Forum PCLab.pl: Mruga ekran po przetaktowaniu RAMU. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mruga ekran po przetaktowaniu RAMU.

#1 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 14:05

Potrzebuję pomocy...
Po przetaktowaniu RAMU a dokładniej chciałem ustawić 16 16 18 36 w programie RYZEN MASTER i wymusili ode mnie restart komputera... Gdy wchodzę na pulpit zaczyna mi ekran migotac, mrugać i nic się nie da zrobic.. Mogę włączyć menedżer zadań w ctrl alt del ale to wszystko. Mogę wejść do biosu i nic nie mruga. Tylko na pulpicie. Pomocy. Nie wiedziałem w jaki to dać temat... Wczoraj kupiłem podzespoły:
Ryzen 5 2600
B450 Tomahawk
G. skill trident Z 16 gb 3200mhz
Be Quiet Straight Power 11 650w
Navis 240 RGB
Dodatkowo powiem że system jest zainstalowany na dysku ssd i zawsze się odpalal szybko, a teraz jakoś wolniej się odpala

Film: https://m.youtube.co...h?v=Jh4KTxV-OOg

Ten post był edytowany przez DudeeQ dnia: 21 Luty 2019 - 21:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3226
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Luty 2019 - 15:56

1 Po co chciałeś ustawiać timingi na sztywno, wystarczyło włączyć XMP(no chyba, że profil nie działał), a te timingi to żadne przetaktowywanie dla zestawu 3200mhz :E
2. Spróbuj wejść do BIOSu w przywrócić ustawienia domyślne (kliknij bodajże f1 po pomoc, i sprawdź, który F przywraca ustawienia i zapisz)
3 Nie podkręcaj RAMu w BIOS, ponieważ Ryzen Master jest do słaby+ i tak musi zresetować komputer, aby zaimplementować zmiany.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Luty 2019 - 15:57


#3 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 16:44

Przywracalem ustawienia domyślne już. Wyciągnąłem baterie na 20 minut też nie dalo nic..

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3226
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Luty 2019 - 17:04

Odpal komputer w trybie awaryjnym i spróbuj zresetować/ przywróci domyślny profil dla Ryzen Master.

#5 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 17:10

Nie mogę nic zrobić na pulpicie... Obok kursora kręci się kółko i co chwilę mruga ekran..
Ponadto widziałem że u niektorych problemem był Norton którego pobierałem https://answers.micr...99-8245697a75bd
Ale jak mam go teraz usunąć?

#6 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 18:20

Usunięcie nortona również nie pomogło...
Co robic?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3226
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Luty 2019 - 18:47

Ale rozumiem, że tryb awaryjny nie działał tak?
Jak zdołałeś usunąć nortona i jednocześnie nie wejść do Ryzen master? :E
Spróbuj wyjąć 1 kość, być może Ryzen Master załapie, że zmienił się sprzęt i przestanie aplikować niestabilne ustawienia.
(zostaw tą w 2 slocie tylko).

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Luty 2019 - 18:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 20:33

Również nie. Może my idziemy w inną stronę.. Podczas tej sesji w której przetaktowywalem RAM robiłem jeszcze mnóstwo innych rzeczy, instalowałem sterowniki że strony msi wszystkie, jakieś tam ahci sterowniki chipset driver itd. Może bez tego przetaktowywania i tak wyszło by na to samo... Nie wiem czemu ale zdaje mi się że to może być dysk ssd, ponieważ słyszę raz na jakis czas w nim takie klekotanie... Czy mruganie ekranu może być spowodowane dyskiem?

#9 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 21:04

Może po prostu dam film:
https://m.youtube.co...h?v=Jh4KTxV-OOg

#10 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18665
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Luty 2019 - 21:10

Taki odpał czasami się zdarza, gdy w systemie zostaną sterowniki graficzne intela, a sama integra jest wyłączona.
explorer.exe się wysypuje z winy komponentu intela, system próbuje explorera uruchomić jeszcze raz... i tak w kółko.

#11 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 21:19

Bardzo prawdopodobne że tak się stało bo nie odinstalowywalem sterowników po przesiadce z Intela na AMD. Wiesz jak to naprawić?

#12 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18665
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Luty 2019 - 21:47

Usuń sterowniki intela przez Display Driver Uninstaller. Najlepiej od razu skieruj się do trybu awaryjnego i tam odpal.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 22:03

W trybie awaryjnym mi Jeszczcze szybciej to mruga

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3033
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Luty 2019 - 22:05

Zobacz postDudeeQ, o 21 Luty 2019 - 22:03, napisał(a):

W trybie awaryjnym mi Jeszczcze szybciej to mruga

Ty nie patrz jak Ci mruga, tylko spróbuj włączyć DDU i odinstalować intelowskie sterowniki :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 22:13

Tylko ze jak mi mruga to nie mogę nic wlaczyc ani pisać... Muszę idealnie wpasowac się w timing.

No odinstalowalem i to mruganie powinno odrazu ustac czy po ponownym uruchomieniu.. Ani po tym ani po tym nie ustępuje

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3033
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Luty 2019 - 22:16

Zobacz postDudeeQ, o 21 Luty 2019 - 22:08, napisał(a):

Tylko ze jak mi mruga to nie mogę nic wlaczyc ani pisać... Muszę idealnie wpasowac się w timing.

W sumie w czasie który poświęciłeś na siedzenie na forum mógłbyś już ze 3 formaty zrobić, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 22:18

Tylko ze nie mogę zrobić formatu bo nie mogę nic wlaczyc.. Na Google wchodzę za pomocą menedżera zadań przez ctrl shift escape. Nic kliknąć nie mogę

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3033
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Luty 2019 - 22:24

Zobacz postDudeeQ, o 21 Luty 2019 - 22:18, napisał(a):

Tylko ze nie mogę zrobić formatu bo nie mogę nic wlaczyc.. Na Google wchodzę za pomocą menedżera zadań przez ctrl shift escape. Nic kliknąć nie mogę

Seerioo?
Jak zabootujesz z płyty lub z pendriva to nie powinieneś mieć żadnych migotań i kłopotów.

#19 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 21 Luty 2019 - 22:28

Spróbowałem z płyty i mi wyskoczyło: nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji gpt

A jak próbuję naprawić komputer to pisze pisze brak wymaganej partycji dysku

#20 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3033
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 21 Luty 2019 - 22:31

Zobacz postDudeeQ, o 21 Luty 2019 - 22:28, napisał(a):

Spróbowałem z płyty i mi wyskoczyło: nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji gpt

A jak próbuję naprawić komputer to pisze pisze brak wymaganej partycji dysku

Google tez nie działa?

Zmiana partycji MBR na GPT Windows 10

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych