Forum PCLab.pl: Długi Boot WIN10 na SSD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Długi Boot WIN10 na SSD Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 12 Marzec 2019 - 16:06

Cześć!

Kupiłem nowy dysk SSD 240GB Sandisk Plus.

Zrobiłem klon dysku systemowego - rezultat boot w 29s. (od kliknięcia przycisku do pulpitu)
Okej... wykonałem clean install windowsa na SSD. Rezultat ten sam, boot w granicach 25~sekund.

To jest totalna porażka. W pracy na służbowym laptopie mam ten sam dysk i Windows wstaje w 13 sekund...

Korzystałem z różnych poradników, fixow. Nic sie nie zmieniło.

Pomóżcie mi!
Krok po kroku jestem w stanie wszystko "od zera" ustawiać, mam postawiony czysty system.

Specyfikacja mojego PC :

CPU i5 8400
MOBO z370a-pro
RAM 16GB G.Skill cl16 3000Mhz
SSD Sandisk 240GB Plus



Z Góry dziękuję Wam za pomoc, gdyż problem nie daje mi już spać po nocach. :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13936
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Marzec 2019 - 16:09

"Fast Boot" w BIOS'ie jest włączony ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 12 Marzec 2019 - 16:12

System instalowałeś jako UEFI ? W biosie masz włączony fast boot ?

#4 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12335
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 12 Marzec 2019 - 16:45

Lepiej format a nie klon.
Mi startuje w 10s.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 12 Marzec 2019 - 18:49

Zobacz postagent_x007, o 12 Marzec 2019 - 16:09, napisał(a):

"Fast Boot" w BIOS'ie jest włączony ?


Taak.
Mam nawet dwie opcje włączone
"zwykły" fast boot oraz druga opcja od msi "ultra boost".

Zainstalowane jako UEFI

Ten post był edytowany przez Higherovsky dnia: 12 Marzec 2019 - 19:00


#6 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 12 Marzec 2019 - 22:42

Dodaj obrazek

Czy to normalne?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 18 Marzec 2019 - 08:29

Halo!

#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Marzec 2019 - 00:45

https://www.tomshard...ws-10-boot-time,5810.html

Zrób co tutaj napisali ale z głową. Nie wywalaj ramu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11106
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 21 Marzec 2019 - 10:28

Mi się tak działo od jesieni gdy zainstalowałem system do wczoraj bo zainstalowałem na nowo i problem zniknął...a poza tym ja kompa usypiam nie zamykam

Daj znać czy porada @Minciu Ci pomogła

#10 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:01

To co Minciu podesłał miałem już zrobione, wiec nie tedy droga.
System był instalowany 3 razy, jest czysty.
Moim zdaniem zbyt dlugo wstaje same MOBO, z370a-pro od MSI... Tylko do tego wniosku doszedlem

#11 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1018
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:16

Ale czy to jest dla Ciebie uciążliwe? Czy te 29 sekund stanowi problem? U mnie od wciśnięcia guzika na obudowie do ukazania się pulpitu upływają 54 sekundy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Gold Snickers 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Pn, 18 Lip 05

Napisany 25 Marzec 2019 - 08:30

Z tego co ja widzę to masz system na innym dysku a recovery i te inne partycje systemowe na innym. Odłącz wszystkie dyski poza tym, na którym masz system i zainstaluj wtedy system jako UEFI. Najlepiej sformatuj od zera dysk przy okazji. Po co Ci partycja A: ? System sam Ci tak je nazywa, czy Ty takie tworzysz ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 00:45

Zobacz postGold Snickers, o 25 Marzec 2019 - 08:30, napisał(a):

Z tego co ja widzę to masz system na innym dysku a recovery i te inne partycje systemowe na innym. Odłącz wszystkie dyski poza tym, na którym masz system i zainstaluj wtedy system jako UEFI. Najlepiej sformatuj od zera dysk przy okazji. Po co Ci partycja A: ? System sam Ci tak je nazywa, czy Ty takie tworzysz ?


Sam je tak nazwałem.

Okej, zrobiłem to co powiedziałeś.
Tylko SSD jest podłączony (Do portu SATA3, Jest to Sandisc 240GB plus)
System czysty po formacie SSD.
UEFI jest, AHCI jest, Windows 10 WHQL Enabled, MSI FastBoost włączony, Fast Boot w BIOS włączony, Szybkie uruchamianie włączone (W Windows10 -> opcje zasilania), startup apps wyczyszczone, usługi wyczyszczone.
I... Od wciśnięcia przycisku na komputerze do mojego pulpitu do UWAGA! "30sekund".
BIOS uruchamia się w 10,5s.

Jestem załamany. Może to problem mojego MOBO? Z370A-PRO lub dysku na SATA. Sam nie wiem.
Dalsze pomysły?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Marzec 2019 - 01:59

Dysk A: oraz Dysk B: to domyślnie dyskietka 5,25"/3,5"

co ciekawe, w 5 sekund znalazłem dla Ciebie artykuł edukacyjny:
https://tech.wp.pl/c...89324318729345a

CD-ROM lądował chyba zawsze na D: w standardzie. Później kolejne literki dla pozostałych dysków i partycji. A tak systemowy dysk od zawsze miał literkę C:

Zobacz postHigherovsky, o 26 Marzec 2019 - 00:45, napisał(a):

Sam je tak nazwałem.

Okej, zrobiłem to co powiedziałeś.
Tylko SSD jest podłączony (Do portu SATA3, Jest to Sandisc 240GB plus)
System czysty po formacie SSD.
UEFI jest, AHCI jest, Windows 10 WHQL Enabled, MSI FastBoost włączony, Fast Boot w BIOS włączony, Szybkie uruchamianie włączone (W Windows10 -> opcje zasilania), startup apps wyczyszczone, usługi wyczyszczone.
I... Od wciśnięcia przycisku na komputerze do mojego pulpitu do UWAGA! "30sekund".
BIOS uruchamia się w 10,5s.

Jestem załamany. Może to problem mojego MOBO? Z370A-PRO lub dysku na SATA. Sam nie wiem.
Dalsze pomysły?


U mnie komputer wstaje 20sekund od przycisku do pulpitu

AsRock Extrem4 z370, 2x NVME RAID 0, 8700K + 16GB 3600cl15.

Może masz zbyt duże oczekiwania od Sandisca i i5-8400 ?
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Marzec 2019 - 01:59


#15 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5365
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 26 Marzec 2019 - 08:32

Minciu coś długo zwłaszcza, że masz Asrocka a one według mnie startują najszybciej. U mnie monitor uruchamia się dłużej jak system. Masz ustawiony w biosie ultra fast boot ? U mnie wstaje mniej więcej jak tutaj https://www.youtube....h?v=jYvuMRP1jLg a dodam, że system nie był przeinstalowywany parę lat i nic więcej nie zmieniałem aby przyśpieszać. W menedżer zadań > uruchamianie > ostatni czas systemu Bios ile masz ? U mnie 2.7s.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11106
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 26 Marzec 2019 - 09:16

U mnie 13.2 i szczerze mówiąc olewam to...być może to przez defendera i Ramdisk

https://zapodaj.net/...cfd180.jpg.html

ps.
Jak Ty to wklejasz z tego zapodaj że pokazuje od razu w poście?

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 26 Marzec 2019 - 09:22


#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Marzec 2019 - 11:24

Zobacz postmattpl, o 26 Marzec 2019 - 08:32, napisał(a):

Minciu coś długo zwłaszcza, że masz Asrocka a one według mnie startują najszybciej. U mnie monitor uruchamia się dłużej jak system. Masz ustawiony w biosie ultra fast boot ? U mnie wstaje mniej więcej jak tutaj https://www.youtube....h?v=jYvuMRP1jLg a dodam, że system nie był przeinstalowywany parę lat i nic więcej nie zmieniałem aby przyśpieszać. W menedżer zadań > uruchamianie > ostatni czas systemu Bios ile masz ? U mnie 2.7s.



Nie mam jeszcze UltraFast odpalonego.

Ale wiem że w tych samych warunkach start z HDD byłby ponad 2 razy dłuższy, a w samym systemie po starcie jeszcze klepsydra by się kręciła.

Ja nie narzekam.

Zobacz postmattpl, o 26 Marzec 2019 - 08:32, napisał(a):

W menedżer zadań > uruchamianie > ostatni czas systemu Bios ile masz ? U mnie 2.7s.

11.3s

Zobacz postKiller85, o 26 Marzec 2019 - 09:16, napisał(a):

U mnie 13.2 i szczerze mówiąc olewam to...być może to przez defendera i Ramdisk

ps.
Jak Ty to wklejasz z tego zapodaj że pokazuje od razu w poście?


Kliknij na zdjęcie, daj otwórz w nowym oknie i dopiero z nowego okna skopiuj link ;)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Marzec 2019 - 11:21


#18 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 13:42

Na laptopie służbowym z tym samym dyskiem i gorszym CPU ( i5-6200U ) wszystko ładuje się w 14sekund...

#19 Użytkownik jest niedostępny   Higherovsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 19

Napisany 26 Marzec 2019 - 14:19

Zobacz postMinciu, o 26 Marzec 2019 - 01:59, napisał(a):

Dysk A: oraz Dysk B: to domyślnie dyskietka 5,25"/3,5"

co ciekawe, w 5 sekund znalazłem dla Ciebie artykuł edukacyjny:
https://tech.wp.pl/c...89324318729345a

CD-ROM lądował chyba zawsze na D: w standardzie. Później kolejne literki dla pozostałych dysków i partycji. A tak systemowy dysk od zawsze miał literkę C:



U mnie komputer wstaje 20sekund od przycisku do pulpitu

AsRock Extrem4 z370, 2x NVME RAID 0, 8700K + 16GB 3600cl15.

Może masz zbyt duże oczekiwania od Sandisca i i5-8400 ?
Dodaj obrazek


Nie ma znaczenia jakie nazewnictwo (literki) sobie ustawię. Tak już się przyzwyczaiłem i wszędzie to stosuje. Wracając jeszcze do przykładu - służbowy lapek z gorszą i5-tką i tym samym dyskiem SSD, tak samo partycja systemowa nazwana = Włącza się w ~14sekund

#20 Użytkownik jest niedostępny   naczelnik5 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 05

Napisany 26 Marzec 2019 - 14:54

Nie bardzo wiem jak ci pomóc ale mamy taka sama płyte i podobny procek i ramy i u mnie system od wlaczenia do gotowosci do pracy laduje sie ok 15 sekund wiec płyte bym raczej wykluczył.Moze problem lezy po prostu w dysku ? kiedys tez trafilem na dysk z lipnymi pamieciami i mulil jak na ssd

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych