Forum PCLab.pl: Philips Momentum 436M6VBPAB - 4K, G-Sync Compatible, Quantum Dot, MVA, HDR1000, DTS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Philips Momentum 436M6VBPAB - 4K, G-Sync Compatible, Quantum Dot, MVA, HDR1000, DTS Wątek zbiorczy - opinie na temat monitora

#1 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 12:03

Philips Momentum 436M6VBPAB jest dostępny na rynku już jakiś czas https://pclab.pl/news77672.html i z tego co widziałem na forum ma go już prę osób ale opinie na jego temat są porozrzucane w różnych innych tematach więc pomyślałem że przydałby się wątek zbiorczy poświęcony temu nietypowemu ekranowi. Chętnie też poznam Wasze opinie jestem ciekaw czy część z nich będzie się pokrywać z moją.

Dodaj obrazek

Oficialna strona monitora: https://www.philips....ologia-ambiglow

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 14 Luty 2019 - 21:10


#2 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 12:27

Opinie z naszego forum znalezione w innych tematach:

Zobacz postHero586, o 05 Luty 2019 - 12:12, napisał(a):

Niedawno zakupilem wszędzie rozchwytywanego Philips Momentum 436M6VBPAB i jest rewelacyjny moja sztuka ma minimalnie nie doswietlone boki ekranu długości max 2 cm jest to całkowicie akceptowalne przeze mnie przy takim rozmiarze. HDR w filmach i grach to coś niesamowitego wszystkie błyski czy oświetlenie wprowadza zupełnie inna jakość. Przyznaje jednak że HDR nie nadaje się do codziennego użytku typu przeglądarka praca w programach tak samo granie przy zgaszonym swietle przy włączonym HDR może wypalić oczy :P. Co do czerni w tym modelu jest bardzo dobra wiadomo że do OLEDA nie ma co porównywać ale jest wystarczająca aby oglądać film w formacie kinowy a pasy nie powodowały nerwicy. Dodam że wcześniej zakupiłem LG 43UD79-B i ten w ogóle nie miał czarnego koloru :P czarny był grafitowy ew. Kombinują w ustawieniach z kontrastem był bardziej granatowy. Co ciekawe problem z brakiem czerni nasilał się podczas oglądania filmów w pozycji leżącej. Jedyne co muszę przyznać to ten Lg ma świetne głośniki jak na wbudowany zestaw. Co do kolorów na philipsie są bardzo nasycone praktycznie w każdym trybie w przypadku Lg kolory zaczynały wygladac dobrze dopiero przy prawie maksymalnej jasności. Nie wiem czy ta sztuka lg była tak słaba czy ten model tak ma jeszcze wcześniej korzystałem z LG 29ub67-B i tutaj kolory były naprawdę ok tak samo z czernią. Więc taka ogólną dyskusja moim zdaniem nie ma sensu. Każda technologia ma swoje plusy i minusy a wszystko tak naprawdę zależy od konkretnej sztuki.


Zobacz posthalflife2004, o 23 Czerwiec 2018 - 15:12, napisał(a):

Z monitorów jakie mam to:

- Asus Rog PG27UQ - niestety za mały dla mnie więc podpięty jest u żony do laptopa jako dodatkowy wyświetlacz / HDR na świetnym poziomie
- Philips 436M6VBPAB - uważam że za te pieniądze jest wręcz świetny, oraz duży, więc używam go domyślnie / HDR na świetnym poziomie

HDR na tym monitorze wypada rewelacyjnie. Jeśli chodzi o równomierność podświetlania matrycy to oczywiście że idealna nie jest za te pieniądze nie spodziewałem się bynajmniej jakości ponad stan. 3500 PLN to jest to bardziej monitor budżetowy / jednak przy parametrach cena wypada rewelacyjnie.

- Samsung 49" CHG90 - jako ciekawostka sprawdza się w niektórych grach gdzie proporcje tego monitora dają niezwykła immersje / HDR na średnim poziomie


Zobacz posthalflife2004, o 29 Czerwiec 2018 - 20:08, napisał(a):

W ASUS nic nie będziesz miał lepiej, matryca nie jest idealnie podświetlona ale to wynika ze stref, czy jest tam duża przepaść moim zdaniem wręcz jest bardzo dobrze (ale to kwestia sztuki zapewne), oczywiście nie porównasz tego z najlepszymi TV, ale jak na monitor tej wielkości to aż dziwne że jest tak dobrze przy tej cenie. Jeśli chodzi o kolory to nie wierzę że nie umiesz go skalibrować, nasycenie jest wręcz przesadzone na def. szczególnie nasycenie czerwonego. Spokojnie w SRD zrobisz z niego ideał (kwestia chwili czasu). Problemu z czcionką (nie wiem za bardzo o co chodzi) więc się nie wypowiem. Na DP masz RGB 10bit 60Hz w 4K, dodatkowo HDR w VESAHDR1000 idealnie wbija poziomy naświetlenia / testowo ponad 1100+. Za 3500 PLN brutto, nie wiem czego za bardzo oczekiwać za tę cenę. Niemniej jak sprawdzisz ASUS to dojdziesz do wniosku że jedyne co ma lepsze to G-Sync + szybszą matrycę.


Zobacz posthalflife2004, o 04 Lipiec 2018 - 00:26, napisał(a):

Sam sprawdzałeś już chyba drugi monitor Philips z VESAHDR1000 i sam wiesz co napisałeś na temat możliwości wyświetlania przez niego treści HDR. Do wyboru masz jeszcze Asusa i Acera gdzie dodatkowo dostaniesz G-Sync + 144Hz (rzeczywiście dla przepustowości 10bit 98Hz). Na ten moment z monitorów VESAHDR1000 to wszystko, z czasem zapewne będą lepsze z inną metodą podświetlenia. Szukaj lepsze sztuki jeśli chcesz dostać idealny sampel, jednak przypominam że on kosztuje 3500 PLN czyli jest to sprzęt budżetowy (a że innych na razie nie ma to cóż). Asus ze względu na 27" ma dużo lepiej rozwiązane podświetlenie niż Philips ale i tak dla marudy będzie to za mało ;) Nie za bardzo też rozumiem ziarnisty zdanie ziarnisty obraz / obraz akurat w Philipsie jest b. dobry. Z drugiej strony pomimo 4:2:2 i HDMI2.0 do tego czasu możesz kupić Oleda z 700+ nitami i spokojnie przeczekać te 2 lata. Nie wiem co znaczy wypalanie się oled, które jest tak demonizowane / wszystko się niszczy z czasem, a sprzęt po 3 latach = cena złomu / wręcz trzeba jeszcze zapłacić za utylizacje. Ja do niczego z rzeczy nieistotnych się nie przywiązuje a tym bardziej do sprzętu, chwalę tylko samą technologię która jest pierwszą od 10 lat która naprawdę zmieniał i zmienia obraz gier. Sama technologia będzie się jeszcze mocno rozwijać bo zakres dla HDR10 to 10000 nitów czyli możemy liczyć że producenci jeszcze nie raz nas zaskoczą. Jeśli chodzi o sam sprzęt nie znajdziesz żadnej alternatywy dla Oled m.in ze względu na nieskończoną czerń / więc daremne twoje poszukiwania.


Zobacz posthalflife2004, o 04 Lipiec 2018 - 20:13, napisał(a):

Znając Polską mentalność sprzedawców pewnie dostajesz te które trafiły się wadliwe i są ciągle przesyłane. Ja trafiłem w miarę dobry egzemplarz zgodny z recenzją na pcmonitor (ale to był pierwszy z sampli), znajomy dostał jeszcze lepszy zagranicą. Jednak jeśli nie Philips bo masz dosyć / to nie ma szans że zajeździsz oleda w 2 miesiące. Sam na oledzie często zostawiałem włączone menu w grze i zostawiając tak gadałem przez telefon powyżej 2 godzin / mimo że wyraźnie jest mowa o braku statycznego obrazu powyżej 30 minut.


Opinie na polskim YouTube:



Opinie z YouTube


Ten post był edytowany przez azgan dnia: 10 Luty 2019 - 00:28


#3 Użytkownik jest niedostępny   SNC 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1194
  • Dołączył: So, 21 Wrz 02

Napisany 09 Luty 2019 - 12:36

Szkoda ze usb-c nie ma mozliwosci ladowania w tym monitorze

#4 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 12:52

Ale cena za to mocno spadła z 3500 do 2600-2700 PLN ;)


Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Luty 2019 - 22:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 09 Luty 2019 - 21:03

Cena spadłą, bo z tego co czytałem to maja, a raczej nie mają kontroli jakości i potrafi mieć czasem mocno nierównomierne podświetlenie :E .
Mimo to chyba sam go kupię, o ile nie porwę się na TV, które mają bardzo miły dla mnie dodatek jakim jest wyjście optyczne.
Sony XF9005 jest moim zdaniem dużo lepszy, oprócz input laga w porównaniu z monitorem, ale za to zamiast NU8042 już jak najbardziej można go rozważyć.

Czytałem gdzieś że tryb od HDR1000 czy jakoś tak, nie nadaje się do użytku, wiec w praktyce najlepszy jest tryb gdzie wyciąga ~600 nitów i czasem duży kontrast ~17000:1

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 09 Luty 2019 - 21:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 21:38

Zamówiłem nową sztukę ma dojechać do mnie w pon.

Podobno jakaś nowa rewizja zobaczymy co mi się trafi tym razem.

Poprzedniego Momentum udało mi się sprzedać.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 11 Luty 2019 - 19:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 09 Luty 2019 - 21:51

Zobacz postazgan, o 09 Luty 2019 - 21:38, napisał(a):

Zamówiłem nową sztukę ma dojechać do mnie w pon.

Podobno jakaś nowa rewizja zobaczymy co mi się trafi tym razem.

Poprzedniego Momentum udało mi się sprzedać.

W tybie HDR ustawionym na Normal dobija do 530-550 nitów a luminacja czerni wynosi tylko 0.03 ale za to kontrast leci w kosmos 17700:1

PS> Będę testować jak działa NVIDIA "G-Sync"/FreeSenc 2 HDR (ma certyfikat)

Ta nowa rewizja to odkąd mniej więcej jest? Jeśli poprawią choć trochę ten swój rozrzut jakościowy to już mnie mają, o ile linia telewizorów na 2019 to będzie nic specjalnego.
Tym razem jak będziesz sprzedawał to zgłoś się do mnie, może akurat będę chciał kupić ;) .

#8 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 22:12

Zobacz postmusichunter1x, o 09 Luty 2019 - 21:51, napisał(a):

Ta nowa rewizja to odkąd mniej więcej jest?


Hero586 musiał się załapać na nowe bo pisze że ma raptem 2cm widoczne tylko na białym to jest praktycznie nic w stosunku do tego co miałem i też taki chcę :D.

Druga sprawa to Miciu pisał kiedyś że robi 75Hz w 4K więc warto sprawdzę przy okazji czy nowe nie gubią klatek ;).

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 14 Luty 2019 - 22:04


#9 Użytkownik jest niedostępny   Damiand 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 20 Kwi 09

Napisany 09 Luty 2019 - 23:21

Podobno na tym monitorze można włączyć freesync od 35Hz używając CRU (Custom Resolution Utility). Tak wynika z informacji na tej stronie: link


Zobacz postazgan, o 09 Luty 2019 - 22:12, napisał(a):

Druga sprawa to Miciu pisał kiedyś że robi 75Hz w 4K więc warto sprawdzę przy okazji czy nowe nie gubią klatek ;).


Gdyby można było osiągnąć 75Hz i freesync w przedziale 35-75hz to ten monitor byłby ciekawą propozycją.


Niektóre recenzje wskazują, że największy problemem tego monitora jest wyświetlanie subpixeli. Przez co obraz z bliższych odległości nie wygląda zbyt dobrze.
https://pcmonitors.i...ips-436m6vbpab/
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 23:32

Zobacz postDamiand, o 09 Luty 2019 - 23:21, napisał(a):

Podobno na tym monitorze można włączyć freesync od 35Hz używając CRU (Custom Resolution Utility).


FreeSenc działa normalnie w trybie kompatybilności G-Sync z kartami NVIDII na tym monitorze :cool:

Zobacz postDamiand, o 09 Luty 2019 - 23:21, napisał(a):

Niektóre recenzje wskazują, że największy problemem tego monitora jest wyświetlanie subpixeli. Przez co obraz z bliższych odległości nie wygląda zbyt dobrze.


Z bliskiej odległości co związane jest też z wielkością ekranu i zalecane jest siedzenie w odległości 80-90cm od ekranu https://hexus.net/te...tum-436m6vbpab/ to nie jest monitor przy którym można siedzieć z nosem przyklejonym do ekranu ;)

Albo większe biurko albo uchwyty na ścianę.

PS> Wielkość plamki to 0,245 mm co już powinno dać do myślenia (ekran monitora wielkości TV)

Zobacz postDamiand, o 09 Luty 2019 - 23:21, napisał(a):

Gdyby można było osiągnąć 75Hz i freesync w przedziale 35-75hz to ten monitor byłby ciekawą propozycją.


Jak dojedzie to sprawdzę. Robić to robił ale pytanie czy klatki są stabilne.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 11 Luty 2019 - 18:38


#11 Użytkownik jest niedostępny   Damiand 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 20 Kwi 09

Napisany 09 Luty 2019 - 23:47

Zobacz postazgan, o 09 Luty 2019 - 23:32, napisał(a):

Z bliskiej odległości co związane jest też z wielkością ekranu i zalecane jest siedzenie w odległości 80-90cm od ekranu https://hexus.net/te...tum-436m6vbpab/ to nie jest monitor przy którym można siedzieć z nosem przyklejonym do ekranu ;)

Albo większe biurko albo uchwyty na ścianę.

PS> Wielkość plamki to 0,245 mm co już powinno dać do myślenia (ekran monitora wielkości TV)

Czyli ty na swoim monitorze nie dostrzegłeś tych problemów (z odległości 80-90)? Sam przy takiej wielkości siedziałbym w odległości o ~100cm.

Zobacz postazgan, o 09 Luty 2019 - 23:32, napisał(a):

Jak dojedzie to sprawdzę. Robić to robił ale pytanie czy klatki są stabilne.

Byłbym wdzięczny za informacje. Zastanawiam się nad kupnem tego monitora albo AOC AG322QC4.

#12 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 09 Luty 2019 - 23:51

I tak ma mniejsze piksele niż 24 cali FullHD, więc dla mnie wielkość plamki to nie problem... przynajmniej w teorii :E .

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 09 Luty 2019 - 23:51


#13 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Luty 2019 - 23:55

Zobacz postDamiand, o 09 Luty 2019 - 23:47, napisał(a):

Czyli ty na swoim monitorze nie dostrzegłeś tych problemów (z odległości 80-90)? Sam przy takiej wielkości siedziałbym w odległości o ~100cm.


Widać. Siedząc blisko tak z 50-60 cm było widać ziarnistość obrazu, siatkę pixeli no taką kaszkę. U mnie była wymagana modyfikacja blatu biurka żeby można było odsunąć głębiej monitor a dodatkowo samemu odjechałem dalej. Nie mam możliwości zawieszenia uchwytów VESA bo tak by było najprościej to rozwiązać.

Zobacz postmusichunter1x, o 09 Luty 2019 - 23:51, napisał(a):

I tak ma mniejsze piksele niż 24 cali FullHD, więc dla mnie wielkość plamki to nie problem... przynajmniej w teorii :E .


Zgadza się ale i tak warto o tym wspomnieć zwłaszcza jak ktoś ma nawyk siedzenia z nosem w ekranie ;).

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Luty 2019 - 23:59


#14 Użytkownik jest niedostępny   kieros 

  • kato-talib
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8988
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 09 Luty 2019 - 23:58

są ramiona regulowane.
Do mniejszych monitorów ergotron mx.
Ty zamiast kupić jeden porządny monitor przerzucasz ten szrot.

#15 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 10 Luty 2019 - 00:04

UP@ I dlatego biurko lepiej się u mnie sprawdza bo przerzucając kolejne modele monitorów mam wygodniejszy do nich dostęp ;)

PS> I które to są te porządne bo raczej miałem u siebie wszystkie nowości, coś przegapiłem :E ?

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 10 Luty 2019 - 00:08


#16 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 10 Luty 2019 - 00:20

Przed zakupem tego Philipsa podłącze do kompa swoją starą TN Samsunga na tydzień. Skok jakościowy od razu będzie ogromny :E .

Ten Freesync na 35Hz koniecznie ktoś musi potwierdzić czy w pełni działa, bo wtedy to już mnie prawie przekonali. O co chodzi z użyciem CRU?

#17 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 10 Luty 2019 - 00:24

Zobacz postmusichunter1x, o 10 Luty 2019 - 00:20, napisał(a):

Ten Freesync na 35Hz koniecznie ktoś musi potwierdzić czy w pełni działa, bo wtedy to już mnie prawie przekonali. O co chodzi z użyciem CRU?


Piszą że działa https://www.anandtec...-dcip3-freesync

#18 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 10 Luty 2019 - 18:33

Dzisiaj na Benchmark.pl pojawił się nowy test tego monitora są też fotki. Autor piszę tam już o 4cm co widać na 1 fotce tej na białym tle. Waszym zdaniem takie winetowanie jest akceptowalne?

#19 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 494
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 10 Luty 2019 - 19:40

Ja dopiero na swojej skórze chcę się przekonać czy będzie mi to przeszkadzać. Mam zamiar próbować z 2-3 sztukami jeśli będzie to nie do zaakceptowania. Jeśli nie ten monitor to czeka mnie wydanie 5 tys na tv, chyba że pokażą coś z HDR600-1000 i dobrym kontrastem poniżej 3500 zł.

#20 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11701
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 10 Luty 2019 - 20:13

musichunter1x to mówisz żeby próbować ;) ?

Jutro ma być u mnie kurier.

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych