Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (562 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 544
  • 545
  • 546
  • 547
  • 548
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#10901 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5456
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:33

Ja nie wiem jakim cudem 12/24 u Remiko na starym Scythe ma 78C, kiedy mój ma 67C ale chłodzony jest 2x 480 :o

@ Remiko

Pojedynczy test w Blenderze tyle Ci zajął czy komplecik?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MarcoSimone dnia: 14 Sierpień 2019 - 10:35


#10902 Użytkownik jest niedostępny   radier 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1015
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:38

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

browser.geekbench.com/v4/cpu/14281644
browser.geekbench.com/v4/cpu/14281648

#10903 Użytkownik jest niedostępny   Klynton 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 196
  • Dołączył: Nd, 22 Sie 04

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:24

W dniu dzisiejszym minął tydzień posiadania 3600X i to co mogę powiedzieć po tym okresie to: WOW, ale...! Nie będę przytaczać żadnych wyników z popularnych gier czy benchmarków, bo tego w necie jest na pęczki. Zostawię tylko coś, co nie zawsze jest podkreślane a w moim odczuciu jest istotne:


Zatem po zmianie z 1600 na bohatera posta, w komplecie z Vega 56, 16 GB 3000 Mhz 16CL, na ASRock X370 Gaming 4K i 8 dyskami (6 na sata, dwa na m2, WSZYSTKIE porty USB zajęte):

1) minimalny FPS wystrzelił w górę, dema grupy scenowej still, asd, farbrauch lub adapt które uprzednio potrafił momentami działać na granicy płynności (20-30 fps) zasuwają po korek Vegi (z 30 robi się 70 klatek)
2) reponsywność systemu - bez zmian
3) temperatura na NH-D15 z 2 wentylami, w wielkiej budzie Thermaltake F51 (3 wentyle 14 cm na górze, przód i tył standard) - maks 80 stopni, średnio 55. Wkurzające duże skoki temperatury w krótkim czasie i brak możliwości ustawienia opóźnienia reakcji na temp w biosie, powoduje że czasem całość zawyje przy odpalaniu zdjęcia lub notatnika :-]. To jest śmieszne bo maszyna uruchamiając edytor tekstowy wskakuje na 100 % możliwości CPU i rozkręca wentyle. Zatem kultura pracy na minus w stosunku do 1600.
4) nie ma znaczenia jak ustawie CPU jeśli chodzi o szynę czy częstotliwość - najlepsza wydajność jest na domyślnych ustawieniach. Jedyny widoczny wpływ na szybkość działania ma ram (a szczególnie jego opóźnienia)
5) wszystko działa od strzała, żadnych kombinacji, żadnych problemów, niekompatybilnych tytułów, aplikacji itp
6) wydajność dysków: działające na M2 - trochę szybciej, HDD na SATA wolniej. Ogólnie bez zmian.
7) zużycie prądu całej platformy - bez zmian (100 W pulpit, 300-350 W obciążenie).
8) pierwszy bios 5.40 - niby więcej Mhz - tak raportują aplikacje (4.4 boost to norma, "OC" do 4.6), a wyniki takie same jak na nowszym, tj 5.50 przy zegarach 4.2 - boost do 4.35. Wygląda to na błędne wskazania (ale, które są prawdziwe zatem?).

Tyla. Jak ktoś che testów czegoś konkretnego to dajcie znać, czwartek mogę poświęcić  na zabawę w końcu :-)

Ten post był edytowany przez Klynton dnia: 14 Sierpień 2019 - 12:34


#10904 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:32

Zobacz postKlynton, o 14 Sierpień 2019 - 12:24, napisał(a):

Tyla. Jak ktoś che testów czegoś konkretnego to dajcie znać, czwartek mogę poświęcić na zabawę w końcu :-)

Może jakieś emulatory - oczywiście te bardziej wymagające, RPCS3, CEMU, ew. PCem v15? Sam celuję w 3600/3600X (ale kupię dopiero jak platforma okrzepnie bo będzie do zastosowań pro) i chodzi mi po głowie tania Vega 56 (mam dojścia za granicą i za grosze mogę "upolować" z drugiej ręki), więc ciekaw jestem jak sprawi się w takich "niestandardowych" zastosowaniach taki zestawik :).

#10905 Użytkownik jest niedostępny   Klynton 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 196
  • Dołączył: Nd, 22 Sie 04

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:04

Zobacz postCaroozo, o 14 Sierpień 2019 - 12:32, napisał(a):

Może jakieś emulatory - oczywiście te bardziej wymagające, RPCS3, CEMU, ew. PCem v15? Sam celuję w 3600/3600X (ale kupię dopiero jak platforma okrzepnie bo będzie do zastosowań pro) i chodzi mi po głowie tania Vega 56 (mam dojścia za granicą i za grosze mogę "upolować" z drugiej ręki), więc ciekaw jestem jak sprawi się w takich "niestandardowych" zastosowaniach taki zestawik :).

Chętnie, ale muszę mieć dostęp do gier z tych platform, a na żadną nie posiadam. Zatem jak podzielisz się linkami do dem, lub pełnych wersji które można pobrać, to z chęcią się pobawię.




#10906 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:12

Czym sprawdzacie maksymalny boost bo w ryzen master pokazuje tylko aktualny
Hwinfo nie powoduje wzrostow napiecia poprzez wybudzanie uspionych rdzeni?

Ten post był edytowany przez mariusz85x dnia: 14 Sierpień 2019 - 12:19


#10907 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:23

Tylko Ryzen Master, HWinfo pokazuje bzdury. Ten processor nigdy nie ma wiecej jak ~4.25GHz podczas faktycznego obciazenia. Max boosty to chyba tylko dobre do popisu na forach.

#10908 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:42

Zobacz postczolgista778, o 14 Sierpień 2019 - 13:23, napisał(a):

Tylko Ryzen Master, HWinfo pokazuje bzdury. Ten processor nigdy nie ma wiecej jak ~4.25GHz podczas faktycznego obciazenia. Max boosty to chyba tylko dobre do popisu na forach.

Zwiększałeś jakieś limity na boksowym chłodzeniu? Na razie mam tylko takie ponieważ czekam na zapinkę am4 od phanteksa i nie wiem czy opłaca się coś grzebać na boksowym chłodzeniu

#10909 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:27

Tylko PBO które samo zwieksza limity, na 3600 i 3700X widać różnicę, na 3900X skalowało się negatywnie mimo dużego chłodzenia.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Sierpień 2019 - 13:28


#10910 Użytkownik jest niedostępny   bugstweete 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:21

Słuchajcie Panowie,
A jakby brać top procesor na jak najdłuższą przyszłość ale głównie do gier i zwykłej pracy typu excel outlook przeglądarka
Mając 3600x
Jest sens brać 3900x? bo mam go zamówionego opłaconego ale z tego co widzę, to nie wykorzystam obecnie ani w grach specjalnie potencjału ani tym bardziej w innych zastosowaniach
Nie jaraja mnie specjalnie granie w benchmarki i podniecanie się tym, że 5gb archiwum rozpakuje się w 30 sek zamiast 40 sek.
Kwestie finansowe pomińmy, załóżmy że budżet jest. Coraz bardziej przekonuję się, że to będzie przerost formy nad treścią.

Ten post był edytowany przez bugstweete dnia: 14 Sierpień 2019 - 14:22


#10911 Użytkownik jest niedostępny   Szala 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 499
  • Dołączył: Cz, 12 Maj 05

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:25

Zobacz postbugstweete, o 14 Sierpień 2019 - 14:21, napisał(a):

Słuchajcie Panowie,
A jakby brać top procesor na jak najdłuższą przyszłość ale głównie do gier i zwykłej pracy typu excel outlook przeglądarka
Mając 3600x
Jest sens brać 3900x? bo mam go zamówionego opłaconego ale z tego co widzę, to nie wykorzystam obecnie ani w grach specjalnie potencjału ani tym bardziej w innych zastosowaniach
Nie jaraja mnie specjalnie granie w benchmarki i podniecanie się tym, że 5gb archiwum rozpakuje się w 30 sek zamiast 40 sek.
Kwestie finansowe pomińmy, załóżmy że budżet jest. Coraz bardziej przekonuję się, że to będzie przerost formy nad treścią.


Zostaw 3600X

#10912 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5034
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:27

Zobacz postbugstweete, o 14 Sierpień 2019 - 14:21, napisał(a):

Jest sens brać 3900x?


do tego co napisałeś "excel outlook przeglądarka" 3900x jest jak atomówka na dzikusów z dzidami. zostaw sobie 3600 (x) i olej temat.

#10913 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:48

Ktoś ma pomysł dlaczego przy teście cinebench wywala mi komputer? W ryzen master nic nie ruszane jedynie pamięci na xmp1 trident z 3600 cl16 płyta msi x570 ACE i ryzen 3900x

Ten post był edytowany przez mariusz85x dnia: 14 Sierpień 2019 - 14:49


#10914 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:50

standardowe pytanie, podpięte masz obie wtyczki zasilania CPU 12V (4+4) do płyty?

#10915 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:53

1x8 pin wystarcza z palcem w nosie, są podłączone równolegle. Jeśli wejdziesz do BIOSu, dasz "setup defaults" a w Windowsie pod Cinebenchem dalej się wywali to masz coś ze sterownikami, temperaturą lub coś jest uszkodzone.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Sierpień 2019 - 14:54


#10916 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:54

no jasne, wystarcza aby procek resetował komputer :lol2:

#10917 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:57

Zobacz postshalafi, o 14 Sierpień 2019 - 15:50, napisał(a):

standardowe pytanie, podpięte masz obie wtyczki zasilania CPU 12V (4+4) do płyty?

Tak te problemy kojarzę z poprzednich stron. Procesor jest podpięty pod obydwa łącza. Zrobiłem ten test bez profilu xmp i poszedł. Przy włączonym wywala pod sam koniec testu. Czyżby problemem były pamięci?

Ten post był edytowany przez mariusz85x dnia: 14 Sierpień 2019 - 14:58


#10918 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:59

może potrzebują większe napięcie zasilania dla profilu XMP

Ten post był edytowany przez shalafi dnia: 14 Sierpień 2019 - 15:00


#10919 Użytkownik jest dostępny   Mariusz2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 323
  • Dołączył: So, 21 Wrz 02

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:01

Dla właścicieli płyt głównych od Asusa pojawiły się nowe, "nie w pełni sprawdzone" BIOSy ABB do przetestowania
żródło

#10920 Użytkownik jest niedostępny   bugstweete 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:01

Ja mam podobne objawy na 3600x na msi ace 570. Testy się sypią przy większym obciążeniu, temperatury nie mają znaczenia.
Mam podpięte 1x4+4 do płyty. Dziś przyjechał docelowy zasilacz Corsair HX 750 to podepnę całość i dam znać czy to robi różnicę. Jak nie to jesteśmy w dupie i trzeba szukać przyczyn :D

  • (562 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 544
  • 545
  • 546
  • 547
  • 548
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

9 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 5 gości, 1 anonimowych

  1. Krzysztof036,
  2. djchomik12,
  3. sage