Forum PCLab.pl: karta dźwiękowa/ dac - ISK HD9999 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

karta dźwiękowa/ dac - ISK HD9999 do 300pln

#21 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 23 Styczeń 2019 - 23:02

rozumiem chłopaki, że patrzycie tutaj pod kątem 100% wykorzystania odsłuchu i możliwości sprzętu audio, jednakże wydaje mi się że trochę przeceniacie moje oczekiwania.

Docelowo chciałbym zrobić tak, żeby mieć kontrolę dźwiękiem z głośników i słuchawek na jednej skrzyneczce (tudzież DAC-a), żebym nie musiał się bawić w zmienianie głośności oraz źródła dźwięku w windowsie oraz oczywiście napędzić słuchawki.

Microlaby Solo6C od początku uważałem za zły zakup głośników na biurko i trzymałem je jedynie z lenistwa i wydaje mi się, że takie modecomy MC-MHF60U czy r1600tiii spełniły by moje oczekiwania - ale to dalej głośniki ze wzmacniaczem.

Rzeczywiście, nie idzie kupić jakiś sensownych, biurkowych głośników do 300zł które by PRZYZWOICIE grały z np takim FX-Audio?

niech już będą używki skoro nowe ciężko dostać.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 23 Styczeń 2019 - 23:13


#22 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 23 Styczeń 2019 - 23:17

Da się, używane Solo 6C, Modecom SHF120U, ale to raczej propozycje na duże stabilne biurko i nieco dalszy odsłuch niż sprzed monitora, inaczej może małe Edifiery R1600TIII

Jeśli chodzi o regulację głośności kolumn z np. DAC'a (tudzież combo DAC/AMP słuchawkowy) - tak się nie robi, zawsze regulujesz ostatnim wzmacniaczem, czyli w tym przypadku na głośnikach DAC idzie w opór a regulujesz na kolumnach, inaczej będą szumy (zauważalne) i po prostu gorsza jakość. Jeśli chcesz jedną regulację to może jakiś wzmacniacz z wyjściem słuchawkowym podpięty pod dobry DAC, do tego kolumny pasywne, albo coś w stylu SMSL AD18, ale to wszystko będą koszta.

Ten post był edytowany przez TrueFaith dnia: 23 Styczeń 2019 - 23:18


#23 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 24 Styczeń 2019 - 10:48

dobra, w takim razie robię tak.

Poczytałem trochę na temat FX-Audio X6 i wybiorę ten model. Przedstawiają to jako godna alternatywa SMSL M3 (który przy okazji ma słabej jakości pokrętło) oraz lepszy Prodigy Cube. Na aliexpresie za około 200zł, więc cena akceptowalna. Bardzo się zastanawiałem nad tym SMSL Idea - ale jednak takie rozwiązanie mnie nie interesuje.

Dodatkowo przeczytałem, że przydało by się kupić jakiś lepszy zasilacz - bo ten w zestawie jest słaby. Polecają zasilacz ABASCO 12V/3A - jednakże, równocześnie pisze też że ma dużo zapasu i są ciężko dostępne. Jesteście w stanie jakąś alternatywę zaproponować?

temat głośnikowy przemyślę czy będę się pakował w jakiś droższy zestaw czy po prostu sprzedam microlaby i zakupię coś innego.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 24 Styczeń 2019 - 10:49


#24 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1101
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Styczeń 2019 - 11:50

Zobacz postTrueFaith, o 23 Styczeń 2019 - 23:17, napisał(a):

Jeśli chodzi o regulację głośności kolumn z np. DAC'a (tudzież combo DAC/AMP słuchawkowy) - tak się nie robi, zawsze regulujesz ostatnim wzmacniaczem, czyli w tym przypadku na głośnikach DAC idzie w opór a regulujesz na kolumnach, inaczej będą szumy (zauważalne) i po prostu gorsza jakość.
Tak jest może przy kiepskich DAC, bo przy na prawdę dobrym DAC w postaci TC Electronic BMC2 takich problemów nie miałem (sprawdzone na monitorach ADAM A7X i APS IO).

#25 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 24 Styczeń 2019 - 13:15

Zobacz postKyle_PL, o 24 Styczeń 2019 - 11:50, napisał(a):

Tak jest może przy kiepskich DAC, bo przy na prawdę dobrym DAC w postaci TC Electronic BMC2 takich problemów nie miałem (sprawdzone na monitorach ADAM A7X i APS IO).

Raczej chodzi o wzmacniacz a nie DAC, monitory studyjne nie są nieco innym przypadkiem? Je chyba zazwyczaj kontroluje się z np. interfejsu. Jak podgłośnisz wzmacniacz bez podpiętego źródła to też szumi. Po za tym autor szuka taniego rozwiązania, w jego przypadku będzie dokładnie tak jak opisałem


fliper - a co Ci nie odpowiada w Solo 6C? Jeśli rozmiar i to że nie grają najlepiej z biurka to może tak być, z tym że wtedy jesteś skazany na jakieś małe wypierdki które nie będą miały niskiego basu i nie zagrają zbyt głośno

Ten post był edytowany przez TrueFaith dnia: 24 Styczeń 2019 - 13:15


#26 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 24 Styczeń 2019 - 13:48

Zobacz postTrueFaith, o 24 Styczeń 2019 - 13:15, napisał(a):

fliper - a co Ci nie odpowiada w Solo 6C? Jeśli rozmiar i to że nie grają najlepiej z biurka to może tak być, z tym że wtedy jesteś skazany na jakieś małe wypierdki które nie będą miały niskiego basu i nie zagrają zbyt głośno



dokładnie to co napisałeś. Nie tylko co rozmiar a to, jak grają z biurka. Najlepiej brzmią jak się od nich oddalę z dwa metry i zwiększę głośność nie akceptowalną do słuchania przy biurku. Przy biurku jest dość neutralnie, niskie tony mało odczuwalne, wysokich też jakoś tak.. nijak.

w sumie stwierdziłem, że przed zabawą w wymianę głośników pobawię się sterownikami. Przy okazji ogarnąłem, że w sterownikach słuchawki i głośniki mają osobne profile dźwięku czego mi brakowało w SBZ i xifi music.. Super!

Powiedz mi proszę - czy powinienem używać wyrównania głośności do użytku codziennego? (oglądanie twitch, granie w gierki - czasami muzyka) Jedni piszą tak, drudzy nie. I co to dokładnie daje? Jak sama nazwa wskazuje - słyszę wszystko na równej głośności?

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 24 Styczeń 2019 - 13:57


#27 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Styczeń 2019 - 16:41

Wyrównanie głośności chyba automatycznie reguluje cyfrowo co może. Ale jest to niezgodne z propozycją maksymalnej glośności na karcie i zabawy gałką w ostatnim wzmacniaczu.

W sterownikach poustawiaj sobie jakość dźwięku na najwyższe próbowanie i najwyższy bit ;) Standardowo chyba zawsze jest to zaniżone. Ilość opcji zależy od karty.

Tutaj przykład co oferuje Gigabyte X470 na swojej integrze:

Dodaj obrazek

#28 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 24 Styczeń 2019 - 16:46

Zobacz postMinciu, o 24 Styczeń 2019 - 16:41, napisał(a):

Wyrównanie głośności chyba automatycznie reguluje cyfrowo co może. Ale jest to niezgodne z propozycją maksymalnej glośności na karcie i zabawy gałką w ostatnim wzmacniaczu.

W sterownikach poustawiaj sobie jakość dźwięku na najwyższe próbowanie i najwyższy bit ;) Standardowo chyba zawsze jest to zaniżone. Ilość opcji zależy od karty.

Tutaj przykład co oferuje Gigabyte X470 na swojej integrze:




serio? Wszędzie pisze o ustawianiu 24bit 44/48khz - dlaczego miałbym ustawić najwyższe próbkowanie?

na słuchawkach też tak ustawić? Zawsze działałem na 24bit 48khz

max mam również 24bit 192khz

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 24 Styczeń 2019 - 16:57


#29 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Styczeń 2019 - 17:13

Tutaj integra ma 32bit 192khz

SMSLS Idea powinno mieć 32bit 768Khz :D

Im więcej tym lepsza jakość. Po co ją obcinać?

#30 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Styczeń 2019 - 17:26

Ja mam to zawsze wymaksowane na tyle ile pozwala DAC.

Akurat mam taką kartę i lecę na 192kHz/24bit. :
Rog Thunderbolt

https://www.audioste...ym-konwerterem/

Ponoć ma też fajne wyjście optyczne 192kHz/24bit :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 24 Styczeń 2019 - 17:30


#31 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 24 Styczeń 2019 - 20:25

Cytuj

Im więcej tym lepsza jakość. Po co ją obcinać?
Ja mam to zawsze wymaksowane na tyle ile pozwala DAC.

A korzystasz z plików 24b/192kHz? Bo jeśli nie to sygnał z np. 16b/44.1kHz jest próbkowany do 24/192 i robi się jeszcze większa papka. Dlatego korzystanie z maksymalnych formatów jest zazwyczaj bez sensu, 24b/44.1kHz wychodzi najlepiej

Wyrównywanie głośności i inne zabawki zawsze mam wyłączone, zauważalnie zmienia to dźwięk. Odnośnie basu, jeśli przy biurku go nie masz to prawdopodobnie z mało których głośników będzie mocny, w tym przypadku może chodzić o akustykę (masz biurko akurat w takim miejscu, gdzie bas zanika)

#32 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Styczeń 2019 - 20:40

Taka sama papka jak obraz FHD na monitorze 4K ? I tak wygląda to lepiej niż na natywnym :)

Nie sprawdzam nigdy jak jest nagrane źródło. Szczególnie jeśli chodzi o gry.I nie wiem czy to ma znaczenie, ale moim zdaniem po ustawieniu w grach 24/192 zamiast 16/44.1kHz wszystko słychać wyraźniej, bez zlewania się w jedną całość. Przykładowo jak odpali się muzykę + grę + discorda to nie ma nagle problemu, że kroki czy strzały wroga w oddali znikają i zlewają się w jedną papkę. Znaczy nie tylko kroko a wszytko na raz się zlewa. Lepszy DAC radzi sobie znacznie lepiej w takim przypadku z odtwarzaniem różnych źródeł dźwięku jednocześnie. Tak to przynajmniej rozumiem. A jeśli nie to nie wiem czemu, ale jest wyraźnie lepiej.

No i na plus jak się nie mylę, to daje nam to też większą odporność na problemy z regulacją głośności w systemie zamiast na wzmacniaczu ?

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 24 Styczeń 2019 - 21:11


#33 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 24 Styczeń 2019 - 21:17

Odporność na problemy związane z regulacją głośności daje ustawienie 24b. Jeśli chodzi o np. CS:GO to wszystkie dźwięki są 16b/44.1kHz. Większość muzyki także jest w tym formacie, bo to standard CD-Audio

#34 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12305
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Styczeń 2019 - 21:22

Akurat w CSa gram mega sporadycznie. Ale w LOLu oraz Fortnite jak jest kilka źródeł jednocześnie odpalone to słychać różnicę. Dodam też żę nie słyszałem róźnicy po zakupie OPAMPÓW Mouse8820 zamiast LM-4562. A w bitach/khz już tak ;)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 24 Styczeń 2019 - 21:31


#35 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 24 Styczeń 2019 - 21:26

przetestuję ustawienie wyższego próbkowania. Jeśli nie będę słyszał różnicy to po prostu zostawię i tyle.

#36 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1101
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 25 Styczeń 2019 - 11:38

Zobacz postTrueFaith, o 24 Styczeń 2019 - 20:25, napisał(a):

24b/44.1kHz wychodzi najlepiej
Tia ... szczególnie że w filmach praktycznie zawsze jest próbkowanie 48 kHz lub więcej.

Zobacz postTrueFaith, o 24 Styczeń 2019 - 21:17, napisał(a):

Odporność na problemy związane z regulacją głośności daje ustawienie 24b.
Potwierdzam. Przy 16 bit i mocnym cyfrowym ściszeniu (+ podgłośnienie sprzętu audio po jego stronie) ewidetnie jest ogromny szum kwantyzacyjny, który to problem nie występuje przy operowaniu głośnością na 24 bit (lub więcej).

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 25 Styczeń 2019 - 11:40


#37 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 12 Luty 2019 - 11:04

witam znowu

zakupiłem fx-audio x6

rzeczywiście, efektu "wow" na tych słuchawkach nie ma - ale czuć upgrade. Więcej basu, bardziej szczegółowa scena i dźwięk bliżej słuchacza.

Jaki polecacie zasilacz do tego urządzenia?

#38 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 12 Luty 2019 - 14:50

Nie sądzę aby zasilacz był rzeczą którą powinieneś wymienić w pierwszej kolejności. Nie mam dużej wiedzy w tym temacie natomiast dobre zasilacze do audio osiągają chore ceny, znacznie tańsze byłoby zbudowanie takiego sprzętu samemu. Tak czy siak osobiście zacząłbym od wymiany opampa lub słuchawek, mimo że HD9999 nie są złe to jednak nadal Superluxy HD669 na sterydach. No chyba że odpowiadają Ci brzmieniowo

Ten post był edytowany przez TrueFaith dnia: 12 Luty 2019 - 14:59


#39 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7007
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 12 Luty 2019 - 20:21

Zobacz postTrueFaith, o 12 Luty 2019 - 14:50, napisał(a):

Nie sądzę aby zasilacz był rzeczą którą powinieneś wymienić w pierwszej kolejności. Nie mam dużej wiedzy w tym temacie natomiast dobre zasilacze do audio osiągają chore ceny, znacznie tańsze byłoby zbudowanie takiego sprzętu samemu. Tak czy siak osobiście zacząłbym od wymiany opampa lub słuchawek, mimo że HD9999 nie są złe to jednak nadal Superluxy HD669 na sterydach. No chyba że odpowiadają Ci brzmieniowo



tak tylko przeczytałem na internecie, że fabryczny jest do dupy i zalecają coś kupić, ale nie potrafię znaleźć jakiś konkretnych informacji. Jeden link znalazłem z przestarzałym linkiem do zasilacza stabilizowanego ABASCO V12 2a.

#40 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 12 Luty 2019 - 23:40

Referencyjnym zasilaniem jest akumulator, niektórzy decydują się na zasilanie z zasilacza żelowego, nie jest to tania sprawa, ale jeśli chodzi o zakłócenia, szumy, pulsowanie napięć to nawet najlepszy zasilacz będzie gorszy niż akumulator. Trzeba go natomiast ładować. Te zasilacze Abasco jak na swoją niską cenę są spore, możliwe że to całkiem niezła opcja. Istotna jest pojemność kondensatora na wejściu, im większy tym lepiej wygładzi napięcie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych