Forum PCLab.pl: Dołożenie pamięci ram - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dołożenie pamięci ram

#1 Użytkownik jest niedostępny   skraa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 16 Marzec 2019 - 16:37

Witam w komputerze aktualnie posiadam 8 gb ram ddr3 w 1 kości i czy normalnie mogę teraz doozyć 4 gb za jakiś czas nastepne 4 gb czy lepiej zaczekać i kupić 8 gb ???

#2 Użytkownik jest niedostępny   DudeeQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: So, 05 Sty 19

Napisany 16 Marzec 2019 - 18:59

Poczekaj i dokup identyczną 8GB

#3 Użytkownik jest niedostępny   skraa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 18

Napisany 16 Marzec 2019 - 21:24

Zobacz postDudeeQ, o 16 Marzec 2019 - 18:59, napisał(a):

Poczekaj i dokup identyczną 8GB

Dzięki !!!

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6919
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Marzec 2019 - 23:19

Generalnie powinny działać razem z 4GB we flex channel.
Na dobrą sprawę nie zdziwiłbym się gdybyś różnice zauważył dopiero w wybranych tytułach, i przy wysokich detalach gdy RAM wyjdzie poza te 8GB użycia.
Na dobrą sprawę poszukam jakiś testów w wolnej chwili z ciekawości.

#5 Użytkownik jest niedostępny   rayfe 

  • ♫ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3460
  • Dołączył: Nd, 12 Paź 08

Napisany 19 Marzec 2019 - 23:57

Dołączę się do pytania, ram jak w sigu tj RipjawsX 2133 2x4GB i czy jest sens wymieniać na 2x8GB? Musiałbym wydać ok 400zł na np Mushkin Blackline 2400MHz a za swoje pewnie więcej jak 200zł nie dostanę... Chcę pograć niebawem, obecnie system zjada mi ponad 7GB jak odpalę emulator androida i chroma... Poza tym kumpel zrobił u siebie upgrade z 8GB i gry zaczęły mu chodzić płynnie (słabszy konfig bo cpu bez oc i gtx960), mowa o nowych tytułach.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pwil 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 06

Napisany 20 Marzec 2019 - 01:47

Zobacz postrayfe, o 19 Marzec 2019 - 23:57, napisał(a):

Dołączę się do pytania, ram jak w sigu tj RipjawsX 2133 2x4GB i czy jest sens wymieniać na 2x8GB? Musiałbym wydać ok 400zł na np Mushkin Blackline 2400MHz a za swoje pewnie więcej jak 200zł nie dostanę... Chcę pograć niebawem, obecnie system zjada mi ponad 7GB jak odpalę emulator androida i chroma... Poza tym kumpel zrobił u siebie upgrade z 8GB i gry zaczęły mu chodzić płynnie (słabszy konfig bo cpu bez oc i gtx960), mowa o nowych tytułach.


Lepiej opchnąć to w *olerę póki coś warte i kupić DDR4 + jakiegoś Ryzena.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 966
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Marzec 2019 - 01:55

Żyłowanie DDR3 nie ma sensu. Sam nie zauważałem różnicy w wydajności pomiędzy single channel i dual channel na DDR3. "W określonych zastosowaniach", jak to się mówi, pewnie była, ale nie w codziennym łojeniu.

Tak jak mówi pwil, sprzedawaj póki jeszcze ktoś to będzie chciał brać. Na dzisiaj dobre platformy i5 takie jak twoja są jeszcze w cenie, ale za niedługo za gołe cztery rdzenie nikt nie będzie chciał sensownie zapłacić. Nawiasem mówiąc, będzie to raj dla ludzi chcących kupić niezły sprzęt za śmieszne pieniądze, ale to temat na inną dyskusję.

#8 Użytkownik jest niedostępny   rayfe 

  • ♫ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3460
  • Dołączył: Nd, 12 Paź 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 08:45

No właśnie teraz nie mam pieniędzy na zabawy w zmiany mobo, cpu i ramu bo pewnie by mnie to kosztowało trochę ale nie o tym tutaj, najwyżej sam ram i jeden wentylator może ogarnę. Opcje dwie jak pisałem tj albo 2x8 mushkina za 400zł przy czym za swoje z 200zł dostanę albo dokupić 2x4 gskilla do kompletu, poniżej 200zł widziałem używki. Którą opcję lepiej ogarnąć?

Ten post był edytowany przez rayfe dnia: 20 Marzec 2019 - 08:46


#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6919
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 20 Marzec 2019 - 10:50

W oprogramowaniu użytkowym może nie być specjalnych różnic, ale w grach, mimo że to DDR3, powinny być na dual channel.

#10 Użytkownik jest niedostępny   rayfe 

  • ♫ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3460
  • Dołączył: Nd, 12 Paź 08

Napisany 20 Marzec 2019 - 15:53

Zobacz postdeton24, o 20 Marzec 2019 - 10:50, napisał(a):

W oprogramowaniu użytkowym może nie być specjalnych różnic, ale w grach, mimo że to DDR3, powinny być na dual channel.

Spoko, to przecież w przypadku włożenia 2x8GB lub 4x4GB nadal pracują w dual channel. Dual channel nie pracuje w przypadku gdy nie mamy obsadzonych slotów w parach czyli np. gdybym do 2x4GB dodał 1x4GB.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych