Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (559 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 545
  • 546
  • 547
  • 548
  • 549
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#10921 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:08

nie pisałbym o tym, gdybym sam nie miał tej płyty i takich samych problemów z 3900X na początku jak go poskładałem,
po podpięciu drugiej wtyki przestał się resetować...

#10922 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:29

Zobacz postbugstweete, o 14 Sierpień 2019 - 16:01, napisał(a):

Ja mam podobne objawy na 3600x na msi ace 570. Testy się sypią przy większym obciążeniu, temperatury nie mają znaczenia.
Mam podpięte 1x4+4 do płyty. Dziś przyjechał docelowy zasilacz Corsair HX 750 to podepnę całość i dam znać czy to robi różnicę. Jak nie to jesteśmy w dupie i trzeba szukać przyczyn :D


Ram 3600cl15-15-15 na XMP pod ryzenem ?

Zobacz postmariusz85x, o 14 Sierpień 2019 - 15:48, napisał(a):

Ktoś ma pomysł dlaczego przy teście cinebench wywala mi komputer? W ryzen master nic nie ruszane jedynie pamięci na xmp1 trident z 3600 cl16 płyta msi x570 ACE i ryzen 3900x


Ram 3600cl16-16-16 na XMP intela nie działa pod ryzenem? Możesz przetestować Ryzen DRam Calculator. Najlepiej nastawy wpierw na safe. Włącznie z tymi Ohmami.



Miałem 3600cl15-15-15 i też nie działało z XMP. Ale z Ryzen Dram Calculator bez problemu dało się to puścić na 3733 cl16-16-16. I polecam wam tez celować w 3733 może 3800 MHz. Wpierw na luźno. Później poprawić timingi jak zegar będzie OK.

#10923 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:39

Zobacz postbugstweete, o 14 Sierpień 2019 - 16:01, napisał(a):

Ja mam podobne objawy na 3600x na msi ace 570. Testy się sypią przy większym obciążeniu, temperatury nie mają znaczenia.
Mam podpięte 1x4+4 do płyty. Dziś przyjechał docelowy zasilacz Corsair HX 750 to podepnę całość i dam znać czy to robi różnicę. Jak nie to jesteśmy w dupie i trzeba szukać przyczyn :D

Zasilacz nic nie da ja mam corsair hx750i i wywala przyczyna musi być inna podbiłem napięcie na 1.5 na chwilę żeby sprawdzić czy jest ok ale też wywaliło a później nie chciało nawet do biosa wejść musiałem użyć clear cmos, i dopiero odpaliło. Jak nie używam xmp to usatwai pamięci na 2333 i wtedy test przechodzi. Może trzeba będzie poczekać na nowy bios z agesa abb. Na jakim jesteś biosie tym najnowszym 713? Druga sprawa mam kartę dźwiękową aus rog phoebus na pcie1 ale wogóle jej nie wykrywa jak podepnę do tego łącza. W instrukcji płyty pisze że gniazda pcie 1 nie działają równocześnie tylko że ja nie mam nic podpiętego do gniazda wyżej. Karta podpięta do pcie expres x16 działa ale nie wiem czy tak można to podpiąć. Jak ktoś wie to proszę o info.

#10924 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:45

Możesz mieć wpiętą kartę 1x do portu 16x. Można nawet podpiąć je na odwrót i 16x wsadzić do 1x jak jest port otwarty jak w AsRockach.

XMP na ryzenie może kuleć jak ktoś wsadza kości 3600-3800MHz. Ale z Dram Calculator można to ogarnąć w godzinkę - dwie, aby wyjść jeszcze do przodu.

#10925 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:12

Zobacz postMinciu, o 14 Sierpień 2019 - 16:45, napisał(a):

Możesz mieć wpiętą kartę 1x do portu 16x. Można nawet podpiąć je na odwrót i 16x wsadzić do 1x jak jest port otwarty jak w AsRockach.

XMP na ryzenie może kuleć jak ktoś wsadza kości 3600-3800MHz. Ale z Dram Calculator można to ogarnąć w godzinkę - dwie, aby wyjść jeszcze do przodu.


Ten kalkulator się sprawdza ale nie przy wysokich taktach i nie każdych kościach. Moich CJRów nie idzie ustawić na 3600, czy to z kalkulatora, czy ręcznie.

#10926 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:58

Koledzy mają bdie 3600cl15 i cl16. Sam miałem te CL15 i potwierdzam XMP nie działa i wcale nie musi zacząć działać. Ale bez problemu mozna je nastawić z palca, urwacjeszcze z 2ns na opóźnieniach i podbić odczyt i kopiowanie.

#10927 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:46

Zobacz postMarcoSimone, o 14 Sierpień 2019 - 11:33, napisał(a):

Ja nie wiem jakim cudem 12/24 u Remiko na starym Scythe ma 78C, kiedy mój ma 67C ale chłodzony jest 2x 480 :o

@ Remiko Pojedynczy test w Blenderze tyle Ci zajął czy komplecik?

Spoiler


W Blenderze puszczam zawsze Quick Test, czyli scenki BMW oraz Classroom.

Kompletu nawet nie mam odwagi puścić przy obecnym chłodzeniu, no chyba że na 1.2375V i 4.35GHz/4.2GHz (czyli w skrócie: moim ustawieniu Silent 24/7).

Jak chcesz, to wieczorkiem taki test mogę zapuścić.

...

Chłodzenie montowałem następująco:

- resztka starej pasty Gelid GC Extreme TC-GC03-A nałożona dołączonym aplikatorem poprzez równomierne jej rozsmarowanie po całej powierzchni procesora (nałożyłbym delikatnie więcej, ale zabrakło)
- chłodzenie przesunięte maksymalnie w stronę pierwszego slotu PCI-E x16 (w celu lepszego chłodzenia chipletów)
- śruby montażowe dokręcone do oporu, bo w przypadku tego chłodzenia i tak występuje problem z dociskiem i jestem w stanie ruszać chłodzeniem po jego maksymalnym dokręceniu.

Temperatura w spoczynku waha się od 31 do 36 stopni, pod obciążeniem jak na screenach z Blednera.

Za każdym razem temperatura otoczenia była w okolicach 22 stopni.

#10928 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5453
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:03

@ RemiKo

A więc po sprawdzeniu szybkim testem, wyszło 2x wolniej jak u Ciebie. 2x mniej rdzeni i wątków, więc nie ma co marudzić ;-)
Nie ma potrzeby abyś tracił czas na całość, wiadomo, że wyjdzie o 1/2 szybciej.

Ten post był edytowany przez MarcoSimone dnia: 14 Sierpień 2019 - 18:04


#10929 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:15

Czy ktoś ma podkręcone trident z 3600 cl16 na x570 ACE? Jeśli tak to podeślijcie timingi. Bo ni jak nie chce być u mnie stabilnie nawet z nastawami z dram calculator save. Wywala przy occt lub cinebenchR20. Niby za każdym razem wstaje ale wywala z windowsa przy testach

#10930 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:19

Na ile nastawiasz 3600? 16-16-16 z dram calculatorem i nie idzie ? Napięcie dajesz tak z 1,40-1,45V na ramie ?

#10931 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:25

Zobacz postMinciu, o 14 Sierpień 2019 - 20:19, napisał(a):

Na ile nastawiasz 3600? 16-16-16 z dram calculatorem i nie idzie ? Napięcie dajesz tak z 1,40-1,45V na ramie ?

Dram daje mi takie nastawy

Załączone pliki

  • Załączony plik  dram.png (63.42K)
    Ilość pobrań: 25


#10932 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:28

<span style="font-size: 12px;">Daj 16-16-16-32 na początek. Uzyj guzika SAFE też na start. Możesz ewentualnie ustawić 3733/3800MHz w kalkulatorze i dac safe i przepisac co wyjdzie. Powinny być 16-16-16. Tylko zegar daj sobie wpierw 3600 później 3666 i na koniec 3733 dla testów tych timingów. Tak najszybciej coś nastawisz. Te 3600cl14 to mocno optymistyczne nastawy raczej. U mnie też nie działały z kośćmi 36000-cl15-15-15 fabrycznie.</span>

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Sierpień 2019 - 19:29


#10933 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:33

Zobacz postMinciu, o 14 Sierpień 2019 - 20:28, napisał(a):

<span style="font-size: 12px;">Daj 16-16-16-32 na początek. Uzyj guzika SAFE też na start. Możesz ewentualnie ustawić 3733/3800MHz w kalkulatorze i dac safe i przepisac co wyjdzie. Powinny być 16-16-16. Tylko zegar daj sobie wpierw 3600 później 3666 i na koniec 3733 dla testów tych timingów. Tak najszybciej coś nastawisz. Te 3600cl14 to mocno optymistyczne nastawy raczej. U mnie też nie działały z kośćmi 36000-cl15-15-15 fabrycznie.</span>

Ale to są właśnie nastawy safe też mi się wydawały jakieś wyżyłowane nie wiem dlaczego :) takie niskie

#10934 Użytkownik jest niedostępny   Partyzant Prawdy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Pn, 19 Maj 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:39

Sklep xtreem wysłał mi pamięci inne niż zamówiłem:
Dostałem te HX432C16PB3K2/16 zamiast BLS2K8G4D32AESBK
Czy są dużo gorsze?

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(

Ten post był edytowany przez Partyzant Prawdy dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:21


#10935 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:43

Zobacz postmariusz85x, o 14 Sierpień 2019 - 20:33, napisał(a):

Ale to są właśnie nastawy safe też mi się wydawały jakieś wyżyłowane nie wiem dlaczego :) takie niskie

Ja tam u siebie walczyłem z 3733 i 3800MHz. Na 3600 potwierdziłem tylko że nawet cl15 nie bardzo działało. A cl14 było trudne nawet do wystartowania :D


Zobacz postPartyzant Prawdy, o 14 Sierpień 2019 - 20:39, napisał(a):

Sklep xtreem wysłał mi pamięci inne niż zamówiłem:
HX432C16PB3K2/16 zamiast BLS2K8G4D32AESBK
Czy są dużo gorsze?

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(

Powinny być na Hynix CJR. A co z tego wyjdzie to już losowanie.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Sierpień 2019 - 19:43


#10936 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:09

Zobacz postMinciu, o 14 Sierpień 2019 - 20:43, napisał(a):

Ja tam u siebie walczyłem z 3733 i 3800MHz. Na 3600 potwierdziłem tylko że nawet cl15 nie bardzo działało. A cl14 było trudne nawet do wystartowania :D


Ale patrz jakie niskie timingi on mi ustawia na 3733 nie za nisko? Oczywiście wybrana opcja safe

Załączone pliki

  • Załączony plik  3733.png (62.25K)
    Ilość pobrań: 14

Ten post był edytowany przez mariusz85x dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:10


#10937 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:13

Jej profile version daj na V2. Zapomniałem to Ci powiedzieć.

Menory rank na 1.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:14


#10938 Użytkownik jest dostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:14

Zobacz postPartyzant Prawdy, o 14 Sierpień 2019 - 20:39, napisał(a):

Sklep xtreem wysłał mi pamięci inne niż zamówiłem:
HX432C16PB3K2/16 zamiast BLS2K8G4D32AESBK
Czy są dużo gorsze?

Boli, że nawet nie zapytali, tylko zadecydowali za mnie, bo im się na stanie skończyły. :(


No zaraz... Chciałeś Kingston a dostałeś Crucial? Przecież to zupełnie inny towar nie zgodny ze złożonym zamówieniem. To tak jakbyś chciał kupić VW a dostał skode...

#10939 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:26

Zobacz postMinciu, o 14 Sierpień 2019 - 21:13, napisał(a):

Jej profile version daj na V2. Zapomniałem to Ci powiedzieć.

Menory rank na 1.

No teraz te timingi wyglądają lepiej :) zaraz przetestuje. A powiedz mi jeszcze gdzie mogę zmienić te opcje zaznaczone czerwonym kółkiem? :)

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez mariusz85x dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:26


#10940 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:57

Mariusz wiesz że ten 2600k dławi ci karte 1080ti

  • (559 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 545
  • 546
  • 547
  • 548
  • 549
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

15 Użytkowników czyta ten temat
6 użytkowników, 8 gości, 1 anonimowych

  1. cortez7,
  2. warrior666,
  3. BFA of Suspect,
  4. baster,
  5. tymbarq,
  6. Snajper3