Forum PCLab.pl: Nawigacja dla początkującego kierowcy TIR'a - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nawigacja dla początkującego kierowcy TIR'a Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 11 Luty 2019 - 00:29

Witam serdecznie :)

Poszukuję bardzo dobrej nawigacji dla początkującego kierowcy tira, za miesiąc zaczynam całkiem nową pracę i od razu trafiam na głęboką wodę, będę jeździł głównie po europie (Hiszpania, Francja, Holandia, Portugalia i możliwe, że inne kraje europy)

Wiadomo, że nic nie zastąpi trzeźwego umysłu, ale jako żółtodziób po prostu muszę się zdać na jakąś bardzo dobrą nawigację, by w razie zamyślenia się np nie wjechać pod nieprzejezdny dla tira wiadukt czy np drogę którą nie mogą jeździć pojazdy o takiej masie.

Co do maksymalnej kwoty jaką jestem w stanie zapłacić za taką nawigację to ciężko mi określić, po prostu ma to być coś bardzo dobrego, sprawdzonego.

Zależy mi na dobrym zasięgu w każdych warunkach i w różnych miejscach podczas podróży, fajnie by było gdyby mapy na tej nawigacji można było zaktualizować co jakoś czas, bo wiadomo jak to się wszystko szybko zmienia.

Gabaryt nie ma specjalnego znaczenia, byle by było czytelnie.

Doradźcie mi coś koledzy bo kompletnie nie mam pomysłu co wybrać, może jest tu jakiś kierowca tira, który sam korzysta lub jakiś dobry znajomy tak pracuje i może szczerze coś polecić.

Z góry dzięki za pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   lesiu155 

  • Fanatyk rdzoopli
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3137
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 11 Luty 2019 - 09:30

Chyba jedynie co to karta sim z netem na europę i mapy googla. Chociaż tam chyba nie ma ustawień dot. wysokości składu - nigdy nie sprawdzałem. Wujkowi instalowałem na jakiejś navi IGO Truck. Ale czy to coś warte to nie wiem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   katystopej 

  • 2 slow 4 u
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3752
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 11 Luty 2019 - 11:30

Dużo ludziów lata na TomTomie, po pracy prawdzę Sygica bo to TomTom na Androuda, a mam pełną wersję z trafficiem na EU zainstalowaną w aucie, koszt 80zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   DannyKay 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9673
  • Dołączył: Pt, 07 Sie 09

Napisany 11 Luty 2019 - 11:33

Na tej takie stacji androidowej od chińczyków Ci to hula?

#5 Użytkownik jest niedostępny   PtasieMleczkoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 29 Lis 08

Napisany 11 Luty 2019 - 12:22

Jeszcze ze 2 lata temu jak śmigalem na EU to większość miała igo primo, mapy/program dostępne na my-navia, mapy wychodziły co kwartał, sama navi byle nie chińczyk za 150zł z allegro, ja miałem modecoma MX3, teraz pewno jego kolejne wersje też są polecane.

Olej prostym sikiem wszelakie wersje "dla trucków" po 1-2k zł bo i tak są ch**a warte ich "truckerskie ficzery". Zwykłe IGO z dodatkiem do trucków + ew. mapa papierowa np. freytag & berndt i i idziesz tam jak dzik w sosnę :thumbup:

Ten post był edytowany przez PtasieMleczkoo dnia: 11 Luty 2019 - 12:26


#6 Użytkownik jest niedostępny   katystopej 

  • 2 slow 4 u
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3752
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 11 Luty 2019 - 12:38

Zobacz postDannyKay, o 11 Luty 2019 - 11:33, napisał(a):

Na tej takie stacji androidowej od chińczyków Ci to hula?

O dziwo działa lepiej niż google maps, gm przez pierwsze kilka minut jest opóźniony w rozwoju, Sygic śmiga bez problemu, na Święta do Kolonii na nim leciałem, lepiej się sprawdził niż GM, 2gb ramu, 4 rdzeniowy proc a daje radę, ogólnie kupowałem jedną z droższych stacji na ali :E i co najważniejsze Sygic nie potrzebuje neta, jak będę w Wypizdowie Dolnym to GM leży i kwiczy.

Ten post był edytowany przez katystopej dnia: 11 Luty 2019 - 12:40


#7 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 11 Luty 2019 - 14:06

No właśnie sporo słyszałem o tym IGO Primo Truck

Tylko ważne jest ponoć to NA CZYM się go zainstaluje.

Tablety ponoć mają trochę słaby GPS, więc warto by było kupić dobrego tableta i wtedy to IGO na androida instalować i wykupić.

Są też takie tablety:

https://allegro.pl/o...eu47-6826583673

Tylko pytanie czy ten navitel rzeczywiście ma coś lepszego od zwykłego tabletu? Na takim navitel będzie mocniejszy sygnał/lepsza antena od standardowego tabletu-nie nawigacji?

Lub np tu tańsza wersja tablet mediatek już z wgranymi mapami igo primo truck 2018

https://allegro.pl/o...8-q1-6951430199

Ten post był edytowany przez MateuszTbg dnia: 11 Luty 2019 - 14:11


#8 Użytkownik jest niedostępny   PtasieMleczkoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 29 Lis 08

Napisany 11 Luty 2019 - 14:09

Nie wiem jak teraz, ale te 2 lata wstecz IGO na andku to był całkowity bubel, polecana wersja jest na WinCE.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Keyser_Soze 

  • 21:37 do Smoleńśka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12145
  • Dołączył: Nd, 20 Lip 08

Napisany 11 Luty 2019 - 14:28

Jako wskazówka przed pierwszym wyjazdem pamiętaj na blachę wysokość swojego pojazdu. Trochę uwagi, a żaden wiadukt czy tunel nie będzie dla Ciebie przeszkodą.
A propos nawigacji pamiętaj, że każda może pokierować Cie na takie zakręty na których Twój pojazd po prostu się nie złamie.

btw: nigdy nie zapomnę tej adrenaliny jadąc lawetą z taborem siedmiu Dacii Sandero. Niektóre wiadukty przejeżdżałem na centymetry. Nigdy więcej takie fuchy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 11 Luty 2019 - 14:40

Ehh no wiem wiem Panowie będę miał oczy i uszy szeroko otwarte :E

Póki co doradźcie coś z tym tabletem, który najlepiej kupić do nawigacji Igo Primo Truck

#11 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 11 Luty 2019 - 19:35

Panowie to jak, który tablet najlepiej wybrać jako nawigację do moich potrzeb?

#12 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 12 Luty 2019 - 12:47

Panowie proszę o pomoc :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   BrocX 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1045
  • Dołączył: So, 04 Paź 08

Napisany 12 Luty 2019 - 17:13

Musi być tablet? telefony są tańsze, pod samą nawigację dużo nie trzeba - wybierz coś z energooszczędnym procesorem, żeby się mocno nie grzał. Na początek możesz wystartować z jakimś starym telefonem, może jakiegoś masz w szufladzie.

https://www.pepper.p...redmi-6a-138551

Igo ma wersję testową na androida na 7 dni, potem koszt licencji na Europę (bez Rosji) to jakieś 120 zł o ile dobrze pamiętam.
Sygic truck trial na 14 dni. Licencja coś koło 130 euro.

Swego czasu dużo było narzekania, że igo na androida nie dostaje aktualizacji i jest zacofane. Nie wiem ile w tym prawdy, ani jak jest obecnie.

Jak masz jakąś starą nawigację, weź do niej kartę pamięci - na parkingach, przynajmniej tych w Polsce, często są punkty w których za kilka zł wgrają Ci co zechcesz, od planów kanalizacji Radomia po mapy sztabowe US Navy. Legalne to jednak raczej nie będzie.

Ten post był edytowany przez BrocX dnia: 12 Luty 2019 - 17:17


#14 Użytkownik jest niedostępny   Szkaradnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 13

Napisany 12 Luty 2019 - 17:45

Tablet może coś takiego: https://www.pepper.p...-fast-08-136563

Mam podobny od Lenovo tylko bez 3g - działa w porządku. Nie testowałem do nawigacji. Ma slot na karty pamięci więc map możesz sporo upchać.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Cygan21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2057
  • Dołączył: Nd, 27 Sty 08

Napisany 12 Luty 2019 - 19:29

Ja jeżdżę od ponad roku na zwykłej nawigacji mediateka z igo truck. Zawsze działa i faktycznie patrzy na wymiary auta. Ale i tak zawsze dobrze przed wyjazdem podejrzeć jak chce prowadzic i jak masz wątpliwości to popatrzec na mapy googla

#16 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55128
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 14 Luty 2019 - 00:11

Igo, igo i jeszcze raz igo ;)  Google maps tylko i wyłącznie się przydają do sprawdzenia jak duży korek, czy szukania firmy po nazwie, ale to tylko gdy się jest w mieście docelowym. Piszę to jako praktyk, nie teoretyk ;) I podstawowa zasada, nie wyłączać myślenia, bo każda navi potrafi wyprowadzić w pole i pytanie czy na tym polu nawrócisz Dodaj obrazek


Samo igo spokojnie lata na starym tablecie z 1gb ramu, choć ostatnio jeżdżę na redmi 5 Note bo mniejszy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Fircyk 

  • Magister chillu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2787
  • Dołączył: So, 30 Sty 10

Napisany 14 Luty 2019 - 08:52

W Rzeszowie masz wystawionego TomTom'a Professional 6250. Mój ojciec na czymś podobnym śmiga i on sobie chwali prostotę rozwiązania. Przeniósł sobie swoje punkty z normalnego TomTom'a do Professionala, navi aktualizuje się przez WiFi, z wbudowaną sim-kartą (zgodność z Siri, GoogleNow, TomTomTraffic) i zestawem głośnomówiącym, jest w stanie poprowadzić alternatywną trasę zanim zdążą powstać korki, ostrzega o blokadach, radarach, a wsparcie ma dopóki TomTom będzie go klepać - urządzenie jest świeże, więc wydaję mi się, że warto. Jeśli mi się dobrze wydaje, na stronie TomTom'a możesz stworzyć swój profil, ale czy przenosi dane w chmurze z jednego urządzenia na drugie - tego nie wiem :hmm:

Ten post był edytowany przez Fircyk dnia: 14 Luty 2019 - 08:56


#18 Użytkownik jest niedostępny   MateuszTbg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4916
  • Dołączył: Wt, 09 Sty 07

Napisany 14 Luty 2019 - 11:03

Na99% wybiorę to igo

Tylko serio przydał by się jakiś dobry tablet czy coś żeby nie narzekać na gubienie się gpsa i kompletnie nie wiem jaki sprzęt wybrać pod to igo

#19 Użytkownik jest niedostępny   Ozzzzzy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 28 Gru 16

Napisany 14 Luty 2019 - 17:31

Kolego z doświadczenia Ci podpowiem tak - tylko IGO na UE. Ja jeździłem kilka lat temu na tablecie goclever, jakaś budżetówka za kilka stówek. Lepiej kup sobie tablecik samsunga lub huaweia (konkretnych modeli Ci nie podpowiem, bo nie siedzę w tym od jakiegoś czasu). Ważne, żeby miał minimum 4gb ramu, slot na kartę sim i dobry ekran, żeby było cokolwiek widać w pełnym słońcu.

Dodatkowo kup jakąś dobrą mapę eu w wersji papierowej i zabierz lapka, to napewno nie zginiesz :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych