Forum PCLab.pl: Platun "Big Desk" - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Platun "Big Desk" first worklog Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Platun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 24 Luty 2019 - 22:08

Bla bla bla miałem napisać jakiś wstęp, że tamto sramto... ale do rzeczy.... Potrzebowałem dużej przestrzeni roboczej. I tak miałem jedno biurko 80cm  x 50cm? Jakoś tak... wydawało się OK. Szczególnie, że miałem obudowę bez okna = buda na glebę... Jeden monitor 24" kurdupelek więc całe biurko moje. Ayeee... trafiłem promocję kupiłem monitor 27" i chamską podstawką... doszła jakaś lampka co by po ciemku nie siedzieć... doszło jeszcze parę rzeczy i naglę biurko straciło blat. Kupiłem kolejne większe biurko.. sytuacja się powtórzyła... Tak więc zaczęła się moja przygoda... I zrobił się wstęp  :P
 
Co jest: 

CPU: Intel Core i7-7700K, 4.2GHz, 8MB+ noctua nh-d15

MoBo: Asus STRIX Z270F GAMING 

RAM: GoodRam 3x8GB 2133MHz CL15 DDR4

GPU: Gainward GeForce® GTX 1060 6GB Phoenix 

SSD: 2x Crucial MX200 250GB (555/500MB/s) 

PSU:Zasilacz EVGA SuperNOVA 650W  

Case: Thermaltake View 31 TG RGB 

Monitor: 2xViewSonic VX3276-2K  + North Bayou F80

 
Ogólnie zestaw będzie ten sam nastąpią tylko małe zmiany...
 

Co chcę żeby było:

CPU:Intel Core i7-7700K + LC

RAM: GoodRam 3x8GB 2133MHz CL15 DDR4 - zmiana na szybsze i świecące (taaak lubię ledy chodź chce mieć nad nimi kontrolę)

GPU: Gainward GeForce® GTX 1060 6GB Phoenix  - zmiana na 1070/1080/1080TI wersja  pod wodę ewentualnie dokupienie bloku... ale tutaj muszę się was poradzić ale na to będzie czas później.

PSU:Zasilacz EVGA SuperNOVA 650W  - oplot po prostu oplot :) będę chciał w jakieś fajne kolorki to opleść

 
Plus wiadomo jak LC procka i grafy to, pompa, rezerwuary, chłodnice, węże, złączki i cała masa innego sprzętu...
 
Tak wyglądało to na samym początku:
 

Blat kupiony 200cm x 80 cm drewno jesion. Dół (szafki) od starych biurek. W blacie porobiłem otwory, żebym mógł zamontować go do starych szafek co by nie spadł.
Dodaj obrazek
 
Jak widać blat się "sam" ostro pobrudził... Gdzieś jakaś plama jakaś rysa itd.. w końcu trochę nim maglowałem jak robiłem otwory... a, że nie zakonserwowany leżał tak parę tygodni.. to efekt jest jak widać na zdjęciach.
 
Dodaj obrazek
I widok z drugiej strony.
Dodaj obrazek

  

Cały komputer ma być schowany w biurku a góra będzie ze szkła ale to później pokaże o co chodzi :)
Coś na tej zasadzie
Fotki nie moje ! Znalezione w internecie !
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Fotki nie moje ! Znalezione w internecie !

I rozpoczęło się rozmontowywanie komputerka :(
 
I zniknęło pudełko..
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Ulubione przez wszystkich kabelki które zawsze się ładnie układają i nigdy nie plączą.
Dodaj obrazek
I cyk jeden monitor
Dodaj obrazek
I prawie goły blat.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
I uwalony blat tak jak wcześniej pisałem.. Chodź tutaj aparat bardzo mocno to wyciągnął w rzeczywistości wyglądał lepiej.
Dodaj obrazek
I w końcu golas można zacząć dalszą prace.
Dodaj obrazek
 

Wiedziałem, że zdjęcia nie oddadzą ogromu pracy jakie musiałem włożyć w rozmontowanie PC  i przygotowanie blatu, ale nie zdawałem sobie sprawy, że na forum będzie to ukazane jako "rachu ciachu". Nie ważne. Sam blat waży około 50KG co z szafkami robi z niego niezły mebelek. I już jest nie lada wyzwanie żeby go przesunąć a gdzie jeszcze reszta sprzętu.  :o


 
Widzę, że zdjęcia wyświetlają się w full wersji jutro postaram się to poprawić bo dziś już nie mam na to mocy...

Ten post był edytowany przez Platun dnia: 25 Luty 2019 - 00:47


#2 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3503
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 25 Luty 2019 - 00:27

Na początek wywal spoilery bo przez to zdjęcia się nie zmniejszają i przeglądanie tego to jakaś patologia :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Platun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 25 Luty 2019 - 00:50

Oo dzięki za rade miałem się tym zająć jutro.. bo widziałem, że jest coś nie tak. Wydaje się już być OK. Później kolejna część postępów pracy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Platun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 26 Luty 2019 - 13:45

I zaczęło się szlifowanie docieranie a nie było to wcale proste.

Tutaj widać jakich papierów użyłem. Jak przetarłem 240 to już myślałem, że tak zostawię. Blat wydawał się na prawdę gładki... do czasu. Jednak jak przejechałem 500 to dopiero wtedy okazało się jaka różnica jest między "gładkością" 240 a 500...
Dodaj obrazek
Połowa blatu już wstępnie wyszlifowana. [img]https://imgur.com/Lqmanj5.jpg
Blat cały wyszlifowany można lakierować.
Dodaj obrazek

A niee niee przecież jeszcze dół jest o lakierowania. No to cyk taśma malarska i oklejamy szafki co by nie upier... ubrudzić.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Platun dnia: 26 Luty 2019 - 13:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   Platun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 01 Marzec 2019 - 17:09

Zacząłem lakierować od dołu i zrobiłem w sumie tylko 1 zdjęcie bo na reszcie nie było nic widać... Ale tak to jest jak robi się zdjęcia telefonem.

Dodaj obrazek



Pierwsze pociągnięcia pędzlem na górze blatu. Robi wrażenie.

Dodaj obrazek



I kolejne pociągnięcia...
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

I tak oto została położona pierwsza warstwa... Teraz czekanie żeby wyschło.

Tak to wyglądało po ponad dobie(ok 29h) schnięcia.


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Miałem nadzieję, że jednak szybciej to wyschnie będę mógł nałożyć kolejną warstwę niestety blat chciał żeby było inaczej. Po tych 29h blat był już powiedzmy, że suchy. Nie brudził palca jak się dotykało ale było czuć, że się klei.. Dopiero po kolejnych 18h już było OK. Nie kleiło się i wydawało się wszystko w porządku. Lecz postanowiłem dać jeszcze dzień na ewentualne "doschnięcie.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek



I teraz zaczynają się moje pierwsze pytania... a w sumie jak na razie jedno i to najtrudniejsze. Karta graficzna... Obecnie jak wiecie mam 1060 6GB. Lecz jest ona za słaba i do tego na powietrze. Co do drugiej opcji mógłbym dokupić blok wodny i zrobić ja na wodę.. ale niestety pierwsza opcja to wyklucza. I teraz najbardziej bym chciał 1080/ 1080TI. Najbardziej interesowały by mnie oryginalne "wodne" karty z blokiem wodnym. Druga opcji to kupić normalną kartę na "powietrze" i zmienić chłodzenie na "wodę". Z tym, że jak tak zrobię to karta traci gwarancji(pod warunkiem, że kupię jeszcze taką sztukę która jest na gwarancji). Zastanawiam się która opcja będzie najrozsądniejsza i pod względem użytkowym jak i finansowym. Jak sądzicie co będzie lepsze? aaa jeszcze jedno chciałbym, żeby karta(już przygotowana pod wodę) była jak najniższa(bo będzie normalnie w gnieździe PCI a nie po raiserze tak jak to myślałem na samym początku. Jakieś pomysły sugestie ? Będę wdzięczy na każdą radę.

Podsumowując szukam karty graficznej 1080/1080TI czy to oryginalnie pod wodę czy to na powietrze + zmiana chłodzenia na wodę... ale jeszcze wymóg jest taki, żeby była jak najniższa a nie odchodziła za bardzo wydajnością od innych (nie interesują mnie wersje mini).

ps. Orientuje się ktoś czy bloki wodne ą większe/ mniejsze od oryginalnego chłodzenia na powietrze" ?

Karta graficzna jest to dla mnie najważniejsza rzecz na ten moment(chociaż same wymiary) co bym mógł już u stolarza zamawiać kolejne części (boki blatu).

Ten post był edytowany przez Platun dnia: 01 Marzec 2019 - 17:10


#6 Użytkownik jest niedostępny   Waka Waka 

  • Visca el Barca!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5306
  • Dołączył: Cz, 29 Lip 10

Napisany 02 Marzec 2019 - 14:47

Moim zdaniem fajnie jest mieć kartę z AC i osobno dokupić blok, masz dzięki temu możliwość używania czy choćby sprawdzenia karty jeszcze przed złożeniem pętli, co bywa przydatne. Jeśli zależy Ci na gwarancji to radzę patrzeć na EVGA, nie zakładają plomb, można śmiało zdejmować chłodzenie bez utraty gwarancji. A na dodatek serwis w razie problemów jest po prostu genialny :)

Bloki wodne są mniejsze od AC, z reguły mieszczą się w szerokości karty graficznej, a na wysokość nie przekraczają jednego slotu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Platun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 11 Marzec 2019 - 20:02

Wszystko wyschło, przeszlifowałem, polakierowałem i tak chyba ze dwa razy albo trzy? Nie pamiętam już:rotfl:


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ogólnie blat już jest skończony będzie można na nim już wszystko montować ale to jeszcze potrwa... Ostatnimi dniami mam bardzo mało czasu szczególnie, że jeszcze idzie wiosna i przygotowania do sezonu motocyklowego :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych