Forum PCLab.pl: przesiadka z 75hz na 60hz utrata plynnosci - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

przesiadka z 75hz na 60hz utrata plynnosci monitor 243v5lsb/00

#1 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 17 Luty 2019 - 01:36

Witam

Wlasnie przesiadlem sie z komputera:
xeon x5650
gf 660 gtx

na komputer:
i7 4790k
gf 1060 gtx 3gb

Wczesniej na kineskopie gralem w 75hz i plynnosc w grach takich jak crysis 1 i 2 byla idealna (o ile crysis nie zwalnial). Teraz na lcd 243v5lsb/00 w 60hz (moge ustawic tylko 60hz przy full hd) mam wrazenie ze nie dosc ze zmniejszyla sie plynnosc, to jeszcze jest ona nierownomierna, tak jakby co jakis czas(tak cwierc sekundy) spadala do 45klatek na sekunde.
To subiektywne wrazenie, czy cos nawala?

Z gory dziekuje za odp

edit:zdaje sobie oczywiscie sprawe ze spadek plynnosci musi byc obiektywny, ale ze az tak mnie kluje w oczy to sie dziwie, no i ta nierownomiernosc jest nawet bardziej drazniaca. Niby troche v sync pomaga, ale daje rowniez wiekszego laga. Na starym komputerze nie uzywalem v sync a plynnosc byla nalezyta.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 17 Luty 2019 - 02:22


#2 Użytkownik jest niedostępny   supervisor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 08 Cze 18

Napisany 17 Luty 2019 - 07:25

Podaj czy zmieniły się rozdzielczości. Jeśli tak, i masz teraz większą rozdzielczość ekranu - to spadek FPS może być normalny. Jaki miałeś kineskop?

Ten post był edytowany przez supervisor dnia: 17 Luty 2019 - 07:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3213
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 17 Luty 2019 - 09:47

No ale jaki miałeś ten kineskop? 1280x1024? Czy mniej?

Spadek wynika z wyższej rozdzielczości i tym samym większego obciążenia podzespołów.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 964
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 17 Luty 2019 - 10:43

Po pierwsze sprawdź fpsy bo jak masz spadki od wyższej rozdzielczości albo frametime wariuje to nic w tym dziwnego.
Po drugie ustaw sobie w tym LCD 75Hz i zobaczysz, że to nie to ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Vanq5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Wt, 30 Mar 10

Napisany 17 Luty 2019 - 13:19

Piszesz o swoich wrażeniach i jeszcze ludzi pytasz czy Twoje wrażenia są adekwatne do sytuacji . Heh... Chłopie możesz mieć spadki FPS bo wcześniej miałeś prawdopodobnie 1280x1024 teraz masz 1920x1080 to przy słabszym sprzęcie będzie mulic. Najpierw wl licznik FPS i zobacz czy masz spadki a potem pytaj a nie zadajesz takie głupie pytania

#6 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 17 Luty 2019 - 17:33

Przypominam, ze przesiadlem sie ze starego komputera na nowszy i lepszy, nie odwrotnie.

Wczesniej gralem na 1024 na 768.
WLaczylbym 75hz na nizszych nieregularnych rozdzielczosciach (bo tylko na takich sie da), ale crysis 1 tego nie rozumie i wyswietla sie caly czas w 60hz, ma ktos pomysl jak wymusic mu wiecej hz?

Licznik fps wbudowany w crysisa sprobuje uruchomic jakas komenda, zapewne taka komenda istnieje, ale nie wydaje mi sie zeby fpsy moglby spadac ponizej 60.

Ewentualnie gdyby ktos polecil jakis program bez wirusow i adwarow ktory wyswietla ilosc klatek w narozniku.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 17 Luty 2019 - 17:34


#7 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6556
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 17 Luty 2019 - 17:43

MSI Afterburner + RTSS albo GeForce Experiance

#8 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 17 Luty 2019 - 21:18

W crysis 1 udalo mi sie wlaczyc licznik komenda (r_displayinfo 1), niestety w przypadku dwojki takiej komendy na necie nie widze.
Nvidia experience mam zainstalowane ale nie widze opcji wlaczenia licznika.
Edit W koncu udalo mi sie wlaczyc licznik nvidia experience. W dwojce licznik nie pokazuje wartosci nizszych niz 90 klatek na sekunde.

Zamieszczam obrazek z crysis 1
Dalbym wiekszy ale nie umiem wiekszych zamieszczac, ciagle pisze mi ze mam limit do 100kb.

W kazdym razie pierwsza wartosc to jak rozumiem aktualne fps, a co oznaczaja 2 kolejne? Druga skacze pare razy na sekunde z okolo 50 do 70. Co to bedzie?
Bardzo prosze o odp

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez karij dnia: 17 Luty 2019 - 21:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 122
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 18 Luty 2019 - 08:55

Zobacz postkarij, o 17 Luty 2019 - 17:33, napisał(a):

WLaczylbym 75hz na nizszych nieregularnych rozdzielczosciach (bo tylko na takich sie da), ale crysis 1 tego nie rozumie i wyswietla sie caly czas w 60hz, ma ktos pomysl jak wymusic mu wiecej hz?



Crysis 1? Znam na to sposób! Co prawda mam Crysis Warhead, ale to ten sam silnik gry i są z nim te same problemy. To jest znany bug z "gryzieniem" się Crysis'a z DirectX 10. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, żeby dało się zsynchronizować więcej niż 60 Hz:

1. Włączasz grę.

2. Klikasz kombinację na klawiaturze Alt + Enter, dzięki czemu przechodzisz do wyświetlania gry w trybie okienkowym.

3. Następnie ponownie klikasz Alt + Enter, dzięki czemu wracasz w tryb pełnoekranowy.

4. Już powinieneś mieć większą częstotliwość odświeżania, jeśli twój monitor taką obsługuje. Jeśli dalej nic się nie zmieniło nie raz trzeba powtórzyć wyżej wymienione kroki kilka razy. Niestety taki to jest silnik gry, źle napisali CryEngine 1 :)


P.S. Można zmienić jeszcze w plikach gry, żeby uruchamiał się z DirectX 9 i wtedy od razu będzie dobrze się synchronizował z twoim monitorem, ale pewnie tego nie chcesz bo nie będziesz miał porównania do starego sprzętu.

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 18 Luty 2019 - 08:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 18 Luty 2019 - 23:42

No niestety chyba ta metoda nie dziala. Probowalem jeszcze grac w okienku z puliptem ustawionym na 75 hz ale nie widze roznicy.

Ale moze bys wiedzial co oznacza druga liczba w liczniku fpsow w crysis 1. Zamiescilem jego zdjecie w poprzednmim poscie.

Edit:

Moze jednak ten monitor potrafi wyswietlic w full hd 75hz?
Luknalby ktos na specyfikacje producenta. Ja patrzylem ale nie umiem jej zinterpretowac.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 18 Luty 2019 - 23:58


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych