Forum PCLab.pl: 9600k kilka pytań... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

9600k kilka pytań...

#1 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 02 Luty 2019 - 20:26

Witajcie.

Złożyłem wczoraj pcta ( jak w sygnaturce ) tylko zasilanie pod procesor wymaga 8+4 pin a na seasonic mam tylko 8 pin i tak podłączyłem. Zamówiłem już co prawda przejściówke molex na 4 pin, która z czasem podepne bo rozumiem, że tak można?


�� a drugie pytanie :
9600k w turbo pracuje mi tylko na 4.30GHz zamiast na 4.60 w testach occt bądź prime95 czy to przez to, że tylko pod 8 pin podpięte jest zasilanie ?


A ostatnie pytanie : jakie powinienem mieć temp w grach a jakie pod obciążeniem na tym stockowym ustawieniu ? W occt dochodzi do 70° w grach tak samo ... w prime95 potrafi dojść do 77° ale robiłem test jak była wysoka temp w pokoju.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Ten post był edytowany przez coone dnia: 02 Luty 2019 - 20:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3928
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 02 Luty 2019 - 20:33

PC będzie normalnie działać po 8-pinami. a 4,6GHz jest to turbo dla 1 rdzenia, dla wszystkich turbo to właśnie 4,3GHz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 02 Luty 2019 - 20:35

Zobacz postSzwarcu, o 02 Luty 2019 - 20:33, napisał(a):

PC będzie normalnie działać po 8-pinami. a 4,6GHz jest to turbo dla 1 rdzenia, dla wszystkich turbo to właśnie 4,3GHz.



No faktycznie. Zapomniałem o tym :/ dzięki za odpowiedź. A napiszę ktoś jak z tymi temperaturami ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 03 Luty 2019 - 20:36

Chyba się nie doczekam żadnej odpowiedzi :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 04 Luty 2019 - 12:09

Zobacz postcoone, o 03 Luty 2019 - 20:36, napisał(a):

Chyba się nie doczekam żadnej odpowiedzi :)

Może akurat żadna z osób, które tu zaglądają nie ma i5-9600K akurat z takim chłodzeniem jak u ciebie. Poza tym temperatura zależy też od obrotów wentylatora CPU, od tego jak wentylowana jest obudowa a nawet rodzaju zastosowanej pasty.

Ja mam mniejsze i słabsze chłodzenie (be quiet! Shadow Rock LP) od twojego ze względu na obudowę mini-ITX i u mnie przy obciążeniu procesora Prime95 Small FFTs temperatura CPU potrafi przekroczyć 80 °C przy obrotach wentylatora 1400 RPM.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 04 Luty 2019 - 12:24


#6 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 04 Luty 2019 - 23:15

Obudowa phanteks p400s front wtlacza 1x 120mm od phanteks + SW3 140mm, tył 1x 120mm phanteks i góra 1x140mm SW3. Pasta z zestawu grandisa 2 . Obroty przy obciążeniu pokazuje do 1000 rpm tylko grandis ma 2 wentylatory jeden dochodzi do 1000 rpm ( 140mm ) a drugi do 1600rpm ( 120mm ) a jako że są podłączone do jednego cpu fan to nie wiem którego obroty pokazuje ;p

#7 Użytkownik jest niedostępny   cezarg1410 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 19

Napisany 11 Luty 2019 - 09:15

Mam ten sam proc pod chłodzeniem Fortis 3.
W grach (bf5 GTA v) nie widziałem więcej niż 68 stopni.
Dodam że że względu.na badziewna obudowę mam zdjęta lewa pokrywę.

#8 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8021
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 11 Luty 2019 - 22:35

Vcore w bios masz na auto?

#9 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 15 Luty 2019 - 21:33

Zobacz postmaslak, o 11 Luty 2019 - 22:35, napisał(a):

Vcore w bios masz na auto?


Tak. Domyślne ustawienia płyty

Właśnie skończyłem ponownie robić test 3 godzinny na stocku i tak :

3 godzinne grzanie procka ( STOCK ) w OCCT przy sporej temp otoczenia 31°C na najcieplejszym rdzeniu było 79° C

Buda grzałka phanteks p400s

Front tłoczy :
1x SW3 140mm
1x Phanteks 120mm

Tyl wyciąga :
1x phanteks 120mm

Góra nad radiatorem wyciąga:
1x SW3 140mm

Chłodzenie CPU Grandis 2
Pasta PT-2
W grach temp przy tej wysokiej temp. Otoczenia dochodzą do 70°C przy niższej do 60°C.

Zamówię jeszcze pastę thermal grizzly kryonaut i ją zmienię oraz nałożę w inny sposób. Rozprowadze calą po cpu bo teraz pastę poszła PT-2 z zestawu od Grandisa z kropeczką na środku jak ziarenko grochu ale się zastanawiam czy jej za mało nie dałem i czy się dobrze rozłozyla :/

#10 Użytkownik jest niedostępny   coone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 133
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 07

Napisany 21 Luty 2019 - 15:37

Nałożyłem jeszcze raz pastę PT-2 sposobem na X bo chyba wcześniej tej pasty było za mało I podokrecalem porządnie wszystkie śrubki bo wcześniej było do delikatnego oporu. Grzalem OCCT to temperatury doszły max do 72°C na jednym rdzeniu. Na innych były po 65°C. Więc można napisać, że temperatura spadła o 7 stopni. Później będę próbował kręcić. Jak teraz oceniacie ten wynik? W grach temp spadła o 10 stopni mniej.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych