Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (620 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 605
  • 606
  • 607
  • 608
  • 609
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12121 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6521
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:25

FCLK 1900 i pamięć 3800 CL 16-(19RD-16WR)16-36 CR1 GD ON. Zależy od CPU i samego ramu na x370, X470, x570 raczej płyta ci nie podetnie skrzydeł. Skoro ja na x370 z pociągnąłem 4 moduły na 3800 to na innych nie powinno być gorzej. FCLK 1933 i 3866 nawet nie bootuje. Tak więc u mnie 3800 1:1 to max

#12122 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1930
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:01

Panowie , nie wiem czy dobrze tu będzie widać, ale w tym miejscu mam ten chropowaty kant . Widać to na rogu nad napisem uf na ihs. Dałem więcej pasty , żeby mimo wszystko się to ulozylo . Nalozona na x i zobaczę jak temp

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 11 Wrzesień 2019 - 19:07


#12123 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 363
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:06

Na 1.0.0.3ABB mam 4370MHz max.

#12124 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:49

to jeszcze powiedzcie jakim programem mierzycie swój max boost :)

#12125 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:59

Ryzen Master bo max boost nic nie znaczy. Mowilem ze zje...i tą agesę bo coś jest nie tak z zachowaniem...Cinebench R15 multi spadł o -200pkt. Chamska zagrywka ze strony AMD.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:12


#12126 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 345
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:01

@fryy ja pod linuksem:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq

To dla pierwszego rdzenia, dla drugiego zamiast cpu0 jest cpu1 itd...

#12127 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:10

Zobacz postcaleb59, o 11 Wrzesień 2019 - 18:20, napisał(a):

Nie ma co gadać póki nie pojawią się dla wszystkich stabilne BIOSy z AGESA 1.0.0.3ABBA panie kolego.


Tak, ale najbliższa poprawka ma poprawić tylko boost, czy coś przeoczyłem ? :)

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:11


#12128 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 363
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:17

Ja sprawdzam tak: 'cat /proc/cpuinfo | grep MHz'

Zobacz postciastolina35, o 11 Wrzesień 2019 - 21:10, napisał(a):

Tak, ale najbliższa poprawka ma poprawić tylko boost, czy coś przeoczyłem ? :)


AMD obiecalo mi poprawkę w następnym BIOS więc w sumie też jestem ciekaw...

#12129 Użytkownik jest niedostępny   Hornblower 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Wt, 04 Sie 15

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:26

Nowy beta bios: X570 AGESA 1.0.0.3ABBA beta BIOS

3800X @ stock, XMP na ramach, CR1T, chłodzenie to NZXT Kraken X62.

Temperatury po około 10-12 testach na multicore.

R15 multi:
Spoiler


R15 Single:
Spoiler


w R20, około 4949 punktów w multi.

U mnie wygląda to sporo lepiej niż wcześniej.

Ten post był edytowany przez Hornblower dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:38


#12130 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:27

U mnie tylko single wzrosło, multi ostro spadło. Multi boostuje ledwo 4050MHz w R15, paranoja.
Pewnie nie ma się co łudzić że Cascade-Lake X pokaże cokolwiek ciekawego oprócz bardziej konkurencyjnej ceny, szkoda bo X299 narazie umarło i topowe mobasy x299 można kupić za cenę średniej X570, np. X299 DARK za 250eu.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:29


#12131 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:33

Z boosta nie korzystam, zastanawiam się czy warto.

3800MHz czy 3733mhz jest maksymalne dla Zena, gdzie jeszcze nie ma spadków?

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 21:43


#12132 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:38

Boosta masz standardowo, wszystko powyżej 3.6GHz jest boostem. Nad tym jest jeszcze PBO ale to ma prawie zerowy efekt, może 20-30MHz.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:38


#12133 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:44

Pytam o taktowanie pamięci jak coś :) zapomniałem dopisać.

#12134 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1930
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:21

Czy ciemna plama na pcb procka to normalne zjawisko , czy raczej świadczy o wadzie procka? Ciężko ująć to na zdjęciu, ale jako tak to widać. Na żywo pod kątem jest mocno widoczne.
Dodaj obrazek

#12135 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32214
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:26

Ale gdzie tam plama, zaznacz ją choćby w paint.

#12136 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 974
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:29

Pod windę+ mało obciążające programy cpu z standard test np. wstanie któryś ryś zen 2 na all[rdzeniach] taktach 4500 czy więcej? Pytam z ciekawości.

Zobacz postciastolina35, o 11 Wrzesień 2019 - 20:33, napisał(a):

Z boosta nie korzystam, zastanawiam się czy warto.

3800MHz czy 3733mhz jest maksymalne dla Zena, gdzie jeszcze nie ma spadków?

3733mhz wszystko wyżej to sam wiesz.

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 22:50


#12137 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1930
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:46

Sry jestem tak zdenerwowany że nie pomyślałem o tym . Wrzuciłem ryzena 1600 na ta płytę i to samo co na ryzenie 3600. Jutro na pajęczyne podłączam to i obadam co się dzieje.
Dodaj obrazek

#12138 Użytkownik jest niedostępny   frog67 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 652
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 23:33

Ja bym dodał że tę jedną plamę widać dość wyraźnie, ale widzę tam jeszcze inne mniejsze plamki albo może dodaje i to kwestia oświetlenia?

Dodaj obrazek

#12139 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1930
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 23:39

Bardzo możliwe że są dodatkowe jakieś, zaznaczyłem najbardziej widoczna plame . Jutro wezmę lupe + dobre oświetlenie i się bardziej przyglądne temu cpu

#12140 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32214
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 23:49

To używany procek? Jeśli wyjąłeś go z socketu to obejrzyj dokładnie także socket.

  • (620 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 605
  • 606
  • 607
  • 608
  • 609
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych