Forum PCLab.pl: Jak odzyskac pliki usuniete z dysku TANDBERG - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak odzyskac pliki usuniete z dysku TANDBERG

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 08 Luty 2019 - 23:21

Witam, zostalo usunietych kilka waznych plikow z dysku serwerowego o nazwie tandgebr, czy moge je jeszcze odzyskac? uzywam dysk w malej firmie.Jak moge tego dokonac? Dziekuje

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Piotr100p dnia: 08 Luty 2019 - 23:22


#2 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 08 Luty 2019 - 23:42

Pamięć taśmowa... Raczej tylko w wyspecjalizowanej firmie. Nie będzie tanio. :kwasny:

#3 Użytkownik jest niedostępny   fakvat 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 824
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 09 Luty 2019 - 08:04

RDX to ogólnie zwykły dysk, ze specyficznym sposobem zapisu. Realnie można się zwrócić do Tandberg czy oni przewidują możliwość odzyskania danych.  Zapłacisz z kilkaset $, ale może mają odpowiednie narzędzia.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 09 Luty 2019 - 09:46

Dzieki Wam za odpowiedzi, rozumiem, trzeba bedzie w to zainwestowac. Jednak przeciez taki dysk serwerowy robi takze backup, wiec dane powinno sie odzyskac dosc szybko, co wy na to? To jest wlasnie pozywty dyskow serwerowych. Prosze o wyjasnienie.

Mam drugie pytanie, chcialbym inne dane z tego wlasnie dysku przekopiowac na inny zewnetrzny, czy moge to uczynic? Mam w domu adapter, przejsciowke SATA, moze ja podlacze do tego dysku i sprobuje przegrac inne dane, jakie nie zostaly usuniete na mojego laptopa. Ten dysk tandberg jest w takiej kieszeni, wiecmusze najpierw ja odkrecic? poniewaz moja przejsciowka nie dojdzie tam. Dziekuje, pozdrawiam, Piotr.

#5 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3675
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 09 Luty 2019 - 11:11

Dysk nie robi żadnego backupu. Jeżeli sam sobie nie ustawiłeś w systemie czy innym narzędziu, żeby backup się robił, to go mieć nie będziesz. Nieważne, czy to serwer, desktop, telefon... Wszystko da się zbackupować, ale nie dzieje się to automatycznie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   fakvat 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 824
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 09 Luty 2019 - 17:54

Nawet jak rozbierzesz kasetę rdx to dysku nie da się odczytać po podłączeniu do PC. Zapis i odczyt tylko w napędach rdx.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 13:26

Zobacz postfakvat, o 09 Luty 2019 - 17:54, napisał(a):

Nawet jak rozbierzesz kasetę rdx to dysku nie da się odczytać po podłączeniu do PC. Zapis i odczyt tylko w napędach rdx.


Ok rozumiem, ale ja chceuzyc adaptera SATA? rowniez nic sie nie da zrobic?

Zobacz postnarmiak, o 09 Luty 2019 - 11:11, napisał(a):

Dysk nie robi żadnego backupu. Jeżeli sam sobie nie ustawiłeś w systemie czy innym narzędziu, żeby backup się robił, to go mieć nie będziesz. Nieważne, czy to serwer, desktop, telefon... Wszystko da się zbackupować, ale nie dzieje się to automatycznie.


Ok dzieki, jak zatem mam wykonac ta konfiguracje? moze jakis poradnik? dzieki

#8 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2022
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Luty 2019 - 13:39

chłopie, jeśli do tej pory nie miałeś nic robione, to dobrze Ci radzę...daj to komuś, kto się na tym zna, bo narobisz więcej szkody niż pożytku..No chyba, że trzymasz/masz trzymać tam małoważne dane, a firma jest Twoja


#9 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 13:55

Zobacz postzyb3usz, o 11 Luty 2019 - 13:39, napisał(a):

chłopie, jeśli do tej pory nie miałeś nic robione, to dobrze Ci radzę...daj to komuś, kto się na tym zna, bo narobisz więcej szkody niż pożytku..No chyba, że trzymasz/masz trzymać tam małoważne dane, a firma jest Twoja


Spokojnie, nie sa to wazne dane, jesli je strace to nic sie nie stanie, alemnie interesuje wlasnie ta konfiguracja...

#10 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3675
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Luty 2019 - 14:52

Ale to jest serwer, który masz w domu i używasz go do nauki, czy jakiś produkcyjny? Przez produkcyjny mówię taki, z którego korzystają na co dzień inni użytkownicy, w żaden sposób nie związani z działem IT, a nie pracujący na hali produkcyjnej żeby była jasność :)
Bo jeżeli to produkcyjny serwer, to nie dotykaj się, dopóki nie przećwiczysz tego na jakimś testowym środowisku, a już na pewno nie zanim ktoś bardziej doświadczony nie powie, że możesz to zrobić.
Co do softu do backupów, to najpierw sprawdź, czy czegoś takiego nie ma na serwerze. Może w tle coś się już robi. Powinieneś mieć to wtedy gdzieś opisane w dokumentacji. Jeżeli nic takiego jakimś cudem tam jeszcze nie działa, to najpierw wypadało by powiedzieć, jaki OS tam chodzi, jakie ilości danych będziesz chciał kopiować, w jakich odstępach czasowych, gdzie itp.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 14:59

Zobacz postnarmiak, o 11 Luty 2019 - 14:52, napisał(a):

Ale to jest serwer, który masz w domu i używasz go do nauki, czy jakiś produkcyjny? Przez produkcyjny mówię taki, z którego korzystają na co dzień inni użytkownicy, w żaden sposób nie związani z działem IT, a nie pracujący na hali produkcyjnej żeby była jasność :)
Bo jeżeli to produkcyjny serwer, to nie dotykaj się, dopóki nie przećwiczysz tego na jakimś testowym środowisku, a już na pewno nie zanim ktoś bardziej doświadczony nie powie, że możesz to zrobić.
Co do softu do backupów, to najpierw sprawdź, czy czegoś takiego nie ma na serwerze. Może w tle coś się już robi. Powinieneś mieć to wtedy gdzieś opisane w dokumentacji. Jeżeli nic takiego jakimś cudem tam jeszcze nie działa, to najpierw wypadało by powiedzieć, jaki OS tam chodzi, jakie ilości danych będziesz chciał kopiować, w jakich odstępach czasowych, gdzie itp.


Jest to dysk serwerowy z mojego biura, z danymi, ktore sa juz nieaktualne i niepotrzebne (jestem wlascicielem malego biura), chce pokombinowac z tym dyskiem poprostu, dane sa juz nie wazne.

#12 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3675
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Luty 2019 - 18:36

Ogólnie RDX to rozwiązanie do backupu, anie do korzystania ciągłego jako dodatkowy dysk.
Działa podobnie, jak kiedyś (i w zasadzie ciągle dziś) napędy taśmowe, czyli wkładasz taki dysk do specjalnej kieszeni, soft dostarczony do zestawu robi wcześniej skonfigurowany backup i odpina dysk, po czym możesz go wyjąć i włożyć nowy, a stary zamykasz gdzieś w sejfie na miejscu lub (najlepiej) w innej lokacji. Co jakiś czas robisz rotację, czyli czyścisz stare dyski i wykorzystujesz je ponownie.
Soft dostarczony do tych urządzeń powinien być w miarę prosty w obsłudze. Wskazujesz w nim, kiedy ma się robić backup, co ma się kopiować (konkretne pliki/katalogi, cały system itp.) i w zasadzie tyle.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Piotr100p 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 19:50

Zobacz postnarmiak, o 11 Luty 2019 - 18:36, napisał(a):

Ogólnie RDX to rozwiązanie do backupu, anie do korzystania ciągłego jako dodatkowy dysk.
Działa podobnie, jak kiedyś (i w zasadzie ciągle dziś) napędy taśmowe, czyli wkładasz taki dysk do specjalnej kieszeni, soft dostarczony do zestawu robi wcześniej skonfigurowany backup i odpina dysk, po czym możesz go wyjąć i włożyć nowy, a stary zamykasz gdzieś w sejfie na miejscu lub (najlepiej) w innej lokacji. Co jakiś czas robisz rotację, czyli czyścisz stare dyski i wykorzystujesz je ponownie.
Soft dostarczony do tych urządzeń powinien być w miarę prosty w obsłudze. Wskazujesz w nim, kiedy ma się robić backup, co ma się kopiować (konkretne pliki/katalogi, cały system itp.) i w zasadzie tyle.


Dzieki za info, a mozesz podac lika do tego urzadzenia?

Mowisz o podobnym?


A co jesliz tego dysku zostana przez przypadek jakies dane usuniete, da sie je pozniej odzyskac?


Dzieki

.

Zobacz postPiotr100p, o 11 Luty 2019 - 19:46, napisał(a):

Dzieki za info, a mozesz podac lika do tego urzadzenia?

Mowisz o podobnym?


A co jesliz tego dysku zostana przez przypadek jakies dane usuniete, da sie je pozniej odzyskac?


Dzieki

.

Załączone pliki

  • Załączony plik  nowe.PNG (36.68K)
    Ilość pobrań: 11

Ten post był edytowany przez Piotr100p dnia: 11 Luty 2019 - 19:49


#14 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3675
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Luty 2019 - 21:37

To jest zwykły dysk magnetyczny, więc i odzyskiwanie danych będzie podobnie działać. Zainstaluj sobie Recuva i sprawdź, czy coś zobaczy.
Wiele firm wprowadziło swoje wersje RDXów: https://www.ceneo.pl...nych;szukaj-rdx

#15 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Luty 2019 - 20:36

Nośnik to jedno, a to co zostało zapisane to drugie.

Trochę historii (chociaż LTO czy tar jest dalej używane). Kiedyś na taśmy DDS zapisywało się zwykły plik *.tar, w zależności od tego czy plik zajmował całą taśmę można było dograć kolejny plik. Na taśmach LTO można było zrobić dokładnie to samo, ale tu już pojawiły się różne aplikacje które same ogarniały fragentowanie backupu na taśmy. Czasami dało się z nich po prostu wyciągnąć plik *.tar, a czasami był to dedykowany format aplikacji od backupu (jakiś spreparowany plik z image backupu) i nie było już tak prosto.

Podobnie może być z tym dyskiem od TANDBERG. Nie znam rozwiązania, ale jeśli to jest to zwykły dysk, to można go podpiąć i zobaczyć co tam jest. Tyle że tu mogą zacząć się schody.
Po pierwsze trzeba sprawdzić typ partycji, jeśli jakiś znany (ext3, ext4, może FAT czy exFAT choć nie podejrzewam) to spoko, da się podmontować. Ale jeśli jest to dedykowany format (albo nawet binarnie surowy RAW), to już trzeba by kombinować i szukać rozwiązań.
Po drugie jak już ogarniemy formatowanie dysku, to pojawia się problem z zawartością, tzn. w jakiej formie jest przechowywana. Jeśli jakiś plik obrazu skompresowany popularnymi kompresorami to można to otworzyć. Gorzej jak będzie to jakiś dedykowany format producenta to nic z tym nie zrobimy. Tzn można spróbować reverse engineeringu, ale tu trzeba mieć dobre podstawy :) Na pewno nie będą to pliki zgrywane 1:1 z dysku tylko aplikacja od TANDBERG generuje image backupu i wgrywa go na dysk, takie rozwiązanie jest po prostu szybsze wydajnościowo.
Po trzecie, backup robiony jest przez aplikację, która wrzuca obraz z backupowanymi plikami na dysk. To że został usunięty plik z backupu w aplikacji nie znaczy że został usunięty z nośnika. Może być podobnie jak z usuwanie plików z dysku, po prostu usuwany jest deskryptor do miejsca na dysku, a sam plik leży dalej dopóki go się nie nadpisze.

Jeszcze raz podkreślam, że nie miałem do czynienia z backupem od TANDBERG. Bazuje tutaj na rozwiązaniach TSM czy NetBackup.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Nareszcie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 312
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 12 Luty 2019 - 21:28

Qwinto, rdx nie ma w zasadzie nic wspolnego z tasmami LTO.
Mam RDX-a od Tandberga wlasnie, wersje usb. System operacyjny widzi go jako zwykly dysk zewnetrzny sformatowany na ntfs i dane na niego mozna po prostu kopiowac. Poza sterownikiem teoretycznie nie wymaga zadnej specjalnej aplikacji. Bardzo fajne rozwiazanie dla malych firm, pod warunkiem, ze ktos chociaz raz w tygodniu wymieni kasete. :)
Jesli pamiec mnie nie myli, to wersja sata ma mozliwosc wlaczenia sprzetowego szyfrowanie aes, usb nie wiem. Ale tez nie probowalem podpinac go bezposrednio do kompa i poki co probowal nie bede.
Natomiast jakie dane i w jaki sposob ktos zapisal w tym przypadku, to zgadywanka.

Zobacz postPiotr100p, o 08 Luty 2019 - 23:21, napisał(a):

Witam, zostalo usunietych kilka waznych plikow z dysku serwerowego o nazwie tandgebr, czy moge je jeszcze odzyskac? uzywam dysk w malej firmie.Jak moge tego dokonac? Dziekuje

Skoro masz w firmie ten sprzet, to go podlacz, wloz kasete i sprobuj uzyc programu do odzyskiwania skasowanych plikow.

#17 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Luty 2019 - 22:30

Zobacz postNareszcie, o 12 Luty 2019 - 21:28, napisał(a):


Ja wiem, że nie ma nic wspólnego. Też używam storage na dyskach SAS/SATA (NL) do backupu, ale u mnie aplikacje backupujące po prostu widzą to jako przestrzeń na tasiemki. Potem można taki backup zduplikować bezpośrednio na taśmy. Ale jak by był widziany taki dysk podpięty do systemu to nie wiem.

#18 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Luty 2019 - 09:23

Zastanawia mnie tylko jedno, co taki RDX ma w sobie, skoro kartridż o pojemności 2TB kosztuje ponad tysiąć zł, a WD RED 4TB połowę tego...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych