Forum PCLab.pl: Płyta główna do i9 9900k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta główna do i9 9900k

#1 Użytkownik jest niedostępny   DarkSiders 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 10 Sty 16

Napisany 11 Luty 2019 - 15:08

Witam składam nowy komputer od podstaw i szukam płyty pod i9 9900k nie będę podkręcał, ale chcę zamontować kosci ram HyperX Predator RGB 16 GB,4000MHz, CL19
i zastanawiam się nad - MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC, czy ta płyta zaspokoi potrzeby procesora i ram
specyfikacja całego zestawu:

Procesor Intel Core i9-9900K
Płyta główna MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC
Chłodzenie wodne Cooler Master Master MasterLiquid 240
Pamięć HyperX Predator RGB, DDR4, 16 GB,4000MHz, CL19
Dysk SSD Lite-On MU3 480GB
Obudowa Corsair Crystal 570X
Zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W
Karta graficzna MSI GeForce RTX 2080 VENTUS

#2 Użytkownik jest niedostępny   evoly 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 25 Wrz 10

Napisany 12 Luty 2019 - 08:52

Stałem przed podobnym dylematem i wziąłem Gigabyte Aorus Master.

#3 Użytkownik jest niedostępny   DarkSiders 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 10 Sty 16

Napisany 12 Luty 2019 - 11:16

tylko ta płyta o 400 zł droższa :-\

#4 Użytkownik jest niedostępny   AUTO6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Luty 2019 - 11:39

Nie szkoda brać 9900k i nie podkręcać?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1572
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 12 Luty 2019 - 12:13

Zobacz postAUTO6, o 12 Luty 2019 - 11:39, napisał(a):

Nie szkoda brać 9900k i nie podkręcać?

Na stocku masz już 4.7ghz na wszystkich rdzeniach,ja podkreśliłem o 100mhz dla zasady 8:E ,wyżej mi już chłodzenie nie pozwala.

#6 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8129
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 13 Luty 2019 - 00:01

Gigabyte Aorus Pro wydaje mi się ok. Będziesz miał chęć kręcić to podkręcisz :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5562
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Luty 2019 - 00:41

Nie wiadomo czy mu te 4000 C19 ruszą na Gigabyte. Wolałbym dla pewności wziąć coś w stylu 3600 C15/16.

Od siebie moge polecic Taichi, zawsze bezpieczny wybòr.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Luty 2019 - 00:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 430
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 13 Luty 2019 - 08:48

Zobacz postevoly, o 12 Luty 2019 - 08:52, napisał(a):

Stałem przed podobnym dylematem i wziąłem Gigabyte Aorus Master.


Również brałbym tę płytę do i9 9900k.

#9 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 13 Luty 2019 - 17:28

Ruszy na każdym z370/390 a nawet dla zabawy ludzie odpalają to na z170 i 270 wybrane modele. Kwestia tego czy oczekujesz że będzie działała ta i9 na stock w prime95(blenderze) kilka godzin i czy obchodzi cię reszta ficzerów jakie płyta ma. Co do szybkich pamięci to jak mówiono trzeba z tym uważać ale ogólnie nawet te nowsze gigabyte przynajmniej nie w najtańszych paździerzach powinny sobie z tymi 4000mhz przy 2 kościach poradzić.

#10 Użytkownik jest niedostępny   DarkSiders 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 10 Sty 16

Napisany 13 Luty 2019 - 17:48

zastanawiam sie czy zmienić i9 9900k na ryzen 7 2700X, bedzie troche taniej a spadek fps o 10-15% to nie tak dużo a 1000zł w kieszeni

nie chce wydać ponad 1000 zł na płyte bo znając intela i tak jak beda nowe procesory to i nowa podstawka

#11 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 13 Luty 2019 - 17:57

Komputer do gier?

#12 Użytkownik jest niedostępny   DarkSiders 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 10 Sty 16

Napisany 13 Luty 2019 - 18:11

tylko do grania zadnej obróbki video itp.

#13 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8129
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 13 Luty 2019 - 19:11

Zobacz postDarkSiders, o 13 Luty 2019 - 17:48, napisał(a):

zastanawiam sie czy zmienić i9 9900k na ryzen 7 2700X, bedzie troche taniej a spadek fps o 10-15% to nie tak dużo a 1000zł w kieszeni

nie chce wydać ponad 1000 zł na płyte bo znając intela i tak jak beda nowe procesory to i nowa podstawka

Chciałbyś, aby było 10% :)

Watch Dogs 2
i9 - 84,5
2700x - 63,2

Assassin's Creed: Origins
i9 - 98,3
2700x - 74,4

Tak na szybko wyniki z dwóch gier, więc imho Twój wybór.

Aczkolwiek już sypiąc takim hajsem wolałbym Intela.

#14 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 13 Luty 2019 - 20:01

Ogólnie to tak, do dziś zdarzają się silniki które kiepsko działają na tym co amd stworzyło jak wspomniane gry ubisoftu. Nie mniej powinno być lepiej i tylko w niskich detalach i rozdzielczości które nie dogniatają karty grafiki różnic poza nimi nie powinno być tak dużej nawet w miejscach procesorowych. Ogólnie to zysk z tych 16 wątków jest jak na razie nikły i jeśli to co masz(a co?) jeszcze starcza ci zapewniając sensowny dla ciebie fps to można poprzestać na samej karcie odpowiednio ją dociskając np tymi nowymi technikami. Ale jak już składać to ile dokładasz to tyle masz spokoju. Kombinować o procęty $/wydajność i ewentualną rozbudowe zawszę się da. Pytanie czego oczekujesz... Zawsze powyżej 80fps wolnego klatkarzu czy limit na 60 a reszta na pół gwizdka w pogotowiu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych