Forum PCLab.pl: Zarobienie gniazdek etherent - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zarobienie gniazdek etherent Standard A czy B ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2022
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Luty 2019 - 09:41

Cześć,
szczerze, nie miałem nigdy potrzeby zarabiania gniazdek internetowych podtynkowych, jednak teraz przyszedł na to czas....W związku z tym mam kilka pytań:1. Posiadam gniazdo, takie jak poniżej,pytanie czy zarabiać to standardem A czy B ?2. Czy wystarczy, że wetknę kable w taki sposób jak na rysunku poniżej (standard A) i będzie to już działało, czy jednak potrzebuje zaciskarki uderzeniowej aby kable sie zacisnely na wtykach ?3. Czy dobrze rozpisałem poniższe gniazdko
Dodaj obrazek



Ten post był edytowany przez zyb3usz dnia: 11 Luty 2019 - 09:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   Nareszcie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 11 Luty 2019 - 10:11

Zazwyczaj stosuje sie "B", chociaz tak naprawde istotne jest, abys po obu stronach mial ten stan standard.
Jesli nie masz klucza, to mozesz wcisnac zyle srubokretem albo czyms podobnym. Po prostu klucz wciska ja i od razu obcina jej nadmiar, szybciej idzie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3733
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Luty 2019 - 10:16

Większość osób korzysta ze standardu B, ale tak naprawdę liczy się jedynie, aby po obu stronach kabla był taki sam. Więc jeżeli uparłeś się na A, to wszędzie stosuj A.
Nóż Krone był by najlepszy do zarobienia tego, ale na upartego możesz korzystać ze śrubokrętu płaskiego, żeby to wcisnąć, i cążek do obcięcia nadmiaru kabla. Dla jednego, 2 gniazdek jeszcze ujdzie, ale dla większej ilości wolałbym wydać te kilka zł na nóż.

#4 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6420
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 11 Luty 2019 - 11:22

Jak wyżej, da radę śrubokrętem, ale nóż do krosowania kosztuje z dyszkę w pierwszym lepszym elektronicznym, a robi się nim dużo wygodniej. Jak masz większą liczbę gniazdek to lepiej sobie kupić:)

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 11 Luty 2019 - 11:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2022
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Luty 2019 - 11:29

Gniazdka są 2, więc to nie problem

#6 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2022
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Luty 2019 - 11:48

Ok, czyli gniazdo zarabiam tak jak po lewej (standrad B) a drugi koniec kabla zarabiam wtyczką RJ45 tak jak po prawej ? i wszzystko bedzie banglać ?



Dodaj obrazek


#7 Użytkownik jest niedostępny   OldGrumpyMe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Cz, 29 Lis 18

Napisany 11 Luty 2019 - 12:22

Bedzie banglac.
Jak juz powyzej wspomniano. Wybierz jeden standard i sie go trzymaj.
Najwazniejsze zeby dwa konce tego samego kabla byly w tym samym standardzie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych