Forum PCLab.pl: Xeon 5450 na GA-965P-S3 (ver. 3,3) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Xeon 5450 na GA-965P-S3 (ver. 3,3)

#1 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 04 Marzec 2019 - 08:05

Cześć,
mam problem z jakimkolwiek podkręceniem Xeona 5450 na GA-965P-S3 (ver. 3,3). Początkowo zrobiłem szkolny błąd bo miałem dwie kości pamięci 667 (2x1G) oraz dwie kości 800 (2x2G). W takiej konfiguracji jakakolwiek zmiana taktowania FSB (standardowo 333) powodowała reset ustawień BIOSU (już wiem czemu). Po wyjęciu kości 667 już spokojnie mogłem działać na FSB. Zacząłem od zwiększenia z 3 GHz do 3,2 GHz. Napięcia oczywiście na manualu i Vcore ustawione na sztywno na 1,275 V, PCI EXPRES ustawiane na 100, SPD pamięci sztywno na 2. System ładnie odpala CPU-z pokazuje 3,2 GHz. Po włączeniu testu w Prime65 po kilku sekundach wywala błąd na 3 a potem na 4 rdzeniu. Czasami wywala mi niebieski ekran (niestety nie spisałem z jakim błędem).
Kombinowałem dalej z napięciami:
Vcore na 1,3 V, w opcjach System Voltage Control podbijałem napięcia na wszystkich opcjach o 0,1V (mam możliwość podbicia od 0,1 do 0,6) ale niestety nic nie pomaga.
Wszystkie systemy oszczędnościowe, zabezpieczające oczywiście wyłączone.
Poniżej możliwe ustawienia OC w biosie (z tego co widziałem na innych płytach to dość ubogie).
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Procesor kupiłem razem z chłodzeniem PC Silentium Fortis HE1225. Koledze podobno ten procek hulał stabilnie na 4 GHz z płytą asus P5Q PRO.
Moja konfiguracja:
Xeon 5450
GA-965P-S3 (ver. 3,3) najnowszy bios F14 z mikrokodami (CPU-z ładnie wszystko wykrywa)
Ram Kingston DDR2 (2x2g 800 Mhz)
Aerocool VP-450 80+
HD7870
chłodzenie PC Silentium Fortis HE1225 z 1 wentylatorem 120
Czy ktoś bawił się w podkręcanie na tej płycie? Czy może procek jest już "wyeksploatowany"?

#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13936
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Marzec 2019 - 17:30

W skrócie : Za słaba sekcja zasilania (może się przegrzewać przy chłodzeniu typu "tower").

Obniż napięcie do 1,25V i wrzuć więcej na MCH Voltage (powinno pomóc na ustabilizowanie pamięci) oraz FSB.
(0,1V powinno wystarczyć).
Aha i obniż taktowanie pamięci do 667MHz.

HDD SMART = Enabled
No-Execute memroy protection = Enabled (nie wpływa na OC, Disabled = brak możliwości instalacji Win8+)
Init Display First = PEG,
Virtualisation = Enabled (jeżeli chcesz korzystać),
Thermal Monitor 2 = Enabled.

#3 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 05 Marzec 2019 - 07:08

Zobacz postagent_x007, o 04 Marzec 2019 - 17:30, napisał(a):

W skrócie : Za słaba sekcja zasilania (może się przegrzewać przy chłodzeniu typu "tower").

Obniż napięcie do 1,25V i wrzuć więcej na MCH Voltage (powinno pomóc na ustabilizowanie pamięci) oraz FSB.
(0,1V powinno wystarczyć).
Aha i obniż taktowanie pamięci do 667MHz.

HDD SMART = Enabled
No-Execute memroy protection = Enabled (nie wpływa na OC, Disabled = brak możliwości instalacji Win8+)
Init Display First = PEG,
Virtualisation = Enabled (jeżeli chcesz korzystać),
Thermal Monitor 2 = Enabled.

Hej agent_x007, bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Jak zmniejszyć taktowanie pamięci? Jeżeli chodzi o opcję SPD to jak go kręcę to mam ustawioną na 2. Chyba, że chodzi Ci o coś innego to napisz proszę. Oczywiście szukałem jak zmniejszyć taktowanie i wszędzie piszą właśnie o mnożniku (SPD). Tylko, taktowanie pamięci jest mnożone przez wartość FSB, czyli 667 mam tylko przy standardowym ustawieniu FSB na 333. Znalazłem jeszcze dodatkowe możliwości ustawienia pamięci (Ctrl+F1):
Dodaj obrazek
Czy tutaj coś mam pozmieniać?

Wczoraj zastosowałem się do Twoich wskazówek ale nie zauważyłem, że na FSB też miałem zwiększyć V (umknęło mi) i zwiększyłem tylko na MCH Voltage o 0,1V.
Reszta tak jak pisałeś (chyba że z obniżeniem taktowania coś nie tak robiłem). FSB ustawiłem na 345 mnożnik x9 co dało 3100 MHz. System ładnie się uruchomił z tą częstotliwością, CPU-z ok, ale niestety w prime95 już po ok 1 min. testu wyskakuje błąd na 4 rdzeniu:(.
Zdaję sobie sprawę, że ta płyta to nie p5q pro, ale liczyłem chociaż na uzyskanie 3,4 - 3,6.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13141
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 05 Marzec 2019 - 08:21

Za taktowanie pamięci odpowiada "System memory multiplier". Przy FSB=333 opcja 533 oznacza mnożnik 1,6x, 667=2x, a 800=2,6x. Przy podkręcaniu trzeba używać 533 lub 667 (to drugie z wysokimi timingami - minimum CL5-5-5-15).

Generalnie płyta jest nie za ciekawa. Do dzisiaj mam wersję DS4 na jednym z komputerów. Nawet nie chodzi o to, że chipset stary, że chłodzenie nie najlepsze, ale o niedopracowane biosy. Może się np. zdarzyć, że znajdziesz stabilne ustawienia oc, wszystko będzie działało stabilnie, a przy kolejnym włączaniu komputera system nie wstanie i zresetuje ustawienia oc do domyślnych. Gigabyte robił bardzo dobre płyty na P45 z serii UD, przyzwoite na P35, ale seria na P965 była średnia (choć ty masz nowsza rewizję ode mnie, więc może ci się uda coś wywalczyć :)).

#5 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 05 Marzec 2019 - 08:53

Zobacz postAssassin, o 05 Marzec 2019 - 08:21, napisał(a):

Za taktowanie pamięci odpowiada "System memory multiplier". Przy FSB=333 opcja 533 oznacza mnożnik 1,6x, 667=2x, a 800=2,6x. Przy podkręcaniu trzeba używać 533 lub 667 (to drugie z wysokimi timingami - minimum CL5-5-5-15).

Generalnie płyta jest nie za ciekawa. Do dzisiaj mam wersję DS4 na jednym z komputerów. Nawet nie chodzi o to, że chipset stary, że chłodzenie nie najlepsze, ale o niedopracowane biosy. Może się np. zdarzyć, że znajdziesz stabilne ustawienia oc, wszystko będzie działało stabilnie, a przy kolejnym włączaniu komputera system nie wstanie i zresetuje ustawienia oc do domyślnych. Gigabyte robił bardzo dobre płyty na P45 z serii UD, przyzwoite na P35, ale seria na P965 była średnia (choć ty masz nowsza rewizję ode mnie, więc może ci się uda coś wywalczyć :)).

Hej Assassin, dziękuję za komentarz. Minimalny mnożnik jaki mam dla pamięci to x2 więc niżej niż 667 nie zejdę. Z tym biosem masz 100% racji. Wcześniej kręciłem na tej płycie e4300 i spokojnie z 1,8 GHz robiłem 2,6 - 2,8 GHz, ale był problem o jakim piszesz, tzn. komputer po dłuższym postoju (30 min wzwyż) resetował się do nominalnych ustawień. Opisałem ten problem tutaj:
http://forum.pclab.p...nia-ustawienia/
Uparłem się na podkręcenie tego Xeona i się nie poddam:) Chciałem zrobić lekki upgrade starego pc a skończyło się na wymianie wszystkiego oprócz obudowy i płyty. Myślę, że jak uda mi się go stabilnie wystartować na 3,6 - 3,8 GHz to wydajność znacznie wzrośnie. Powoli zaczynam myśleć nad zmianą płyty. Coś polecicie w rozsądnej cenie co pozwoli na założone OC? Patrzyłem na asusa p5q pro ale są dość drogie. Mocno się zastanawiam nad tą ofertą:
https://www.olx.pl/o...99-IDyb89B.html
Wymienię płytę, dołożę ramu, a z tego co mi zostało złożę drugi komputer (muszę dokupić obudowę i jakąś grafikę) i może mi się zwróci 200 - 300 zł.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13141
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 05 Marzec 2019 - 09:00

Tak, to wydaje się dobra oferta. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby dało się kupić bez procka i 2x1GB za 150 zł, chyba że faktycznie wykorzystasz je do złożenia innego komputera.

Bo generalnie to za samą płytę LGA775 w dzisiejszych czasach nie dawałbym więcej niż 100 zł, niezależnie jak by nie była dobra (no ewentualnie 150 za jakiegoś Rampage czy Maximusa ;)).

#7 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 22 Marzec 2019 - 11:38

Odświeżę temat bo trochę się pozmieniało, a mianowicie:
zakupiłem do podkręcenia tego procesora płytę ASUS P5K, zaktualizowałem w niej bios z mikrokodami i płytka ładnie widzi Xeona i wszystko jest cacy. Niestety, pomimo zmiany płyty jestem w tym samym miejscu:(, za cholerę nie mogę tego procka podkręcić. Max. FSB jakie mogę dać to 340 MHz (333 jest standardowo). Wszystko powyżej tej wartości powoduje błąd w prime95 już po kilku sekundach testu (wywala rdzeń 4 a potem 3). Różnica pomiędzy tym Asusem a wcześniejszym Gigabajtem jest taka, że na Asusie system ładnie wstaje i działa (nawet przy FSB=400 - 3,6 GHz) aż do momentu uruchomienia testu prime 95 gdzie wyskakują błędy, natomiast na Gigabajcie system nie wstawał jeżeli FSB było większe niż 340, bios się resetował i wracał do fabrycznych.
Kombinowałem na różne sposoby, bawiłem się napięciami, próbowałem z różną konfiguracją ramu (2 kości, 4 kości, różne sloty), niestety nic nie pomogło:(. Uparłem się jednak i zamówiłem (do drugiego kompa) Xeona 5430 z taktowaniem nominalnym 2,66 GHZ i bez większego problemu udało mi się go podkręcić na Asusie do stabilnego 3,5 GHz, z 3,6 już nie było tak łatwo więc odpuściłem (póki co). Wynika z tego że płyta jest ok, pamięci też dają radę przy 874 MHz (FSB ustawione na 437), zasilacz wyrabia czyli mój Xeon e5450 jest już "wyeksploatowany"? U kolesia od którego kupiłem podobno hulał stabilnie na 4 GHz przy dobrym chłodzeniu. Pytanie tylko czy jest to możliwe? Czy nie działa to zero-jedynkowo? Tzn. czy jak koleś przegrzał procka to nie powinien on po prostu paść a nie "stracić" możliwości OC. Sprawdzałem stabilność na jego normalnej częstotliwości 3GHz i wszystko było stabilne. Dodam, że jest to wersja SLBBM (ta lepsza do podkręcania). Uzyskane 3,5 GHz uzyskane na E5430 mnie satysfakcjonuje, ale nie ukrywam, że 4 GHz na E5450 brzmi lepiej:)

#8 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 15:57

Zobacz postwilu271, o 22 Marzec 2019 - 11:38, napisał(a):

Odświeżę temat bo trochę się pozmieniało, a mianowicie:
zakupiłem do podkręcenia tego procesora płytę ASUS P5K, zaktualizowałem w niej bios z mikrokodami i płytka ładnie widzi Xeona i wszystko jest cacy. Niestety, pomimo zmiany płyty jestem w tym samym miejscu:(, za cholerę nie mogę tego procka podkręcić. Max. FSB jakie mogę dać to 340 MHz (333 jest standardowo). Wszystko powyżej tej wartości powoduje błąd w prime95 już po kilku sekundach testu (wywala rdzeń 4 a potem 3). Różnica pomiędzy tym Asusem a wcześniejszym Gigabajtem jest taka, że na Asusie system ładnie wstaje i działa (nawet przy FSB=400 - 3,6 GHz) aż do momentu uruchomienia testu prime 95 gdzie wyskakują błędy, natomiast na Gigabajcie system nie wstawał jeżeli FSB było większe niż 340, bios się resetował i wracał do fabrycznych.
Kombinowałem na różne sposoby, bawiłem się napięciami, próbowałem z różną konfiguracją ramu (2 kości, 4 kości, różne sloty), niestety nic nie pomogło:(. Uparłem się jednak i zamówiłem (do drugiego kompa) Xeona 5430 z taktowaniem nominalnym 2,66 GHZ i bez większego problemu udało mi się go podkręcić na Asusie do stabilnego 3,5 GHz, z 3,6 już nie było tak łatwo więc odpuściłem (póki co). Wynika z tego że płyta jest ok, pamięci też dają radę przy 874 MHz (FSB ustawione na 437), zasilacz wyrabia czyli mój Xeon e5450 jest już "wyeksploatowany"? U kolesia od którego kupiłem podobno hulał stabilnie na 4 GHz przy dobrym chłodzeniu. Pytanie tylko czy jest to możliwe? Czy nie działa to zero-jedynkowo? Tzn. czy jak koleś przegrzał procka to nie powinien on po prostu paść a nie "stracić" możliwości OC. Sprawdzałem stabilność na jego normalnej częstotliwości 3GHz i wszystko było stabilne. Dodam, że jest to wersja SLBBM (ta lepsza do podkręcania). Uzyskane 3,5 GHz uzyskane na E5430 mnie satysfakcjonuje, ale nie ukrywam, że 4 GHz na E5450 brzmi lepiej:)

Ale masz zwykłą P5K?
Bo widzisz, wszystko pięknie i fajnie opisałeś tylko zapomniałeś o jednej rzeczy na P5K. Nie sprawdziłeś czy po wykonaniu pencilmoda Mój link nie wzrosną możliwości oc na zwykłej P5K. Ten model sporo odbiega od topowych płyt asusa na P45 (P5Q deluxe, pro czy samo P5Q) gdzie można w razie potrzeby włączyć lub wyłączyć Load Line Calibration w biosie), a uwierz mi na słowo (bo nie będę zarzucał w temacie linkami do innych forów) że przy takim q6600 pencilmod sporo daje na "gołej" P5K.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 16:00


#9 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:41

Niezmiernie wdzięczną była płyta P5E, na której do dziś pracuje Xeon 3370 z 4x2GB DDR2 Reaper 1066MHz. Bez problemu osiągając stabilne 3,6 GHz z obniżeniem mnożnika RAM. Szyna PCI-E na 110%.
Mimo swoich lat jest nie do "zajechania". :cool:

#10 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2019 - 16:54

Zobacz postVoxCordi, o 24 Marzec 2019 - 16:41, napisał(a):

Niezmiernie wdzięczną była płyta P5E, na której do dziś pracuje Xeon 3370 z 4x2GB DDR2 Reaper 1066MHz. Bez problemu osiągając stabilne 3,6 GHz z obniżeniem mnożnika RAM. Szyna PCI-E na 110%.
Mimo swoich lat jest nie do "zajechania". :cool:

3,6 dla xeona 3370 to tylko symboliczne oc skoro FSB wynosi wtedy 400. Być może zadowolił się nawet napięciem VID przy takiej szynie. PCI-E na 110%, tzn. na 110MHz? Na 100 było niestabilnie przy takim oc? Mając taki RAM i w ogóle sprzęt celowałbym w FSB przynajmniej 445MHz że było chociaż te 4 GHz taktowania. Zawsze to wygląda "współcześniej".

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Marzec 2019 - 20:41


#11 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 517
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:08

Kompletnie nie rozumiem całej tej zabawy teraz z podkręcaniem i dokupowaniem płyty do CPU (jedynie ma sens w drugą stronę jak komuś zostało jakieś mobo na 775) w czasach, kiedy i5 2400 można za 100zł kupić. No chyba, że się lubisz bawić w takie rzeczy :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 25 Marzec 2019 - 14:38

toska78 -
zakupiona płyta to P5K, bez żadnych dodatkowych "literek" w nazwie:

https://www.asus.com...therboards/P5K/

Już kiedyś czytałem pobieżnie o tym modzie ołówkiem. Sądzisz, że może pomóc przy OC tego mojego e5450?

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 25 Marzec 2019 - 17:04

Zobacz postwilu271, o 25 Marzec 2019 - 14:38, napisał(a):

toska78 -
zakupiona płyta to P5K, bez żadnych dodatkowych "literek" w nazwie:

https://www.asus.com...therboards/P5K/

Już kiedyś czytałem pobieżnie o tym modzie ołówkiem. Sądzisz, że może pomóc przy OC tego mojego e5450?

Na pewno nie zaszkodzi. Jeśli e5450 nie ruszy, to może e5430 będzie można wyżej podnieść, np. FSB 450. Pamięci powinny tyle wytrzymać, najwyżej trzeba będzie ustawić na sztywno niektóre parametry, np. timingi. Masz 4 czy 8GB ramu? Też kombinuję z ustawieniami ramu bo coś nie są chyba za bardzo stabilne (np. fallout 4 potrafi się wyłączyć).

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 25 Marzec 2019 - 17:12


#14 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 07:00

Zobacz posttoska78, o 25 Marzec 2019 - 17:04, napisał(a):

Na pewno nie zaszkodzi. Jeśli e5450 nie ruszy, to może e5430 będzie można wyżej podnieść, np. FSB 450. Pamięci powinny tyle wytrzymać, najwyżej trzeba będzie ustawić na sztywno niektóre parametry, np. timingi. Masz 4 czy 8GB ramu? Też kombinuję z ustawieniami ramu bo coś nie są chyba za bardzo stabilne (np. fallout 4 potrafi się wyłączyć).

Mam 6 GB 2x2 + 2x1 ale zamierzam dokupić na dniach 2x2 i będzie 8 GB. Jak znajdę chwilkę w weekend to się pobawię (moja mnie chyba zabije bo od ferii po domu walały się części z 3 komputerów po całym domu :E :D i dopiero 2 dni temu wszystko poskładałem i pochowałem).
Ten poncilmod polega po prostu na zrobieniu kreski ołówkiem na odpowiednim rezystorze (pokazanym na zdjęciu z Twojego linku), dobrze to rozumie?
Szczerze mówiąc już postawiłem kreskę na e5450 ale tak jak pisałem wcześniej 4 x 4 GHz brzmi lepiej niż 4 x 3,5-3,6 GHz, więc się jeszcze pobawię :D .
Ustawienia w BIOS-e dla e5450 robię tak jak na tym filmiku:
https://www.youtube....h?v=pcBdwZzlfF4
tylko Vcore dawałem max 1,35. Można dać więcej dla tego CPU?

Ten post był edytowany przez wilu271 dnia: 26 Marzec 2019 - 07:03


#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 26 Marzec 2019 - 09:31

Zobacz postwilu271, o 26 Marzec 2019 - 07:00, napisał(a):

Ten poncilmod polega po prostu na zrobieniu kreski ołówkiem na odpowiednim rezystorze (pokazanym na zdjęciu z Twojego linku), dobrze to rozumie?
Szczerze mówiąc już postawiłem kreskę na e5450 ale tak jak pisałem wcześniej 4 x 4 GHz brzmi lepiej niż 4 x 3,5-3,6 GHz, więc się jeszcze pobawię :D .
Ustawienia w BIOS-e dla e5450 robię tak jak na tym filmiku:
https://www.youtube....h?v=pcBdwZzlfF4
tylko Vcore dawałem max 1,35. Można dać więcej dla tego CPU?

Zrobienie kreski czyli zamalowanie rezystora, żeby było widać że został zamalowany ołówkiem, dlatego polecam miękki np. 2B jak to robiłem na zwykłej P5B. Jeśli chodzi o ustawienia w biosie na filmiku, sprawdziłbym czy nie będzie stabilniej przy FSB Strap to NB na 333, wtedy DRAM frequency powinno być 801 (przy oc ramu ten dzielnik ma znaczenie dla stabilności ramu, jak u mnie). Napięcia CPU PLL, FSB i NB na auto, to będzie wiadomo czy któreś z nich nie jest ustawione za nisko bo widać że są ustawione minimalne wartości. DRAM voltage 2,1V dla FSB400 :hallucine: ? Jakiś pancerny kontroler tego napięcia jest na tej P5K, skoro na P5Q Deluxe żółte wartości zaczynają się już od 2,0V. Po kiego tak żyłować. Nawet zwykłe (bez radiatorów) 667-ki powinny być stabilne przy tym taktowaniu przy sporo niższym napięciu (jak u mnie 2x1GB kingstony KVR667D2N5/1G na kościach hynixa, przyznaję jednostronne). 1,8V powinno być w pełni stabilne, skoro ja kombinuję z ustawieniami ramu przy 1,98V i FSB470 bo gry potrafią się wyłączać. Już lepiej podnieść NB Voltage przy obsadzonych wszystkich slotach ram. A napięcie CPU to trzeba przyjmować w zależności jakie temperatury są pod obciążeniem i dlatego pencilmod pomaga ustabilować CPU przy niższym napięciu jak nie ma w biosie load line calibration. Ale na P5K jest więc można się pobawić ustawieniami LLK. Jeśli dla FSB400 jest wymagane aż 1,35V Vcore żeby np. przeszło 30 min bez błędu w primie, to rzeczywiście CPU padaka. Ja mam takie napięcie ustawione dla FSB 470. Na pewno nie zaszkodzi przy oc < 470FSB sprawdzić oba GTL-ki na auto czy oba spread spectrum na disabled.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 26 Marzec 2019 - 10:38


#16 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:42

Zobacz posttoska78, o 26 Marzec 2019 - 09:31, napisał(a):

Zrobienie kreski czyli zamalowanie rezystora, żeby było widać że został zamalowany ołówkiem, dlatego polecam miękki np. 2B jak to robiłem na zwykłej P5B. Jeśli chodzi o ustawienia w biosie na filmiku, sprawdziłbym czy nie będzie stabilniej przy FSB Strap to NB na 333, wtedy DRAM frequency powinno być 801 (przy oc ramu ten dzielnik ma znaczenie dla stabilności ramu, jak u mnie). Napięcia CPU PLL, FSB i NB na auto, to będzie wiadomo czy któreś z nich nie jest ustawione za nisko bo widać że są ustawione minimalne wartości. DRAM voltage 2,1V dla FSB400 :hallucine: ? Jakiś pancerny kontroler tego napięcia jest na tej P5K, skoro na P5Q Deluxe żółte wartości zaczynają się już od 2,0V. Po kiego tak żyłować. Nawet zwykłe (bez radiatorów) 667-ki powinny być stabilne przy tym taktowaniu przy sporo niższym napięciu (jak u mnie 2x1GB kingstony KVR667D2N5/1G na kościach hynixa). 1,8V powinno być w pełni stabilne, skoro ja kombinuję z ustawieniami ramu przy 1,98V i FSB470 bo gry potrafią się wyłączać. Już lepiej podnieść NB Voltage przy obsadzonych wszystkich slotach ram. A napięcie CPU to trzeba przyjmować w zależności jakie temperatury są pod obciążeniem i dlatego pencilmod pomaga ustabilować CPU przy niższym napięciu jak nie ma w biosie load line calibration. Ale na P5K jest więc można się pobawić ustawieniami LLK. Jeśli dla FSB400 jest wymagane aż 1,35V Vcore żeby np. przeszło 30 min bez błędu w primie, to rzeczywiście CPU padaka. Ja mam takie napięcie ustawione dla FSB 470. Na pewno nie zaszkodzi przy oc < 470FSB sprawdzić oba GTL-ki na auto czy oba spread spectrum na disabled.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zajmę się tym w weekend. Zapomniałem napisać, że V dla DRAM też nie dawałem jak na filmiku bo wydawało mi się to zbędne. Podniosłem do 1,9.
Testowałem e5450 dla fsb 333 ale przy napięciu 1,35 i temp jakie uzyskiwał przy obciążeniu w prime95 były w granicach 55-60 stopni (temp. mierzona programem Speedfan).

#17 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 26 Marzec 2019 - 10:56

Od dawna już nie korzystam ze speedfana. Do pomiaru temperatur rdzeni polecam hwmonitor, coretemp czy real temp. Łatwo tam można ustawić właściwe dla xeona E54xx Tjmax, tzn. 85*C, bo większość programów domyślnie ma ustawione Tjmax 100*C. W primie testujesz Blendem, Small FFTs czy In-place large FFTs?

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 26 Marzec 2019 - 11:00


#18 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 11:03

Zobacz posttoska78, o 26 Marzec 2019 - 10:56, napisał(a):

Od dawna już nie korzystam ze speedfana. Do pomiaru temperatur rdzeni polecam hwmonitor, coretemp czy realtemp. Łatwo tam można ustawić właściwe dla xeona E54xx Tjmax, tzn. 85*C, bo większość programów domyślnie ma ustawione Tjmax 100*C.

Też o tym czytałem i właśnie polecali Speedfan bo on podobno jest ustawiony dobrze. Oczywiście sprawdzę Twoje propozycje.
W prime testuje na standardowych/domyślnych ustawieniach. Czasami puszczam też test na OCCT (druga zakładka - CPU:LINPACK ) ale wole prime bo tam dużo szybciej wyskakują mi błędy. Co polecasz do testowania?

Ten post był edytowany przez wilu271 dnia: 27 Marzec 2019 - 09:05


#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 27 Marzec 2019 - 11:52

W prime na domyślnych ustawieniach włącza się Blend, który testuje zarówno CPU jak i RAM w odróżnieniu od Small FFTs. In-place large FFTs jest testem pośrednim, zapewniającym największą ilość wydzielanego ciepła, oraz poboru energii (według poradnika niejakiego Griszy). Przed uruchomieniem testu sprawdź czy priorytet jest ustawiony przynajmniej na 9, żeby nie było za lekko dla systemu.

#20 Użytkownik jest niedostępny   wilu271 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 09 Kwiecień 2019 - 08:24

Witam po dłuższej przerwie, wczoraj się trochę pobawiłem i już mogę wyciągnąć jakieś wnioski.
Pencilmod zrobiony - nie wiem czy dobrze. Użyłem ołówka z napisem soft, na "malowanym" rezystorze widać, że coś było robione ale nie jest on czarny. Czarno robi się na około rezystora ale jak dmuchnę to wszystko znika. Rezystor nie jest czarny tylko powiedzmy - przyciemniany (spróbuję jeszcze ołówkiem 2B tak jak polecał kolega toska78).
Po pencilmodzie udało mi się uzyskać stabilność na e5430 przy FSB = 460 :). Spróbuję go jeszcze podciągnąć. Test stabilności robiłem w Prime95 na Blend. Nie był długi bo ok 15 min ale do tej pory taki czas wystarczał żeby się wysypało. Temperatury mierzyłem Speedfanem oraz Hwmonitorem. W obu przypadkach średnia temp. CPU wynosiła ok. 58 stopni. Max temp. zaobserwowana na poszczególnych rdzeniach (Hwmonitor) to 62 stopnie więc chyba nie jest źle. Vcore ustawione na sztywno na 1,35 V. Bawiłem się też FSB Strap na NB ustawiając 333, było stabilnie ale:
- przy FSB 450 i NB 333 CPU-z pokazywał 3,6 GHz, natomiast podczas testu w Cinebenchu R15 przy tych ustawieniach program wykrywał 3,2 GHz i wyniki testu były takie jak dla 3,2 GHz (zanim doszedłem do 3,6 G testowałem mniejsze częstotliwości)
- przy FSB 450 i NB 400 Cinebench R15 widział już prawidłowo 3,6 G i wyniki też były zauważalnie lepsze.

Pełen nadziei podmieniłem e5430 na e5450, niestety FSB 350 to max dla tego procka :(. Chyba jest już wyeksploatowany na maxa i nie nadaje się do podkręcania. Na swojej nominalnej częstotliwości pracuje stabilnie.
Moim celem było uzyskanie 4 GHz na e5450, ale 3,7 - 3,8 na e5430 też będzie dobre :).
Dziękuję wszystkim za cenne rady (szczególnie dla toska78 :thumbup: )

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych