Forum PCLab.pl: Brak synchronizacji 1Gbps - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak synchronizacji 1Gbps

#1 Użytkownik jest niedostępny   szpic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 07 Marzec 2019 - 15:51

Dzień dobry.

Mam taki problem.
Mam aktualne pociągnięte 2 przewody. Obydwa Cat 5e. PC na obydwu kablach synchronizuje się tylko do 100Mbps

Laptop na jednym przewodzie na 1Gbps na drugim 100Mbps


Chwili przez srodek mieszkania przeciagnalem trzeci i na nim obydwa urządzenia mają 1Gbps.


Co może byc przyczyną? Kabel? Skoro on to dlaczego jedno urządzenie wyciąga 1Gbps a drugie tylko 100mbps? ( obydwa mają gigabitowe karty sieciowe)
urządzenia dzieli ok 10cm

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8057
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 07 Marzec 2019 - 15:58

skoro trzeci kabel na obydwu ciągnie 1G, to raczej pozostałe kable są trefne (lub źle zarobione rj-45)

#3 Użytkownik jest niedostępny   szpic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 07 Marzec 2019 - 16:01

Zobacz postGobli, o 07 Marzec 2019 - 15:58, napisał(a):

skoro trzeci kabel na obydwu ciągnie 1G, to raczej pozostałe kable są trefne (lub źle zarobione rj-45)


Co mam rozumieć poprzez zle zrobione? Ciąć ostatnie 10cm kabla i zacisnąć raz jeszcze? I to może tlumaczyc, ze w jednym urządzeniu jest 1Gbps a w drugim 100Mbps po tym samym przewodzie?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8057
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 07 Marzec 2019 - 16:02

jeżeli coś gdzieś nie styka, to tak, może tak być.
skoro trzeci kabel obydwu urządzeniom pozwala na 1Gbps, to winę moim zdaniem ponoszą dwa pierwsze kable, a nie któreś z urządzeń ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   szpic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 422
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 07 Marzec 2019 - 16:05

To w takim razie zwykly kabel cat6 będzie ok? Ten na ktorym testuję to jakis wypasiony z ekranowaniem i niestety nie mogę go zatrzymać

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 07 Marzec 2019 - 19:11

Już kabel kategorii 5e zapewni połączenie gigabitowe. Tylko musi być dobrej jakości. Jeśli sam zarabiasz wtyczki, to pamiętaj o zachowaniu kolejności, np. 568B:
Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dudzio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 04 Lut 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 18:15

A jak sprawdzić kategorię kabla? U mnie wszystkie 8 pinów działa (sprawdziłem je testerem), karta sieciowa oraz router są 1Gb/s, a synchronizacja robi się i tak tylko na 100Mb/s :(

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:15

Czy kabel jest już fabrycznie gotowy (zalewane wtyczki) czy był zarabiany ręcznie? Jeśli to gotowy kabel, to jest kiepskiej jakości. Jeśli robiony ręcznie to czy na obu końcach tak samo zarobiony w standardzie 568A lub 568B? Kolejność ułożenia przewodów ma znaczenie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dudzio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 04 Lut 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 21:34

Kabel był zarabiany przez szwagra :E zaciskarką, nie wiem w którym ze standardów (A lub B), ale na pewno konsekwentnie.
Zaczyna mnie zastanawiać dodatkowa sprawa - dlaczego nie mogę wymusić na mojej karcie sieciowej synchronizacji 1Gbs. Pokazuję screena, widać na nim, że karta jest w standarcie Gigabit (tak sugeruje nazwa), ale w opcjacch Speed & Duplex pokazywane jest tylko 100 Mbit Half/Full Duplex.

Dodaj obrazek

Macie pomysł dlaczego? I co zrobić, żeby wśród opcji pojawiło się wymuszenie 1Gbit?

Ten post był edytowany przez Dudzio dnia: 18 Marzec 2019 - 21:35


#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Marzec 2019 - 22:20

To weź wtyczkę kabla do ręki i zobacz czy kolory się zgadzają jak na obrazku w #6. I jak jest inaczej to napisz jak.
Ustaw Autonegocjację.

PS. Widzę że po francusku nie jest tak źle, po niemiecku to dopiero masakra :) .

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 18 Marzec 2019 - 22:20


#11 Użytkownik jest niedostępny   Dudzio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 04 Lut 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 23:02

Jest dokładnie tak jak na rysunku z postu #6.
Dodaj obrazek
Przy autonegocjacji synchronizuje się na 100 Mbit :(
Nie wiem, może coś jednak z tą kartą sieciową na płycie głownej jest nie tak? Sprawdzę jeszcze na innej, jak od kogoś pożyczę.

#12 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3790
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 18 Marzec 2019 - 23:34

Jeżeli na jednym kablu bez zmiany jakichkolwiek ustawień masz ten 1 Gbps to winne mogą być dwie rzeczy:
1. Pozostałe kable.
2. Zużyta wtyczka w karcie sieciowej przez którą końcówki nie dociskają się odpowiednio.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 19 Marzec 2019 - 00:04

Zobacz postnarmiak, o 18 Marzec 2019 - 23:34, napisał(a):

Jeżeli na jednym kablu bez zmiany jakichkolwiek ustawień masz ten 1 Gbps to winne mogą być dwie rzeczy:
1. Pozostałe kable.
2. Zużyta wtyczka w karcie sieciowej przez którą końcówki nie dociskają się odpowiednio.

3. Może być też zaciskarki. Miałem taki przypadek, żeza mocno zaciskała i nie łączyło, ale tylko w gnieździe switcha, bo w lapku działała poprawnie :)

Zdjęcie trochę nie wyraźne, ale nie wszystkie przewody przed zaciśnięciem doszły do końca dziurek... Ale skoro tester pokazywał ciągłość to OK.

#14 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 642
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 19 Marzec 2019 - 14:48

Zobacz postDudzio, o 18 Marzec 2019 - 21:34, napisał(a):

Kabel był zarabiany przez szwagra :E zaciskarką, nie wiem w którym ze standardów (A lub B), ale na pewno konsekwentnie.
Zaczyna mnie zastanawiać dodatkowa sprawa - dlaczego nie mogę wymusić na mojej karcie sieciowej synchronizacji 1Gbs. Pokazuję screena, widać na nim, że karta jest w standarcie Gigabit (tak sugeruje nazwa), ale w opcjacch Speed & Duplex pokazywane jest tylko 100 Mbit Half/Full Duplex.

Dodaj obrazek

Macie pomysł dlaczego? I co zrobić, żeby wśród opcji pojawiło się wymuszenie 1Gbit?

A na drugim kablu pojawia Ci się tam opcja ustawienia "1.0 Gbps Full Duplex" ?

Zobacz postDudzio, o 18 Marzec 2019 - 23:02, napisał(a):

Jest dokładnie tak jak na rysunku z postu #6.
Dodaj obrazek
Przy autonegocjacji synchronizuje się na 100 Mbit :(
Nie wiem, może coś jednak z tą kartą sieciową na płycie głownej jest nie tak? Sprawdzę jeszcze na innej, jak od kogoś pożyczę.

Nie podobają mi się piny we wtyczce. Wyglądają jakby były wciskane płaskim wkrętakiem a nie zaciskarką. Faktycznie tak wyglądają czy to jakieś cienie na zdjęciu?
Powinny być gładkie na całej długości i błyszczące. Końce każdego pinu (jakby 2 szpilki) muszą się przebijać na wylot żyły i lekko wystawać. Zobacz czy je widać z drugiej strony RJ45. Sama żyła musi dochodzić do końca RJ45 (nie może się kończyć wcześniej).

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 19 Marzec 2019 - 14:59


#15 Użytkownik jest niedostępny   Dudzio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 04 Lut 10

Napisany 22 Marzec 2019 - 21:32

Skomplikuję jeszcze trochę sprawę :(

Zastanawiając się, czy to nie moja karta sieciowa jest problemem, przyniosłem z pracy laptopa z kartą 1Gbs.
Ku mojemu zdziwieniu router zsynchronizował się na 1000 Mb/s - przez chwilę więc myślałem, że jednak z kablem jest wszystko w porządku.

Dodaj obrazek

Po uruchomieniu speedtestu prędkość dochodziła jednak tylko do 100Mb/s - a więc "po staremu" :( Na krótkim kablu śmiga niemal 600 Mb/s (maksymalna prędkość od usługodawcy).
Biorę pod uwagę stratę przez odległość, ale czy to możliwe, że 40 metrów kabla ogranicza prędkość aż sześciokrotnie? :o
Z drugiej strony - gdyby kabel nie trzymał standardu, to czy zsynchronizowałby się na 1Gb/s ?
Dziwi mnie także, że ograniczenie jest takie równe - do 100 Mb/s, a nie powiedzmy 123 albo 267...

#16 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Marzec 2019 - 22:02

Pierwsza sprawa.
W sterowniku w menadżerze, powinno Ci się pokazać 1000Mb/s do ręcznego wyboru.
Zacząłbym w tym wypadku od aktualizacji sterowników, a potem zajął się resztą.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Dudzio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 04 Lut 10

Napisany 23 Marzec 2019 - 08:54

Masz teraz na myśli komputer pierwszy (w którym synchronizuje się na 100 Mb/s), czy laptop (na którym synchronizuje się na 1000 Mb/s, ale internet idzie z prędkością max 100 Mb/s) ? W obu jest włączona autonegocjacja, a w pierwszym (tak jak pokazywałem kilka postów wcześniej) nie można na sztywno ustawić 1 Gb/s bo nie ma takiej opcji w ogóle.

#18 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Marzec 2019 - 14:02

Tak, #1.

W drugim podejrzewam że to jest.

Zobacz czy transfer w sieci lokalnej uda Ci się na #2 uzyskać powyżej 100Mbps, jak ogarniesz #1 (choć raz mówiłeś że między nimi udało Ci się raz uzyskać 1Gb/s, też możesz wtedy sprawdzić, ale lepiej z routerem. Rozumiem że porty LANw routerze masz 1Gb/s a nie 100Mbps).
Może to tylko od Internetu, jeśli lokalnie uda się uzyskać 1Gb/s, najlepiej z routerem.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 23 Marzec 2019 - 14:06


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych