Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (637 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 560
  • 561
  • 562
  • 563
  • 564
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#11221 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14249
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 23:30

Zobacz postpremek1983, o 19 Sierpień 2019 - 22:22, napisał(a):

Problem właśnie w tym !! że 8700k do 5 ghz potrzebuje może z 1.4v max czasem mniej a ryżen do 4.3 ghz 1.448v np lub mniej. Co to za 7nm ? Chyba niedopracowane troszke



Może zrobi 5.0 a może 4.7 a moze 4.8. Kto Ci powiedział że jest gwarancja na 5.0 ?? :)

#11222 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 574
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 20 Sierpień 2019 - 05:32

Zobacz postlukibossss, o 19 Sierpień 2019 - 20:43, napisał(a):

Da ktoś linka do tych biosów na FTP od MSI? Ja dalej na msi b450 a pro mam problemy z rozruchem, raz na kilka razy wstanie, a instalowałem jakąś betę z 2X.07, także chciałbym zobaczyć czy od tego czasu coś się zmieniło.
Uprzedzając pytania, nic nie podkręcane, a tak jak u innych świeci się led od CPU na płycie i za którymś razem dopiero sobie przechodzi testa i wstaje. Nie ma na to reguły.


#11223 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14249
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Sierpień 2019 - 06:18

U mnie x570 lubi się zawiesić na Bootowaniu kiedy chce wejść do biosu. Mam najnowszego bios sprzed kilku dni i jakby ciągle brak poprawy. A nawet jest gorzej. Początkowo były problemy jak było wyłączone full log. Teraz z logo i bez jest słabo. Za szybko wcisnę Delete i zwiecha. Musi pojawić się kursor " _ " na ekranie i wtedy dopiero można wcisnąć klawisz. Przydałby się programik RESTART TO BIOS :)

Kilka razy przez to myslałem już o GB, ale chyba w końcu to poprawią :]

Napisałem jeszcze raz do supportu. Niech wiedzą że MSI to pierdoły i nieogary :P

AsRock - lubi olewać problemy i co starsze płyty puścić w niepamięć. Np wspominane ostatnio brak OC na starszych HEDT po aktualizacji kodów procesorów. Taichi x570 smaży chipset.
MSI - daje ciała i nie potrafi zrobić sprawnego biosu.  Nie ważne czy płyta ma kość 16MB czy 32MB. Ciągle brakuje też nowej AEGESY (jedynie goodlike dostał AAB, Craeation i ACE dostały AB, a tańsze modele tylko A.  )
ASUS - wentyle z x570 powinni wsadzić sobie w oko, żeby może następnym razem widzieli gdzie go montują, Asrock oczywiście też :D

Gigabyte - Od czasów X470 ich przeszły kompletną metamorfozę. Względem Z370 VRM przestali montować ze śmietnika. Do tego nawet najtańsze paździerze jak X570 UD już dawno dostały Agese AAB. Z początku wentyle mieli nie oprofilowane i wył chipset. Ale ogarneli to zanim jeszcze dobrze ludzie płyty z pudełek rozpakowali.

Jakby ktoś dzisiaj szukał szczęścia, to najwięcej chyba znajdzie go u GB ? :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 20 Sierpień 2019 - 06:48


#11224 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 917
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany 20 Sierpień 2019 - 06:32

Ot mała ciekawostka:

Corsair MP510 480GB PCIe x4 NVMe

@R9 3900X:

Dodaj obrazek

vs

@R7 1700:

Dodaj obrazek

#11225 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 345
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 20 Sierpień 2019 - 07:31

1.45v to dużo dla 3700x? Ma to jakiś wpływ na żywotność procesora?

#11226 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1241
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 20 Sierpień 2019 - 07:53

Zobacz postJack White, o 19 Sierpień 2019 - 22:26, napisał(a):

Bardzo dobrze zrobił, 8700K zapewni mu dużo większą stabilność, wyższe zegary i będzie też wydajniejszy.
Ale Wy jak zwykle nie możecie przejść obok tego obojętnie i macie wielki ból dupy bo ktoś napisał wprost że od tego Ryżu to można dostać jedynie rozwolnienia.


Zastanawia mnie, po co tu włażą tacy ludzie??? Masz intela to masz swój dział, więc po co tu wchodzisz??? Robić fanboyową gównoburzę??? Aż tak wam na mózg pada?

#11227 Użytkownik jest niedostępny   badboy141 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: Wt, 11 Mar 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 08:11

Norma, zamknęli im temat to wrócili z powrotem tu. :E

#11228 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5991
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 20 Sierpień 2019 - 08:39

Zobacz postBodzi3k, o 20 Sierpień 2019 - 08:31, napisał(a):

1.45v to dużo dla 3700x? Ma to jakiś wpływ na żywotność procesora?

Zależy. Jak 24/h to trochę dużo, jak to tylko peak w turbo to spoko.

#11229 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7160
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 20 Sierpień 2019 - 08:46

O wiele za dużo na manualnym Vcore. Max 1.3-1.35V. 
Po co go żyłować jak na stocku masz te ~4.2 all core przy może 1.28-1.30V.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 20 Sierpień 2019 - 08:47


#11230 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1696
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 20 Sierpień 2019 - 09:52

Jakie macie temperatury na swoich 3900x?

przykładowo u mnie podczas stress testu aidy

Dodaj obrazek


W grach 55-60

Prime95 - kolo 90 stopni.. na poprzedniej 3900x przy tych samych ustawieniach mialem ok 4-5 stopni mniej

#11231 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7160
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 20 Sierpień 2019 - 11:12

Podobnie.

#11232 Użytkownik jest niedostępny   Kyobik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 19

Napisany 20 Sierpień 2019 - 13:13

Powracam ja ! cały na czarno !

Kuwa nie byłem tydzień w pracy przez co nie czytałem formu :lol2: :lol2:

Przyszło 40 stron :D Panowie... haha może nadrobię przy kawce :D

Ale tak co do mojego dylematu co do płyty głównej pod ryśka

Gigabyte też mnie zawiódł, kontaktem z klientem

Jak pamiętacie Asus udostępnił listę płyt w których są kości 32mb eprom, tylko zapytał do czego to potrzebne, Jak wiadomo MSI w tym zapytaniu pominąłem, i wysłałem to do Gigabyte i Asusa,

Dostałem dziś odpowiedź giga....
" Witam,

Niestety centrala nie udostepnie informacji na temat modeli oraz wielkości kości BIOS zainstalowanych na naszych plytach glownych.

Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte "


Czyli kupujemy kota w worku , a oni nie chcą wysłać informację jakie koście montują ? Serio... :hmm:


W ten oto sposób podejścia do klienta w moich oczach Giguś i MSI odpadło :)

Wybieram X470 Pro Prime , i zabieram się za konstruowanie obudowy w szufladzie :D

#11233 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1584
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 20 Sierpień 2019 - 13:18

Ktoś instalował najnowszy sterownik chipsetu? Wydaje mi się, że jeszcze więcej obniża napięcie, a na Reddit, ktoś pisał, że poprawił się boost, tego nie wiem, bo u mnie cały czas boostuje do 4.2ghz.

#11234 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5493
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:22

Zobacz postKyobik, o 20 Sierpień 2019 - 14:13, napisał(a):

Powracam ja ! cały na czarno !

Kuwa nie byłem tydzień w pracy przez co nie czytałem formu :lol2: :lol2:

Przyszło 40 stron :D Panowie... haha może nadrobię przy kawce :D

Ale tak co do mojego dylematu co do płyty głównej pod ryśka

Gigabyte też mnie zawiódł, kontaktem z klientem

Jak pamiętacie Asus udostępnił listę płyt w których są kości 32mb eprom, tylko zapytał do czego to potrzebne, Jak wiadomo MSI w tym zapytaniu pominąłem, i wysłałem to do Gigabyte i Asusa,

Dostałem dziś odpowiedź giga....
" Witam,

Niestety centrala nie udostepnie informacji na temat modeli oraz wielkości kości BIOS zainstalowanych na naszych plytach glownych.

Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte "


Czyli kupujemy kota w worku , a oni nie chcą wysłać informację jakie koście montują ? Serio... :hmm:


W ten oto sposób podejścia do klienta w moich oczach Giguś i MSI odpadło :)

Wybieram X470 Pro Prime , i zabieram się za konstruowanie obudowy w szufladzie :D

Wybierasz x470 za 7 stów :E bierz coś na x570 masz w podobnych cenach

#11235 Użytkownik jest niedostępny   ci4stek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:35

kupowanie x470 za 700zł podczas gdy sam zakupiłem x570 aorus elite za 750zł razem z wysyłką wydaje się czymś co najmniej dziwnym

#11236 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 574
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 20 Sierpień 2019 - 15:30

Powiedzcie mi jaką nazwę ma bios pod b450 a pro na tej stronce pod FTP od MSI.

#11237 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 481
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 20 Sierpień 2019 - 15:48

Zobacz postci4stek, o 20 Sierpień 2019 - 14:35, napisał(a):

kupowanie x470 za 700zł podczas gdy sam zakupiłem x570 aorus elite za 750zł razem z wysyłką wydaje się czymś co najmniej dziwnym


Niektórzy wolą mieć turbine w aucie, nie na chipsecie. Ja też do nich należę. Ten asus na x470 przy premierze Zen 2 był za 600zł. Poczekam jeszcze na B550 i wtedy podejmę decyzję - do tego czasu już w 95% powinny być wszystkie obecne problemy rozwiązane

#11238 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 152
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 15:52

Zobacz postlukibossss, o 20 Sierpień 2019 - 16:30, napisał(a):

Powiedzcie mi jaką nazwę ma bios pod b450 a pro na tej stronce pod FTP od MSI.


Zainstaluj normalnie z oficjalnej strony MSI - 7B86vA9 z dnia 2019-07-23. Albo jeszcze łatwiej ściągnij MSI Live Update, pobierze i zainstaluje Ci automatycznie.

#11239 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 574
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 20 Sierpień 2019 - 16:03

Zobacz postkibolkks, o 20 Sierpień 2019 - 15:52, napisał(a):

Zainstaluj normalnie z oficjalnej strony MSI - 7B86vA9 z dnia 2019-07-23. Albo jeszcze łatwiej ściągnij MSI Live Update, pobierze i zainstaluje Ci automatycznie.


Próbuję najnowszych beta biosów, bo wspaniałe msi z wspaniałym ryzenem wstaje mi raz na X razy, normalny oficjalny bios jest do dupy.

#11240 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1584
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 20 Sierpień 2019 - 16:19

Zobacz postlukibossss, o 20 Sierpień 2019 - 17:03, napisał(a):

Próbuję najnowszych beta biosów, bo wspaniałe msi z wspaniałym ryzenem wstaje mi raz na X razy, normalny oficjalny bios jest do dupy.

A-Pro, a moja Gaming Plus mają podobny początek w nazwie biosu, musisz popatrzeć się na nazwę swoje biosu i tak lecieć.
Być może jest tak jak tu ktoś na reddit napisał :

Cytuj

E7B86AMS_Axx = A Pro
E7B86AMS_1xx = Gaming Plus


  • (637 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 560
  • 561
  • 562
  • 563
  • 564
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

12 Użytkowników czyta ten temat
6 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

  1. Art385,
  2. shalafi,
  3. galakty,
  4. mariusz85x,
  5. DjXbeat,
  6. Minciu