Forum PCLab.pl: RTX 2080 TI SLI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTX 2080 TI SLI Pierwsze SLI co i jak? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:34

Witam,
Dokupiłem drugiego RTX 2080 TI połączyłem tym całym mostkiem Nvlink w systemie wszystko widzi i jest ok.
Natomiast w Metro zero. Druga karta 0% w grze.
W Anthem niby tam skacze 20% ale w 4K przyrost zerowy i nie ma mowy o 60FPS.
Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi profilami i jak je tworzyć? Będę wdzięczny za wszelkie rady jak to ogarnąć aby latało prawidłowo.

#2 Użytkownik jest niedostępny   iscar84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 765
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 13

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:42

z pewnościa będziesz musiał podać resztę sprzętu dla tych co się znają

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:44

i9 9900K
2x RTX 2080 TI
ASUS ROG MAXIMUS XI HERO COD Black Ops4 Special Edition Intel Z390 ATX
NZXT Kraken X62 Processor liquid cooling
Samsung 970 EVO internal solid state drive 1000 GB PCI Express 3.0 3D MLC NVMe M.2
G.Skill Ripjaws 3600 4x4GB

#4 Gość_kieros_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:54

W metro SLI chyba jeszcze nie działa.
Na Win 1809 są jakieś problemy z SLI. Trzeba szukać starszej wersji albo którejś nowszej testowej.

#5 Użytkownik jest dostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:54

Najpierw sprawdź jakie gry obsługują tryb SLI i w jakim stopniu. Znajdziesz testy.
Według wielu z nich tryb SLI nic nie wnosi lub wnosi na tyle niewiele, że taka konfiguracja traci sens.
Próbowałem takie konfigi na platformach HEDT. :Crash:

#6 Użytkownik jest niedostępny   iscar84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 765
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 13

Napisany 14 Marzec 2019 - 21:58

dobra rada - oddaj drugiego rtx-a :cool:

#7 Gość_kieros_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:03

No na dzień dzisiejszy SLI to raczej relikt przeszłości.
Nadaje się do rekordów w smarkach.

#8 Użytkownik jest dostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1290
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:04

Sorry za offtop, ale genialnie wyglada to twoje mobo :) Nawet nie wiedziałem że takie edycje z gier były.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:12

To żeście mi doradzili ;)
W metro z tego co na youtubie widziałem niby lata ale w DX11 co jest totalnie bez sensu dla mnie bo chce grać w to z RT.
Anthem niby są filmy gdzie SLI działa (Karty po 90%) ale u mnie jedna tylko 10-20%
Nie wiem jak te profile tworzyć w tym Nvidia inspector. Ktoś bardziej obeznany może się wypowiedzieć?
Szczerze to jak na razie rozczarowany tym SLI jestem.

iziDeV
Przez przypadek dostałem bo w magazynie zwykłej edycji nie mieli to dali taką ;)

Ten post był edytowany przez Kamilek3333 dnia: 14 Marzec 2019 - 22:13


#10 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3885
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:18

W jakim trybie pracuja ci karty 8x/8x czy 8x/4x z tym dyskiem ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:20

Zobacz postPhoenixsuple, o 14 Marzec 2019 - 22:18, napisał(a):

W jakim trybie pracuja ci karty 8x/8x czy 8x/4x z tym dyskiem ?

To co napisałeś dla mnie to czarna magia ;)

#12 Użytkownik jest dostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1290
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:21

Odpal GPU-Z i tam masz 'bus interface' dla kazdej karty

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:31

Dodam że karty są innych producentów.
Palit i PNY jak kabel HDMI podepnę pod Palit jest ok jak pod PNY to obrazu nie ma. To normalne?

#14 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 645
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:39

Z tą platformą zapomnij o sli.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 22:45

Zobacz postkamilos69, o 14 Marzec 2019 - 22:39, napisał(a):

Z tą platformą zapomnij o sli.

Niby dlaczego?

Sprawdziłem ostatniego far Cry tam lata jak powinno. Obie karty praktycznie 60% (pocątek gry) i te same zegary. Wszystko na Ultra w 4K.
Widzę że będzie tu zabawy z tymi profilami...

Ja zobaczyłem to wideo aby włączyć SLI w metro to mi się odechciało (w opisie filmu jest całe info)
Szczerze? To lepiej chyba wyjdę jak te karty sprzedam i wezmę jednego titana RTX.
https://www.youtube....h?v=Xc7SmXtdmiQ

Ten post był edytowany przez Kamilek3333 dnia: 14 Marzec 2019 - 22:56


#16 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 361
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 14 Marzec 2019 - 23:08

Mogę wiedzieć w jakim celu testujesz SLI w grach które go nie obsługują?

#17 Użytkownik jest niedostępny   fazza102 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 14 Marzec 2019 - 23:10

Masz platformę pod jedną kartę max co wyciągniesz to 8x i 8x na obu z tego względu że procesor więcej nie obsługuje. Jeżeli sli to na tą chwilę tylko z mobo pod lga2066 czyli wszystkie procesory z "x" na końcu. Albo można iść w AMD :E

Aktualnie jak sam napisałeś można wyciągnąć kulawe 60% na obu. Co ma też swoje plusy. Ale nie czuje się kompetentny do dogłębnego wyjaśniania tego tematu. Sam nad tym myślałem ale to nie ma sensu. Zostaw sobie jednego rtxa drugiego odeśli rtx titan imo to przerost formy nad treścią. Jest to karta wystawowa lub dla osób czysto medialnych.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 23:11

Zobacz postkaylo, o 14 Marzec 2019 - 23:08, napisał(a):

Mogę wiedzieć w jakim celu testujesz SLI w grach które go nie obsługują?

Zarówno Metro (DX11) jak i Anthem oraz FCND obsługują SLI. Jest trochę filmów potwierdzających że to działa. Inna sprawa to już te profile...

fazza102 Takie metro w 4K ten Titan RTX pociagnie na maksa z RT? Jeden RTX 2080TI to za mało a dwa nie działają ;/

Ten post był edytowany przez Kamilek3333 dnia: 14 Marzec 2019 - 23:14


#19 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3885
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 14 Marzec 2019 - 23:20

Ten temat to chyba jakas prowokacja, gosc kupuje najpierw sprzet a pozniej mysli co z nim zrobic, nie potrafi odp na proste pyt a oczekuje od kogos porad. Jak sie tworzy profile mozna zobaczyc na YT wiec nikt ci tu nie tego przepisywal na papier.

Zobacz postfazza102, o 14 Marzec 2019 - 23:10, napisał(a):

Masz platformę pod jedną kartę max co wyciągniesz to 8x i 8x na obu z tego względu że procesor więcej nie obsługuje. Jeżeli sli to na tą chwilę tylko z mobo pod lga2066 czyli wszystkie procesory z "x" na końcu. Albo można iść w AMD :E

Aktualnie jak sam napisałeś można wyciągnąć kulawe 60% na obu. Co ma też swoje plusy. Ale nie czuje się kompetentny do dogłębnego wyjaśniania tego tematu. Sam nad tym myślałem ale to nie ma sensu. Zostaw sobie jednego rtxa drugiego odeśli rtx titan imo to przerost formy nad treścią. Jest to karta wystawowa lub dla osób czysto medialnych.

Titan to jest karta do pracy, nie wiem jak mozna pisac takie bzdury ze to karta wystawowa :hmm: Od Titana V ten segment kart przeniosl sie do zastosowan PRO kiedy w karcie pojawily sie tensory do Deep Learning.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 14 Marzec 2019 - 23:22


#20 Użytkownik jest niedostępny   Kamilek3333 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 19

Napisany 14 Marzec 2019 - 23:23

Phoenixsuple Nie rozumiem dlaczego ta piana z pyska Ci leci? To co dla Ciebie jest prostym pytaniem dla kogoś innego już nie koniecznie.
Gdybym wszystko wiedział nie zakładałbym tego tematu. Bardzo Cię proszę nie mierz wszystkich swoją miarą.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych