Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (664 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 617
  • 618
  • 619
  • 620
  • 621
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12361 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:09

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 17:21, napisał(a):

Minął już dłuższy czas , 0 informacji na monitorze , cały czas monitor w stanie uśpienia. Zostawię jeszcze z pół godziny.

Edit minęło około 40min , na ekranie głucho :/



Odepnij zasilanie od zasilacza. Zresetuj zworką przytrzymując ją z 5s. Odpal sprzęt ponownie i tyle. Nie wstanie to nic nie zrobisz, padło coś i FlashBack może by pomógł ale chyba nie masz takiej opcji.

#12362 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:13

@Belliash No wyświetla więcej, chociaż dla kogoś kto chce tylko temperaturę CPU to szkoda zachodu i na k10temp, i na zenpower - wystarczą czujniki z płyty głównej (u mnie it87 przekazuje poprawną temperaturę CPU). Ciekawostka - jajko 5.3 pokazuje dużo więcej informacji na temat Radeona.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 16 Wrzesień 2019 - 17:15


#12363 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:43

Zobacz postJenot, o 16 Wrzesień 2019 - 18:13, napisał(a):

@Belliash No wyświetla więcej, chociaż dla kogoś kto chce tylko temperaturę CPU to szkoda zachodu i na k10temp, i na zenpower - wystarczą czujniki z płyty głównej (u mnie it87 przekazuje poprawną temperaturę CPU). Ciekawostka - jajko 5.3 pokazuje dużo więcej informacji na temat Radeona.


Ja mam jakis dupny uklad na plycie, ktory podaje z tylka wartosci...

#12364 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:55

Zobacz postBelliash, o 16 Wrzesień 2019 - 18:43, napisał(a):

Ja mam jakis dupny uklad na plycie, ktory podaje z tylka wartosci...

Ja niestety też - Asus wrzucił jakąś historyczną wersję it87 (chyba miał wagon leżaków magazynowych), których linux bezpośrednio nie obsługuje i trzeba ładować moduł z parametrem force_id=xxxx (xxxx trzeba dobrać eksperymentalnie), albo zassać źródełka z githuba :)

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 16 Wrzesień 2019 - 17:56


#12365 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2239
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:13

Płyta nie wstaje , resety zworka tak jak kolego @Minciu napisałeś, pc zostawiłem włączonego na godzinę i niestety obrazu jak nie było tak nie ma .
Chciałem spakowac płytę do wysyłki, ale przed chwila coś mnie naelektryzowalo i nie dotykam elementów żeby nic im się nie stało. Iskra aż na kaloryfer skacze :E

Ten post był edytowany przez novi dnia: 16 Wrzesień 2019 - 18:14


#12366 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2219
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:34

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 12:42, napisał(a):

Po tym stwierdziłem :

"Więc tak, Gigabyte b450m ds3h samoczynnie padł, jest martwy, próbowałem wszystkiego co mi przyszło do głowy, oczywiście bezpieczne sposoby , nie robiłem nic z nim poza zmianę części, przeczyszczenie, przedmuchanie.


Czym masz podłączony monitor? Displayport czy hdmi?

#12367 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:36

Zszedł ktoś w opoźnieniach ramu na 2x8GB poniżej 65ns ?

#12368 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2239
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:30

Panowie , inne pytanko mam jeszcze . Wziąłem się za przygotowanie tej płyty gigabyte do zwrotu.
Były takie minimalne smugi na tej plastikowej osłonie Socketu, więc wziąłem wilgotna gaze z ipa, próbuje zmyc, a tu nic , przebarwienie nie znika . Przebarwienie wydaje się mieć brązowy kolor , i mniej więcej się układa tak jak te ciemne plamy ma pcb mojego procka . Mozliwe , ze plyta przed oddejsciem w zaświaty przypalila mi procka ? Nie jestem w stanie zrobić zdjęcia takiego, żeby było widać kolor , jedynie takie jak niżej
Dodaj obrazek

I co teraz mam zrobić? Poinformować sklep , że ich płyta mi przypalila procka? A co to da . Ciekawe czy jak się okaże, że mi przez tego gigaszrota procek padnie , to zostanie uznana gwarancja. Już całkiem happy bym był jakby odrzucili . Ale odpukac , mam nadzieję że ten ryzen podziała długo , bo stwarzam mu chyba najlepsze warunki (Płyta, chłodzenie, pasta , zasilacz , przewiew w budzie ) . Trochę zmartwiony jestem , byłbym spokojniejszy jakbym nie widział tych smug na sockecie, na tomahawku Socket bez najmniejszej smugi, więc podejrzewam , że gigabyte mi zrobił te odbarwienia na procku . Nie widziałem ich wcześniej, a po odmowieniu posłuszeństwa przez gigusia, rzuciły mi się w oczy smugi na procku. Wcześniej wyciagalem go około 3 razy, i na 99% procek był czysty

Ten post był edytowany przez novi dnia: 16 Wrzesień 2019 - 21:31


#12369 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32257
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:40

Jeśli nie robiłeś o/c to możesz zrobić tak:
Dokładnie opisać w jaki sposób instalowałeś Ryzena 3600, czyli R5 1600, update biosu, podmiana CPU i po restarcie zgon.
Dokładnie opisz jaki RAM miałeś na pokładzie, jakie pozostałe komponenty.
Napisz, że po wyciągnięciu CPU zarówno na nim jak i na sockecie są przebarwienia (fotki jak najlepszej jakości i np. w Paint oznacz przebarwione obszary). Fotki możesz wywołać w dowolnym punkcie fotograficznym.
Całość wysyłasz wraz z płytą.

Edit:
I właśnie dlatego GB jest przeze mnie omijany szerokim łukiem. Mają paskudny zwyczaj podbijania napięć niezależnie od ustawień.

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 16 Wrzesień 2019 - 21:41


#12370 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2219
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:43

@Novi sprawdź przez hdmi po resecie Biosu. Miałem tak przy x470 i RTX. Płyta zatrzymywała się na teście grafiki. Reset i podłączenie przez hdmi a nie display port dawało wejść do biosu.
Nie wiem co było tego przyczyną ale objawy były takie same jak u Ciebie. Poszukaj sobie na forach bo jest tego trochę o problemach rtx z displayport.

#12371 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6910
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 22:16

Zobacz postMinciu, o 16 Wrzesień 2019 - 19:36, napisał(a):

Zszedł ktoś w opoźnieniach ramu na 2x8GB poniżej 65ns ?

U mnie najniżej pokazało 62.7ns.

#12372 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2239
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 22:31

Na gigabyte oc nie robiłem, w sumie na tomahawku też, bo to bardziej uv było niż oc . Chce ta sytuację załatwić jak najrozsadniej , żeby nie zostać w razie w z ręką w nocniku . Może być tak że na auto płyta przesadzila z napięciem i tak się to skończyło.
Podłączalem przez hdmi i DVI-D to samo

#12373 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 22:51

Zobacz postDjXbeat, o 16 Wrzesień 2019 - 23:16, napisał(a):

U mnie najniżej pokazało 62.7ns.


Ryzen 3000? Jakie ustawienia mniej więcej? Oczywiście pytam o stabilne nastawy, a nie rekord dla sportu.

3600Mhz 14.14.14.28 - to raczej nie to? Z tego wyjdzie 65,3-65,7ns ? :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 16 Wrzesień 2019 - 22:52


#12374 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7252
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 23:34

Zalezy jaki humor ma benchmark i co z drugorzednymi timingami ;)
Godlike wreszcie sie sprzedal, 3900X/Xtreme tez raczej wyleca, zanim AMD zdazy je wypalić na maksa.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 23:35


#12375 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 00:13

Zobacz postczolgista778, o 17 Wrzesień 2019 - 00:34, napisał(a):

Zalezy jaki humor ma benchmark i co z drugorzednymi timingami ;)
Godlike wreszcie sie sprzedal, 3900X/Xtreme tez raczej wyleca, zanim AMD zdazy je wypalić na maksa.


Wiadomo, że pytam po kompletnym ustawieniu pamięci. W trybie XMP to 3600MHz może nawet nie zarybić z większością kości :D

CO do humoru programu testującego, to musi czuć się samotny, bez przegladarek z reklamami, monitorów sprzętu, antywirusów i klientów gier (steam itp). Po prostu goły soft bez losowych zdarzeń w tle :)

#12376 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13576
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 06:24

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 23:31, napisał(a):

Na gigabyte oc nie robiłem, w sumie na tomahawku też, bo to bardziej uv było niż oc . Chce ta sytuację załatwić jak najrozsadniej , żeby nie zostać w razie w z ręką w nocniku . Może być tak że na auto płyta przesadzila z napięciem i tak się to skończyło.
Podłączalem przez hdmi i DVI-D to samo

Ale rozumiem, że na Tomahawku procek działa, tyle że masz te trzaski? W takim przypadku to bym jednak nie panikował. Jak procek nie ma osmolonych nóżek to nie sądzę, żeby ktokolwiek zarzucał ci jego zawinione uszkodzenie przez ov/oc. Poza tym całkiem prawdopodobne, że po podłączeniu do X570 okaże się całkiem sprawny.

#12377 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2030
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 06:42

Zobacz postMinciu, o 16 Wrzesień 2019 - 18:36, napisał(a):

Zszedł ktoś w opoźnieniach ramu na 2x8GB poniżej 65ns ?

Na czystym systemie było chyba 63.7

Dodaj obrazek

#12378 Użytkownik jest dostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 07:32

Kiedy testy 3950x ? bo słyszałem, że 30 września ma się pojawić.

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 07:33


#12379 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 07:37

Zobacz postMar_S, o 17 Wrzesień 2019 - 07:42, napisał(a):

Na czystym systemie było chyba 63.7

Dodaj obrazek


Na jakim procki to?

#12380 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2239
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 07:48

Zobacz postAssassin, o 17 Wrzesień 2019 - 07:24, napisał(a):

Ale rozumiem, że na Tomahawku procek działa, tyle że masz te trzaski? W takim przypadku to bym jednak nie panikował. Jak procek nie ma osmolonych nóżek to nie sądzę, żeby ktokolwiek zarzucał ci jego zawinione uszkodzenie przez ov/oc. Poza tym całkiem prawdopodobne, że po podłączeniu do X570 okaże się całkiem sprawny.


Tak procek normalnie działa , od momentu montażu na tym gigabyte nic się z nim nie zmieniło.
hmm ciężko powiedzieć , czy ma osmolone nóżki , możliwe . Najwyżej jakby się okazało że padnie albo dalej są problemy z tymi trzaskami/artefaktami to umyję go ipą od spodu , i dopiero wyślę na gwarancję .
Ale mam nadzieję , że słowo "gwarancja" się nie przyda :).

  • (664 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 617
  • 618
  • 619
  • 620
  • 621
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. Grom23,
  2. dario_t