Forum PCLab.pl: Bios się uruchamia ale Windows nie. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Bios się uruchamia ale Windows nie.

#1 Użytkownik jest niedostępny   milosz240 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 17

Napisany 27 Luty 2019 - 07:48

Otóż bios mi się uruchamia ale Windows nie. Nie mogę naprawić windowsa ponieważ gdy wkładam pendrive z windowsem to mogę włączyć boota ale po wybraniu pendrive wracam na obraz biosu i znowu komputer chcę się normalnie włączyć i zapomniałem dodać że jak włączam komputer to odpala się bios po czym narzędzie naprawdę chcę się odpalić ale komputer się wyłącza i tak w kółko.

Moje specyfikacje.
Cpu AMD Ryzen 3 2200G
Ram Ballistix Sport DDR4 2666ghz
GPU Gigabyte Radeon R9 380X G1 Gaming
Mobo MSI b350 tomahawk
Zasilacz Silentium pc Vero M2 600W
Dysk Adata SU800

Ten post był edytowany przez milosz240 dnia: 27 Luty 2019 - 07:57


#2 Użytkownik jest niedostępny   adif 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 628
  • Dołączył: Nd, 03 Kwi 11

Napisany 27 Luty 2019 - 08:16

Pewnie zle przygotowany pendrive z systemem

#3 Użytkownik jest niedostępny   milosz240 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 17

Napisany 27 Luty 2019 - 08:21

Zobacz postadif, o 27 Luty 2019 - 08:16, napisał(a):

Pewnie zle przygotowany pendrive z systemem

Raczej nie bo jakieś 3tydź temu instalowałem z niego system.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 554
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 27 Luty 2019 - 08:36

Czy dysk systemowy jest widoczny w BIOSie? Żeby nie było że się nie odpala bo dysku nie widzi ;-). Jaki komunikat otrzymujesz kiedy ładuje się normalnie system? To dość istotne.

Też kiedyś miałem pendrive'a który działał, a tu nagle zonk :). Warto to sprawdzić, obrazy robimy Rufusem, można wybrać naprawę/odzyskiwanie systemu. Dobrą alternatywą jest Easy2Boot, on się odpala na każdym sprzęcie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3847
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 27 Luty 2019 - 08:41

Zobacz postmilosz240, o 27 Luty 2019 - 08:21, napisał(a):

Raczej nie bo jakieś 3tydź temu instalowałem z niego system.

Jak leżał 3 tyg to mogło mu się coś s...partolić. Mi się ze 2 razy zdarzyło ze nie-mogłem zainstalować windy z pendraka po dłuższym "leżeniu".

#6 Użytkownik jest niedostępny   milosz240 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 17

Napisany 27 Luty 2019 - 10:40

Komputer się odpalił na jednej kości ramu potem to dokładnie jeszcze to sprawdzę czy sloty w mobo popsute czy kość ramu bo na razie w szkole jestem ale raczej ram bo standardowe napięcie w ramie powinno wynosić 1.2 na na dwóch było 1.34 a na jednej 1.2.

Ten post był edytowany przez milosz240 dnia: 27 Luty 2019 - 10:42


#7 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 554
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 27 Luty 2019 - 11:50

Jakby RAM był walnięty to by komp nie "wstał". Pokombinuj i napisz co tam wyszło ;).

#8 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7200
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 27 Luty 2019 - 17:07

Zasilacz na podmiankę bym dał. U brata ostatnio zimą komp zwariował przez padający zasilacz i wpadał w tak zwaną pętlę nawet z sprawnym zasilaczem. Pomogło dopiero wgranie biosu z zapasowego 'dual bios' no i oczywiście sprawny zasilacz.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych