Forum PCLab.pl: [ZESTAW] do 3000zł możliwe? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[ZESTAW] do 3000zł możliwe? Złożenie komputera do gier do 3000zl Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 21 Styczeń 2019 - 21:23

Witam, chciałbym złożyć komputer do gier do 3000zł. Bez żadnego streamowania, programowania, VR i innych tego typu rzeczy. Zwykłe pogranie na wysokich wymaganiach w gry z poprzedniego roku jak i na może 2 następne lata. Moje pytanie, czy złożenie takiego komputera w tej cenie jest możliwe? Jeśli tak, to czy jest ktoś w stanie podać mi jakąś propozycję zestawu części? Ostatnio komputer sam składałem jakieś 10 lat temu więc wypadłem trochę z obiegu, ale powoli nadrabiam braki ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   cvbn997 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 21 Styczeń 2019 - 21:54

Zestaw do dopracowania, w koszyku trochę gier wchodziły po 0,01zł pewnie grafe i procek jeszcze raz trzeba wrzucić żeby dobrze cenę pokazało

około 3k


Płyta b450 aby można było dołożyć dysk hdd i skorzystać ze storemi

Ten post był edytowany przez cvbn997 dnia: 21 Styczeń 2019 - 21:56


#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 21 Styczeń 2019 - 22:39

Moja propozycja Ryzen 2600 2x8gb ram 3000mhz ssd500gb Hdd 1tb za 2340zl https://www.x-kom.pl/lista/e7h67wytd
Do tego Asus rx470 4GB mining z wyjściem dvi za 429zl w neonet.

Karta tania ale wydajna, za 1/2 lata wymienisz sobie na coś lepszego, nie tracąc za wiele kasy, a reszta podzespołów wystrczy ci na kilka lat. W tej chwili pograsz w dowolne gry w fhd na ustawieniach wysokich.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 21 Styczeń 2019 - 22:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Styczeń 2019 - 22:44

Tutaj nie padło dość ważne pytanie, a w zasadzie dwa :E Z monitorem czy bez? Z systemem operacyjnym czy bez?

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 21 Styczeń 2019 - 22:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 22 Styczeń 2019 - 09:15

Monitor i system mam, dziękuję za propozycje, jednak mam jeszcze pytanie, czy potrzebne jest mi faktycznie 16gb ramu?

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Styczeń 2019 - 10:00

Ram w dualu to podstawa w grach. Jeżeli będziesz chciał za 1-2 lata zwiększyć ilość ram to najlepiej jest sprzedać 2x4 i kupić 2x8 niż montować 4x4. Dlatego jeżeli budżet na to pozwala to lepiej od razu kupić 2x8gb.

#7 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 22 Styczeń 2019 - 10:15

Właśnie zastanawiam się nad 2x4, bo nie wiem czy nawet za 2 lata gry będą potrzebowały 16gb ram, to jednak jest bardzo duzo, czy się mylę?

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Styczeń 2019 - 10:22

To już twój wybór. Nawet przeglądarki internetowe z wieloma otwartymi kartami i jednoczesna praca na rożnych programach powoduje duże zapotrzebowanie na ram. Gry w większości przypadków nie przekraczają 8gb razem z systemem. Wszystko może się zmienić po starcie kolejnej generacji konsol w tym lub przyszłym roku.

#9 Użytkownik jest niedostępny   /-/ana 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 22 Styczeń 2019 - 10:31

8 gb to minimum lepiej dorzucic te pare 100 i kupic 2x8 lepiej zaplacic 1x i miec spokoj niz potem kombinowac w jakies odsprzedawanie mozna nawet poszukac uzywek z gwarancja wieczysta na olx czy allegro zawsze pare zl taniej

G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB) 499zl xkom

Ten post był edytowany przez /-/ana dnia: 22 Styczeń 2019 - 10:37


#10 Użytkownik jest niedostępny   BOLOYOO 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 977
  • Dołączył: Wt, 24 Sie 10

Napisany 22 Styczeń 2019 - 11:28

Potwierdzam, 8 GB to aktualnie minimum. Ja tyle zjadam grając w Lola i mając odpaloną w tle przeglądarkę (statystki, buildy, muzyka) :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 22 Styczeń 2019 - 13:10

Rozumiem, dzięki wielkie za pomoc, można zamknąć :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8226
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Styczeń 2019 - 13:15

Możesz brać 16 gb ddr4 ale nie kosztem gpu. Pamięci można dołożyć

http://forum.pclab.p...st__p__15376735

Albo 16 gb.na start + do dokupienia ssd. Opcja z dodaniem pamięci jednak łatwiejsza.

https://proline.pl/koszyk/236aedbb

Na dobrą sprawę dając tutaj 8gb i dokupując kolejną kość za jakiś czas, masz teraz i na rx 590

Zamiast hdd możesz też dac na start ssd 240 gb

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 22 Styczeń 2019 - 13:23


#13 Użytkownik jest niedostępny   GreenApple 

  • jabłecznik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 708
  • Dołączył: Cz, 21 Sie 08

Napisany 22 Styczeń 2019 - 13:46

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)    Ewentualnie dopłata do 2600! Uważam,że w tej cenie zainwestowanie 100zł na chłodzenie CPU jest wskazane.


Wszystko z Morele
1. Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W
2. Procesor Ryzen 1600X
3.Płyta główna ASrock b350m pro4
3. Obudowa Silentiumpc rg4
4.Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 
5.Dysk SSD Crucial BX500 240GB
6.Karta graficzna XFX Radeon RX 580 GTS XXX OC+, 8GB GDDR5
7.Pamięć G.Skill Aegis, DDR4, 16GB,3000MHz, CL16
  Za wszystko wychodzi 2995zł

Ten post był edytowany przez GreenApple dnia: 22 Styczeń 2019 - 13:52


#14 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 23 Styczeń 2019 - 21:20

A więc tak, przeanalizowałem sobie wszystko i stworzyłem coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/7dwkfizm7 - 2814zł

https://proline.pl/koszyk/cee879af - 2675zł

Stwierdziłem, że mimo wszystko większy priorytet ma dla mnie karta graficzna, niż RAM i dokupię go sobie może w drugiej połowie tego roku, oraz że nie potrzebuje 500GB SSD. Co powiecie na te zestawy?

Ten post był edytowany przez seneke dnia: 23 Styczeń 2019 - 21:35


#15 Użytkownik jest niedostępny   ZORG1928 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 17 Sty 15

Napisany 23 Styczeń 2019 - 22:58

Zobacz postxtn, o 21 Styczeń 2019 - 22:39, napisał(a):

Do tego Asus rx470 4GB mining z wyjściem dvi za 429zl w neonet.

Ta karta 3 miesiące po zakupie nie będzie miała gwarancji.

#16 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 24 Styczeń 2019 - 09:52

Niestety poprzednie miały małe błędy za co przepraszam, więc ostateczna wersja:

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 570
Dysk Toshiba P300 - 1TB
Dysk SSD Crucial BX500 240GB SATA3
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8GB,3000MHz, CL16
Płyta główna Gigabyte B450M DS3H
Procesor AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz, 16MB
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W

Jak oceniacie?

Ten post był edytowany przez seneke dnia: 24 Styczeń 2019 - 09:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   dawlaw 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: So, 03 Cze 06

Napisany 24 Styczeń 2019 - 10:26

Może być ale ja osobiście zmieniłbym płytę na lepszą np. MSI B450-A PRO, oraz pamięci na HyperX Predator 2x4GB 3000MHz CL15.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Hakuka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 18

Napisany 24 Styczeń 2019 - 11:51

Zobacz postdawlaw, o 24 Styczeń 2019 - 10:26, napisał(a):

Może być ale ja osobiście zmieniłbym płytę na lepszą np. MSI B450-A PRO, oraz pamięci na HyperX Predator 2x4GB 3000MHz CL15.


Pisal ze dokupi w drugiej polowie roku kolejne 8GB wiec imo lepiej wziac teraz jedna kosc niz sie bawic w sprzedaz

#19 Użytkownik jest niedostępny   seneke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 13 Sty 15

Napisany 24 Styczeń 2019 - 12:33

Niestety nie mogę, bo postanowiłem jednak zainwestować jeszcze w lepszy monitor.

Jeśli chodzi o chłodzenie CPU, do tej płyty głównej polecacie jakiś model?

#20 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5993
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Styczeń 2019 - 17:48

Zobacz postZORG1928, o 23 Styczeń 2019 - 22:58, napisał(a):

Ta karta 3 miesiące po zakupie nie będzie miała gwarancji.

Po co gwarancja jak ma 2 lata rękojmi...

Zobacz postseneke, o 24 Styczeń 2019 - 09:52, napisał(a):

Niestety poprzednie miały małe błędy za co przepraszam, więc ostateczna wersja:

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 570
Dysk Toshiba P300 - 1TB
Dysk SSD Crucial BX500 240GB SATA3
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8GB,3000MHz, CL16
Płyta główna Gigabyte B450M DS3H
Procesor AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz, 16MB
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W

Jak oceniacie?

Zmień dysk na Biwin 240GB na MLC za 140zł w x-kom.
Fera3 99zł będzie dobrze go chłodzić nawet w OC. Jak chcesz coś mocniejszego to Fortis3 za 149zł.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych