Forum PCLab.pl: Procesor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Procesor Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sebollek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 11 Luty 2019 - 22:45

Witam, mam w planie wymienić aktualny procesor AMD Athlon™ II X3 435 2.9GHZ, posiadam płytę główną gigabyte M68MT-S2P REV 3.0. Poszukuje jakiegoś lepszego procesora używanego do ok 150zł, lub jeżeli ta płyta główna jest słaba to mg też wymienić płytę na jakąś lepszą nie drogą. proszę o jakieś propozycje bo ja się trochę nie znam i nie mogę znaleśc nic ciekawego, Jeżeli chodzi o więcej informacji o moim pececie to prosze pytać

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Luty 2019 - 22:50

Próbowałeś odblokować czwarty rdzeń? Obawiam się ze z kwotą 150zł to nic nie zrobisz.

Wejdź w BIOS klawiszem Delete (wciskaj go cały czas przy starcie komputera), wejdź w zakładkę advanced BIOS features najedź na opcje CPU Unlock wciśnij enter i ustaw na enabled przy odrobinie szczęścia odblokujesz czwarty rdzeń, możesz tez spróbować go podkręcić.

Athlon II X3 435 Podkręcanie


Dodaj obrazek

Zapisz ustawienia klawiszem F10 i wejdź normalnie do Windowsa.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Luty 2019 - 23:22


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sebollek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 01:25

Zrobiłem tak jak powiedziałeś i nic wyskoczył jedynie error gdy powinno się włączyć okno logowania, i wyłączyłem ten 4 rdzeń i narazie patrze czy windows znów działa

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sebollek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 01:39

Niestety nie udało się odblokować tego 4 rdzenia próbowałem tylko raz, jest możliwośc ze za 2 razem może pójść czy raczej nie? Może jednak lepiej znaleśc coś do 150 zł jakiś napewno lepszy procesor używany?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 08:00

Zobacz postSebollek, o 12 Luty 2019 - 01:39, napisał(a):

Niestety nie udało się odblokować tego 4 rdzenia próbowałem tylko raz, jest możliwośc ze za 2 razem może pójść czy raczej nie? Może jednak lepiej znaleśc coś do 150 zł jakiś napewno lepszy procesor używany?

Mozna spróbować podnieść napięcie procesora, ale nie wiem czy to coś da.

W kwocie którą posiadasz, można kupić procesory:

AMD Phenom II x4 965
Lub
Phenom II X4 955 BE BOX

Do czego Ci to ma dłużyc? jaką masz kartę graficzną? wzrost wydajności jakiś będzie ale rewelacji ogromnych sie nie spodziewaj.



Możesz tez spróbować podkręcić tego Athlona, jak na tej stronie Athlon II X3 435 Podkręcanie może tez uda Ci się z niego sporo wycisnąć.

Cytuj

Po podniesieniu napięcia do 1,27 V (tak!) uzyskaliśmy stabilne taktowanie 3843 MHz:


Tylko trzeba by zwracać uwagę na temperaturę procka, oraz sekcji zasłania i dodatkowo jakoś je schłodzić.

Jednak kupno phenoma będzie łatwiejszym i pewniejszym rozwiązaniem, bo płyta rewelacyjna nie jest.



Pisałeś tez, ze możesz kupić tez płytę, w takim przypadku można rozważyć zakup inela i5-2400/2500 + płyta główna.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 08:30


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sebollek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 08:02

Aktualnie mam karte geforce gt 740 2gb, ma służyć bardziej do gier takich jak csgo i coś lepszego

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3119
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 09:49

Zobacz postSebollek, o 12 Luty 2019 - 08:02, napisał(a):

Aktualnie mam karte geforce gt 740 2gb, ma służyć bardziej do gier takich jak csgo i coś lepszego

Komputer nie tylko procesor, karta d... nie urywa i wymiana samego procka dużo nie pomoże

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 09:55


#8 Użytkownik jest niedostępny   Sebollek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 15:52

to co lepiej opłaca się kupić płytę z procesorem? tylko mam budżet max 200zł

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych