Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (628 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 572
  • 573
  • 574
  • 575
  • 576
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#11461 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1281
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 13:08

Zobacz postnovi, o 25 Sierpień 2019 - 12:30, napisał(a):

Ps. Czemu płyta mi wymusza CR2 mimo , że ręcznie wybrałem cr1?

Tego nie wiem ale u mnie na stabilnym BIOSie było domyślnie CR2, obecnie na nowej Becie mam CR1 z automatu więc lepiej.

#11462 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 13:23

Skoro ram nie chce po dobroci iść na 3800cl14 to pocisnę timingi niżej na 3466 ;). trdrdscl i twrwrscl z 4t zmieniłem na 3t , oto efekt :

Dodaj obrazek

Edit: Sory widzę , że piszę w dziale o cpu a nie o ramie .
Na chwilę obecną jeśli chodzi o ryzena 3600+ b450 tomahawk , wydaje się wszystko Oki. Temat temperatur został ogarnięty, temat bootowania odpukac, na razie też. Jedyny problem na chwilę obecną to niskie oc ramu, mam nadzieję że kolejne biosy to naprawia

Ten post był edytowany przez novi dnia: 25 Sierpień 2019 - 13:34


#11463 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32221
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 25 Sierpień 2019 - 13:38

Odpuść sobie syntetyk w Aida64 i sprawdź realną wydajność w grach i programach.

#11464 Użytkownik jest niedostępny   gta100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:19

Witam.Panowie co lepiej brać r7 2700 czy r5 3600? który na dłużej styknie? Wiem ze testów dużo ale może jakis konkret po naszemu który lepszy.

#11465 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:21

Zobacz postgta100, o 25 Sierpień 2019 - 21:19, napisał(a):

Witam.Panowie co lepiej brać r7 2700 czy r5 3600? który na dłużej styknie? Wiem ze testów dużo ale może jakis konkret po naszemu który lepszy.

Konkret? a prosze Cie bardzo - 3600 spoooro lepiej trzyma minimalny FPS w grach, tak poza tym faktem to oba są spoko, ciut lepszy ten nowszy

#11466 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:28

Zobacz postparcu, o 25 Sierpień 2019 - 22:21, napisał(a):

Konkret? a prosze Cie bardzo - 3600 spoooro lepiej trzyma minimalny FPS w grach, tak poza tym faktem to oba są spoko, ciut lepszy ten nowszy

Pod warunkiem , że ma kartę rtx2060+ do słabszej karty starczy ryzen 2600 nawet. Chyba że ciśnie po 144fps w grach lub 240 , to ryzen 3600 odrobi straty.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 25 Sierpień 2019 - 21:29


#11467 Użytkownik jest niedostępny   gta100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:32

tylko gry singiel akcja i rpg czsem wyscigi karta obecnie słaba r9 280x.Za rok zmiana karty cos pod 4k.Obecnie fhd wystarczy mi 60 fps do singla. Tylko który?

Ten post był edytowany przez gta100 dnia: 25 Sierpień 2019 - 21:38


#11468 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:37

Więc bierz z promki jakieś ryzena 2600, do 4k nie zobaczysz zbytnio różnicy , zaoszczędzoną kasę dorzuć do karty i zrobi to lepszą robotę . Oczywiście ryzena 2600 kręć, przynajmniej u mnie to podstawa :). Procek starczy w zupełności. Sam kupiłem ryzena 3600 mając 1600, w moich grach to jest przerost treści nad formą, a gram w apexa 240fps i cs go 300+ , więc trochę wymagam . W reszcie gier do 60-75fps ryzen 1600 starczał w zupełności , podkręcony z szybkim ramem. Podpowiem , że nowego ryzena 2600 mozna wyrwac za 460zł (sklep xtreem, patrz w srody i soboty od rana, wrzucają promki)

#11469 Użytkownik jest niedostępny   gta100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:46

Dzięki wielkie ale czy ten 2600 nie bedzie za słaby do 4k za 2-4 lata?

#11470 Użytkownik jest niedostępny   DaviM 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Nd, 12 Kwi 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:46

Cytuj

ASUS Crosshair VIII Impact and AMD Ryzen 3600X CPU achieve highest frequency record on X570 platform – massive 5.856 GHz DDR4 overclock.

https://wccftech.com...y-world-record/

Te prawie 6GHz na RAMie to oczywiście na powietrzu ;)

#11471 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:48

Za 2-4 lata płyta powinna ogarnąć ryzeny 4xxx , jak przestanie starczać to wrzucisz wydajniejszego ryzena i będzie nadal dobrze :).

#11472 Użytkownik jest niedostępny   gta100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:53

czym sie ten tom b450 rozni od maxa?

#11473 Użytkownik jest niedostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5061
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:01

mniejsza kostka biosu. trzeba wgrywać nowy bios by ryzen 3000 ruszył a max wspiera go "z pudełka".

#11474 Użytkownik jest niedostępny   gta100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:10

To cudo bedzie dobre pod 2600 a kiedys pod 4xxx jesli obsłuzy 8 jajek? MSI X470 GAMING PLUS

#11475 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16528
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:55

Pasywka na 3900X
105'C :lol2:
105'C, testbench i mocna klima.

#11476 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2630
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 25 Sierpień 2019 - 23:40

Jak kolega chce na dłużej procka to raczej 8 rdzeni, byle podkręcił tego 2700.

#11477 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1281
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 07:10

Zobacz postKaiketsu, o 25 Sierpień 2019 - 23:01, napisał(a):

mniejsza kostka biosu. trzeba wgrywać nowy bios by ryzen 3000 ruszył a max wspiera go "z pudełka".

To jest takie ogólne gadanie. Różni się też elektroniką - wystarczy sobie porównać zdjęcia zwykłej płyty np. Gaming Plus do Gaming Plus Max i zobaczysz, że miejscami dodali/usunęli różne drobne elementy.

#11478 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6875
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:04

Zobacz postDaviM, o 25 Sierpień 2019 - 22:46, napisał(a):

https://wccftech.com...y-world-record/

Te prawie 6GHz na RAMie to oczywiście na powietrzu ;)

Na powietrzu powiadasz, to ciekawe czemu w platformie ma wpisane "Liquid Nitrogen" :lol2:

https://hwbot.org/su...dram_2928.4_mhz

A potem ktoś nie sprawdzi i w Twój żarcik uwierzy 8:E

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 26 Sierpień 2019 - 09:07


#11479 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19780
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:43

Zobacz postcaleb59, o 26 Sierpień 2019 - 08:10, napisał(a):

To jest takie ogólne gadanie. Różni się też elektroniką - wystarczy sobie porównać zdjęcia zwykłej płyty np. Gaming Plus do Gaming Plus Max i zobaczysz, że miejscami dodali/usunęli różne drobne elementy.

Piszesz o kilku elementach pasywnych nad pierwszym slotem, czy coś jeszcze tam jest?

Bo do takich zmian zwykle nie robi się nowego SKU, tylko zmienia rewizję z 1.0 na 1.1, i nikt tego nawet nie zauważa.

Praktycznych zmian w płytach nie widać, i pewnie gdyby wziąć starego tomahawka/gaming plus, a kość wymienić na pojemniejszą z biosem od MAXa to wszystko radośnie wstanie.
Ej, ktoś to musiał już zrobić :E

#11480 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5985
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:46

Panowie, najmniej problematyczna płyta X470 pod 3700X na ten moment? OC jak najbardziej będzie choćby dla tych 10% wydajności.

  • (628 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 572
  • 573
  • 574
  • 575
  • 576
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

20 Użytkowników czyta ten temat
9 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych

  1. Grom23,
  2. MarcoSimone,
  3. dario_t,
  4. Roothar,
  5. kowi88,
  6. Viper260260,
  7. krzyyss,
  8. B@nita,
  9. speedfreak