Forum PCLab.pl: Problem z dyskiem przenośnym WD-przestał działać. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z dyskiem przenośnym WD-przestał działać. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomek878 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lut 19

Napisany 09 Luty 2019 - 14:12

Witam.
Mam problem z dyskiem przenośnym WD. Przestał działać, po podłączeniu do komputera nic się nie dzieje, nie pojawia się okno autostartu, nie ma go w Mój Komputer, a co gorsza nie widzą go nawet programy CrystalDiskInfo,czy M3 Data Recovery.
Widoczny jest natomiast w Menadżerze urządzeń : "To urządzenie działa poprawnie." oraz przy wysuwaniu nośników, które również nie działa.
Czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego dysku ? Jakieś pomysły/sugestie ? Zależy mi na zawartości tego dysku i nie wiem co robić.
Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Iri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Wed, 06 Lut 13

Napisany 09 Luty 2019 - 14:21

Możesz spróbować z wymianą kabla. Jeśli to nie pomoże to wyjmij dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio do komputera chociaż na 99% dysk jest na stałe zlutowany z elektroniką (tak było w moim przypadku, czyli nie posiada wyjść SATA). :)

Ten post był edytowany przez Iri dnia: 09 Luty 2019 - 14:23


#3 Użytkownik jest niedostępny   tomek878 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lut 19

Napisany 09 Luty 2019 - 14:40

Zobacz postIri, o 09 Luty 2019 - 14:21, napisał(a):

Możesz spróbować z wymianą kabla. Jeśli to nie pomoże to wyjmij dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio do komputera chociaż na 99% dysk jest na stałe zlutowany z elektroniką (tak było w moim przypadku, czyli nie posiada wyjść SATA). :)

Próbowałem już na innych kablach i na innych komputerach - bez zmian.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Iri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Wed, 06 Lut 13

Napisany 09 Luty 2019 - 23:19

A formatowałeś go czy tak sam od siebie przestał działać?

#5 Użytkownik jest dostępny   sgdata 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1228
  • Dołączył: So, 17 Maj 14

Napisany 10 Luty 2019 - 10:27

Opisz jak zachowuje się dysk po podłączeniu, jeśli chodzi o dźwięki. W warunkach domowych, jeżeli dysku nie wykrywa, to nic nie zrobisz. Szczególnie w przypadku gdy jest to dysk ze złączem USB.

#6 Użytkownik jest niedostępny   tomek878 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 09 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 20:08

Dysk przestał działać sam z siebie, nie był formatowany itd. Wydaje się że działa normalnie, nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków. Nie jestem pewien ale przestał działać po tym jak niechcący odłączyłem laptopa z podpiętym dyskiem od zasilania.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych