Forum PCLab.pl: Nie widzi kopii systemu win 7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie widzi kopii systemu win 7 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kiel.basa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 23 Gru 11

Napisany 11 Luty 2019 - 12:44

Czesc,

Chcialbym wykonac kopie zapasowa systemu i zawartosci calego dysku i odwtorzyc to na nowym dysku. Oba dyski 500GB.
Uzylem do tego celu narzedzia w windowsie do stworzenia obrazu systemu - kopie zrobilem to na drugim nowym dysku twardym, na jego drugiej partycji.
Odlaczylem stary dysk, ktorego kopie wykonalem, i podlaczylem ten drugi, nowy.
Uruchomilem z pendrive system i instalator windowsa, i chcialem przywrocic obraz systemu. Kopia owszem jest widoczna, jednak po wybraniu jej wyskakuje napis, ze nie moze odwtorzyc kopii systemu w tym srodowisku.
Pomyslalem wiec, ze zainstaluje windowsa na tym nowym dysku i przez narzedzie do odtwarzania kopii systemu cala zawartosc dysku przywroce, jednak po wlaczeniu windowsa, narzedzie do przywracaniu systemu kopii tej nie widzi.
Kopia zrobiona jest na drugiej partycji w tym dysku, w folderze domyslnym. Nic tu nie bylo ruszane.

Macie pomysl, czemu kopia nie jest widoczna, i dlaczego nie moge jej odtworzyc nawet startujac system z pendrive-a?

dzieki

#2 Użytkownik jest niedostępny   Morrow85 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 11 Luty 2019 - 12:50

użyj veeam'a albo jakiegoś innego softu do obrazowania dysków, nie sądzę aby ten wew soft od m$ sobie poradził z tym ( tamten raczej służy do kopi awaryjnej jak obecny os sie rozjedzie )

#3 Użytkownik jest niedostępny   kiel.basa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 23 Gru 11

Napisany 11 Luty 2019 - 13:16

Ok, sprobuje z innym programem.
Nie zmienia to jednak faktu, ze to narzedzie windowsa to jakas katastrofa. Powinno dzialac od jednego klikniecia, w koncu to tylko obraz calosci dysku i danych..

Ten post był edytowany przez kiel.basa dnia: 11 Luty 2019 - 13:17


#4 Użytkownik jest niedostępny   Morrow85 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 11 Luty 2019 - 13:23

jakim narzędziem robisz niby ten obraz dysku ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   kiel.basa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 23 Gru 11

Napisany 11 Luty 2019 - 14:11

Wbudowanym windowsowym - czyli w angielskiej wersji windowsa 'create system image', w sekcji backup/restore.
A teraz zrobie jakims zewnetrznym , mam zdaje sie na dysku MiniTool Shadow maker.

Ten post był edytowany przez kiel.basa dnia: 11 Luty 2019 - 14:12


#6 Użytkownik jest niedostępny   kiel.basa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 23 Gru 11

Napisany 11 Luty 2019 - 16:57

Dobra, zrobione. MiniTool shadow maker zrobil robote, prosto i bez zadnych problemow...
To narzedzie Widowsa do tworzenia kopii systemu to przy nim jakies nieporozumienie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11226
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Luty 2019 - 21:52

Zobacz postkiel.basa, o 11 February 2019 - 12:44, napisał(a):

Czesc,


Uruchomilem z pendrive system i instalator windowsa, i chcialem przywrocic obraz systemu. Kopia owszem jest widoczna, jednak po wybraniu jej wyskakuje napis, ze nie moze odwtorzyc kopii systemu w tym srodowisku.

Macie pomysl, czemu kopia nie jest widoczna, i dlaczego nie moge jej odtworzyc nawet startujac system z pendrive-a?

dzieki


nie nieporozumienie, tylko twój błąd - w instalatorze działa tzw środowisko windows winpe = windows preinstallation environment, służy do instalacji - natomiast do przywracanie potrzebne środowisko winre = windows recovery environment, jest na partycji przywracania albo na płytce\penie ratunkowym; do przywrócenia potrzebny ten sam windows, nie nowy zainstalowany

ps - niemniej z instalatora powinno się dać przywrócić, tylko trzeba wybrać naprawę zamiast instalacji na samym początku, wtedy ładuje się winre, nie winpe - zagadka tylko, jeśli wybrałeś winpe, jak zobaczył folder kopii, przecież z instalatora chyba? nie można przeglądać dysków

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Luty 2019 - 22:35


#8 Użytkownik jest niedostępny   kiel.basa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 23 Gru 11

Napisany 12 Luty 2019 - 08:31

Sam sobie poniekad odpowiedziales - jest to bezsensownie skomplikowane. Nigdzie nie moglem znalezc informacji, o ktorej piszesz, a i tak wydaje mi sie, ze wchodzilem w takie srodowisko i nie chcialo to dzialac. Zewnetrznym narzedziem robi sie to od jednego klikniecia..a tu jakies rozne srodowiska, peny rozruchowe. Niepotrzebna komplikacja i frustracja.
W kazdym razie, dzieki za pomoc.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych