Forum PCLab.pl: G.SKILL DDR4 RIPJAWSV 2x8GB 3200MHz CL16 single rank czy dual rank ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

G.SKILL DDR4 RIPJAWSV 2x8GB 3200MHz CL16 single rank czy dual rank ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 17 Marzec 2019 - 15:01

Ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy te pamięci są single rank czy dual rank ?


Kod producenta : F4-3200C16D-16GVK

W specyfikacji nie ma o tym żadnej informacji :(

Ten post był edytowany przez Zielony21122 dnia: 17 Marzec 2019 - 15:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2801
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 17 Marzec 2019 - 15:21

Nigdy nie ma pewności co do danej partii akurat włożyli, ale raczej należy się spodziewać, że będą dual rank.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 17 Marzec 2019 - 15:51

Kurde to lipa, kingston jakoś potrafi podać czy są dual rank czy single :

https://www.kingston...C16PB3K2_16.pdf

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3424
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Marzec 2019 - 20:26

F4-3200C16D-16GVK to najprawdopodobniej będą samsungi d-die dual rank.
https://www.reddit.c...onfusion_eg_on/
Także nic specjalnego.
Praktycznie żaden producent nie podaje tego w specyfikacji, ponieważ jest to często płynne... W jednych modułach F4-3200C16D-16GVK mogą być samsungi e-die/d-die dual rank, a w innych jakieś słabe samsungi b-die single rank, najpewniej jednak te pierwsze,

#5 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 17 Marzec 2019 - 23:06

Spoko, mniej więcej wiedziałem jakich kości mogę się spodziewać.

Najbardziej zależało mi na tym by były te dual rank i jeśli rzeczywiście istnieje na to duża szansa, to jestem w pełni usatysfakcjonowany :E


Bo Kingston Predator 3333 MHz CL16 były by fajną opcją gdyby nie to że są single rank :(

Ten post był edytowany przez Zielony21122 dnia: 17 Marzec 2019 - 23:08


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3424
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Marzec 2019 - 10:39

Ale single rank moduły są dużo lepszym wyborem generalnie, one nie zawsze chcą nawet działać jak trzeba np. na Ryzenie :E, choć te na e-die chyba będą działać, ale nie mam pewności. Na pewno do OC dużo lepiej jest mieć moduły single rank.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 12:31

Tylko że widzisz, dual rank są zauważalnie wydajniejsze od single :)

https://www.youtube....h?v=JtVRs_Q1ngQ


https://www.youtube....vhUyh-aIg&t=27s


Mając te 3200mhz na dual rank, będę miał wydajność podobną co 3500mhz na single ranku :)

A bardzo wątpię że te predatory zrobią nawet te 3466mhz bez ruszania timingów :E

Ten post był edytowany przez Zielony21122 dnia: 18 Marzec 2019 - 12:32


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3424
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Marzec 2019 - 15:50

Moduły dual rank są wydajniejsze przy takich samych parametrach, ale moduły single rank kręcą się wyżej. IMO moduły dual rank to zło konieczne, ale dopiero jak kupuje się zestaw 2x16gb.

#9 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1094
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 18 Marzec 2019 - 16:02

Zobacz postZielony21122, o 18 Marzec 2019 - 12:31, napisał(a):


A bardzo wątpię że te predatory zrobią nawet te 3466mhz bez ruszania timingów :E


No nie wiem, tak zle raczej nie będzie ja mam najniższe KHX3000C15D4/16 i są na innych kościach niż szajsung i robią te 3466 cl 16 na 1,45 i ani grama więcej, nawet jak mocno je podsmażyć i zrobić kosmiczne CL.
Na co dzień używam 3333 cl 15 nawet idzie cl14 na 1,35v ale ja muszę mieć pewność 100% stabilności a nie że zwisnie mi raz w tygodniu.

Tam chyba pakują szajsungi do tych predatorów od zestawów 3333

Dużo lepszy wybór kingston predator 3000 niż gskill 3000/3200 ktrórych nie da sie ruszyć nawet piorunem. Chyba, że teraz robią inne te gskill... Chyba, że tridenty 2800 robiły u mnie 3400.


Podkręcanie jakoś tak bardzo mnie nie jara, więc cykam w góre i jak jest ok zanizam troche i tak zostaje 24/7

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 18 Marzec 2019 - 16:05


#10 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 18 Marzec 2019 - 16:07

Nie oszukujmy się w tym przedziale cenowym nie ma ramów które by się sensownie podkręciły (no chyba że jest się szczęściarzem i trafi się na fajne kości)


Dlatego bym otrzymał jak największą wydajność musze iść w dual rank

Ten post był edytowany przez Zielony21122 dnia: 18 Marzec 2019 - 16:09


#11 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 22 Marzec 2019 - 23:41

Kupiłem te ramy z ciekawości jak hynixy c-die się sprawują i jestem dość mile zaskoczony :)

https://www.kingston...C16PB3K2_16.pdf


Wygląda na to że 3600mhz cl16 18 18 przy napięciu 1.35 V jest stabilne (ponad pół godziny prime z alokacją 13 gb) :

https://www2.zippysh...FkDUA/file.html


Myślę że jest szansa na 3733mhz cl16 18 18 1.4V

#12 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Marzec 2019 - 23:45

A coś niżej z opóżnieniami?

Pewnie przy niższym tRCD się rozkraczyDodaj obrazek

#13 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 22 Marzec 2019 - 23:54

Bardzo możliwe.

Na razie ide tylko pod częstotliwość bez ruszania opóźnień .

Pewne jest za to że command rate ustawione na 1N przy 3466mhz powoduję że komp nie wstaje :E

Ten post był edytowany przez Zielony21122 dnia: 22 Marzec 2019 - 23:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2801
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 23 Marzec 2019 - 00:12

Ale sama częstotliwość to nie sztuka. Jak płyta tRCD zaproponuje typu 600 albo 700 i inne timingi też do niczego, to częstotliwość można sobie kręcić a kręcić.

#15 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20652
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Marzec 2019 - 00:41

Zobacz postZielony21122, o 22 Marzec 2019 - 23:54, napisał(a):

Bardzo możliwe.

Na razie ide tylko pod częstotliwość bez ruszania opóźnień .

Pewne jest za to że command rate ustawione na 1N przy 3466mhz powoduję że komp nie wstaje :E

A pamięci jedno czy dwustronne?

Brak odpalenia na 1T nie oznacza, że pamięci się skończyły. Płyta może mieć większy problemy z ustawieniem prawidłowo RTLi i IOL przy 1T(teoretycznie przy 1T następuje korekta o 2 w dół dla RTL-i) to może skutować, że płyta nie wstaje. Tak naprawdę bez ręcznego ustawienia timingów 2 i 3 a nawet 4 rzędu nie wyciśniesz max wydajnośći oraz potencjału z pamięci oraz płyty. Także nie wiesz ile czeka cie zabawy Dodaj obrazek



#16 Użytkownik jest niedostępny   Zielony21122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 14

Napisany 23 Marzec 2019 - 02:43

Jednostronne.
Udało mi się zejść z timingami na 16 17 17
przy 3466mhz i napięciu 1.4v.
Dalszych timingów nie ruszam bo nie mam na to tyle cierpliwości i ochoty ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3424
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 23 Marzec 2019 - 11:35

Proponuję Ci jeszcze zrobić ostateczny test RAM programem Dang Wang memtest, na przynajmniej 200%, będziesz miał wtedy pewność, że nie wyskoczy Ci jakiś randomowy błąd, który mógłby przepuścić prime(on jest do testowania CPU raczej)
+ możesz sobie porównać różne taktowania i timingi względem siebie w np. programie AIDA64, w testach odczyt/zapis, szybsze pamięci z słabymi timingami są często wolniejsze niż wyżej taktowane, ale z ciasnymi timingami ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych