Forum PCLab.pl: który socket intela daje radę - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

który socket intela daje radę kupno starszego zestawu

#1 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 28 Styczeń 2019 - 20:20

Siemacie

Przez lata nieobecności wypadam z tematu więc podpytam na szybko: jaka płyta/chipset z intelowskich podejdzie pod posiadane aktualnie kości ddr3, grafika GF GTX 750ti
i zasilacz Corsair VS650 (docelow z prockiem do wymiany w aktualnym PC).
Chodzi o to żeby procek miał instrukcje SSE 4.1/4.2 i socket/chipset płyty dawał możliwość wsadzenia w przyszłości jakośtam względnie mocniejszego procka bliżej średniej na dzień dzisiejszy :D

Kwoty nie będę określał ale coś ogólnie z tych nienajnowszych budżetowych raczej rozwiązań :)

#2 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 28 Styczeń 2019 - 21:28

Coś na 1150 z chipsetami z87/97 oraz i5/i7 na ten socket. Na coś nowszego to juz musisz wymieniać RAMy na DDR4

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 28 Styczeń 2019 - 21:30


#3 Użytkownik jest niedostępny   GORGPL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 346
  • Dołączył: Wed, 02 Gru 09

Napisany 28 Styczeń 2019 - 22:52

iks de, chłopie ddr 3 to lamus, szkoda kasy na takie badziewia, no chyba że musisz to tak.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12815
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Styczeń 2019 - 06:55

s.1151

Z170: https://allegro.pl/o...ddr3-7806549104
H110: https://allegro.pl/o...klep-7606005048
H110: https://allegro.pl/o...ddr3-7435189070

Polecam Z170, szczególnie w tamtej cenie.

Do tego procek z 6 generacji i bios OC-Non-K. Zablokowane Pentiumy/i3/i5/i7 spokojnie wykręcisz w okolice 4.3-4.6GHz. Wybór proców jest szeroki. Do tego jak się uprzesz, to nawet i9-9900K wsadzisz tam po modach, chociaż sensu to raczej nie będzie mieć żadnego, jak nie masz 2x8GB DDR3 2133-2400Mhz. A nawet z takim ramem szału nie będzie przy i9.

Jeśli posiadasz aktualnie 2x4GB, to warto pomyśleć o większej wymianie. Kupić coś z DDR4 2x8GB około 300MHz ( nowe 500-600zl ) + ryzena do zestawu.

Tylko faktem jest, że z170 + i3-6100 daje mniej niż 500zl za całość i jakiś wstęp do upgrejdu. Spełnia tez w pełni założenia tematu:
Intel® SSE4.1, Intel® SSE4.2, Intel® AVX2

Tak i3 6100 też można podkręcić na biosie OC-non-K.

Z170 daje Ci jeszcze jedną możliwość, zakup ESa z Aliexpress w jakiejś śmiesznej cenie. Tylko idąc już w mniej standardowe opcje mamy coś jeszcze..


Co do s.1150, ostatnio pojawiła się też ciekawa opcja zakupu z Chin przerobionej wersji procesora mobilnego. Dostajesz i7 z pamięcią eDRAM L4 128MB. Czyli taki mix 4770/5775c. Mając DDR3 jeśli zdecydujesz się na mobilka, to w połączeniu z wolniejszymi kośćmi może okazać się znacznie lepszy niż i7-6700 z DDR3 1333-1600Mhz. eDRAM nadrobi braki wolniejszego ramu. Proc to jakieś 350zl za i7 + eDRAM. Dla porównania i7-5775c nawet używany to wydatek z półtorej tysiąca pln :E

Tutaj masz więcej info o ESach i innych ciekawych opcjach jak ten mobilek:
http://forum.pclab.p.../page__st__3280

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 29 Styczeń 2019 - 06:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 30 Styczeń 2019 - 12:31

Dzięki za uwagi zwłaszca Minciu. Mam więc wstępne rozeznanie. Ciekawostka z tymi modowanymi prockami, kiedyś było coś takiego z pierwszymi Pentium M pamiętam, które dało się uruchomić na płytach bodajże pod Pentium 3 (tak, jestem dinozaurem ;P )
Ten i3-6100 byłby stockowo chyba wyraźnie wydajniejszy od obecnego Phenoma x4 (chyba 945)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1996
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 30 Styczeń 2019 - 13:37

Albo brać 6700/7700 z DDR3 były takie płyty co pozwalały odpalać DDR3 z skylake/kabylake.
Albo brać 3770/2600 bo 4 gen haswell jest średnio opłacalna,procesory są drogie a niewiele lepsze od ivy/sandy. (tylko tutaj uważaj bo nie wiem czy 2 i 3 gen miała AVX2)

Ten post był edytowany przez Erwtokritos dnia: 30 Styczeń 2019 - 13:41


#7 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2801
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 30 Styczeń 2019 - 13:56

Cytuj

iks de, chłopie ddr 3 to lamus, szkoda kasy na takie badziewia, no chyba że musisz to tak.


Teskt roku :E

Cytuj

Tylko faktem jest, że z170 + i3-6100 daje mniej niż 500zl za całość i jakiś wstęp do upgrejdu


Nie ma szans w tej cenie, proc z allegro 450zł + ta płyta z170 175zł to masz 625zł, a nadal zostajesz z 2 rdzeniami i 4 wątkami co na dzisiejsze czasy coraz bardziej niedomaga.

Za 300zł jest teraz i7 2600 4c/8t (sse 4.1/4.2,AVX) do tego płyta na b75 za 180zł.

A jak wystarczy 2c/4t to za grosze kupisz i3 2120 (38zł)

Albo i5 2400 4c/4t (140zł)

Cytuj

Chodzi o to żeby procek miał instrukcje SSE 4.1/4.2 i socket/chipset płyty dawał możliwość wsadzenia w przyszłości jakośtam względnie mocniejszego procka bliżej średniej na dzień dzisiejszy :D

Kwoty nie będę określał ale coś ogólnie z tych nienajnowszych budżetowych raczej rozwiązań :)


No to i7 2600 i do tego kartę o wydajności gtx 1070/1070ti w przyszłości, bo do gtx 750ti ten proc to totalny overkill.

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 30 Styczeń 2019 - 14:15


#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12815
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 30 Styczeń 2019 - 16:22

6100 tańsze widocznie zeszły, ale jest jeszcze to:
https://allegro.pl/oferta/7808741910

300zl za proca i3.

Porównując zegar w zegar i3 pierwszej generacji i phenoma to masz tą samą wydajność. i3 drugiej generacji jest już lepszy, bardziej powtarzalny w testach bo ma jakieś sensowne poprawki w podsystemie pamięci.

i3 czwartej generacji są znacznie szybsze od 2 generacji. A od czwartej generacji sporo szybsza jest 6 generacja.

Tak czy siak i3 6100 wypadało by podkręcić, szczególnie wersję T. Miedzy kręconym 6100 a phenomem różnica będzie bardzo dużą. Takie i3 będzie że dwa razy szybsze. Szczególnie odczuwalne może to być w gram MMO. CS:GO i w Blizardowych strategiach.

i3 6100 4.5GHz vs i3 2100 3.1Ghz nie ma sensu nawet porównywać.
Zegar w zegar różnica byłaby duża dla 6gen. A tu jeszcze mamy dodatkowo około 1,5GHz więcej na rdzeniu.


i7 2600 jest lepszy do współczesnych gier. Ale nie spełnia wymogi upgrejd. I na dzisiejsze standardy to takie minimum. A w cenie tego minimum lepiej już pójść w ESy 6gen albo mobilka 4gnen.

Zakup przestarzałej płyty na najbardziej podstawowym chipsecie bez gwarancji to słaby interes. Przy mobilku i ESie taka i7 2600 to zwykły śmieć. A zachodu z zakupem sensownego zestawu z jakąś chociaż śladową gwara będzie nie mniej niż z mobilem i ESem.

Zakup i3 6100 to oczywiście tylko przejściowe rozwiązanie i wymiana gtx750ti na coś lepszego zawsze będzie wiązała się z niemal przymusem wymiany procesora na jakieś i7.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 30 Styczeń 2019 - 16:28


#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12815
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 30 Styczeń 2019 - 16:33

Dzisiaj na allegro poszedł chyba i7 6700za 500zl.
https://allegro.pl/oferta/7808741910

Widzę że jest też jakiś za 570zl. To też dobre opcje. Na pewno dużo lepsze od i3 jeśli zeczywiscie chciałbyś kupić jakiegoś za podobną kasę. i3 6100 pewnie sens mają tylko wyszarpa e w licytacjach.

#10 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 01 Luty 2019 - 10:51

Przyjąłem!

a pozostając przy rozważaniach opcji budżetowej to widzę, że nadal najbardziej opłacalną opcją kosztowo i czasowo jest zakup "biurowca" np. taki dell ma wszystko z dyskiem a nawet legalnym windowsem w niektórych ofertach. Jak sprzedać istniejące bebechy osobno to wychodzi się nawet na plus :D zostaje procek porównywalny z obecnym phenomem x4 ale mający potrzebne instrukcje SSE. Tylko trzeba dobrać budę taką, żeby zasilacz normalny wszedł
(choć w necie piszą, że istniejący zasilacz 240w della dawał radę np. z i5 i kartą 1050 lp) a w przyszłości można zmienić i procek i grafikę.
np. https://allegro.pl/o...20gb-7770991084
https://allegro.pl/o...vdrw-7736810143

Cały czas mówimy o maszynie do przeciętnego grania, OC itp oczywiście nie wchodzi tu w grę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5782
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 01 Luty 2019 - 11:20

Twoim głównym problemem jest brak sprecyzowanych wymagań, przez co koledzy wyżej dywagują o wyższości i niższości i3 nad i7, a Ty wyskakujesz z zestawem na Pentiumie. Podejrzewam, że jakaś gra Ci nie chce działać i wyskoczył komunikat, albo wyczytałeś w necie, że potrzebujesz tego SSE. Ale to absolutnie nie znaczy, że na dowolnym CPU które je ma będzie ona dobrze i płynnie działać. Gdybym miał obstawiać, nie wiedząc co to za tytuł? To bym powiedział, że na Pentiumie na pewno nie będzie. Ja bym zrobił tak. Kupiłbym jakąś płytę używaną koło 150 zł na s1150 H81/B85 i za drugie tyle chodzą i3 pod ten socket. Jeśli to Ci nie wystarczy, zaatakowałbym temat tych mobilnych CPU z chin. Tylko nie wiem czy też do 750 Ti warto. Za mało nam powiedziałeś tak naprawdę.

#12 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 07 Luty 2019 - 12:49

Zobacz postPioy, o 01 Luty 2019 - 11:20, napisał(a):

Twoim głównym problemem jest brak sprecyzowanych wymagań, przez co koledzy wyżej dywagują o wyższości i niższości i3 nad i7, a Ty wyskakujesz z zestawem na Pentiumie. Podejrzewam, że jakaś gra Ci nie chce działać i wyskoczył komunikat, albo wyczytałeś w necie, że potrzebujesz tego SSE. Ale to absolutnie nie znaczy, że na dowolnym CPU które je ma będzie ona dobrze i płynnie działać. Gdybym miał obstawiać, nie wiedząc co to za tytuł? To bym powiedział, że na Pentiumie na pewno nie będzie. Ja bym zrobił tak. Kupiłbym jakąś płytę używaną koło 150 zł na s1150 H81/B85 i za drugie tyle chodzą i3 pod ten socket. Jeśli to Ci nie wystarczy, zaatakowałbym temat tych mobilnych CPU z chin. Tylko nie wiem czy też do 750 Ti warto. Za mało nam powiedziałeś tak naprawdę.


Wracając do tematu: jest tak jak napisałeś (chodzi o kompa kolegi,jakaś tam gra wymaga sse4) natomiast zmiana platformy była by pierwszym ekonomicznym krokiem i procesor porównywalny wydajnościowo jak obecny phenom byłby ok, później do wymiany.Twoja sugestia s1150 +i3 brzmi spoko

#13 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 14:16

Temat wciąż żyje :D tzn. koledze pada aktualna płyta więc na szybko muszę coś ogarnąć
Jak macie 2minutki to napiszcie w dwóch zdaniac co myślicie np. o tych ofertach (albo jak ktoś zna dobrą alternatywę ewentualnei płyta+proc osobno, niestety już nie mam czasu szukać, do tematu wrócę wieczorem żeby od razu coś zamówić)
https://allegro.pl/o...azja-7883154566
https://allegro.pl/o...3h-a-8116901167

Płyta ma ogólnie działać, OC żadne ekstremalne nie jest potrzebne. W przyszłości tylko

Ten post był edytowany przez winh8r dnia: 04 Czerwiec 2019 - 14:17


#14 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 14:32

..ewentualnie zmiana procka

#15 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 14:46

Zobacz postwinh8r, o 04 Czerwiec 2019 - 15:16, napisał(a):

Płyta ma ogólnie działać, OC żadne ekstremalne nie jest potrzebne. W przyszłości tylko

To szukaj płyt z Z87/Z97,tylko one umożliwią OC
Na płytach B85 możesz kręcić procka przez BCLK,ew.podwyższyć mnożnik turbo boost do max.x4,czyli do 400MHz,tak przynajmniej na B75 było można

Co do procka to zależy do czego twój kolega użytkuje kompa.
Bo jeśli np.do gier to i3 czy Pentium to zdecydowanie za mało,rozejrzałbym się za i7 4770/4790 nawet z K bądź zmiana platformy na Ryzena 1600/2600

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 04 Czerwiec 2019 - 14:47


#16 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5210
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 05 Czerwiec 2019 - 13:14

tutaj na forum byla lub jest w miare dobra oferta i5 4460+plyta+4gb ram okolice 400pln szukaj w dziale sprzedam.proszę cię bardzo nawet na pierwszej stronie jest ostatni temat https://allegro.pl/o...enie-8147645428 http://forum.pclab.p...i54460-4gb-ram/ według mnie bardzo dobra oferta ,płyta głowna pełny atx 4 sloty na ram,komplet wyjsc ,chlodzenie,procek 4 rdzeniowy i to wszystko za 400pln bo pewno za tyle da rade kupic + wysyłka

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 05 Czerwiec 2019 - 13:20


#17 Użytkownik jest niedostępny   winh8r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 07:09

Dzięki za odzew ale trochę późno tzn zamówiłęm w środę wieczór tą drugą ofertę z allegro gigabyte na płycie B85 i3 4170. Czy procki tej serii można podkręcić bezpiecznie o ileś % na dłużej ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5210
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 11:59

za taka sama cene miales plyta+4460+4gb ram ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 12:48

Zobacz postwinh8r, o 06 Czerwiec 2019 - 08:09, napisał(a):

Dzięki za odzew ale trochę późno tzn zamówiłęm w środę wieczór tą drugą ofertę z allegro gigabyte na płycie B85 i3 4170. Czy procki tej serii można podkręcić bezpiecznie o ileś % na dłużej ?

Jedynie możesz podkręcić i3 4170 przez BCLK(jak płyta ci umożliwi),czyli góra 100-200 MHz więcej od stockowego zegara

Zobacz postunadarek, o 06 Czerwiec 2019 - 12:59, napisał(a):

za taka sama cene miales plyta+4460+4gb ram ;)

Mogłeś posłuchać przedmówcy i zakupić ten zestaw

#20 Użytkownik jest niedostępny   barthelemy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 14

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 10:24

Pod socket 1150

najlepiej wychodzi taki zestaw:

płyta lenovo M93P - allegro / Specyfikacja

można ją przełożyć do każdej obudowy, tylko trzeba kupić przejściówkę pod zasilacz - allegro

procesor xeon - allegro


Wychodzi niecałe 370zł


opcjonalnie:

pamięć 16GB DDR3 - allegro

Ten post był edytowany przez barthelemy dnia: 08 Czerwiec 2019 - 10:29


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych