Forum PCLab.pl: Składanie kompa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Składanie kompa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Swatopi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 12 Luty 2019 - 19:27

Witam, chcę złożyć komputer do gier. Mam już gtx 1050(aktualnie używam). I sprawa się ma tak czy wszystko się zgadza i czy coś zmienić w tym zestawie. Opcjonalnie w podobnej cenie można zmienić Intela na AMD. Budżet to ok 1800zl (ale mozna dolozyc w razie wypadku)
To tak:
-i5 8400 (830zl)
-MSI B360M PRO-VDH (307zl)
-Ram 2x4 HyperX Fury Black 2666mhz (280zl)
-Zasilacz SilentumPC Vero M2 Bronze 600W (215zl)
A i płyta ma być w rozmiarze microATX bo taką mam obudowę, dzięki !

Ten post był edytowany przez Swatopi dnia: 12 Luty 2019 - 19:31


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 19:38

Bez względu co w tej cenie kupisz, ograniczać będzie Cię karta.


Jeśli natomiast to nie ma być zestaw stricte pod gry, ( w sumie nawet jeśli ma), to nie rozumiem po co droższy intel.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 19:40


#3 Użytkownik jest niedostępny   Swatopi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 12 Luty 2019 - 19:43

Karta będzie zmieniana na jakąś używkę z gwarancją, a potem do 1080 bo bez podkręcania 600w da rade z gtx 1080. A Intel dlatego, bo na AMD sie nie znam :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 19:46

Zobacz postSwatopi, o 12 Luty 2019 - 19:43, napisał(a):

Karta będzie zmieniana na jakąś używkę z gwarancją, a potem do 1080 bo bez podkręcania 600w da rade z gtx 1080. A Intel dlatego, bo na AMD sie nie znam :)


A co tu się znać?

Ryzen 2600 720 zł +.-
MSI B450M GAMING PLUS mATX 360 zł
G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB 465 zł

1545 zł, zostanie Ci jeszcze na zasilacz.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 19:49


#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12983
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 12 Luty 2019 - 19:47

RAM chyba lepiej dorzucić 200 zł i wziąć 2x8GB od razu, niż się później bawić w dokupywanie.

Co do Intel vs AMD, no to kwestia sporna - jak chcesz Intela to zestaw ok, jak chcesz AMD to zmień CPU na Ryzen 5 2600 + MSI B450M Bazooka + RAM wtedy koniecznie 2x8GB 3200 MHz CL16 najlepiej.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Swatopi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 12 Luty 2019 - 19:59

A ten Ryżen to lepszy od tego i5, i czy jakiś lepszy amd by mógł być ?? A co do ramu to ok bo chyba maksymalnie ma procek do 3200mhz

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 20:09

Zobacz postSwatopi, o 12 Luty 2019 - 19:59, napisał(a):

A ten Ryżen to lepszy od tego i5, i czy jakiś lepszy amd by mógł być ?? A co do ramu to ok bo chyba maksymalnie ma procek do 3200mhz


Rysiek jest spoko, :E R5-2600 to chyba najlepszy procek wydajność/cena. Wydajność ma podobną do i5-8400, w niektórych grach wychodzi troszkę gorzej, w innych lepiej, zwłaszcza w nowszych, co pokazały ostatnie testy Resident Evil 2 remake.

Dodaj obrazek

Tutaj taki bardziej ogólny test, i trzeba na niego patrzeć z lekkim przymrożeniem oka bo na pewno jest mniej dokładny, niż testy w serwisach PC, ale mniej więcej takiej wydajności możesz się spodziewać.



Trzeba wspomnieć ze Ryzen ma 12 wątków, czyli o 6 więcej niż i5-8400. warto dodać ze za pól roku wychodzą nowe procesory od AMD, które bezproblemowo spasują do obecnych płyt. Można też powiedzieć, że z dużym prawdopodobieństwem prócz nadchodzącego ZEN2, wyjdą jeszcze kolejne procesory, które również będą pod podstawkę AM4

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 20:10


#8 Użytkownik jest niedostępny   Swatopi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 19 Sty 19

Napisany 12 Luty 2019 - 20:17

Dzięki Sary za pomoc, a te ramy to 3200 brać tak ? I czy będzie dobrze sie sprawować z gtx 1080 ? :) jakies ograniczenia jak myslisz ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2895
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Luty 2019 - 20:39

Zobacz postSwatopi, o 12 Luty 2019 - 20:17, napisał(a):

Dzięki Sary za pomoc, a te ramy to 3200 brać tak ? I czy będzie dobrze sie sprawować z gtx 1080 ? :) jakies ograniczenia jak myslisz ?

Skoro u mnie się sprawuje dobrze, to dla czego nie miałby dobrze sprawować u Ciebie? :E Karta chodzi na 100% ryzen w niczym jej nie ogranicza, a nawet mu mało :D Ryzeny (nie tylko one) lubią szybki ram, im szybszy tym lepiej.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Luty 2019 - 20:46


#10 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1667
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 13 Luty 2019 - 13:04

Zobacz postSwatopi, o 12 Luty 2019 - 20:17, napisał(a):

Dzięki Sary za pomoc, a te ramy to 3200 brać tak ? I czy będzie dobrze sie sprawować z gtx 1080 ? :) jakies ograniczenia jak myslisz ?


Podkręcić i będzie git :) ramy 3000hz +
Komputer 1 582,01 zł https://www.x-kom.pl/lista/xbb70q8aj ta gra jest za darmo:)
Zasilacz na teraz jest okej ale do OC lepszy trzeba

Za resztę kup Fortis 3

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych