Forum PCLab.pl: Automatyczne zablokowanie komputera po czasie bezczynności - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Automatyczne zablokowanie komputera po czasie bezczynności w Active Directory

#1 Użytkownik jest niedostępny   astabian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 12

Napisany 19 Luty 2019 - 13:50

Witam,

w jaki sposób w Active Directory ustawić czas automatycznego zablokowania komputera jeśli laptop jest już w domenie? Na przykład teraz jest ustawione, że po 5 minutach bezczynności komputer blokuje się i trzeba podać hasło. Chciałbym zwiększyć ten czas do 10 minut.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19644
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Luty 2019 - 14:11

W planach zasilania.

#3 Użytkownik jest niedostępny   astabian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 12

Napisany 19 Luty 2019 - 14:27

Ok, ale chodzi mi o polityki w AD i zmienianie tego czasu dla konkretnych użytkowników będących w domenie. Np. jeden komputer musi mieć ustawione 10min, inny 5min a jeszcze inny 30min.

#4 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 19 Luty 2019 - 14:30

https://community.sp...s-of-inactivity

#5 Użytkownik jest niedostępny   LoX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 535
  • Dołączył: Pn, 04 Sie 08

Napisany 19 Luty 2019 - 14:36

Zobacz postastabian, o 19 Luty 2019 - 13:50, napisał(a):

Witam,

w jaki sposób w Active Directory ustawić czas automatycznego zablokowania komputera jeśli laptop jest już w domenie? Na przykład teraz jest ustawione, że po 5 minutach bezczynności komputer blokuje się i trzeba podać hasło. Chciałbym zwiększyć ten czas do 10 minut.


Tego nie ustawia się w AD, musisz zakonfigurować odpowiednią poliktykę GPO.

#6 Użytkownik jest niedostępny   astabian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Pt, 24 Lut 12

Napisany 19 Luty 2019 - 14:52

Zobacz postSeN81, o 19 Luty 2019 - 15:30, napisał(a):




Dziękuję, ale sprawdzałem już podobnie jak na tej stronie. Mam utworzone różne GPO i w żadnej z nich nie jest ustawione to o czym piszą w Twoim źródle. Wszystko jest "NIE skonfigurowane" a wiem, że coś jest ustawione, bo po 5 minutach blokuje komputery. Tylko nie mam pojęcia gdzie. Chyba, że jak nie jest nic ustawione to z automatu blokuje po 5 minutach bezczynności (w co wątpię).

#7 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 19 Luty 2019 - 15:02

Ustawione może być lokalnie na komputerach. Nie mniej GPO stoi ponad ustawieniami lokalnymi wiec dodasz nową politykę to nadpisze ustawienia lokalne.
Także stwórz sobie nowe GPO, ustaw wnim te 3 opcje związane z wygaszaczem. Przypisz GPO do obiektu z użytkownikami. Później gpupdate /force na serwere AD i przy ponownym zalogowaniu nowa polityka powinna spłynąć na komputery.

Na kliencie za pomocą gpresult /v możesz sobie sprawdzić czy polityka została zastosowana.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych