Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (565 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 420
  • 421
  • 422
  • 423
  • 424
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#8421 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:14

No dobra, to pora na krotkie podsumowanie z mojej strony. Zacznijmy wiec od specyfikacji:
* CPU: AMD Ryzen7 3700X
* Mobo: Gigabyte B450 Aorus Elite (BIOS F40, AGESA 1.0.0.2)
* RAM: Crucial Ballistix Sport LT Gray 3000MHz CL15 BLS2K16G4D30AESB (2x 16GB)
* GPU: MSI GeForce GT 710 1GB DDR3 64bit PCI-e
* PSU: Seasonic 550W Focus Plus 80 Plus Gold
* HDD: Seagate ST380817AS 80GB SATA/150
* Pasta: Thermal Grizzly Kryonaut
* Cooler: Scythe Mugen5 REV.B

BIOS zaktualizowali mi w x-komie, wiec zalozylem ze wszystko powinno dzialac od strzala i o ile komputer sie wlaczal, to juz na samym poczatku zauwazylem problem z RAMem, przy zainstalowanych dwoch kosciach. Dzisiaj na 1 kosci zainstalowalem Windowsa, sterowniki, wykonalem aktualizacje ECFW i wydaje mi sie ze to rozwiazalo problemy z pamieciami. Majac juz w pelni dzialajacy zestaw, zaczalem sie bawic pamiatkami. Na poczatku zalezalo mi aby je uruchomic na 3200MHz CL15, co okazalo sie niemozliwe. O ile system sie wlaczal i dzialal bez problemu to MemTest5 rzucal bledami na prawo i lewo. Po zwiekszeniu CL na 16 problem ustal, wiec zaczalem bawic sie dalej i tak przeszedlem przez 3400MHz do 3600MHz zachowujac CL16 oraz domyslne napiecie 1.35V. Ponizej timingi na jakich poszly mi pamieci:

1) 3200MHz:
* CAS: 16
* RCDRD: 18
* RCDWR: 18
* RP: 18
* RAS: 36
* RC: 72
* FAW: 34
* RRDS: 5
* RRDL: 8

2) 3400MHz:
* CAS: 16
* RCDRD: 18
* RCDWR: 18
* RP: 18
* RAS: 38
* RC: 58
* FAW: 38
* RRDS: 6
* RRDL: 9

3) 3600MHz:
* CAS: 16
* RCDRD: 20
* RCDWR: 16
* RP: 19
* RAS: 36
* RC: 54
* FAW: 24
* RRDS: 6
* RRDL: 8

Pozniej wlaczylem jeszcze tylko wirtualizacje oraz IOMMU w BIOSie, zainstalowalem kilka benchmarkow i oto wyniki. Przypominam, ze CPU nie byl podkrecony. Nic wiecej w BIOSie nie bylo zmieniane.

Spoiler


I tutaj naszla mnie pewna refleksja. Procek chyba nie ma zbyt wysokich temperatur, boostuje tez przyzwoicie do blisko 4,4GHz, dziala z pamieciami 3600MHz CL16 i Infinity Fabric 1800MHz. I nie do konca chyba rozumiem wyniki. Szczegolnie z CineBench. W MultiCore uzyskalem wynik 4627. Podczas gdy np. frog67 kilka postow wczesniej pisal iz rowniez na stocku uzyskal 4858pkt. Zastanawiam sie teraz skad taka, powiedzialbym, wrecz spora roznica...

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 20 Lipiec 2019 - 19:49


#8422 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1283
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:43

Zobacz postBelliash, o 20 Lipiec 2019 - 20:14, napisał(a):

Szczegolnie z CineBench. W MultiCore uzyskalem wynik 4627. Podczas gdy np. frog67 kilka postow wczesniej pisal iz rowniez na stocku uzyskal 4858pkt. Zastanawiam sie teraz skad taka, powiedzialbym, wrecz spora roznica...

A ci powiem tak,że ustawienie prorytetu procesu dla Cinebench na czasu rzeczywistego daje dodatkowe punkty i pozostali koledzy to potwierdzą

#8423 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19685
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:48

@Beliash

Błagam, wrzucaj tak spamtastyczne ilości screenów w tag spoiler.
Albo wycinaj to co ważne...

#8424 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:49

Zobacz postSplendor_97, o 20 Lipiec 2019 - 20:43, napisał(a):

A ci powiem tak,że ustawienie prorytetu procesu dla Cinebench na czasu rzeczywistego daje dodatkowe punkty i pozostali koledzy to potwierdzą


Sprobuje pozniej i podziele sie wynikiem.
Teraz zapuscilem OCCT Linpack 2019.

Zobacz postMitycznyJeż, o 20 Lipiec 2019 - 20:48, napisał(a):

@Beliash

Błagam, wrzucaj tak spamtastyczne ilości screenów w tag spoiler.
Albo wycinaj to co ważne...


Sorki, poprawilem :)

#8425 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:04

Zobacz postBelliash, o 20 Lipiec 2019 - 20:14, napisał(a):

I tutaj naszla mnie pewna refleksja. Procek chyba nie ma zbyt wysokich temperatur, boostuje tez przyzwoicie do blisko 4,4GHz, dziala z pamieciami 3600MHz CL16 i Infinity Fabric 1800MHz. I nie do konca chyba rozumiem wyniki. Szczegolnie z CineBench. W MultiCore uzyskalem wynik 4627. Podczas gdy np. frog67 kilka postow wczesniej pisal iz rowniez na stocku uzyskal 4858pkt. Zastanawiam sie teraz skad taka, powiedzialbym, wrecz spora roznica...


W BIOSIE zakładka Peripherals -> AMD CBS -> Package Power Limit Control na "Manual" -> Package Power Limit - ustaw np. na 130W - i sprawdź wynik w Cinebenchu ;)
Do tego ustaw priorytet realtime dla Cine i zobacz wynik ;)

#8426 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:10

Zobacz postBFA of Suspect, o 20 Lipiec 2019 - 21:04, napisał(a):

W BIOSIE zakładka Peripherals -> AMD CBS -> Package Power Limit Control na "Manual" -> Package Power Limit - ustaw np. na 130W - i sprawdź wynik w Cinebenchu ;)
Do tego ustaw priorytet realtime dla Cine i zobacz wynik ;)


Nie odbije sie to przypadkiem negatywnie na sekcji zasilania? Miedzy 90W a 130W jest jednak spora roznica.

#8427 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:14

Zobacz postBelliash, o 20 Lipiec 2019 - 21:10, napisał(a):

Nie odbije sie to przypadkiem negatywnie na sekcji zasilania? Miedzy 90W a 130W jest jednak spora roznica.


Moja sekcja podgrzała się na takim ustawieniu do max. 71°C. Chcesz mieć lepsze wyniki - musisz zdjąć kaganiec z procka ;)
Mój poprzedni Ryzen 5 2600X brał więcej papu na standardowych ustawieniach niż R7 3700X z podbitym PPL do 130W.

Ten post był edytowany przez BFA of Suspect dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:16


#8428 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:49

Ryzen Balanced musi być skopany na Zen2:

- Ryzen Balanced: 196pts Cine R15 single
- Balanced (Windows: 200pts Cine R15 single

Specjalnie testuje na priortecie "rzeczwisty" żeby zniwelować wpływ programów działających w tle.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:50


#8429 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:00

Zobacz postBFA of Suspect, o 20 Lipiec 2019 - 21:14, napisał(a):

Moja sekcja podgrzała się na takim ustawieniu do max. 71°C. Chcesz mieć lepsze wyniki - musisz zdjąć kaganiec z procka ;)
Mój poprzedni Ryzen 5 2600X brał więcej papu na standardowych ustawieniach niż R7 3700X z podbitym PPL do 130W.


Pytanie tylko jaki jest realny zysk,bo ja np nie potrafię przełożyć 200 punktów więcej w CineBench na realne zastosowanie, a procka nie kupiłem by "grać w benchmarki". Miałem w planie kupić pamięć 3200MHz CL16 i nie bawić się w ogóle w OC. Okazało się że RAM jest niedostępny i musiałbym czekać 2 tygodnie na dostawę. Sprzedawca zaproponował inne pamiątki które jak się okazało są na Micronie e-die i są to dokładnie takie same układy jak te z pamięci które planowałem pierwotnie kupić. Miałem możliwość zwrócenia ich więc zaryzykowałem. Ustawiłem je wg profilu XMP z droższych pamięci i okazało się że poszły bez problemu. A jak zacząłem głębiej szukać to okazało się że Crucial ma jeszcze inny produkt na dokładnie tych samych kościach. I poszły na 3600MHz... 😁 Więc ciężko to nazwać OC, skoro pamięci te różnią się wyłącznie profilem XMP zapisanym w eprom i ew wyselekcjonowanymi kośćmi. Przy okazji jak już miałem Windowsa na dysku chciałem porównać wyniki i dało mi to trochę do myślenia.

Zobaczę jeszcze jaki będzie wynik z innym priorytetem, czy i na ile zbliżę się do wyników froga, który pisał że też uzyskał go bez OC. Założyłem więc, może błędnie, że po prostu odpalił benchmark bez żadnych tricków.

#8430 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:07

Zobacz postBelliash, o 20 Lipiec 2019 - 22:00, napisał(a):

Pytanie tylko jaki jest realny zysk,bo ja np nie potrafię przełożyć 200 punktów więcej w CineBench na realne zastosowanie, a procka nie kupiłem by "grać w benchmarki". Miałem w planie kupić pamięć 3200MHz CL16 i nie bawić się w ogóle w OC. Okazało się że RAM jest niedostępny i musiałbym czekać 2 tygodnie na dostawę. Sprzedawca zaproponował inne pamiątki które jak się okazało są na Micronie e-die i są to dokładnie takie same układy jak te z pamięci które planowałem pierwotnie kupić. Miałem możliwość zwrócenia ich więc zaryzykowałem. Ustawiłem je wg profilu XMP z droższych pamięci i okazało się że poszły bez problemu. A jak zacząłem głębiej szukać to okazało się że Crucial ma jeszcze inny produkt na dokładnie tych samych kościach. I poszły na 3600MHz... 😁 Więc ciężko to nazwać OC, skoro pamięci te różnią się wyłącznie profilem XMP zapisanym w eprom i ew wyselekcjonowanymi kośćmi. Przy okazji jak już miałem Windowsa na dysku chciałem porównać wyniki i dało mi to trochę do myślenia.

Zobaczę jeszcze jaki będzie wynik z innym priorytetem, czy i na ile zbliżę się do wyników froga, który pisał że też uzyskał go bez OC. Założyłem więc, może błędnie, że po prostu odpalił benchmark bez żadnych tricków.


Do normalnej pracy i grania w 100% wystarczy ustawienie na stock - przynajmniej mnie. Ja dziś się trochę pobawiłem i wyszło mi na to, że cały system pobiera sumarycznie mniej energii przy ustawieniu na sztywno 4.2 przy napięciu 1,3V (stabilnie) niż przy automatycznych ustawieniach i planach balanced. Więc póki co tak go zostawię. Co ciekawe, na tych ustawieniach pękło mi 5000 (5045) w CinebenchR20 w CPU.

#8431 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:13

Ja i tak nie korzystam z Windowsa więc te plany zasilania mnie zupełnie nie interesują. Dałem sobie weekend na zabawę a później wyjmuje dysk z Windowsem, wsadzam SSD i instaluje Linuksa �� tam traktowanie CPU będzie pewnie cały czas leżeć dopóki nie obciążę go. Mój obecny i7 potrafi pół dnia siedzieć na ok. 1GHz.

Spoiler



OCCT wyglada OK:
Spoiler


A w realtime, CineBench niewiele lepiej:
Spoiler

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 20 Lipiec 2019 - 21:45


#8432 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:58

Zobacz postBelliash, o 20 Lipiec 2019 - 22:13, napisał(a):

A w realtime, CineBench niewiele lepiej:
Spoiler



Twój procek ma jeszcze duży zapas mocy :)
https://ibb.co/fMkkZZ5

Ten post był edytowany przez BFA of Suspect dnia: 20 Lipiec 2019 - 21:59


#8433 Użytkownik jest niedostępny   bugstweete 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:05

Wczoraj poskładałem

3600x
MSI MEG x570 Ace
G.SKILL 16GB 3600MHz Trident Z CL15
2x NVME 970 Samsunga 250GB + SSD SATA Kingston 480GB
Seasonic Prime 750
Phanteks Evolv Enthoo X Rgb
RTX 2060 MSI Gaming Z

Ruszyło z marszu
Chłodzenie stokowe od CPU bo czekam aż MSI przyśle AIO z promocji
3600x bo czekam aż pojawią się w sierpniu 3900x i będzie zmiana
Zaktualizowałem BIOS
Włączyłem XMP
Zrobiłem RAID z Samsungów
Postawiłem Win 10
Sterowniki itp
Dziś rano padł zasilacz, podłączenie go (samego nawet bez kabli) wywala korki. Dziękuję dobranoc :E

#8434 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16457
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:21

Ryzen 3600, BF5, multi64, low to ultra

Ryzen 3600, DDR4 2133MHz vs 3066MHz

Ryzen 3700X, BF5, multi64, low

#8435 Użytkownik jest niedostępny   Grenrozo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Wt, 30 Sie 16

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:50

Czy AMD na SIGGRAPH 2019 planuje coś nowego pokazać? Będzie jakaś konferencja? Wiecie coś?

#8436 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:10

Zobacz postMcKay, o 20 Lipiec 2019 - 10:12, napisał(a):

Tylko ta temperatura procesora w spoczynku między 35 a 45 stopni...

To bardzo dobry wynik, u wielu osób jest to 50-60 stopni.

#8437 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32136
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:57

Zobacz postRyszardGTS, o 20 Lipiec 2019 - 23:21, napisał(a):


Wreszcie coś sensownego a nie ciągłe podniecanie się cyferkami w CB, którymi łatwo manipulować. Do pełni szczęścia brakło mi Anno 1800, zbliżenie na miasto powyżej 1000 mieszkańców oraz Division 2.

#8438 Użytkownik jest niedostępny   Armage169 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 21 Lipiec 2019 - 08:30

Powiedzcie mi po co pchać się w tak dopakowane płyty główne, prędzej proc się przegrzeje niż sekcja średniej płyty b450, nie sądzę żeby pcie 4 było warte takiej kasy. Jeszcze żeby miało to wpływ na trzymanie zegarów, a te zależą od temperatury procesora.

#8439 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 21 Lipiec 2019 - 09:16

Też jestem tego zdania. Uważam że b450 ew x470 to najlepszy obecnie wybór. X570 nie oferuje nic wartego tej ceny.

#8440 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 21 Lipiec 2019 - 09:30

Oferuje jedno - działa :E czego nie mozna powiedziec o kupie plyt B450.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 21 Lipiec 2019 - 09:30


  • (565 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 420
  • 421
  • 422
  • 423
  • 424
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

5 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. sub5even,
  2. M.C,
  3. Zizu32