Forum PCLab.pl: Wsuwany MOBO tray w 900D - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wsuwany MOBO tray w 900D Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Halku 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 31 Maj 15

Napisany 18 Marzec 2019 - 01:28

Pokrótce to tak chciałem zrobić wsuwany / wysuwany MOBO tray w 900D tylko teraz tak jak by to najłatwiej i najwygodniej to zrobić ?

Orientuje się ktoś w jakiej odległości od stand off'ów płyty powinny być te wycięcia w które wchodzą śledzie od kart graficznych ? oraz jakich wymiarów one powinny być ? jak daleko od stand off'ów płyty powinno być wycięcie na zaślepkę i/o płyty ?

Rozstaw śrub pod płytę znalazłem a tego nie mogłem znaleźć :hmm: no chyba że źle szukałem :kwasny:

#2 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5315
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 16:26

Hmmm...najłatwiej i najwygodniej to podmienić na używany tray ATX od CM Praetorian lub Wave Master
lub tray pod E-ATX od Stacker 830.
Robiłem takie mody do full custom case i benchtable.

Szyny alu plus tacka mobo z ścianą portów I/O śledziami GPU.

Póki używki budy CM full alu z wysywanymi tackami były dostępne to luz,teraz nie będzie łatwo taką budkę dorwać.
Struganie od zera takich modów z alu na CNC wyjdzie dwa trzy razy drożej.
Tacka ma śledzie śrubki kołki dystansowe mobo i tylną ścianę w kpl.



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Halku 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 31 Maj 15

Napisany 18 Marzec 2019 - 17:23

Na szynach mówisz ? :hmm: jak takie szyny robiłeś ? z jakiś profili ? jak to ogarnąć żeby później po wsunięciu nie latało ?

Stricte od początku i na CNC może nie, myślałem nad tym żeby wykorzystać oryginalną blaszkę z 900D i przykręcić ją do gotowej wypalonej blachy na laserze już z gotowymi otworami pod stand off'y i tymi wycięciami pod śledzie GPU dlatego pytałem o te wymiary, jak myślisz sprawdziło by się coś takiego ?

Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   wnx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 209
  • Dołączył: Cz, 02 Maj 13

Napisany 18 Marzec 2019 - 19:09

Kiedyś kupiłem taką prowadnicę pod kątem customa z wysuwaną tacką ale później wpadł ATCS i zaległo w szafce. Porównując jakość z szynami z ATCSa to te meblowe są o klasę wyżej. Jedyny mankament to blokada na każdej szynie z osobna więc gdy chciałbyś wyjąć tackę to trzeba zwolnić obie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5315
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 18 Marzec 2019 - 20:25

Szyny z gotowych kształtek typu U aluminium i kontry/szybkośrubki do zblokowania po wsunięciu tacki w szyny.
Stali nie tykam,nie lubię modów w stali...tylko aluminium.
Mam od tego warsztat i narzędzia...nie wiem jaki Ty masz warsztat i narzędzia aby samodzielnie takie modyfikacje zrobić...


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


...mam dostęp do CNC więc wszystko w alu robię,materiał bezproblemowy w obróbce/cięciu/gwintowaniu.

Ile razy mody w stali robiłeś,pozycjonowałeś custom elementy typu tylna ściana z portami I/O i śledziami GPU do montażu z tacką?
Wiesz co się dzieje jak błąd wymiarowania/pozycjonowania plate względem mobotray popełnisz?
Nie mam do tego cierpliwości.
Biorę tackę używaną CM i dostosowuje ją do modyfikowanej budy bo tak szybciej i taniej i bez stresu że potem mobo i GPU chcę montować i coś nie pyknie.


Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Halku 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 31 Maj 15

Napisany 19 Marzec 2019 - 00:09

Cytuj

Szyny z gotowych kształtek typu U aluminium i kontry/szybkośrubki do zblokowania po wsunięciu tacki w szyny.


o i tyle wiedzy było mi potrzebne :thumbup:

Cytuj

Ile razy mody w stali robiłeś,pozycjonowałeś custom elementy typu tylna ściana z portami I/O i śledziami GPU do montażu z tacką?


szczerze mówiąc to raz, zrobiłem całe customowe wnętrze w 900D do której robię teraz drugie podejście, wtedy build wyszedł... no jakby to powiedzieć :hmm: co najwyżej średnio,
miał kilka... błędów ale wtedy byłem zadowolony że coś mi z tego wyszło i się nie rozpadło :lol2: wyszło jak wyszło bo wskoczyłem trochę na głęboką wodę, nie miałem zielonego pojęcia jak to zrobić i wszystko robiłem na "żywca", plus dużo rzeczy było robione na szybko bo wtedy był to mój główny komputer, teraz jakoś mi się nie spieszy bo mam złożony a tamto to "poboczny projekt"

głównym błędem który rzuca się w oczy to źle ułożone chłodnice z loop'a na GPU przez co rurki na dole wyszły strasznie długie i mało estetycznie to wyglądało :E

zdjęcie zaraz po zalaniu loop'a na CPU gdzie na dodatek zabrakło mi jednej złączki 90 stopni :heu:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Halku dnia: 19 Marzec 2019 - 00:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   tomsonx1983 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1294
  • Dołączył: Wt, 12 Maj 15

Napisany 19 Marzec 2019 - 00:26

Szpilki imbusowe bez łba (grubscrew) zastosowałem w blackice od Sławka
Nic się nie ruszy ani nie przesunie
To nie jest konieczne ale przenoszenie kompa przy zastosowaniu rurek wywarło taką opcję
Co to mobo tray najlepiej zastosować gotowca używkę i z bani

Ten post był edytowany przez tomsonx1983 dnia: 19 Marzec 2019 - 00:26


#8 Użytkownik jest niedostępny   Halku 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 31 Maj 15

Napisany 19 Marzec 2019 - 00:55

Cytuj

Co to mobo tray najlepiej zastosować gotowca używkę i z bani


tak tylko z gotowca wziąć ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5315
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 19 Marzec 2019 - 01:46

Na allezgrozie takie budki Cooler Master jak Praetorian,Wave Master kupowałem używki po 100-120zł sztuka...albo od Duńka bo miał tego trochę.
Teraz sporadycznie się pojawiają.

Tacka slide mobo to przy rurkach akrylowych zbędny temat.
Przy wężach to jeszcze miało sens szczególnie jak kto używał szybkozłączek do węży typu QDC Koolance lub podobnych
aby szybko rozmontować loop i zmiany zrobić.
Przy akrylowych rurkach i tak wszystko w proszek trzeba pruć przy najdrobniejszej zmianie i zlewać płyn.

Masz prawidłowo zaprojektowany i bardzo ładnie wykonany układ LC
i sam się zastanawiam co tutaj tacka mobo w wersji slide poprawi :hmm:

#10 Użytkownik jest niedostępny   Halku 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 31 Maj 15

Napisany 19 Marzec 2019 - 02:32

Cytuj

Masz prawidłowo zaprojektowany i bardzo ładnie wykonany układ LC
i sam się zastanawiam co tutaj tacka mobo w wersji slide poprawi :hmm:


zamysł zastosowania wysuwanej tacki mobo był taki aby przy zmianie płyty nie musieć zmieniać całej dużej blachy z środka 900D tylko ten kawałek co jest pod płyta aby wycięcia pod kable typu 24 pin, 8 pin itp były w odpowiednim miejscu co do płyty... taki o to pomysł urodził mi się w głowie :E

ale jak tak mi przypomniałeś że na akrylach przy zmianie płyty i tak wszystko pójdzie w piach to chyba jeszcze to przemyślę :hmm: w sumie nie pomyślałem o tym bo teraz mam układ na wężach

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych