Forum PCLab.pl: PC do renderingu filmów. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PC do renderingu filmów. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 14 Marzec 2019 - 18:41

Witam!
Tak jak w tytule chce złożyć podstawę czyli CPU MOBO RAM i Dysk do ~ 1300 zł. Posiadam zasilacz Corsair vs 450 więc myślę że na początek to wystarczy. Dobra to od początku czego oczekuje, a więc PC pod rendering filmów nie wiem która jednostka jest lepsza pod takie rzeczy czy intel czy AMD a jak już przeczytałeś powyżej mam dosyć okrojony budżet chce po prostu dostać w tej kasie najwydajniejszy sprzęt pod renderowanie filmów, FULLHD norma jak by dał radę obrobić 4K to też spoko ale nie wymagam. Ok teraz tak na start możemy wystartować z jedną kością ram 8 GB z czasem zakupie sobie drugą, co do mobo nie wiem totalnie, kręcić raczej nie będą ani CPU ani innych podzespołów więc raczej jakaś normalna płyta ;) Dysk zastanawiałem się nad jakimś M.2 od Patriot 256GB na x-komie idzie go teraz wyrwać za 190 zł więc myślę że atrakcyjna cena. To chyba tyle, bude poszukam gdzieś tutaj na forum jakiegoś starszego SPC ;) Czekam na wasze propozycje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 15 Marzec 2019 - 08:56

Budę mogę ci sprzedać Beqiet Pure Base 600 z szybą (ze śrubkami i oryginalnym kartonem) za 200 zł.
Dokładnie ta

#3 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 15 Marzec 2019 - 12:21

Zobacz postbbobii, o 15 Marzec 2019 - 08:56, napisał(a):

Budę mogę ci sprzedać Beqiet Pure Base 600 z szybą (ze śrubkami i oryginalnym kartonem) za 200 zł.
Dokładnie ta

Aktualnie chciał bym aby ktoś co polecił co w tej klasie można kupić w miarę sensownego.

Ten post był edytowany przez MixsteeR dnia: 15 Marzec 2019 - 12:21


#4 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 16 Marzec 2019 - 21:29

czy posiadasz kartę graficzną?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 17 Marzec 2019 - 01:22

Zobacz postbbobii, o 16 Marzec 2019 - 21:29, napisał(a):

czy posiadasz kartę graficzną?

W planach jest zakup używki gtx1060

#6 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 17 Marzec 2019 - 16:00

Znaczy się że teraz komputer musi działać na zintegrowanej

#7 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 17 Marzec 2019 - 17:10

GPU nie wliczam w budżet

#8 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 17 Marzec 2019 - 22:22

Możesz kupić coś takiego jak ja sprzedaje lub iść w nowe i tu
Ryzen 1600X + ASRock B450M Pro4 + G.SKILL 8GB 3000MHz Aegis CL16 + Crucial 240GB 2,5" SATA SSD BX500

#9 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 18 Marzec 2019 - 14:23

Nie lepiej M.2 dysk dać? Za jakis czas zakupie HDD na resztę plików.

#10 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 15:31

Lepiej, ale drożej o ok 100 zł. czyli 1440zł za całość. Albo 120GB

#11 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 19 Marzec 2019 - 13:43

Nie wiem czy drożej ;)
https://www.x-kom.pl...corch-2280.html

#12 Użytkownik jest niedostępny   markov 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pt, 18 Lut 05

Napisany 19 Marzec 2019 - 13:56

Renderingu filmow w czym? bo to jest kluczowe. Ogolnie utarlo sie, ze Adobe = intel, Vegas = ryzen.

#13 Użytkownik jest niedostępny   bbobii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: So, 23 Sty 10

Napisany 19 Marzec 2019 - 14:42

A co mu zaproponujesz na intelu co by się w budżecie zmieścić i3.

#14 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7459
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 19 Marzec 2019 - 15:47

Zobacz postmarkov, o 19 Marzec 2019 - 13:56, napisał(a):

Renderingu filmow w czym? bo to jest kluczowe. Ogolnie utarlo sie, ze Adobe = intel, Vegas = ryzen.



nie wiem komu się utarły takie brednie skoro Vegas ma najlepszą obsługę qsv...

#15 Użytkownik jest niedostępny   markov 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pt, 18 Lut 05

Napisany 19 Marzec 2019 - 16:55

No tak, ale nie jest tak, ze beneficjentem QSV sa osoby na integrze? Kolega deklaruje zakup i tak GPU, wiec nie bedzie dzialal na NVENC? Chetnie sie doedukuje, bo po lebkach znam temat, a wiem ze T_G siedzisz w temacie na powaznie.

bbobii, pytam z ciekawosci, bo gdyby zamienic w tytule "renderingu filmow" na "gier" to zestaw zakladam i tak polecilbys ten sam, bo taki jest budzet.

#16 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7459
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 19 Marzec 2019 - 17:22

to nie jest kwestia siedzenia na integrze, win 10 ma akceleracje kodekow systemowych na intelu, sam vegas moze renderowac w wielu kombinacjach w tym opencl+qsv... ryzen sie nadaje do rozwiazan opartych o rendering na cpu, w video takich praktycznie sie nie uzywa

#17 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 20 Marzec 2019 - 19:16

Adobe Premier Pro, głównie działam na programach od Adobe

#18 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7459
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 20 Marzec 2019 - 21:01

Zobacz postMixsteeR, o 20 Marzec 2019 - 19:16, napisał(a):

Adobe Premier Pro, głównie działam na programach od Adobe



na której wersji ? bo procesor to na pewno intel, kwestia grafiki, do cs6 tylko cuda do CC już mogą być i radeony

#19 Użytkownik jest niedostępny   MixsteeR 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 24 Marzec 2019 - 15:49

CS6

#20 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7459
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 24 Marzec 2019 - 17:03

do cs6 to można nawet gtxa 770/780 kupić, nic więcej nie potrzeba do szczęścia, do tego ignite express, kodeki blackmagic, exporter qsv (jak masz obsługę) - nie wiem czy zadziałają domisoft codecs ale możesz sprawdzić i masz funkcjonalność niewiele gorszą od cc

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych