Forum PCLab.pl: Intel Optane 16GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Optane 16GB Dysk HDD znika po instalacji Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 00:07

Witam. Mam następujący problem. Po włożeniu Intel Optane Memory znika mi w biosie i już po odpaleniu systemu jeden z dysków HDD... jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego? Po wyjęciu Optane wszystko wraca do normy...

Ten post był edytowany przez Master_Chief dnia: 11 Luty 2019 - 00:08


#2 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 00:54

Podbijam.... Nikt nie ma pomysłu?:)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 11 Luty 2019 - 00:58

Zobacz postMaster_Chief, o 11 Luty 2019 - 00:54, napisał(a):

Podbijam.... Nikt nie ma pomysłu?:)

Ja tego g...a nie potrafię zmusić do pracy na istniejącym systemie.
Ta super technologia właśnie wylądowała w moim koszu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kozioolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 06

Napisany 11 Luty 2019 - 11:14

Z instrukcji : "* When the M.2 Socket 3 is operating in SATA mode, SATA ports 1 will be disabled."

Przestaw na PCIE mode ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 11:25

Zobacz postkozioolek, o 11 Luty 2019 - 11:14, napisał(a):

Z instrukcji : "* When the M.2 Socket 3 is operating in SATA mode, SATA ports 1 will be disabled."

Przestaw na PCIE mode ?


Myślałem że automatycznie ustawi się na PCIE... Teraz muszę poszukać tego w biosie 🤔

#6 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 13:24

Zaraz mnie coś strzeli... Nie potrafię tego opalić... znika mi jeden dysk... jak przestawię na AHCI to komp nie wstaje i w biosie nie widzi żadnego dysku... jak ustawię RAID to znika jeden, który jest podpięty do Sata4.... W jednym oknie w biosie widzi Optane, w innym nie... wtf...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 13:41

Po zainstalowaniu sterowników do Optane, w Windowsie nadal brak dysku HDD... nawet w oknie "zarządzanie dyskami". Również brak... chcialem to zainicjalizowac, bo kiedyś system też to nie widział, ale widnieje tam tylko ssd, 2xhdd i Optane... A jednego gdzieś wcięło.

#8 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 11 Luty 2019 - 13:44

Jeden z dyskow ktory jest podpiety pod SATA ktore jest odlaczane przez Optane - przepnij w inne SATA

A jak masz problem ze startem AHCI - sprawdz w google mini poradnik - jak bezstresowo zmienic w BIOS z legacy IDE/AHCI/RAID aby system wstal i zainstalowal na nowo sterowniki

Po tym co piszesz (ze na AHCI Ci nie wstal) wnioskuje, ze do tej pory leciales na legacy IDE a to błąd

Ten post był edytowany przez eNeSik dnia: 11 Luty 2019 - 13:45


#9 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 11 Luty 2019 - 13:49

U mnie cokolwiek bym nie robił system uefi nie chce wstać po załączeniu raid/intel optane

#10 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 11 Luty 2019 - 13:51

Jesli przelaczanie dotyczy kontrolera IDE <> AHCI <> RAID to oczywiscie, ze system nie wstanie bez uprzedniego przygotowania go na to (pierwszy lepszy poradnik z Google)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 14:11

Zobacz posteNeSik, o 11 Luty 2019 - 13:44, napisał(a):

Jeden z dyskow ktory jest podpiety pod SATA ktore jest odlaczane przez Optane - przepnij w inne SATA

A jak masz problem ze startem AHCI - sprawdz w google mini poradnik - jak bezstresowo zmienic w BIOS z legacy IDE/AHCI/RAID aby system wstal i zainstalowal na nowo sterowniki

Po tym co piszesz (ze na AHCI Ci nie wstal) wnioskuje, ze do tej pory leciales na legacy IDE a to błąd


Przepinałem w inne sata... i za każdym razem wyłącza ten jeden dysk. Pozostałe wszystkie działają i widzi jak ma widzieć :) Zależało mi aby sparować Optane właśnie z tym dyskiem który zniknął, bo mam na nim gry... darowałem sobie SSD i wymyśliłem sobie Optane. Zamiast tego zamówiłem M2 250Gb pod system :0 Jak mi to przyjdzie to znowu bede stawiał na nowo i zapewne nie obejdzie się bez problemów :) Nawet udało mi się przekonwertować dyski z MBR na GPT, aby sprawdzić czy można rzeczywiście sparować dowolny dysk z Optane.. no i można. tylko szkoda, że nie widać nadal tego jednego :) Ani w biosie ani w windowsie :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 11 Luty 2019 - 21:02

Poszło po męczarniach, ale dałem radę... Owy dysk nie jest widziany po podpięciu do SATA 4 i 5. Przepiąłem kolegę do SATA 1 i się pojawił. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale ok :) teraz czekam na Evo 970 i stawiam na nowo system :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 01:17

U mnie też już działa, i korzystając z okazji chciałem odszczekać to co wcześniej napisałem - TO NA PRAWDĘ DZIAŁA.
Opatne nie podpinam do dysku systemowego (od tego jest szybki dysk SSD), a do drugiego dysku HDD 3TB na którym trzymam kilka gierek.
Spodziewałem się, że 16GB Optane szybko się zapcha, szczególnie jeśli będę odpalał ciężkie gry naprzemiennie, a tu nic z tego. Odpaliłem 5 tytułów i okazuje się że pamięć się nie zapchała - każde następne wybiórcze uruchomienie którejkolwiek z gier jest równie szybkie, praktycznie to samo co z SSD - jestem pod wrażeniem.

#14 Użytkownik jest niedostępny   SYSOP.PL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Luty 2019 - 11:41

dajcie se spokój z tym Optane - strata czasu, technologia dla debili w czasach gdy za dysk SSD 120GB płacimy 69zł

#15 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 12:15

Zobacz postSYSOP.PL, o 12 Luty 2019 - 11:41, napisał(a):

dajcie se spokój z tym Optane - strata czasu, technologia dla debili w czasach gdy za dysk SSD 120GB płacimy 69zł

Niektórym chyba nie jest dane zrozumieć co to jest ten Optane.
Za 69zł to pewnie jakiś paździerz na którego strach cokolwiek zgrywać, a jak juz się uda to max dwa tytuły.

Zdziwiłbyś się jak takiemu "debilowi" działają gry z HDD + Intel Optane za 19zł.

Ten post był edytowany przez Griszah dnia: 12 Luty 2019 - 12:18


#16 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 12 Luty 2019 - 13:11

Kolejny problem... po podłączeniu SSD do drugiego gniazda M.2 i próbie postawienia systemu, w trakcie ładowania wyskakuje komunikat M2 genie error... musiałem wyłączyć w biosie m2 genie/Optane, aby raczyło wystartować instalke z płyty...

Zobacz postSYSOP.PL, o 12 Luty 2019 - 11:41, napisał(a):

dajcie se spokój z tym Optane - strata czasu, technologia dla debili w czasach gdy za dysk SSD 120GB płacimy 69zł


Ok... to kup mi 1TB dysku ssd, za cenę dysku HDD... przy obecnej wadze gier 120gb ssd to nadaje się tylko do systemu. Chociaż i tak wolałbym obecnie kupić ssd pod gniazdo m2. Looknij na testy w sieci, a później płacz, tylko nie w tym temacie.

Ten post był edytowany przez Master_Chief dnia: 12 Luty 2019 - 13:09


#17 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 12 Luty 2019 - 13:14

Zobacz postMaster_Chief, o 11 Luty 2019 - 21:02, napisał(a):

Poszło po męczarniach, ale dałem radę... Owy dysk nie jest widziany po podpięciu do SATA 4 i 5. Przepiąłem kolegę do SATA 1 i się pojawił. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale ok :) teraz czekam na Evo 970 i stawiam na nowo system :)


No toz bylo pisane (i nawet ja pisalem), ze M.2 SATA odlacza 2 gniazda SATA najczesciej "te ostatnie 4,5". W specyfikacji plyty glownej na 99% jest rowniez informacja o tym

#18 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 12 Luty 2019 - 13:32

Zobacz posteNeSik, o 12 Luty 2019 - 13:14, napisał(a):

No toz bylo pisane (i nawet ja pisalem), ze M.2 SATA odlacza 2 gniazda SATA najczesciej "te ostatnie 4,5". W specyfikacji plyty glownej na 99% jest rowniez informacja o tym


Teraz to wiem 😉 Dzięki za info. A masz pomysł co do kolejnego problemu...? Jakieś rozwiązania? Post wyżej...

#19 Użytkownik jest niedostępny   Master_Chief 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1473
  • Dołączył: So, 07 Kwi 07

Napisany 12 Luty 2019 - 18:55

Cały czas kłody pod nogi... ok... po zainstalowaniu systemu na nowym ssd, sterowników, itd... przystąpiłem do instalacji sterowników Intel Optane... po ponownym uruchomieniu nie może ponownie odpalić systemu... pisze że nie udało mi przywrócić poprzednich ustawień i należy wywołać wiersz poleceń i ustawić ręcznie... jak przełączam w biosie m2/Optane genie... system nie wstaje... wyskakuje Blue screen... no zaraz się wk*rwie...

#20 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 19:24

Rozwiązanie

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych