Forum PCLab.pl: Karta sieciowa 5ghz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta sieciowa 5ghz

#1 Użytkownik jest niedostępny   RobertSdz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 21:04

Witam. Od sporego czasu zmagam się z problemem dotyczącym jakości łącza internetowego. Aktualnie do PC posiadam standardowy adapter TP-LINK TL-WN722N myślę że każdemu dobrze znany.
O ile do przeglądania internetu oraz oglądania filmików na yt robi swoją robotę, to jeśli chodzi o oglądanie streamów oraz granie w gry nie jestem do końca zadowolony. Ping jest stosunkowo niski ale często jestem świadkiem 1-2sekundowego laga(czasami dłuższy) podczas rundy w CS'ie czy też zacięcia stream'a (nie ukrywam z tym jest większy problem, ciężko się je ogląda). Nie wiem jaka jest tego przyczyną gdyż zasięg jest ciągle na maksymalnym poziomie (5z5 kresek), modem jest oddalony od komputera jakieś 5-6 metrów, zasięg przechodzi przez jedną grubą ścianę i ewentualnie przez moje drzwi.
Tydzień temu był u mnie wymieniany modem od vectry na nowszy model. Teraz mam do użytku dwie sieci, jedną 2,4ghz i jedną 5ghz. Po przełączeniu na telefonie na 5ghz od razu zauważyłem że jakoś szybciej wszystko szybciej śmiga, stream'y które kiedyś też się zacinały (nie tak jak na PC ale jednak) teraz działają aż miło. Po zrobieniu speedtest'u na PC oraz telefonie, na PC pokazało mi zaledwie 8mb/s (umowę mam na 150mb/s) natomiast na fonie było to 120mb/s! Szczerze trochę mnie to zdziwiło, z tego też względu postanowiłem nabyć nową sieciówkę do mojego PC'ta (pod USB) która wspiera to pasmo 5GHz.
Mój budżet wynosi 150zł, póki co znalazłem coś takiego: tplink archer t2u ac600. Nie wiem czy mogę wrzucać linki dlatego podaję tylko nazwę modelu. Cena tego urządzenia to 60-70zł więc całkiem tanio chyba. Lecz nie posiada antenki więc trochę obawiam się o zasięg.
Liczę na waszą pomoc panowie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9330
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 11 Luty 2019 - 21:21

do stacjonarki tylko kabel - najtaniej - najlepiej - ale jesli juz musi byc to wifi to poszukałbym czegos duzego, w senie nie nano - najlepiej na pci-e lub usb3.0 (wieksza moc)

na allegro jest duzy asus z AC1200 wiec w teorii 2x lepszy niz ten maly nano - noi z podstawką i na kablu mozna go dac wiec zasieg powinien byc lepszy

#3 Użytkownik jest niedostępny   RobertSdz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 11 Luty 2019 - 23:52

Niestety nie mam możliwości pociągnięcia kabla. Ta wersja z podstawką kosztuje około 300zł. Czy ta wersja nano sobie nie poradzi?

#4 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9330
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 12 Luty 2019 - 01:54

uzywke masz za 135 na allegro

lepsza niz nano

tak czy inaczej lepsze nawet nano niz to co masz teraz

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2929
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Luty 2019 - 21:04

Zobacz postRobertSdz, o 11 Luty 2019 - 21:04, napisał(a):

[..]Aktualnie do PC posiadam standardowy adapter TP-LINK TL-WN722N myślę że każdemu dobrze znany.
[..] na PC pokazało mi zaledwie 8mb/s (umowę mam na 150mb/s) [..]

8Mb/s!
A powinno być ok 45Mbps. Oznacza to że masz kiepski sygnał (mimo że 5kresek). Karta na 5GHz nie koniecznie może pomóc. Zainstaluj na smartfonie wifi.analyzer i sprawdź jaki masz poziom sygnału przy swoi komputerze.
Jeśli dalej chcesz kartę to zobacz ten test na pclabie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9330
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 13 Luty 2019 - 02:21

45Mbps miałby ale chyba na najszybszym WIFI N600 a on ma N150

mam ruter N300 i testowalem kilka kart sieciowych ostatnio i np na takiej USB belkina N300 w odleglosci niecalego metra od rutera bez przeszkód wyciagam w speedtest 37-39Mbps

na 3-4metrach przez dwie sciany juz spada na okolo 20-24

wiec N150 w takich warunkach 10-15 to max

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2929
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Luty 2019 - 10:04

Zobacz postduniek, o 13 Luty 2019 - 02:21, napisał(a):


N150 do ~45Mbps
N300 do ~85Mbps
oczywiście w idealnych warunkach. Przez ścianę wiadomo będzie mniej. U mnie np. na smartfonie przy 3 metrach odległości, N300, jest 67Mbps.

#8 Użytkownik jest niedostępny   RobertSdz 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 13 Luty 2019 - 14:36

Zobacz postQwinto, o 12 Luty 2019 - 21:04, napisał(a):

8Mb/s!
A powinno być ok 45Mbps. Oznacza to że masz kiepski sygnał (mimo że 5kresek). Karta na 5GHz nie koniecznie może pomóc. Zainstaluj na smartfonie wifi.analyzer i sprawdź jaki masz poziom sygnału przy swoi komputerze.

Zrobiłem dzisiaj ponownie speedtest i teraz pokazało mi 39mb/s czyli faktycznie mógł być to jakiś błąd pomiarowy albo zrobiłem w momencie gdy zasięg był na niższym poziomie.
W każdym bądź razie zdecydowałem się na zakup tego asus ac1200 z podstawką i zobaczymy czy przyniesie to oczekiwany efekt.
Jeśli nic się nie zmieni to chyba pozostaje mi tylko zakup routera.

#9 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9330
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 13 Luty 2019 - 16:09

Zobacz postQwinto, o 13 Luty 2019 - 10:04, napisał(a):

N150 do ~45Mbps
N300 do ~85Mbps
oczywiście w idealnych warunkach. Przez ścianę wiadomo będzie mniej. U mnie np. na smartfonie przy 3 metrach odległości, N300, jest 67Mbps.

to cos mam skopane?

bo mam ruter N300 (w ustawieniach rutera wireless ustawione na N300)

karta USB N300 belkina

i kilka razy puszczalem speed test (100mbit łacze) i max widzialem 41 mimo ze karta jest 1m od rutera

#10 Użytkownik jest niedostępny   e_mati 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Cz, 22 Lip 10

Napisany 13 Luty 2019 - 16:20

Zobacz postduniek, o 13 Luty 2019 - 16:09, napisał(a):

to cos mam skopane?



Tak

na dobrym n300 robi się te 150-200Mbps

#11 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9330
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 13 Luty 2019 - 22:10

Zobacz poste_mati, o 13 Luty 2019 - 16:20, napisał(a):

Tak

na dobrym n300 robi się te 150-200Mbps

taaaa
a moze frytki do tego :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   e_mati 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Cz, 22 Lip 10

Napisany 15 Luty 2019 - 22:23

Zobacz postduniek, o 13 Luty 2019 - 22:10, napisał(a):

taaaa
a moze frytki do tego :E


Ehh, masz, nawet sprawdziłem bo akurat jestem po N zapięty.
Więc tak, masz coś zjebane :P

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez e_mati dnia: 15 Luty 2019 - 22:23


#13 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 486
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 15 Luty 2019 - 23:37

Pokaż wynik speedestu a nie operujesz teoretycznymi danymi o możliwościach połączenia, które są zawsze wyższe od faktycznej prędkości.
A do kompa polecam coś na Intelu 9260 np Gigabyte GC-WB1733D-I. Za ok 130 zł powinieneś znaleźć kilka sklepów na CENEO/Allegro.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 15 Luty 2019 - 23:40


#14 Użytkownik jest niedostępny   e_mati 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Cz, 22 Lip 10

Napisany 15 Luty 2019 - 23:44

Zobacz postkola01, o 15 Luty 2019 - 23:37, napisał(a):

Pokaż wynik speedestu a nie operujesz teoretycznymi danymi o możliwościach połączenia, które są zawsze wyższe od faktycznej prędkości.
A do kompa polecam coś na Intelu 9260 np Gigabyte GC-WB1733D-I. Za ok 130 zł powinieneś znaleźć kilka sklepów na CENEO/Allegro.


Co
Czy ty w ogóle wiesz czym jest iperf? xD
To był dokładnie test prędkości między lapkiem po wifi i jakimś sewerem w lanie po kablu

#15 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 486
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 16 Luty 2019 - 00:04

Jeszcze raz proszę: pokaż wynik speedestu z tego lapka.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 16 Luty 2019 - 00:07


#16 Użytkownik jest niedostępny   e_mati 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Cz, 22 Lip 10

Napisany 16 Luty 2019 - 00:07

Ale jakiego speedtestu?
Iperf to jest przecież speedtest xD

#17 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 486
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 16 Luty 2019 - 00:08

Np takiego:
https://www.speedtest.net/pl
lub:
http://www.speedtest.pl/

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 16 Luty 2019 - 00:10


#18 Użytkownik jest niedostępny   e_mati 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Cz, 22 Lip 10

Napisany 16 Luty 2019 - 00:30

Co ma speedtest internetu do prędkości mojego WiFi w lanie?
Czy ty masz chociaż śladowe pojęcie o czym piszesz? xD

Ale w sumie spoko, i tak pisaliscie tutaj o mniejszych prędkościach niż mam.
Masz tego speedtesta: https://www.speedtes.../8043796761.png
Niestety światłowód jest tylko 100/100 więc więcej nie pokaże, dlatego właśnie wrzuciłem screen z iperfa xD

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2929
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Luty 2019 - 09:40

Prędkość tu jest mniej istototna, pokaż czym i z czym się łączysz :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 486
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 16 Luty 2019 - 12:58

e_mati napisał wyżej, że ma "router N300 i kartę USB N300 belkina" i że na takim połączeniu spokojnie się osiąga realną szybkość 200 Mbps (co jest oczywistym absurdem) i zamieścił nawet odczyt iperf, na podstawie którego twierdzi, że wynosi ona 208 Mbps. Poproszony jednak przeze mnie o wynik speedtesta odpisał, że nie może w pełni sprawdzić bo ma tylko łącze 100 Mbps. Ręce opadają i brak słów.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 16 Luty 2019 - 18:46


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych