home na kluczu z win7 home i od 2 lat ładnie śmiga.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Styczeń 2019 - 20:56

M$ sam przez długi okres wręcz wymuszał na użytkownikach darmowe przejście z Win 7, 8, 8.1 do Win 10, co niektórych wręcz wprowadzało szał, dopiero po licznych pretensjach, aferach M$ zablokował opcje automatycznej aktualizacji do win 10. Klucze z poprzednich systemów działają do tej pory.

#9 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 21:02

A byłby któryś z Panów tak miły i podesłał link z którego mógłbym pobrać ten instalator? Byłbym niezmiernie wdzięczny 😊

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Styczeń 2019 - 21:11

Mój link klikasz "Pobierz narzędzie" potem za pomocą tego "narzędzia", tworzysz bootowalnego pendraka, albo zgrywasz plik ISO na dysk.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Styczeń 2019 - 21:14


#11 Użytkownik jest dostępny   Sonix27 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 15 Lip 16

Napisany 18 Styczeń 2019 - 21:13

https://www.microsof...nload/windows10

Kolega wyżej mnie ubiegł :E

Ten post był edytowany przez Sonix27 dnia: 18 Styczeń 2019 - 21:14


#12 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 21:25

Dzięki wielkie😃

#13 Użytkownik jest niedostępny   ItsMeHax 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 18 Styczeń 2019 - 23:14

A jeszcze jedno pytanko, jak zainstaluje win 10 z kodem od 7 to nie bedzie potem problemu z wykorzystaniem go znowu do 7?

Ten post był edytowany przez ItsMeHax dnia: 18 Styczeń 2019 - 23:15


#14 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Styczeń 2019 - 13:57

Zobacz postItsMeHax, o 18 Styczeń 2019 - 20:31, napisał(a):

To 3 pytanka:
-W jakim sensie numer seryjny? Chodzi ci kod aktywacyjny który podaje przy instalacji Windows?
-Czy będę mógł normalnie korzystać z MS store i czy nie będę miał żadnych problemów z orginalnoscia systemu?
-Jak mam Win 7 home premium to jaka wersję 10 pobrać bo jest chyba oddzielnie home i premium

Tak,
Tak,
j.w.

Zobacz postItsMeHax, o 18 Styczeń 2019 - 23:14, napisał(a):

A jeszcze jedno pytanko, jak zainstaluje win 10 z kodem od 7 to nie bedzie potem problemu z wykorzystaniem go znowu do 7?

Tego nie próbowałem :) ale nie powinno.
Jak robiłem coś takiego, że kiedyś wracałem z w10 do w8, który mam box z płytą to aktywował się prawidłowo.

#15 Użytkownik jest niedostępny   bartek19933 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3097
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 21 Styczeń 2019 - 20:23

Witam, podłącza się pod temat, bo chciałbym zmienić system na windows 10.

Czy nie będzie problemów z instalacją przez oryginalny pendrive usb Windows na komputerze z sygnatury? Mój sprzęt będzie kompatybilny?

Coś trzeba ustawiać oprócz bootowania z USB żeby instalacja ruszyła?

Najlepiej i tak pobrać ISO ze strony Microsoftu niż używać oryginalnego nośnika?

Jaka jest różnica między OEM a BOX przy Win10? Warto dopłacać do BOX jeśli komputer służy tylko do gier? Sprzęt w sumie zmieniam nawet często, a podobno teraz system nie integruje się z płytą główną.

Home wystarczy dla zwykłego użytkownika?



Z góry dzięki :) .

#16 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Styczeń 2019 - 11:57

Lepiej najnowszą wersję z MS pobrać, ponieważ skracasz czas na kolejne żmudne aktualizacje.
Nic więcej.
Nie będzie problemu z twoim sprzętem.
Oem/Box to kwestia licencji. Instaluje się tak samo i z niczym się nie integruje.
Jak masz numer seryjny/kod aktywacyjny oem lub box to zwyczajnie podajesz go podczas aktywacji i tyle.
Moim zdaniem Home wystarczy. Do użytku domowego oem/box moim zdaniem nie ma znaczenia. Brałbym ten tańszy, chyba że róznica 20-50zł to brałbym box.

#17 Użytkownik jest niedostępny   bartek19933 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3097
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 22 Styczeń 2019 - 18:30

Dzięki wielkie :). Zakupię zatem Home Box.
A musiałbym aktualizować bios płyty głównej? Mam teraz z 2014 roku, a aktualizacja z 2017 wprowadza m.in poprawki dotyczące Legacy boot i partycji GPT:

Cytuj

SABERTOOTH Z87 BIOS 2302
1. Modify ASUS SPD information for XMP profile
2. Improved the verification of GPT partition.
3. Removed the card-reader item in popup menu.
4. Support TPM-L R2.0 .
5. Fixed legacy boot fail.


#18 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Styczeń 2019 - 19:42

Zawsze lepiej mieć najbardziej aktualny bios.

#19 Użytkownik jest niedostępny   bartek19933 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3097
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 29 Styczeń 2019 - 18:23

Jeszcze jedno pytanko: można spokojnie brać Windowsa z Proline? Bo widzę, że chyba mają najtaniej z takich bardziej znanych sklepów. Czy lepiej x-kom? Czy to bez znaczenia :D?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych