Forum PCLab.pl: Dlugi kabel hdmi, czy beda jakies problemy? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dlugi kabel hdmi, czy beda jakies problemy?

#1 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 18:07

Witam

Chce tak komputer podlaczyc do monitora:
karta graficzna wyjscie hdmi->5 metrowy kabel hdmi->przejsciowka hdmi dvi->monitor wejscie dvi

Czy ze wzgledu na uzycie przejsciowki i dlugiego kabla moga byc jakies bledy w obrazie?
Kabel hdmi kupowalbym za 25zl kolo czyli dosc tanio.

Bardzo prosze o szybka odpowiedz.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 12 Luty 2019 - 18:08


#2 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3795
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 12 Luty 2019 - 18:26

Tak, mogą. Ale też nie muszą. Wszystko zależy od konkretnego kabla i konkretnej przejściówki.

#3 Użytkownik jest niedostępny   JeRRy_F3D 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1872
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 15

Napisany 12 Luty 2019 - 18:31

Zobacz postkarij, o 12 Luty 2019 - 17:07, napisał(a):

Witam

Chce tak komputer podlaczyc do monitora:
karta graficzna wyjscie hdmi->5 metrowy kabel hdmi->przejsciowka hdmi dvi->monitor wejscie dvi

Czy ze wzgledu na uzycie przejsciowki i dlugiego kabla moga byc jakies bledy w obrazie?
Kabel hdmi kupowalbym za 25zl kolo czyli dosc tanio.

Bardzo prosze o szybka odpowiedz.


5m to nie jest długi kabel dla HDMI.
Ale jego jakość + jakość przejścówki (??)

Ważne pytanie co chcesz puścić tym kablem?
1080p - spoko, 1440p - pewnie będzie ok, 4K - nie ma gwarancji.

film

Ten post był edytowany przez JeRRy_F3D dnia: 12 Luty 2019 - 18:34


#4 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 18:53

A z kablem dvi cyfrowym 5 metrow beda tez takie ceregiele??

#5 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3795
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 12 Luty 2019 - 19:22

Tak, też mogą być. Wszystko zależy od jakości kabla.

#6 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 585
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 12 Luty 2019 - 20:44

25 zł za 5 metrów to cud jak nie będzie problemów :E . Może na fullHD do 60Hz da radę, ale moim zdaniem to niewiadoma.
Chyba że się mylę, bo właśnie zobaczyłem 10m za 30 zł, więc są gorsze.

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 12 Luty 2019 - 20:46


#7 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1266
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Luty 2019 - 20:49

ja mam 6m za 40zł 1080p 60hz działa ale 4k HDR to już masakra :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 21:28

Zobacz postzlotnik, o 12 Luty 2019 - 20:49, napisał(a):

ja mam 6m za 40zł 1080p 60hz działa ale 4k HDR to już masakra :)

A czym to sie objawia?

Kabel kosztowal jednak 30zl nie 25.

Ważne pytanie co chcesz puścić tym kablem?
1080p - spoko, 1440p - pewnie będzie ok, 4K - nie ma gwarancji.


Na razie jedynie full hd, ale chcialbym w wiekszej ilosci hercow niz 60, 75 jesli monitor pozwoli.
Ale to bedzie pierwsze uruchomienie swieżo odkupionego komputera i chcialbym aby nie bylo w razie problemow watpliwosci czy to nie kable.

#9 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1266
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Luty 2019 - 21:29

obraz miga albo go nie ma wcale :lol2: dźwięk przerywa

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 12 Luty 2019 - 21:30


#10 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 21:29

kupilem przejsciowke z mniejsza iloscia pinow, ma to znaczenie?

Załączone pliki



#11 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18818
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Luty 2019 - 21:35

Nie ma znaczenia.

#12 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 12 Luty 2019 - 21:38

A czy gdyby kabel dzialal, ale byl kiepskiej trwalosci i sie zlamal tak ze dochodzilo by do jakichs zwarc to moze sie cos stac zlego ze sprzetem? Bo wszyscy mowia o jakosci obrazu a mnie te zwarcia tez interesuja.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 12 Luty 2019 - 21:38


#13 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18818
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Luty 2019 - 22:44

Ma on być codziennie deptany, albo używany na zmianę jako skakanka, że takie rzeczy są zmartwieniem? :P

#14 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 13 Luty 2019 - 05:18

Okazalo sie ze jednak starcza mi 3 metry kabla.
A jesli mam wybierac miedzy 3 metrowym dvi a 3 metrowym hdmi (u mnie konieczna jest jeszcze przejsciowka hdmi na dvi) to co bedzie lepsze i co da mozliwosc wyswietlania wyzszych rozdzielczosci w wiekszej ilosci hercow? Zakladamy ze oba kable po 30zl.

Swoja droga pozlacane koncowki sa jakimkolwiek wyznacznikiem jakosci (bo mam do wyboru 2 kable-dvi : jeden ze zwyklymi koncowkami, ale lepiej sie prezentujacy, drugi ze zlotymi, oba po 30zl)?



edit:
znalazlem w internecie taki obrazek.

W zwiazku z tym ponawiam pytanie, czy na pewno ilosc pinow na przejsciowce hdmi dvi nie ma znaczenia. Kupilem odpowiadajaca dvi-d single link, a byla jeszcze dvi-d dual link.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez karij dnia: 13 Luty 2019 - 05:49


#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14937
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 13 Luty 2019 - 06:09

Jeżeli mowa o obsłudze wysokiego odświeżania to tylko DVI Dual-Link, przelotki DVI/HDMI zetną osiągi do 60Hz.

#16 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18818
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Luty 2019 - 06:59

Jeżeli podłączasz się do standardowego monitora 1080p@60Hz, to bez różnicy, bo tutaj wystarcza single link w zupełności.

HDMI nie używa dodatkowych pinów, które dochodzą w dvi dual link. Nawet jeżeli przejściówka je będzie posiadać, to i tak do niczego nie będą służyć.

Przy użyciu przelotki HDMI<->DVI można osiągnąć 144+Hz, ale może to wymagać gmerania przy sterowniku graficznym.

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14937
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 13 Luty 2019 - 07:11

DVI w single nie wyciągnie 144Hz w 1080p za mała przepustowość, więc przelotka z HDMI nie ruszy, co innego konwerter tutaj jest szansa zaciągnięcia dwóch linii TMDS do roboty, ale nadal sprawa nie jest oczywista.

#18 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18818
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Luty 2019 - 20:42

Mooożna wyciągnąć więcej, tylko z małym haczykiem - gdy formalnie leci wtedy sygnał HDMI :E
Karta z wyjściem DVI -> przelotka -> monitor HDMI
Przy hacku TMDS w sterowniku wtedy więcej poleci - a więc karty mining nie są aż tak useless.
Nie wiem czy na wszystkich kartach tak to działa, ale przynajmniej na polarisach - owszem.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 13 Luty 2019 - 20:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14937
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 13 Luty 2019 - 21:44

Tak magistralę TMDS można trochę wyżej pociągnąć ponad specyfikację DVI, ale nie jestem pewien czy aż do przepustowości HDMI dociągniesz jedną linię, z drugiej strony wysokie odświeżanie i tak realnie dopiero działa na HDMI 2.0, wszystko poniżej to losowanie może zadziała może nie zadziała może 120Hz złapie w 1024x768.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych