Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (670 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 625
  • 626
  • 627
  • 628
  • 629
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12521 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 17:22

Zobacz postcaleb59, o 19 Wrzesień 2019 - 18:04, napisał(a):

Ma zostać 99% i nie ruszaj tego.
Przy okazji o co chodzi z tymi błędami AER? Gdzie to można sprawdzić?


PCI Express Advanced Error Reporting

#12522 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1434
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 17:32

To jeszcze napisz gdzie i jak sprawdzić w systemie czy tego nie doświadczam - w podglądzie zdarzeń?

#12523 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 17:48

Zobacz postnovi, o 19 Wrzesień 2019 - 16:27, napisał(a):

Heh , mam nadzieję że już w temacie problemów nie będę musiał pisać lektury :P.

Muszę jeszcze rozgryźć ram , jak go wysoko podkręcić. 4400mhz cl18 pc się uruchamia, więc tragedii chyba nie ma :). 4000mhz cl18 pc pracował pół h , przeglądarka, itp itd . Wiec pewnie 3800 cl16 bym na moim ramie ugral. Tylko muszę jeszcze ogarnąć terminacje, napięcia i opory na zen2 :). Dziś się rozstaje na parę dni z 1 modułem ramu , pożyczam przyjacielowi do póki nie dojdą jego cruciale :).


wczoraj ustawiłem RAM na 3600... reszta auto... Z Wiedźmina 3 wywalało mnie na pulpit z zamkniętą grą po 5 min... Czemu? Zmieniłem na 3200 i zero problemów.
BIOS mam - AMD ComboPI1.0.0.3abb.

#12524 Użytkownik jest niedostępny   frog67 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:02

Zobacz postfryy, o 19 Wrzesień 2019 - 17:48, napisał(a):

wczoraj ustawiłem RAM na 3600... reszta auto... Z Wiedźmina 3 wywalało mnie na pulpit z zamkniętą grą po 5 min... Czemu? Zmieniłem na 3200 i zero problemów.
BIOS mam - AMD ComboPI1.0.0.3abb.

Może za niskie napięcie SOC, bo jednak podbicie taktów na ramie wymaga zwiększenia napięcia z domyślnych wartości.
Również same ramy mogą wymagać trochę więcej jeśli idzie o napięcie.

#12525 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6904
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:10

Zobacz postMarcoSimone, o 19 Wrzesień 2019 - 18:02, napisał(a):

Bo ja zmieniłem na 1% i 99%...może te moje kombinacje też powodowały stutter :hmm:

W takim razie nie może, ale na pewno :E

#12526 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:17

Running The AMD "ABBA" Ryzen 3000 Boost Fix Under Linux With 140 Tests - jednak ABBA cośtam daje oprócz homeopatycznego podniesienia boosta.

#12527 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13603
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:18

Zobacz postMarcoSimone, o 19 Wrzesień 2019 - 18:02, napisał(a):

W oryginale jakie nastawy ma procek w Balanced? Bo ja zmieniłem na 1% i 99%...może te moje kombinacje też powodowały stutter :hmm:

Ryzen Balanced ma min 99% i max 100%.

#12528 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5640
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:27

No to się popisałem.... :lol2:

#12529 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13603
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:36

Też tak na początku ustawiłem, bo te 99% jest trochę nielogiczne jak chcemy mieć C&Q. Ale tak ma być, Ryzen 3000 oszczędza energię na trochę innej zasadzie (uśpienie) i nie potrzebuje do tego zbijać zegara.

#12530 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5640
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:38

To dlatego jak wyłączyłem C&Q to stutter ustąpił... mimo błędnych ustawień w AMD Balanced.

#12531 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 19:21

Zobacz postBlindObserver, o 19 Wrzesień 2019 - 17:18, napisał(a):

MSI dało dzisiaj stabilne bioDo sy ABBA dla X570.

Do b450 tomahawk max też ale do zwykłego nie ma. Oczywiście na msi.com, bo na PL nawet nie ma takiego modelu płyty jak MAX :)

#12532 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16576
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:06

Zobacz postMarcoSimone, o 19 Wrzesień 2019 - 17:30, napisał(a):

Sztywne napięcie 1.41v zabije Ryzena?

Jakiś czas temu szukałem max napięcia do 24/7 Broadwella, to jest podobno 1,52V
i przy okazji gdzieś w wątku Ryzenów-gen3 przeczytałem że max 24/7 dla Ryzenów-gen3 to podobno 1,46V
(forum overclock.net)

Tak więc 1.41V powinno być w 100% bezpieczne 24/7 dla Twojego 3600.

#12533 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:45

w tym ryzenie wszystko trzeba na auto zostawiać bo sie posypie wszystko ;d

#12534 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2274
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:56

Więc pograłem na moim setupie , windows stary 1709 , nie mam najmniejszych zastrzeżeń do pracy komputera. Oc ram słabe , wczytałem xmp i podniosłem taktowanie na 3466mhz i fclk na połowę , reszta auto, pc działa normalnie. 0 anomalii z dźwiękiem , 0 artefaktów . Więc wymiana płyty nie poszła na darmo , nie wiem jakby było na innej płycie b450 , pewnie też bym tych anomalii nie miał . Na chwilę obecną jestem dość zadowolony, jeszcze tylko wymagam dobrego oc ramu , i już poziom zadowolenia urośnie całkiem. Na razie jakoś ciężko mi podkręcić ram do 3733-3800mhz if 1:1 , ale to raczej ja popełniam błąd , a nie jednostka nie daję rady. Jak już wcześniej pisałem, na fclk 1800 , pc uruchamiał się do pulpitu na 4400mhz cl18 1.45v , na 4000cl18 fclk 1600 komputer działał około pół godziny, do godziny bez żadnych anomalii , nie robiłem testów stabilności , bo chciałem trochę wyższe taktowanie spróbować odpalić i dopiero strzelić test :D. Na razie wymiękam przy oc ramu , co do biosu płyty to jest rozbudowany, i ma trochę dodatkowych opcji, których na msi nie było, i się trochę gubię, ale to kwestia paru dni , aż się przyzwyczaję.
Dzisiejszy dzień zaliczam do udanych , ponieważ mój pc działa , a kolegi pc prawie skończony, tylko dam mu moje wentyle 120mm , bo te oryg zalmana to piszczą gorzej niż cewki na moim rtxie :lol2:

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Wrzesień 2019 - 23:57


#12535 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14479
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 00:09

Oc Ramu jest dość proste na 3733 czy 3800. Dajesz w Dram Calculator Safe i V2, wszystko Ci wejdzie raczej bez problemu. Safe + V1 też powinno bo masz raczej przyzwoite kosteczki. Ewentualnie Read-XMP, Custom+Safe.

#12536 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12267
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 02:31

Zobacz postbartoszzz77, o 19 Wrzesień 2019 - 11:26, napisał(a):

wg mnie format co 2 lata należy się komputerowi :) no chyba że kręcimy ramy......... ale nie po zmianie karty graficznej.

o tomoja winda jest przeterminowana o ponad 2 lata :E :E

Zobacz postshalafi, o 19 Wrzesień 2019 - 10:42, napisał(a):

serio?

ja nie rozumiem jak można nie postawić nowego systemu po zmianie kluczowego elementu jakim jest płyta...
generalnie powinien być zakaz narzekania na cokolwiek, jeśli ktoś tego nie zrobi w pierwszej kolejności...

kiedys ciezko bylo zrozumiec ludzia ze ziemia nie jest plaska a okragla ;)

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 20 Wrzesień 2019 - 02:32


#12537 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14479
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 02:45

Zobacz postMaxForces, o 20 Wrzesień 2019 - 03:31, napisał(a):

kiedys ciezko bylo zrozumiec ludzia ze ziemia nie jest plaska a okragla ;)


Do dzisiaj niektórzy mają z tym kłopot ;P

CO nie zmienia faktu, że po wymianie sprzętu, szczególnie płyty głównej nieraz może się nie udać podmiana 3/4 sterowników systemowych. I tak to już wygląda od czasu windowsa XP. Z każdą kolejną wersją systemu taka podmiana ma coraz większe szanse na powiedzeni, ale gwarancji nie ma żadnej, że musi się udać. Nie jedna osoba już się na tym ostatnio przejechała z tego co widać na forum.

#12538 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5640
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 04:33

Zobacz postbartoszzz77, o 20 Wrzesień 2019 - 00:45, napisał(a):

w tym ryzenie wszystko trzeba na auto zostawiać bo sie posypie wszystko ;d


Co się niby posypie?

#12539 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54496
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 06:03

Zobacz postMaxForces, o 20 Wrzesień 2019 - 03:31, napisał(a):

o tomoja winda jest przeterminowana o ponad 2 lata :E :E

Ja mam w10 po upgrade z w7, kilku zmianach różnych podzespołów, w tym 3 dysk systemowy po przeniesieniu obrazu i działa elegancko do dziś 😁

#12540 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2274
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:48

Zobacz postMinciu, o 20 Wrzesień 2019 - 01:09, napisał(a):

Oc Ramu jest dość proste na 3733 czy 3800. Dajesz w Dram Calculator Safe i V2, wszystko Ci wejdzie raczej bez problemu. Safe + V1 też powinno bo masz raczej przyzwoite kosteczki. Ewentualnie Read-XMP, Custom+Safe.


W sumie masz rację, opre się o kalkulator , ewentualnie powalcze z timingami we własnym zakresie.
Zapomniałem dodać- wczoraj grałem na 1 module ramu, na 240fps w apexa, i nie miałem stutteru żadnego. Wyniki w aidzie uciete o połowę z 1 modułem, jeśli chodzi o odczyt :). Jeśli chodzi o ten wentylatorek na płycie, to jest on nieslyszalny , Max na nim widziałem 2890rpm. Może dziś wyżej z prockiem pójdę, 4.2 ghz powinienem osiągnąć w granicach 1.35v , 1.2875v 4.1ghz przechodzi w Prime95 z avx2 :). Na auto niestety płyta podaje konkretne napięcia. Pod 1.47v na pulpicie q cinebenchu około 1.38v .

Edit. Spróbuję na 1 module pocisnac ram na 4200-4400mhz stabilnie, ciekawe czy się da :)
Fajnie wygląda 4000mhz+ na ramie innym niż bdie:)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Wrzesień 2019 - 07:59


  • (670 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 625
  • 626
  • 627
  • 628
  • 629
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

10 Użytkowników czyta ten temat
6 użytkowników, 3 gości, 1 anonimowych

  1. Dominix1910,
  2. Yandex,
  3. Partyzant Prawdy,
  4. dario_t,
  5. adif,
  6. 8V32,
  7. novi