Forum PCLab.pl: Optymalna karta do PIII 866MHz. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Optymalna karta do PIII 866MHz. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   shenlong 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 769
  • Dołączył: Wt, 15 Kwi 08

Napisany 20 Luty 2019 - 22:23

Składam sobie retro komputerek, mam ABIT BX-133 RAID z Pentium III 866MHz. Jaka jest optymalna karta graficzna dla tego CPU ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 20 Luty 2019 - 23:06

Hmm,GeForce 2 (GTS).

#3 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Luty 2019 - 23:41

To co jeszcze zyje, Geforce 3 albo geforce 4 titanium.
Radeon 9700.

Każda na agp Geforce 5700

Najlepiej najmłodszą GF 7300GT.

#4 Użytkownik jest niedostępny   ventech 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 457
  • Dołączył: Wt, 05 Gru 17

Napisany 21 Luty 2019 - 00:24

Zobacz postshenlong, o 20 Luty 2019 - 22:23, napisał(a):

Składam sobie retro komputerek, mam ABIT BX-133 RAID z Pentium III 866MHz. Jaka jest optymalna karta graficzna dla tego CPU ?


gf4mx440

#5 Użytkownik jest niedostępny   hiero 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 03

Napisany 21 Luty 2019 - 10:20

Riva tnt2 to taka najbardziej retro 😀, albo jakies voodoo
Ehh te czasu 🙄

#6 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7602
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 21 Luty 2019 - 10:37

wybierz radeona 8500/9100/9000/9600 które posiadały lepszej jakości wyjście sygnałowe niż geforcy, matrox miał najlepszej jakości ale odpadł z wyścigu w tamtym okresie.

PS. w dobie maszyn wirtualnych składanie takiego komputerka to raczej pomyłka.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4776
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 21 Luty 2019 - 11:05

Z tego, co wiem, to od Geforce 5 Nvidia zrezygnowała z wsparcia Direct3D 5.0, przez co sporo gier z tamtych lat nie chciała działać poprawnie.

Jednak DgVoodoo2 sprawia, że składanie komputera "z tamtych lat" nie ma już większego sensu - załatwia to ten wrapper ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2240
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 21 Luty 2019 - 14:31

Pentiuma3 moim zdaniem nie warto łączyć z niczym lepszego od GF4Ti. Ten procek ogranicza wiele gier z okolicy 2002r, a do starszych GF4 w zupełności wystarcza. Nowszych kart już nie można nazwać retro.

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 21 Luty 2019 - 14:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   shenlong 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 769
  • Dołączył: Wt, 15 Kwi 08

Napisany 21 Luty 2019 - 22:19

Zobacz postMarkiz88, o 21 Luty 2019 - 10:37, napisał(a):

wybierz radeona 8500/9100/9000/9600 które posiadały lepszej jakości wyjście sygnałowe niż geforcy, matrox miał najlepszej jakości ale odpadł z wyścigu w tamtym okresie.

PS. w dobie maszyn wirtualnych składanie takiego komputerka to raczej pomyłka.

VM nie ma tego czegoś to raz, dwa jedyny wydatek jaki miałem to PSU. Reszta jest ze strychu, od kumpla dostałem jeszcze w folii WD Blue ATA 160GB. Jedynie GF2MX to trup więc potrzeba coś w zamian. Ten PIII pamięta jeszcze pierwsze wersje STEAMa i CS 1.6 :) do tego gry w niskich rozdziałkach wyglądają o niebo lepiej na kineskopie (Samsung 19" z płaskim szkłem) niż na LCD. Głupotą jest IMO składanie czegoś na 486 czy nawet P166MMX gdzie Quake 2 chodzi fatalnie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4776
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 21 Luty 2019 - 22:29

Zobacz postshenlong, o 21 Luty 2019 - 22:19, napisał(a):

Głupotą jest IMO składanie czegoś na 486 czy nawet P166MMX gdzie Quake 2 chodzi fatalnie.


486 do kłejka? przecież to maszyna do gierek z czasów DOS. :E

na CRT każda gra "z tamtych lat" będzie wyglądać lepiej, ale nie potrzebujesz do tego komputera z czasów Pentium 3. Wystarczy wspomniany przeze mnie wrapper, monitor CRT możesz podłączyć do "współczesnej" karty. Z DgVooDoo2 takie gry jak Dungeon Siege mają po 140 fps w każdym miejscu, na "retro" komputerze tyle nie osiągniesz ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11888
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Luty 2019 - 07:24

Radeon 9700 lub 9800 ( mogą być PRO )

Wersja kozak janusza Raden 9500 i mod na 9700 ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   DJH 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Nd, 07 Maj 06

Napisany 22 Luty 2019 - 08:02

Karta troche na wyrost, ale teraz...9500@9700, 256bit pamieci ulozone w ksztalcie "L" mialem, sterowniki Omega, super sprawa, choc moj dawny 9500@9700 nie osiagal taktow wersji pro (325), tylko podstawowej 275, slabo sie krecil heh. Teraz do retro mam Celka tualatina 1200@1600 i Mediona 9600TX czyli w zasadzie 9500PRO, z tym ze kreci sie na 380 (bios mod) ;)

Ten post był edytowany przez DJH dnia: 22 Luty 2019 - 08:05


#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11888
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Luty 2019 - 09:14

Ale to takie jedne z najciekawszych kart tamtych czasów. Ewentualnie Geforce 2 mx200/mx400. Pierwsze GPU, które bez dało radę pociągnąć GTA3 nie rujnując domowego budżetu. Riva TNT/TNT2/128 nie miały już czego szukać w GTA3 czy Mafia :)

Jeszcze ciakawą karta był Radeon 9550 - bardzo tania i wydajna karcioszka. Dawała radę dźwignąć nawet BF2. Niestety wbrew nazwy było to dużo słabsze od Radków 9500 po modzie.

Albo w drugą stronę. FX5600/FX5700 - karty wstępnie lepsze od radeonów, ale w pewnym momencie panicznie wyprzedawane na allegro. Mój FX trafił na allegro w dzień premiery nowego 3d marka 2003 (z tego co pamiętam), a w zastępstwo przyszedł Radeon 9700 w tej samej cenie. Ci co zwlekali z miesiąc nie dali już rady wymienić FXa na radka bez dopłaty.

#14 Użytkownik jest niedostępny   mk2boro 

  • Demoniszcze. Tysiącletnia wskazówka i krewetki.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3351
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 22 Luty 2019 - 09:35

Nie przejmowałbym się optymalnością. Kupiłbym coś z jak największą ilością RAMu. Im nowsze, tym lepsze. Cena za MX440 - 15 pln, za ~40 pln HD3650 512MB Silent. Generalnie większość kart nawet teraz dostępnych jest na wyrost na ten CPU, ale cenowo i tak opłaca się wziąć lepszą.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kovv@I 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Cz, 21 Sty 16

Napisany 24 Luty 2019 - 11:34

Mam GeForce 4 4200ti 64mb gdzieś w szafce :)
Latał mi na athlon xp 2400
GTA 3 latało wybornie, tak jak battlefield 1942 i inne tytuły z tego okresu :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych