Forum PCLab.pl: RAM do - ASRock B450 Pro4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RAM do - ASRock B450 Pro4

#1 Użytkownik jest niedostępny   ask_me_anything 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: So, 07 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 09:14

Musi być 2x 16gb RAM.

CPU: ryzen 2600

Jaka pamięć polecacie, żeby nie było problemów z instalacją? Patrzyłem na listę QVL ale sa tylko G.Skill-e...

Nie ma czegoś innego do wybóru do tej płyty głównej? Może ktoś używa jej to by doradził. Dzięki!

Tej pamięci niestety nie ma na liscię, jak to wygląda z tym?

https://www.x-kom.pl...l16-2x16gb.html

Ten post był edytowany przez ask_me_anything dnia: 12 Luty 2019 - 09:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 09:50

Ja mam w tej płycie włożone HyperX Predator 3200 MHz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ask_me_anything 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: So, 07 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 09:52

Trzeba coś kombinować w biosie? Nie chce mi się tam grzebać, chce kupić wpiąć i tyle ;)

Czyli te kupuje i powinny śmigać bez grzebania się w biosie?

https://allegro.pl/o...cB&gclsrc=aw.ds

Ten post był edytowany przez ask_me_anything dnia: 12 Luty 2019 - 09:53


#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Luty 2019 - 10:43

1. Masz bardzo słabą płytę (ASRock) jeśli chodzi o wsparcie RAMu na płytach low-endowych, na listy QVL nie patrz, ponieważ one mają tyko charakter poglądowy.
2.Ja nie chcesz grzebać w BIOSe (oprócz włączenia XMP rzecz jasna), masz 2 opcje:
bezpieczna, czyli kupno pamięci 2666mhz (wszystko powyżej to loteria, o 3200mhz zapomnij na zwykłych kościach), ewentualnie kupno RAMu na samsungach b-die wtedy są duże szanse na 3200mhz, piszę szanse, ponieważ są to moduły dual rank, które nie lubią wyższych taktowań.
Moje propozycje:(2666mhz cl16/15) (linki z morele są ucinane przez forum, dlatego podaję je w formie kopiuj- wklej)

www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-cmk32gx4m2a2666c16r-771108/
www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-cmk32gx4m2a2666c16-771097/
www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-cmk32gx4m2a2666c16w-884244/
www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-sport-lt-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-bls2k16g4d26bfsb-5627823/
www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-led-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-cmu32gx4m2a2666c16-929841/
www.morele.net/pamiec-ballistix-ballistix-sport-at-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-bls2k16g4d26bfst-5637488/
www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-2666mhz-cl15-f4-2666c15d-32gvr-807563/
www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-hx426c16fbk2-32-1176443/

Z wymienionych wyżej modułów, brałbym w kolejności G.skill ripjaws V cl15, Hyperxy/Ballistix, na końcu Corsairy.

Jeśli chcesz szybszą pamięć, przy 32gb, to dopiero któryś z tych zestawów:

www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-32-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-32gtz-858855/
www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-32gvk-941190/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-rgb-ddr4-32-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-32gtzr-1234353/
Bez gwarancji, że będzie działać z samego XMP.



Propozycja raczej z grzebaniem,, ale dużo go nie będzie, w dodatku najtańsze moduły w promocji, RAM pójdzie na tyle, na ile pójdzie 2666/2800mhz moooooże

www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-32-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-32gisb-4034104/

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 12 Luty 2019 - 10:45


#5 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 12 Luty 2019 - 11:00

Zobacz postask_me_anything, o 12 Luty 2019 - 09:52, napisał(a):

Trzeba coś kombinować w biosie? Nie chce mi się tam grzebać, chce kupić wpiąć i tyle ;)

Czyli te kupuje i powinny śmigać bez grzebania się w biosie?

https://allegro.pl/o...cB&gclsrc=aw.ds


Zmieniałem profil XMP.

Ten post był edytowany przez pavulon18 dnia: 12 Luty 2019 - 11:00


#6 Użytkownik jest niedostępny   ask_me_anything 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: So, 07 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 11:04

Pracownik komputronika mi napisał że te będą działać bez problemu
https://www.komputro...cl16-dimm-.html

Co myślicie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Luty 2019 - 11:58

Zobacz postask_me_anything, o 12 Luty 2019 - 11:04, napisał(a):

Pracownik komputronika mi napisał że te będą działać bez problemu
https://www.komputro...cl16-dimm-.html

Co myślicie?

Wyżej podałem Ci ten sam model pamięci... będą działać, ale G.skill CL15, które podałem wyżej będą jeszcze lepsze.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ask_me_anything 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: So, 07 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 12:10

www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32-gb-2666mhz-cl15-f4-2666c15d-32gvr-807563

te?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Luty 2019 - 14:22

Tak, maja trochę nizsze timingi, w podobnej cenie.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 12 Luty 2019 - 14:22


#10 Użytkownik jest niedostępny   Refejlu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 194
  • Dołączył: Pt, 29 Kwi 16

Napisany 12 Luty 2019 - 14:51

Siemka, tez posiadam ASRocka ale B450M Pro4 i tez mam problemy z pamiecia ram. ASRock low endowy to zły wybor. Osobiscie mam HyperX Predatory 3200MHz i działaja max w 2800MHz, wyzej (2933,3000,3200) wywala blue screeny. Oczywiscie probowalem z milion konfiguracji i nic nie poskutkowalo. Bardzo problematyczna plyta glowna, ale przed zakupem tego nie wiedzialem :(

#11 Użytkownik jest niedostępny   ask_me_anything 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 172
  • Dołączył: So, 07 Lip 18

Napisany 12 Luty 2019 - 17:03

Dziękuję za info, też widziałem gdzies podobne komentarze. Może rzeczywiście trzeba więcej zainwestować w mobo ;/

Ten post był edytowany przez ask_me_anything dnia: 12 Luty 2019 - 17:03


#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Luty 2019 - 18:02

To jest bardziej kwestia całej platformy Ryzen, a nie płyty, t.j płyta nie powala swoimi możliwościami i bywają moduły, które na ASRocku działają słabo, a u konkurencji dobrze, ale to co wyżej napisałem odnośnie RAMu tyczy się wszystkich płyt i wynika z ograniczeń kontrolera pamięci Ryzena.

#13 Użytkownik jest niedostępny   d2darkness 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 04 Kwi 14

Napisany 12 Luty 2019 - 19:53

Również pozwolę się wtrącić w rozmowę ;)

Czy kupują ramy www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-8-gb-3000mhz-cl16-pv48g300c6k-768823/

będzie współpracować z tą płytą ? www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-b450-gaming-k4-4141573/

Głównie mi chodzi czy w ogóle ta pamięć ram ta płyta obsłuży, bo czy taktowanie osiągnie to pewnie się w praniu okaże.
Ewentualnie może coś innego wybrać ?

Ten post był edytowany przez d2darkness dnia: 12 Luty 2019 - 19:54


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Luty 2019 - 22:41

Te pamięci często nie współpracują z Ryzenem, a już w szczególności ASRockiem. Szukałbym RAMu od G.Skill, HyperX, ADATA.

#15 Użytkownik jest niedostępny   d2darkness 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 04 Kwi 14

Napisany 14 Luty 2019 - 17:56

Wybrałem jednak inną płytę czyli Gigabyte B450M DS3H.
Co do pamięci ram, poszłuchałem sie rady i wstępnie kierowałem się ku G.Skill Aegis, DDR4, 16 GB,3000MHz, ale przypadkiem trafiłem na ADATA DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (AX4U300038G16-DBG) i chyba wezmę te Adaty.
Mają radiatory i na stronie producenta płyty głównej znalazłem dla niej wsparcie. Czy oznacza to że powinny one bez problemu pracować na profilu XMP ?

https://imgur.com/a/VUgsEkd

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3444
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 14 Luty 2019 - 18:56

Pamięci powinny raczej działać, ale płytę wziąłeś słabą, Gigabyte ma najsłabszy VRM spośród wszystkich producentów płyt pod AM4, ale jeśli nie będziesz podkręcał to płyta ujdzie pod 6 rdzeni. Lepiej byś zrobił biorąc płytę od MSI, ewentualnie ASUSa.

#17 Użytkownik jest niedostępny   d2darkness 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pt, 04 Kwi 14

Napisany 14 Luty 2019 - 22:00

Komputer który składam jest dla znajomego który nie będzie podkręcać zestawu.
Zależy mi tylko na pamięciach żeby poprawnie działały, wiadomo że na ryzenach traci się trochę na wydajności przez niskie taktowanie.
Jak dotrze płyta dam znać czy wszystko poszło OK. Dzięki za pomoc :)

Płyta główna dotarła z wersją biosu F2. Po złożeniu PC i uruchomienia pamięci w trybie XMP pamięci działały bez zarzutu.
Problem pojawił się przy ponownym uruchomieniu komputera, kiedy podczas startu PC włączał i wyłączał się cztery razy i albo się uruchomił albo nie.
Po uruchomieniu pamięci nadal miały włączony profil XMP i zdecydowałem się zaktualizować bios do najnowszej wersji i po aktualizacji problem zniknął.

Ten post był edytowany przez d2darkness dnia: 24 Luty 2019 - 11:40


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych