Forum PCLab.pl: Philips Momentum 436M6VBPAB oraz 326M6VJRMB 4K, G-Sync Compatible, Quantum Dot, MVA, HDR, Local Dimming, Ambiglow Lighting, DTS Sound - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (156 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Philips Momentum 436M6VBPAB oraz 326M6VJRMB 4K, G-Sync Compatible, Quantum Dot, MVA, HDR, Local Dimming, Ambiglow Lighting, DTS Sound Wątek zbiorczy - opinie na temat monitorów

#3021 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:01

Zobacz postStona, o 14 Sierpień 2019 - 09:45, napisał(a):

Dzięki za info, w takim razie sprawdzam w działaniu!


I jak wrażenia po podłączeniu?

#3022 Użytkownik jest niedostępny   Stona 

  • Szkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4827
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:26

Zobacz postazgan, o 14 Sierpień 2019 - 12:01, napisał(a):

I jak wrażenia po podłączeniu?


Wygląda to wszystko świetnie do czasu przełączenia Windowsa w tryb HDR. Wtedy obraz robi się wyblakły i jakoś dziwnie jasny. Przeszukuję teraz temat, bo pamiętam, że ktoś coś o tym pisał.
Ale tak czy siak, kolorki w porównaniu do mojego poprzedniego TV to niebo a ziemia.

#3023 Użytkownik jest niedostępny   TeHaCeusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:42

Właśnie rozpocząłem testy drugiej sztuki.
Wygląda w miarę w porządku poza prawym górnym rogiem (trójkąt 3x3x3), jest tak jakby niedoswietlona plamka czy też przebarwienie które widać przy jednolitych kolorach(na zdjęciach niestety nie widać tego.
A i jeszcze na czarnym tle za bardzo świeci lewy dolny róg (powinno być widać na zdjęciach).
Czy to normalne że przy przejściu obrazu w kolor czarny widzę jak po kolei gasną ledy?
Link do zdjęć:
https://drive.google...GTYW_EFKxmLGazg

#3024 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:08

Zobacz postStona, o 14 Sierpień 2019 - 13:26, napisał(a):

Wygląda to wszystko świetnie do czasu przełączenia Windowsa w tryb HDR. Wtedy obraz robi się wyblakły i jakoś dziwnie jasny. Przeszukuję teraz temat, bo pamiętam, że ktoś coś o tym pisał.


Windows nie obsługuje HDR na pulpicie i skutkuje to właśnie wyblakłym kolorem oraz zbyt wysoką jasnością. Dopiero w grach, które wspierają HDR po aktywowaniu tej funkcji obraz zostaje wyświetlony prawidłowo. Nie martw się praktycznie wszyscy niewtajemniczeni popełniają ten sam błąd więc nie jesteś sam ;).

Zobacz postStona, o 14 Sierpień 2019 - 13:26, napisał(a):

Ale tak czy siak, kolorki w porównaniu do mojego poprzedniego TV to niebo a ziemia.


Wiadomo - Quantum Dot, blisko 98% DCI-P3 i 8bit + FRC swoje robią do tego wysoki kontrast 4000:1. Dla mnie to jednak już mało i tęsknie za OLED'ową jakością.

Zobacz postTeHaCeusz, o 14 Sierpień 2019 - 13:42, napisał(a):

Właśnie rozpocząłem testy drugiej sztuki.
Wygląda w miarę w porządku poza prawym górnym rogiem (trójkąt 3x3x3), jest tak jakby niedoswietlona plamka czy też przebarwienie które widać przy jednolitych kolorach(na zdjęciach niestety nie widać tego.


Wygląda, że wszystko jest w normie. U mnie też jest niedoświetlony prawy górny narożnik widocznie ten typ tak ma.

Zobacz postTeHaCeusz, o 14 Sierpień 2019 - 13:42, napisał(a):

A i jeszcze na czarnym tle za bardzo świeci lewy dolny róg (powinno być widać na zdjęciach).
Czy to normalne że przy przejściu obrazu w kolor czarny widzę jak po kolei gasną ledy?
Link do zdjęć:
https://drive.google...GTYW_EFKxmLGazg


VA glow czy po prostu podświetlanie się przebija? Na czarnym tle, ale przy jakiej jasności? W całkowitych ciemnościach to trzeba zjechać na 0% wówczas masz 90 nitów co w SDR nawet jest kapkę za dużo. Ustawiając jasność na 4% masz równe 120 nitów czyli tyle ile powinno być na co dzień bez męczenia oczu. Rozumiem też że widzisz to własnymi oczami a nie tylko w aparacie ;)?

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 14 Sierpień 2019 - 13:14


#3025 Użytkownik jest niedostępny   Stona 

  • Szkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4827
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:13

Zobacz postazgan, o 14 Sierpień 2019 - 14:08, napisał(a):

Windows nie obsługuje HDR na pulpicie i skutkuje to właśnie wyblakłym kolorem oraz zbyt wysoką jasnością. Dopiero w grach, które wspierają HDR po aktywowaniu tej funkcji obraz zostaje wyświetlony prawidłowo. Nie martw się praktycznie wszyscy niewtajemniczeni popełniają ten sam błąd więc nie jesteś sam ;).


Tego właśnie nie do końca ogarniam. Z tego co rozumiem, muszę za każdym razem włączyć HDR w windowsie kiedy chcę obejrzeć materiał HDR?
Z tego co sprawdziłem, to gry same potrafią przełączyć windę w tryb HDR, przynajmniej tak to wygląda u mnie przy AC Origins (swoją drogą, jak ta gra wygląda z HDR :o ).

#3026 Użytkownik jest niedostępny   ttedi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: So, 29 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:30

Zobacz postStona, o 14 Sierpień 2019 - 14:13, napisał(a):

Tego właśnie nie do końca ogarniam. Z tego co rozumiem, muszę za każdym razem włączyć HDR w windowsie kiedy chcę obejrzeć materiał HDR?
Z tego co sprawdziłem, to gry same potrafią przełączyć windę w tryb HDR, przynajmniej tak to wygląda u mnie przy AC Origins (swoją drogą, jak ta gra wygląda z HDR :o ).


Przy filmach HDR "DVDFab Player Ultra 5" włącza automatycznie HDR w systemie i wyłącza po zakończeniu odtwarzania.

#3027 Użytkownik jest niedostępny   TeHaCeusz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Wt, 23 Lip 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:37

Ustawiłem na 0% i w świetle dziennym tego nie widać ale po opuszczeniu rolet rzuca się w oczy.
Ogólnie podświetlenie jest strasznie nie równe na czarnym tle. I w HDR jest to widoczne w świetle dziennym. Dorzucam jeszcze zdjęcie z całego czarnego ekranu:
https://drive.google...GTYW_EFKxmLGazg

Ma ktoś może jakieś sensowne ustawienia pod ps4 pro?

#3028 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:02

Zobacz postStona, o 14 Sierpień 2019 - 15:13, napisał(a):

Z tego co sprawdziłem, to gry same potrafią przełączyć windę w tryb HDR, przynajmniej tak to wygląda u mnie przy AC Origins (swoją drogą, jak ta gra wygląda z HDR :o ).


Dokładnie tak, sporo gier a automatu ma w opcjach możliwość wł. HDR bez konieczności gmerania w ustawieniach Windows 10 np. wspomniany Assassin's Creed Origins

#3029 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 15 Sierpień 2019 - 16:19

Zobacz postTeHaCeusz, o 14 Sierpień 2019 - 15:37, napisał(a):

Ma ktoś może jakieś sensowne ustawienia pod ps4 pro?


Są dokładnie takie same jak na PC

HDR - VESA HDR 1000
Jasność - dzień 10-20 a w nocy 0 lub 4
Kontrast - 50
Ostrość - 50 lub 60
Gamma - 2.4
SmartResponse - wył.
SmartContrast - wył.
Pixel Orbiting - wł.
Color - 7500K
Low Input Lag - wł.

#3030 Użytkownik jest niedostępny   Stona 

  • Szkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4827
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 15 Sierpień 2019 - 17:09

Zobacz postazgan, o 15 Sierpień 2019 - 17:19, napisał(a):

Są dokładnie takie same jak na PC

HDR - VESA HDR 1000
Jasność - dzień 10-20 a w nocy 0 lub 4
Kontrast - 50
Ostrość - 50 lub 60
Gamma - 2.4
SmartResponse - wył.
SmartContrast - wył.
Pixel Orbiting - wł.
Color - 7500K
Low Input Lag - wł.


Zmieniałeś coś w ustawieniach kolorów w windzie? Bo chyba coś pogrzebałem za dużo. Tak z ciekawości, dlaczego niektóre opcje w menu są nieaktywne? (rozumiem, że włączenie HDR dezaktywuje ustawienia kolorów itp, bo to idzie wtedy bezpośrednio na matrycę, ale nawet bez HDR część opcji jest szara).

#3031 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1617
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 15 Sierpień 2019 - 18:06

Zobacz postStona, o 15 Sierpień 2019 - 17:09, napisał(a):

Zmieniałeś coś w ustawieniach kolorów w windzie?
To chyba pytanie do Ciebie :) Generalnie nic nie powinieneś zmieniać w windzie, no chyba, że przydział profilu icm :)

#3032 Użytkownik jest niedostępny   Stona 

  • Szkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4827
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 15 Sierpień 2019 - 20:26

Zobacz postKyle_PL, o 15 Sierpień 2019 - 19:06, napisał(a):

To chyba pytanie do Ciebie :) Generalnie nic nie powinieneś zmieniać w windzie, no chyba, że przydział profilu icm :)


No właśnie profil zmieniłem na jakiśtam, ale już zresetowałem i chyba jest ok :)

Dzięki za pomoc.

#3033 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 16 Sierpień 2019 - 13:03

Zobacz postStona, o 15 Sierpień 2019 - 18:09, napisał(a):

Zmieniałeś coś w ustawieniach kolorów w windzie?


Nie, nic nie mieszam w ustawieniach Win10 czasem tylko ręcznie wł. HDR jak gra nie ma wbudowanego przełącznika.

#3034 Użytkownik jest niedostępny   Stona 

  • Szkodnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4827
  • Dołączył: So, 30 Gru 06

Napisany 16 Sierpień 2019 - 20:41

Zobacz postazgan, o 16 Sierpień 2019 - 14:03, napisał(a):

Nie, nic nie mieszam w ustawieniach Win10 czasem tylko ręcznie wł. HDR jak gra nie ma wbudowanego przełącznika.


Hmm, udało Ci się na nim odpalić coś w HDR 4K z Netflixa? Bo ja za Chiny Ludowe nie potrafię. Mam plan z UltraHD, monitor podłączony do PieCa przez DP, Netflix odpalany przez Edge a max co wyciągam to 1080p.
Szukam w necie i nigdzie nic konkretnego nie potrafię znaleźć.

#3035 Użytkownik jest niedostępny   Luqart 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2194
  • Dołączył: Pt, 09 Lis 12

Napisany 16 Sierpień 2019 - 20:43

Zobacz postStona, o 16 Sierpień 2019 - 21:41, napisał(a):

Hmm, udało Ci się na nim odpalić coś w HDR 4K z Netflixa? Bo ja za Chiny Ludowe nie potrafię. Mam plan z UltraHD, monitor podłączony do PieCa przez DP, Netflix odpalany przez Edge a max co wyciągam to 1080p.
Szukam w necie i nigdzie nic konkretnego nie potrafię znaleźć.

Mi się udało.
Kodek HEVC, Netflix aplikacja ze sklepu MS, do tego trzeba ustawić tryb HDR w Windowsie.
Problem w tym, że nie zawsze zaskakuje wszystko naraz, czasem jest samo 4K, a czasem samo HDR.
Więc niekiedy trzeba kilka razy pobawić się w zmianę aby zaskoczyło 4K HDR.
Strzelam, że to wina systemu. Może w jakiejś aktualizacji to poprawią.

Ten post był edytowany przez Luqart dnia: 16 Sierpień 2019 - 20:43


#3036 Użytkownik jest niedostępny   Knight_dev 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 16 Sierpień 2019 - 21:33

Ja gdy testowałem nie miałem z tym problemu, HDR w Netflixie śmigało na RX 580.

#3037 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13743
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 16 Sierpień 2019 - 22:06

Zobacz postStona, o 16 Sierpień 2019 - 21:41, napisał(a):

Hmm, udało Ci się na nim odpalić coś w HDR 4K z Netflixa? Bo ja za Chiny Ludowe nie potrafię. Mam plan z UltraHD, monitor podłączony do PieCa przez DP, Netflix odpalany przez Edge a max co wyciągam to 1080p.
Szukam w necie i nigdzie nic konkretnego nie potrafię znaleźć.


Ta, działa netflix na PC hdr i 4k. Ale dla mnie apka netflixa na pc to porażka, a obsługa padem to katorga. Nawet filmy z interaktywnymi funkcjami wyboru nie działają na apce z PC :E No i pozatym, że działa to nie zawsze działa tak jak to powinno i potrafią się dziać jakieś cuda. Szybko zrezygnowałem z pomysłu oglądania netflixa przez apkę PC.

Więc netflixa jak już odpalam na monitorze to tylko z PS4 pro i wtedy działa tak jak mi się podoba czyli plug&play.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 16 Sierpień 2019 - 22:14


#3038 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14839
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 17 Sierpień 2019 - 06:26

Philips pokazuje że Momentum to świetna propozycja nie tylko do gier



#3039 Użytkownik jest niedostępny   Creati2k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 118
  • Dołączył: Cz, 08 Wrz 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 09:40

Monitor bajka jest u mnie juz od paru tygodni. Wersja 43 cale. Ale mam pytanie odnosnie input lag. Na kazdej stronie podaja inny. Na jednej 6,9ms, na drugiej 9,5ms a na niektorych 20ms. Ktorej wersji się trzymać bo nie wiem na co winę zrzucić że ciągle ginę w BO4 w pojedynkach 1v1:D

#3040 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20988
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Sierpień 2019 - 09:48

Takie kloce 60hz nie nadają się do grania w multi Dodaj obrazek

Co do laga środek ~9ms i dół ~17ms.

  • (156 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych