Forum PCLab.pl: Windows 7 - zwijający się pasek zadań systemu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 - zwijający się pasek zadań systemu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   C00L3R 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 21 Cze 08

Napisany 11 Luty 2019 - 07:31

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu mam taki mały ale uciążliwy problem. Windows 7 - gdy najeżdżam kursorem na którąś zminimalizowaną aplikację na pasku zadań to rozwija się okienko z listą otwartych okien (np. 2 okna przeglądarki). Ale zanim zdążę najechać na liście na któreś okno to rozwijana lista chowa się. Chyba, że bardzo się pośpieszę i uda się trafić. Zachowuje się to tak samo jakbym kliknął kursorem w puste miejsce na pulpicie.

Dodam, że menu start rozwija się normalnie i nie znika.
Jakieś pomysły? Powyłączałem większość niestandardowych procesów w Menadżerze zadań i nic nie pomogło.

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Luty 2019 - 19:26

pewnie zależy od rejestru - to jest tak zwany jump list, ewentualnie poszukaj wpisów tego "ustrojstwa" w rejestrze, może jest też tam czas wyświetlania, np jump list values in registry in windows 7

#3 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3137
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 11 Luty 2019 - 19:45

Zobacz postC00L3R, o 11 Luty 2019 - 08:31, napisał(a):

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu mam taki mały ale uciążliwy problem. Windows 7 - gdy najeżdżam kursorem na którąś zminimalizowaną aplikację na pasku zadań to rozwija się okienko z listą otwartych okien (np. 2 okna przeglądarki). Ale zanim zdążę najechać na liście na któreś okno to rozwijana lista chowa się. Chyba, że bardzo się pośpieszę i uda się trafić. Zachowuje się to tak samo jakbym kliknął kursorem w puste miejsce na pulpicie.

Dodam, że menu start rozwija się normalnie i nie znika.
Jakieś pomysły? Powyłączałem większość niestandardowych procesów w Menadżerze zadań i nic nie pomogło.

Pozdrawiam

Czy to samo się dzieje na świeżym koncie lub w trybie awaryjnym?

#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11235
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Luty 2019 - 21:40

dodaję nowy, bo nie działa edytowanie poprzedniego postu - oczywiście nie chodzi o jump list, tylko tzw grupowanie zminimalizownych okien w 1 ikonie - u mnie na xp działa po dodaniu do rejestru wpisu w kluczu

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

wpis - wartość ciągu MinWidth, dane wartości -255

w 7 chyba domyślnie działa, więc nie wiem, czy w rejestrze jest ta wartość - jeśli jest wystarczy usunąć, i wtedy każda instancja programu będzie miała własną ikonkę - tylko obejście problemu

ewentualnie sprawdź wartość menu delay w kluczu

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

może zwiększenie\zmniejszenie pomoże

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Luty 2019 - 21:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   C00L3R 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 21 Cze 08

Napisany 12 Luty 2019 - 07:36

Zobacz postAtak_Snajpera, o 11 Luty 2019 - 19:45, napisał(a):

Czy to samo się dzieje na świeżym koncie lub w trybie awaryjnym?



Na świeżym koncie jest to samo. Ale w trybie awaryjnym problemu nie ma. W takim razie muszę szukać jakiejś appki, która włącza się w autostarcie i powoduje ten problem?




Zobacz postglauks, o 11 Luty 2019 - 21:40, napisał(a):

dodaję nowy, bo nie działa edytowanie poprzedniego postu - oczywiście nie chodzi o jump list, tylko tzw grupowanie zminimalizownych okien w 1 ikonie - u mnie na xp działa po dodaniu do rejestru wpisu w kluczu


Zmiana menu delay opóźnia tylko wysuwanie się jump listy. Ale dalej znika po dosłownie pół sekundy.

Ten post był edytowany przez C00L3R dnia: 12 Luty 2019 - 07:38


#6 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3137
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 12 Luty 2019 - 16:47

Cytuj

Na świeżym koncie jest to samo. Ale w trybie awaryjnym problemu nie ma. W takim razie muszę szukać jakiejś appki, która włącza się w autostarcie i powoduje ten problem?

Bingo! Sciągnij sobie programik Autoruns
https://docs.microso...nloads/autoruns

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych