Forum PCLab.pl: Transfery dla PCIe 2 generacji - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Transfery dla PCIe 2 generacji

#1 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 22 Luty 2019 - 12:17

Witam,
Mam płytę MSI P67-GD65 na mostku P67 dla procesorów Sandy Bridge i mam takowy i7 3770K oraz GPU GTX 1060 6GB. Z tego co się dowiedziałem płyta na PCIe ma 16 linii. Mam 2 sloty PCIe jeden przez producenta oznaczony jako 1x16x drugi jako 1x8x. Chciałbym w drugi slot wsadzić dysk NVMe po adapterze na PCIe - nie jako systemowy. Jeżeli tak zrobię jakich transferów mogę się spodziewać. Rozumiem,że w tym wypadku oba sloty będą chodzic po 8x czyli transfery po 4GB/s w trybie duplex? Czyli nie będzie ograniczać nawet najszybszych dysków NVme typu Samsung Pro/Evo? Liczę się też, ze spadkiem wydajnośći mojego GTX 1060 rzędu 3%.

#2 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1921
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 22 Luty 2019 - 12:22

z plytami w takich konfigach jest roznie. Jesli plyta jest bez certyfikatu SLI to zazwyczaj drugie PCIe korzysta z linii PCIe chipsetu. Jednak zazwyczaj w specyfikacji ma x4
Tutaj PCIe oznaczone 8x zapewnie zabierze Ci linie z procesora i zmusi glowne PCIe z karta graficzna do pracy w 8x. Jednak w 99% przypadkach - nie odczujesz tego na karcie pokroju 1060

I w temacie napisales, ze PCI 2 gen. Ogolnie Twoj procesor obsluguje PCIe gen 3 ale czy tak bedzie - wszystko zalezy od plyty i chipsetu choc z tego, co wiem - P67 obsluguje PCIe 3 jesli zamontowany procesor to Ivy Bridge z obsluga 3.0

Ten post był edytowany przez eNeSik dnia: 22 Luty 2019 - 12:25


#3 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 22 Luty 2019 - 12:52

Z tego co producent deklaruje płyta jest SLI ready - w akcesoriach jest nawet taśma do spięcia dwóch kart.
Znalazłęm takie coś Link do artykułu:
When Ivy Bridge is used with P67/Z68 motherboard that does support SLI, it must says that it supports PCI Express 3.0 and/or Gen3 for it to support PCI Express 3.0. Otherwise it will run at 2.0.
Z powyższego zdania chyba mogę wywnioskować, że płyta chodzi w PCIe 3.0?

#4 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 23 Luty 2019 - 11:26

W pierwszej kolejności sprawdź czy Twoja płyta w ogóle "zobaczy" dysk NVMe bo oficjalnie standard wspierany jest dopiero od chipsetu Z97. Jeśli nie, będziesz musiał wgrać modbios, który sam sobie zrobisz lub jeśli jest dostępny, znajdziesz w sieci. Ja mam w jednym z kompów płytę ASUS Maximus VI Extreme (Z87) i musiałem modyfikować bios by zmusić ją do wykrywania dysku M.2 NVMe. Niestety by uzyskać maksymalną wydajność korzystam ze slotu dzielącego linie z kartą graficzną która chodzi jako 8x zaś dysk 4x. W innym slocie gdzie SSD M.2 był prawidłowo rozpoznawany, działał w trybie PCI 3 x2 jednak pracował na pól gwizdka.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 23 Luty 2019 - 14:20

Płyta będzie widzieć dysk NVMe po uruchomieniu Windowsa ale nie będzie się chciała z niego bootować. Dopiero po modyfikacji BIOSU, będzie działać bootowanie (dysk pojawi się w opcjach boot menu).
Dyski NVMe i tak pracują max na PCIE x4. Nawet jeśli masz adapter M.2/PCIe pełnej długości, to fizycznie wykorzystywane są tylko pierwsze piny, reszta jest pusta.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 23 Luty 2019 - 14:33


#6 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 25 Luty 2019 - 20:32

Własnie sie zastanawiałem jaki adapter kupić czy x4 czy x 16? Nie wiedziałem, że wykorzystywane jest 4x choć obiło mi się to o uszy. Stąd moje też pytanie bo 4x w PCIe 2gen to max 2GB/s ale już w PCIe 3 gen to już 4GB/s i jest różnica. Więc wracamy do sedna mojego postu. Jak sprawdzić jakim trybie chodzi płyta? Zostaje mi chyba tylko oficjalne forum MSI bo tylko producent może się wypowiedzieć bo szukam strony anglojęzyczne i też nie mogę znaleźć odpowiedzi w sprawie konkretnej płyty. Asus ma np. oficjalną listę takich płyt a MSI nie ma.

Ten post był edytowany przez toolpusher dnia: 25 Luty 2019 - 20:54


#7 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12926
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Luty 2019 - 23:54

Zobacz jak teraz chodzi Ci GPU. Na PCIE 3.0 czy 2.0 ? Sprawdzisz to w programie GPU-Z odpalając wbudowany render 3D.

Jak GPU chodzi Ci na 2.0, to dysk też będzie miał 2.0 na 100%. Jak GPU chodzi na 3.0 to będzie Cień szansy, że 3.0 zadziała też w dolnym porcie. Aby to sprawdzić możesz już teraz wpiąć GPU w dolne gniazdo i sprawdzić w GPU-Z jakie PCIE 2.0 czy 3.0 Ci zaskoczy. Po spięciu Dysku i GPU powinny być dostepne te same wersje.

PCIE 3.0 przydaje się w dyskach z transferami powyżej 1600-1700MB/s. Nie każdy NVME tyle nawet wykręca.

Aktualnie Ryzena 1700 można kupić za 630zl nowego w sferis. Może to lepsza opcja niż adapter PCIE?



Co do adapterów PCIE 4x i 16x bez znaczenia. I tak w obu używane sa połączenia 4x. Ten szerszy 16X po prostu siedzi stabilniej w płycie bez dodatkowego przykręcania śledzia do obudowy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 26 Luty 2019 - 01:47

Zadałem pytanie na globalu MSI i dostałem odpowiedź że nie będzie PCIe 3.0 bo w MSI tylko od chipsetu Z68 (G3) będą chodzić w 3.0 z IVY bridge.
Ciężko będzie mi się przesiąść na Ryzena. 7 lat juz siedzę na tej płycie. Nic mi nie nie brakuje ani mocy, a NVMe to taka zachcianka bo i tak mam SSD Samsung 970Evo na Sata.
Przesiadając się z mojej konfiguracji na Ryzena np 2600 to wydajnościowo bym zyskał 20% czego i tak bym nie odczuł w codziennym użytkowaniu. Jedynym motorem do przesiadki jest fakt, że z czasem zestaw będzie coraz trudniej sprzedać. Choć jak patrzyłem na cenę używek Mobo LGA 1155 P67 z MSI na to ceny niewiele mniejsze od nówek na AM4 B350/470. Płyty kilkuletnie.

#9 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12926
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Luty 2019 - 02:06

Motorem będzie awaria płyty ze starości ;)

Przesiadasz się na nowy sprzęt z gwarancją o wydajności 100% (nie 20%) lepszej od Twojego (ryzen 1700). Do tego dostaniesz dwa razy szybsze złącza dla GPU i dysku NVME jeżeli masz na taki ochotę.

Koszt wymiany masz zerowy w przypadku płyty i proca. Jeden do jednego tyle samo kosztuje sprzęt nowy ze sklepu co Twoje muzeum. Jedynie z ramem może być gorzej. Nie wiem co masz teraz i ile za to dostaniesz ani co zechcesz kupić, bo najlepiej brać 16GB.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Luty 2019 - 02:07


#10 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13260
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 26 Luty 2019 - 11:02

Wieszczenie awarii bez powodu to jednak lekka przesada i do wymiany trzeba by jednak trochę dopłacić (nie tylko do RAM-u), ale w sumie... Wzrost wydajności byłby bardzo duży w programach i umiarkowany w grach. Do tego karta i dysk działałyby z pełną wydajnością. PCIE 2.0 16 x nie ogranicza GTX1060 6GB pod warunkiem, że w danej grze te 6GB jest w pełni wystarczające. Jeśli jednak część danych karta musi dogrywać sobie z RAM-u przez PCIe to spadek wydajności staje się wyraźny. Obecnie są do bardzo rzadkie sytuacje, ale z czasem może do nich dochodzić częściej. Poza tym obecnie Windows 10 pozwala na zmianę platformy bez przeinstalowywania systemu i bez utraty licencji (ostatnio nawet niechcący uruchomił mi się system z platformy Z170 na LGA775 :E).

#11 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 26 Luty 2019 - 12:46

Możesz mieć rację. Ostatnio miałem awarię zasilacza. Iskra i to dośc duża poszła gdzieś w okolicach chyba płyty - zrobiło się dośc jasno w obudowie. Ale płyta wstała tyle że dostaje boot loopy. Jeżeli nie znajdę innej przyczyny to płyta do wymiany co wiąże się z przesiadką. O Ryzenie myślałem 2600 stąd te 20%. Pamięci obecnie mam 4x4GB Corsair XMP 1600MHZ 9-9-9-24. W sklepie z owocami kosztują 500zł (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)nowe.

Ten post był edytowany przez toolpusher dnia: 26 Luty 2019 - 12:49


#12 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13260
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 26 Luty 2019 - 13:43

Od Ryzena 2600 lepszy jest 1700, który na wyprzedażach kosztuje ok. 650 zł.

#13 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12926
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Luty 2019 - 13:51

Przesiadka z 16gb na 16gb nie musi być kosztowna. Szczególnie jak rozwazysz też używki. Ale i niski w sklepie dzisiaj stoją po 450 do 550zl w rozsądnej wersji około 3000mhz.

Awaria starej płyty to nie nie do końca wysłany z palca temat. Myślisz że czemu używane płyty kosztuje krocie na tak muzealne podstawki. Po prostu powoli zaczyna brakować tych płyt.

Rozsądnie jest wymienic sprzęt póki dziala. Szczególnie jak autor planuje zakup NVME. Jedyną wadą AM4 na dziś dzień to tylko 1 dysk NVME dziala tam z pełną prędkością. Drugi już jest odcinamy transferem o połowę.

Ja czekam na premierę nowego chipsetu, bo tam może nastąpić duża poprawa w tym temacie. Przyznam też że chętnie przytulilbym NVME z dwa razy szybszym interfejsem. Oglądałem testy prototypów to dyski z niedopracowanym kontrolerem poddajemy wynik operacji na małych plikach vs Samsung pro.. A było powiedziane że to nie koniec i mają być lepsze kontrolery wkrótce.

Zobacz postAssassin, o 26 Luty 2019 - 13:43, napisał(a):

Od Ryzena 2600 lepszy jest 1700, który na wyprzedażach kosztuje ok. 650 zł.


630zl dokładniej. Taniej od 2600 więc osobiście nawet bym nie rozważał 2600.

#14 Użytkownik jest niedostępny   czechoj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 26 Luty 2019 - 14:00

Zobacz posttoolpusher, o 26 Luty 2019 - 01:47, napisał(a):

…NVMe to taka zachcianka bo i tak mam SSD Samsung 970Evo na Sata…


coś nie tak z wersją SSD, wskazana 970 nie jest na SATA tylko NVMe właśnie ???

#15 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 26 Luty 2019 - 17:28

10 w dól czy w górę. Oczyma już widze 970 w kompie :lol2:
To chyba można leczyć?

#16 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13260
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 27 Luty 2019 - 08:23

Zobacz postMinciu, o 26 Luty 2019 - 13:51, napisał(a):

Awaria starej płyty to nie nie do końca wysłany z palca temat. Myślisz że czemu używane płyty kosztuje krocie na tak muzealne podstawki. Po prostu powoli zaczyna brakować tych płyt.

Znaczna część płyt nie wraca na rynek: są nadal używane, kitrane na strychach, wyrzucane lub utylizowane. Stąd jest problem, zwłaszcza w przypadku płyt pod stosunkowo krótko żyjące podstawki. Dlatego przykładowo łatwiej kupić płytę pod długowieczne LGA775 niż żyjące znacznie krócej (i współistniejące z LGA1366) LGA1156. Oczywiście w płycie obsługującej przez lata podkręconego FX-a awaria sekcji zasilania jest wielce prawdopodobna, ale normalnie używana płyta z przeciętnym procesorem i polimerowymi kondensatorami w sekcji spokojnie może działać przez dekadę albo i dłużej. Poza tym płyta główna to najłatwiejszy do naprawy podzespół. Miałem kiedyś serwis, który naprawiał za 50 zł 4 z 5 martwych płyt. Rynek nie lubi próżni, więc gdyby dało się skupić za grosze uszkodzone płyty pod starsze podstawki i po naprawie sprzedawać je za 200+ zł to by bardzo dużo osób tak robiło :) No, ale to dygresja. Zgadzam się, że warto wymienić starszy sprzęt póki działa i, przede wszystkim, jest coś wart. Zdaje się, że mamy ostatni gwizdek żeby dostać przyzwoite pieniądze za procesor 4-rdzeniowy, a do tego chwilowo możemy za grosze kupić 8-rdzeniowe Ryzeny. Fajny czas na upgrade.

#17 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12926
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 27 Luty 2019 - 14:03

Zdecydowanie ostatnio więcej jest postów o uszkodzonej płycie z tamtych lat niż CPU.

Naprawa może jest łatwa jak piszesz. Ale nie opłacalna. Ty robiłaś to za 50zl. Inni dzisiaj robią to za 100-150zl bo za 5 dych nikomu się nie będzie chciało kierować zakład w stronę upadłości.

#18 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13260
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 27 Luty 2019 - 14:53

Nie ja naprawiałem, tylko mi naprawiali, to miałem na myśli. Procesory są praktycznie niezniszczalne, to fakt. W życiu padł mi tylko jeden procesor, kilka płyt głównych i chyba już kilkanaście kart graficznych (no może przesadzam, ale bliżej 10 niż 5). Z reguły działo się to z mojej winy, zwłaszcza w przypadku płyt (z GPU było pół na pół).

#19 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 01 Marzec 2019 - 16:44

Niestety mam zgryz bo płyta po zflashowaniu BIOS'a i clear CMOS chodzi jak nowa.
Mi w życiu nic nie padło poza zasilaczem po 8 latach bo napuchły mu kondensatory.
Raz tylko kupiłem SSD OCZ potem wymieniłem na Samsunga 960 i OCZ sprzedałem go na Alle. Po 3 miesiącach gościu dzwoni że mu padł. Ale był jeszcze na gwarancji.
A mam PC'ta od 20lat.

#20 Użytkownik jest niedostępny   toolpusher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Marzec 2019 - 14:44

No i taka sprawa zamówiłem sobie eksperymantalnie dysk NVMe na Ali (na bogato za 42$) firmy Asgard 250GB (faktyczna 233GB) i do tego adapter na PCie firmy Jeyi.
Dysk się pokazał w systemie oczywiście bez możliwości rozruchu.
Crystal Disk Info pokazał w Sequential Read 2370MB/s Write 1098MB/s.
Więc chyba niepotrzebnie się bałem bottlenecka z PCIe 2.0.
VAtu nie zapłaciłem - szło przez Liege.
Zobaczymy ile pożyje.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi w tym temacie.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych