Forum PCLab.pl: HyperX Fury DDR4, 8GB, 2133MHz, CL14 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

HyperX Fury DDR4, 8GB, 2133MHz, CL14 Pamieci

#1 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 07 Luty 2019 - 13:24

Witam posiadam takie pamieci jak w temacie, 2x4gb. Chce dokupic drugie tyle zeby miec 16, ale w sklepach sa np HyperX Fury tyle, ze o wyzszym taktowaniu, wiekszym CL. Musze kupic dokladnie te same, czy mogą byc np 2400Hmz ?
Jeszcze jedno pytanie, jesli pisze np liczba modułów 2 to znaczy, ze jesli jest 8gb to jest to 2x4 ? Jesli jeden modul to jedna kosc 8 gb ?

Ten post był edytowany przez pioraj dnia: 07 Luty 2019 - 13:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   mario_leo7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 26 Lis 14

Napisany 07 Luty 2019 - 17:34

Zobacz postpioraj, o 07 Luty 2019 - 13:24, napisał(a):

Witam posiadam takie pamieci jak w temacie, 2x4gb. Chce dokupic drugie tyle zeby miec 16, ale w sklepach sa np HyperX Fury tyle, ze o wyzszym taktowaniu, wiekszym CL. Musze kupic dokladnie te same, czy mogą byc np 2400Hmz ?


Nie musisz, ale nie wiem czy nie zwolnią do tego niższego.

Zobacz postpioraj, o 07 Luty 2019 - 13:24, napisał(a):

Jeszcze jedno pytanie, jesli pisze np liczba modułów 2 to znaczy, ze jesli jest 8gb to jest to 2x4 ? Jesli jeden modul to jedna kosc 8 gb ?

Dokładnie, jeśli jest napisane 8GB, liczba modułów 2, to znaczy, że masz 2x4.

#3 Użytkownik jest niedostępny   papa_ODYN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 19

Napisany 09 Luty 2019 - 18:44

Te hyperx powinny spokojnie 3000mhz się kręcić z opóźnieniami 16/17, zobacz na ile pójdą i wtedy kup odpowiedni ram

#4 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 10 Luty 2019 - 13:32

Zobacz postpapa_ODYN, o 09 Luty 2019 - 18:44, napisał(a):

Te hyperx powinny spokojnie 3000mhz się kręcić z opóźnieniami 16/17, zobacz na ile pójdą i wtedy kup odpowiedni ram

Juz właśnie kupiłem te same które mam, atrakcyjna cena. Jutro moze beda, a wlasnie OC. Krecilem procesor, karte ale nigdy nie robilem tego z ramem. Czy ktos bylby sklonny mnie poinstruować ?
Sprawdzałem wplyw ramu na 3 gry, taki film na yt byl. 2133, 2400, 2600, 3000. To mi by osobiscie wystarczyło te 2400, 2600 bo w porownaniu do 2133 to byl wzrost okolo 15-20 klatek zalezy od gry.

#5 Użytkownik jest niedostępny   papa_ODYN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 15 Sty 19

Napisany 10 Luty 2019 - 15:54

W amatorskim kręceniu nie ma żadnej filozofii, spokojnie sobie poradzisz - Tu materiał czarnego klik

#6 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1321
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 11 Luty 2019 - 15:02

Zobacz postpioraj, o 07 Luty 2019 - 13:24, napisał(a):

Witam posiadam takie pamieci jak w temacie, 2x4gb. Chce dokupic drugie tyle zeby miec 16, ale w sklepach sa np HyperX Fury tyle, ze o wyzszym taktowaniu, wiekszym CL. Musze kupic dokladnie te same, czy mogą byc np 2400Hmz ?
Jeszcze jedno pytanie, jesli pisze np liczba modułów 2 to znaczy, ze jesli jest 8gb to jest to 2x4 ? Jesli jeden modul to jedna kosc 8 gb ?


Ogólnie HyperX 2133/2400/2666 to często te same kości, tylko z innym CL. Wynikowo dostaniesz tyle samo, jak masz minimum pojęcia, to 3000-3200 nawet przy 4 modułach :)

Jak jest napisane 2 moduły i łączna pojemność 8GB to jasne, że jeden ma 4GB, jakby było 16GB i 2 moduły = jeden ma 8GB...

#7 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 11 Luty 2019 - 15:29

Dzieki, poczekam az kurier mi przywiezie ramy. Chcialbym uniknac podnoszenia napiec, bo nie wiem ile te ramy wytrzymaja. Wiec jak uzyskam 2666 na 1,2 fajnie by bylo.
Oryginalnie hyperX 2666 wlasnie dzialaja na 1.2v.

#8 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 12 Luty 2019 - 13:32

Nic nie kombinowałem, nic nie zmienialem tylko ustawiłem 2400, potem 2666 i dziala. Nie wiem jakim programem sprawdzic napiecia podczas obciazenia, w cpu-z caly czas widnieje 1.2v

Ten post był edytowany przez pioraj dnia: 12 Luty 2019 - 13:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 696
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 13:50

Mi poszły 2133 na 3200 ( 15-17-17-28 1,35 v ) a mogą nawet i 3600

Ten post był edytowany przez SysWOW64 dnia: 12 Luty 2019 - 13:51


#10 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 12 Luty 2019 - 14:16

Zobacz postSysWOW64, o 12 Luty 2019 - 13:50, napisał(a):

Mi poszły 2133 na 3200 ( 15-17-17-28 1,35 v ) a mogą nawet i 3600

Recznie ustawiales timingi i napiecie ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 696
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 13 Luty 2019 - 21:50

Zobacz postpioraj, o 12 Luty 2019 - 14:16, napisał(a):

Recznie ustawiales timingi i napiecie ?

Tak Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest dostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2413
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 14 Luty 2019 - 20:41

Ogólnie co do hyperxów to też się mogę wypowiedzieć jako ich posiadacz. Wersja 2666mhz 15-17-17 (oryginalnego tRAS nie pamiętam). Kości a-die od hynixa ... No ale idą stabilnie na 3200mhz 14-15-15-35 przy 1.32V

Ten post był edytowany przez poof dnia: 14 Luty 2019 - 20:42


#13 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5016
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 14 Luty 2019 - 22:54

Zobacz postSysWOW64, o 12 Luty 2019 - 13:50, napisał(a):

Mi poszły 2133 na 3200 ( 15-17-17-28 1,35 v ) a mogą nawet i 3600

początki tych hyperx były świetne miałem chyba z 5 kompletów 2x4 2x8 2133mhz i każde robiły min 3200mhz cl15 ale te czasy pewnie minęły ;) coś mi się wydaje że to z początków produkcji ddr4 bo takowe posiadałem kilka lat temu i oc tak jak pisze było świetne :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   Luk4s 

  • #define admin luk4s
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1548
  • Dołączył: So, 29 Gru 07

Napisany 17 Luty 2019 - 22:22

Dołączam do grona posiadaczy HyperX podciągniętych na 3200MHz CL15-17-17-28 CR1 :) Dzięki za tabelkę. Pamięci te mam od trzech lat, wcześniej na Intelu leciały na 2133. Ryzen 1gen bez problemu ogarnął te memki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   okapi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 18 Lip 09

Napisany 18 Luty 2019 - 20:59

A moje nie chcą nic poza fabrycznym XMP, nawet po zmianie napięcia 1.35

Ten post był edytowany przez okapi dnia: 18 Luty 2019 - 21:00


#16 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 18 Luty 2019 - 21:10

Zobacz postokapi, o 18 Luty 2019 - 21:59, napisał(a):

A moje nie chcą nic poza fabrycznym XMP, nawet po zmianie napięcia 1.35


bo kupione pewnie niedawno moje z 2015 ida 3200 cl14

#17 Użytkownik jest niedostępny   okapi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: So, 18 Lip 09

Napisany 18 Luty 2019 - 22:24

Luty 2018

#18 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 19 Luty 2019 - 10:34

U mnie to wyglada tak, strasznie wysokie opóźnienia. Co by tu szlo pozmieniac, taktowania zostawie ale co do reszty nie mam pojecia.
https://zapodaj.net/...67eeb8.jpg.html

#19 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 19 Luty 2019 - 11:00

Zobacz postokapi, o 18 Luty 2019 - 23:24, napisał(a):

Luty 2018


Problemy zaczeły się w pierwszych tygodniach (około 14-16 tygodniu produkcji ) 2016 roku firma zaczęła kombinowac i ładować byle co jednym słowem zaczeła się loteria.

#20 Użytkownik jest niedostępny   pioraj 

  • "Only God Can Judge Me"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1925
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 19 Luty 2019 - 19:03

Dziwne, bo gdy weszlem do biosu to tam mam:
14
14
14
34

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych