Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (668 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 632
  • 633
  • 634
  • 635
  • 636
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12661 Użytkownik jest dostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:20

Zobacz postJenot, o 22 Wrzesień 2019 - 11:17, napisał(a):

W 5.3.1 nie musisz już aplikować patcha k10temp (jest w głównej gałęzi, zresztą on do stabilności generalnie nic nie ma, to tylko kilka linijek pozwalających wykryć CPU Zen2), w kilku ostatnich wersjach widziałem w changelogu, że coś chłopaki grzebały przy kodzie IOMMU - ja nie korzystam z KVM więc mam dla higieny wyłączoną w BIOSie wirtualizację i IOMMU. U ciebie crash VM może kierować podejrzenia właśnie w tym kierunku.


Sek w tym ze jak nie odpalam QEMU, to tez potrafi sie zawiesic... Wlaczam kompa, puszczam muze, wylaczam monitor i ide robic cos innego... w el mam raptem Firefoxa i Audaciousa odpalonego. Czasem wystarczy chwila, czasem pol dnia. Efekt jest jednak ten sam - freeze i 2-3sek audio loop.
Jak nie puszczam muzyki, to poprostu freeze. Wlaczam monitor i widze "No signal". Na razie wgralem F41, czyli ostatni stabilny BIOS, wez fixow dla RDRAND i z obsluga PCI-E Gen4.

#12662 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:34

Zobacz postbartoszzz77, o 22 Wrzesień 2019 - 11:18, napisał(a):

Panowie a co powiecie na 3800 i fclk 1866 czy lepiej 3733 ? Bo ramy jeszcze "chcą"


Moje też chcą zdecydowanie wyżej, ale musisz mieć ustawione fclk 1:1 , jak zostawisz fclk niżej, to Ci utnie wydajność.

Ale jaja, mimo , że zainstalowałem sterowniki chipsetu , mam plany zasilania amd, to aplikacja asusa do aktualizacji sterowników, pokazała , że nie mam zainstalowanego sterownika chipsetu ... Beka jak nie wiem

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Wrzesień 2019 - 10:35


#12663 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:38

Zobacz postnovi, o 22 Wrzesień 2019 - 10:34, napisał(a):

Moje też chcą zdecydowanie wyżej, ale musisz mieć ustawione fclk 1:1 , jak zostawisz fclk niżej, to Ci utnie wydajność.

Ale jaja, mimo , że zainstalowałem sterowniki chipsetu , mam plany zasilania amd, to aplikacja asusa do aktualizacji sterowników, pokazała , że nie mam zainstalowanego sterownika chipsetu ... Beka jak nie wiem


Czyli nie tykam

#12664 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:03

Nie wiem czy ktoś miał taki problem jak ja, ale mam płytkę b450 a pro, do tego ryzen 3600, ramy aegisy, wszystko na auto no i ustawia mi się CR dla ramu na 2T, z tego co mi wiadomo powinienem mieć 1T.
No więc ustawiam na sztywno w biosie 1T, a CPU-Z i inne programy, dalej twierdzą że mam 2T. Strasznie mnie to wqrwia, że nawet sztywne ustawienia w biosie gówno robią. O co tu chodzi?

#12665 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:08

Spróbuj wybrać 2t albo gear down mode i powinno wskoczyć na cr1. Klasyka na msi b450 :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Wrzesień 2019 - 13:11


#12666 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:14

Zobacz postBelliash, o 22 Wrzesień 2019 - 11:20, napisał(a):

Sek w tym ze jak nie odpalam QEMU, to tez potrafi sie zawiesic... Wlaczam kompa, puszczam muze, wylaczam monitor i ide robic cos innego... w el mam raptem Firefoxa i Audaciousa odpalonego. Czasem wystarczy chwila, czasem pol dnia. Efekt jest jednak ten sam - freeze i 2-3sek audio loop.
Jak nie puszczam muzyki, to poprostu freeze. Wlaczam monitor i widze "No signal". Na razie wgralem F41, czyli ostatni stabilny BIOS, wez fixow dla RDRAND i z obsluga PCI-E Gen4.


Spróbuj wyłączyć w BIOSie IOMMU i wirtualizację. To że nie uruchamiasz qemu może nie mieć znaczenia - obsługa wirtualizacji jest uruchamiana podczas startu, grupy IOMMU też są od razu tworzone przez jądro. Nie siedzę w temacie więc nie wiem na ile dojrzała jest obsługa wirtualuzacji na chipsetach AMD, ale na reddicie naczytałem się sporo negatywnych komentarzy.

#12667 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1690
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:15

Cytuj

Nie wiem czy ktoś miał taki problem jak ja, ale mam płytkę b450 a pro, do tego ryzen 3600, ramy aegisy, wszystko na auto no i ustawia mi się CR dla ramu na 2T, z tego co mi wiadomo powinienem mieć 1T.
No więc ustawiam na sztywno w biosie 1T, a CPU-Z i inne programy, dalej twierdzą że mam 2T. Strasznie mnie to wqrwia, że nawet sztywne ustawienia w biosie gówno robią. O co tu chodzi?


zapewne musisz wybrać gear down mode jak to kolega zasugerował. Bo przy CR2 masz gearmode off, a jak dasz CR1 to z automatu płyta może zostawić gearmode off, a off działa tylko przy CR2 i leci wtedy problem, płyta wraca do CR2. U mnie CR1 wywalało bsod, ustawienie gearmode dawało CR1 i wszystko działa.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 22 Wrzesień 2019 - 13:16


#12668 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1431
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:48

Zobacz postnovi, o 22 Wrzesień 2019 - 11:34, napisał(a):

...aplikacja asusa do aktualizacji sterowników, pokazała , że nie mam zainstalowanego sterownika chipsetu ... Beka jak nie wiem

Beka to jest to, że instalujesz te ich ścierwa niepotrzebne normalnym ludziom do niczego. To tak jakbym ja zainstalował MSI Live Update 6. :E Zdaje się taki wytrawny user PC a odstawia szopki jak początkujący, hańba panie!

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 13:48


#12669 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 13:54

Ten soft sam sie wrzuca , jak nawet formata zrobiłem, pierwsze odpalenie i już był w Windowsie:). A włączyłem to tylko po to bo chciałem się pobawić rgb. Ale patrzę w głównej zakładce pokazuje że nie ma sterownika chipsetu , więc wgralem ponownie i teraz pokazuje że jest :). Takie softy na ogół wyrzucam , ale jeszcze nie robiłem porządku na dysku . Windows w połowie zoptymalizowany pod gry , jeszcze na pewno znajdzie się coś do wyrzucenia z usług. Z 130 procesów już chyba mam z 110 , co szczerze powiedziawszy jest potężną liczba . Najpierw powalcze o oc i stabilność moich ustawień, potem zajmę się softem:)

#12670 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4502
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:07

Zobacz postWpotrzebie2017, o 21 Wrzesień 2019 - 22:34, napisał(a):

RAMy jakkolwiek chłodzone, nawiew, radiatory?

Memki to Ballistixy 3200 E-Die, więc swój radiator mają. Z przodu Define R6 mam dwa standardowe wentylatory 140 mm + standardowy z tyłu, nic pod drodze nie ma, więc przewiew czuć. Na procu Noctua NH-D15S.

Zobacz postMar_S, o 22 Wrzesień 2019 - 07:52, napisał(a):

U mnie wystarczy odłączyć zasilanie i też nie wstaje, ostatnio robiłem mały apgrejd i po odłączeniu zasilacza sprzęt nie wstał, na szczęście mam zapisany profil ale i tak ustawienie IF trzeba wbić z palca bo to się z jakichś powodów nie zapisuje.Ale żadnej degradacji nie zauważyłem, nadal 3800 1:1 chodzi bez zająknięcia.Ogólnie wciąż myślę nad 3900/3950X ale szczerze mówiąc rosnące ceny związane z dostępnością coraz bardziej mnie zniechęcają, chyba przebieduję na 3600 do następnej generacji, seria 4xxx powinna już mieć dojrzalszy proces pod czapką.No chyba że Intel pokaże coś rewelacyjnego, ale na to się nie zanosi.

No właśnie u mnie nie było odłączone od prądu, tylko nie włączyłem kompa normalnie, jak do codziennej pracy, a dopiero po 1,5 dnia. Prawdę mówiąc, zaczynam się zastanawiać nad intelem, pewnie pobór energii będzie zupełnie z dupy pod pełnym obciążeniem, ale ja przez 95 procent używania kompa mam na nim minimalne obciążenie. Więc bardziej będzie się liczył pobór w idle, a ten na mojej obecnej platformie jest wyższy o zawrotne ( :E ) 15 W względem Coffee Lake. Chyba że MSI i AMD wyeliminują do czasu Comet Lake-S wszystkie problemy.

#12671 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2901
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:11

Jak Ballistixy i się zdegradowały to chyba sam przestawię się na CL16 1.36V :E Dla 1-2 fps różnicy nie warto podbijać napięć, by miały potem się degradować.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 22 Wrzesień 2019 - 14:11


#12672 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4502
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:13

Równie dobrze, to może być to gówno mobo od MSI, ale nie mam innego więc nie sprawdzę. Po prostu nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło, nawet jak 2500K przez kilka lat katowałem napięciem, to do chwili sprzedaży trzymał ustawienia. A tu po miesiącu nie jestem już w stanie wbić uprzednio działających.

#12673 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 610
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:21

Zobacz postnovi, o 22 Wrzesień 2019 - 13:08, napisał(a):

Spróbuj wybrać 2t albo gear down mode i powinno wskoczyć na cr1. Klasyka na msi b450 :)


Gear down pomógł :)

#12674 Użytkownik jest dostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:36

Zobacz postJenot, o 22 Wrzesień 2019 - 14:14, napisał(a):

Spróbuj wyłączyć w BIOSie IOMMU i wirtualizację. To że nie uruchamiasz qemu może nie mieć znaczenia - obsługa wirtualizacji jest uruchamiana podczas startu, grupy IOMMU też są od razu tworzone przez jądro. Nie siedzę w temacie więc nie wiem na ile dojrzała jest obsługa wirtualuzacji na chipsetach AMD, ale na reddicie naczytałem się sporo negatywnych komentarzy.


Z początku nie miałem problemów, wgrałem spoweotem F40. Można powiedzieć wróciłem do początku. Na razie stabilnie od rana, zobaczymy jak będzie dalej. A może włączysz SVM i IOMMU testowo w Biosie?

#12675 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:39

Zobacz postBelliash, o 22 Wrzesień 2019 - 15:36, napisał(a):

Z początku nie miałem problemów, wgrałem spoweotem F40. Można powiedzieć wróciłem do początku. Na razie stabilnie od rana, zobaczymy jak będzie dalej. A może włączysz SVM i IOMMU testowo w Biosie?


OK, ale to już jutro (schodzę z dyżuru o 22:00).

#12676 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1431
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:31

Pro tipy z forum MSI z podpiętego tematu odnośnie BIOSów 1.0.0.3ABBA:

Cytuj

1. Better download the latest AMD tool (Ryzen Master) from AMD website for verification
2. This BIOS does not affect DRAM overclocking much but memory may become a little bit more unstable above 4600Mhz (MICRON)
3. You may try disabling GearDownMode to have better performance if using HYNIX single side die
4. Might not observe significant change if CPU cooler is not powerful enough (Stock Cooler)

Note.
CPPC (Collaborative Power And Performance Control) - Work with Ryzen 3000 + X570 only!!
Auto/Enable -> System would have better performance but CPU frequency will not drop during idle (use windows 10 with update after MAY + Cinebench R15)
Disable -> CPU frequency will drop to save energy during idle


#12677 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:09

Przeszperałem zagraniczne fora , na temat oc if , i jeśli to prawda , to ten mój reset podczas "bezczynności" jest spowodowany przez gear down mode OFF , przynajmniej tak piszą niektórzy użytkownicy . Więc może to oznaczać, że jednak odpalę if na 1866mhz i ram ustabilizuję na 3733mhz, co już by było całkiem rozsądnym wynikiem . Idę się pobawić w flck 1866mhz , puszczę occt i tm5 dla sprawdzenia stabilności .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 22 Wrzesień 2019 - 16:11


#12678 Użytkownik jest niedostępny   m2434 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 09 Cze 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:54

https://1drv.ms/u/s!...w3gyW7QwhI3YIYE

Na razie na 3600 dział ok 🤭

#12679 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12584
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:57

Timingi 20 23 23 to raczej są dalekie od optymalnych ;)

Tutaj raczej walka była o cl 14, minimum przyzwoitości to cl 16

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 22 Wrzesień 2019 - 16:58


#12680 Użytkownik jest niedostępny   m2434 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 09 Cze 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:25

Zobacz postTomcat, o 22 Wrzesień 2019 - 16:57, napisał(a):

Timingi 20 23 23 to raczej są dalekie od optymalnych ;)

Tutaj raczej walka była o cl 14, minimum przyzwoitości to cl 16

Wiem że to trochę słabo ale V ramu to tylko 1.25v
Aha i jak dam 3666 to samo mi zmienia
If na 900 coś 🤔

  • (668 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 632
  • 633
  • 634
  • 635
  • 636
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

10 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 5 gości, 2 anonimowych

  1. Pablloo,
  2. Belliash,
  3. frog67